Gondoljuk újra a világot

Túlnépesedtünk?

Kevés a papi. Felesleges vagy!

Az előző cikk folytatása.

Van egy fontos könyv. Címe: Mágusok hajnala. Írói: Louis Pauwels és Jacques Bergier. Ajánlom figyelmetekbe. Nem friss, de nem is elavult. 1960-ban írták, 1989-ben jelent meg Magyarországon. Tizenévesen olvastam, fordulópont volt az életemben. Ebben a könyvben említést tesznek John Buchan, hajdani angol politikus regényéről, melyet a 20. század első éveiben írt. A címe: Energiaközpontok. A regény a civilizáció természetéről szól.

Két rövid részlet a regényből:

„Figyelje meg a kormány magatartását. Mindent egybevetve műkedvelők és másodrendű emberek parancsolnak nekünk. Közigazgatásunk módszerei tönkretennének bármely magánvállalkozást. (…) Pedig a tudás az egyetlen erő, most éppúgy, mint eddig. Egy kis vacak szerkezet hajórajokat süllyeszthet a tenger fenekére. Egy új vegyi anyag a háború minden szabályát felrúgja. Ugyanez áll a kereskedelmünkre. Néhány apró módosítás elegendő lenne, hogy Nagy-Britanniát Ecuador szintjére süllyessze, vagy Kínát a világ leggazdagabb országává tegye. De mi gondolni sem akarunk arra, hogy ezek a változások lehetségesek. Kártyavárainkat a világegyetem bástyáinak tekintjük.”

„Időnként olvasom az újságban, hogy egy kiváló tudós ilyen meg ilyen felfedezést tett. Beszámol róla a Tudományos Akadémián, részletes cikkek jelennek meg, a tudós fényképével van tele a sajtó. A veszély forrása nem ez az ember. Ő csak fogaskerék a gépezetben, a közmegegyezés támasza. A kívülállókkal kell számolni, azokkal a felfedezőművészekkel, akik csak akkor vetik be a tudásukat, amikor a legnagyobb hasznot húzhatják belőle. Higgye el, a legnagyobb szellemek mindig kívülállók ahhoz képest, amit civilizációnak nevezünk.”

Túlnépesedtünk?

A túlnépesedés azt jelenti, hogy a Föld nem képes ellátni a lakóit. A Föld nem tud annyi élelmet termelni, amennyi ahhoz kell, hogy ellássa a lakóit. Ez volna a túlnépesedés. Megoldása pedig az emberiség létszámának csökkentése.

Ugye könnyű észrevenni, hogy miről van szó VALÓJÁBAN?

Visszautalnék John Buchan szavaira, és feltenném a kérdést: milyen gazdasági modell alapján határozták meg valakik, hogy a Föld hány embert tud ellátni élelemmel? Ehhez azonnal kapcsolódik egy másik kérdés is: mi a bizonyíték arra, hogy ez a gazdasági modell TÖKÉLETES, és örökké felülmúlhatatlan marad?

Amikor arról beszélünk, hogy a Föld mekkora népességet tud ellátni, milyen gazdasági modellről beszélünk? Ki találta ki ezt a gazdasági modellt? Merre kell keresgélnünk? Még mindig valami 17. századi, enyhén szólva rasszista és gőgös angol közgazdász „soha igaz nem volt”-elméleteiről beszélünk? Vagy a mai magyar gazdasági modellről? Min alapszik a számítás? Tudja valaki?

Hogyan működik egy igazán sikeres vállalat? Melyik kormányhoz hasonlít a működése? Ismertek olyan sikeres céget, amely azáltal lett sikeres, hogy folyamatosan hiteleket vett fel és emelte az árait?

„Minden termék ebben a boltban, legyen kétszer olyan drága!” „Ha valaki belép az ajtón, fizessen belépőt!” „Ha valaki kilép az ajtón, fizessen kilépőt!” „Ha valaki hozzászól az eladóhoz, fizessen szakértői díjat!” „Ha valaki fizet a pénztárnál, fizessen pénzforgalmi díjat!” „Ha valaki csak ránéz a kirakatra, fizessen kirakatnéző díjat!”

Ismertek olyan céget, ami így működik?

És olyan kormányt, ami így működik?

Egy hibás gazdasági, kormányzási modell miatt válnak szükségszerűen erőszakossá a kormányok. Ha egy kormány több bevételt akar, hitelt vesz fel, amit a lakossággal fizettet meg – vagy megemeli az adót, újabb adónemeket talál ki, megemeli az árakat, esetleg a valutaárfolyamokkal játszadozik.

Egy sikeres cég mit tesz, ha nagyobb bevételt akar? Ad érte valamit, nem? Több, jobb terméket, több, jobb szolgáltatást. Ésszerű, ugye? Egy kormány miért nem tesz ilyet? Mert a modell, ami szerint működik, rettenetesen elavult, és irracionális.

Tehát, honnan jön az az elképzelés, hogy a Föld ennyi és ennyi embert tud ellátni, és többet nem? Mutassák meg azt a tökéletes gazdasági modellt, azt a tökéletes kormányzási modellt, azt a tökéletes erdőgazdálkodási, mezőgazdálkodási, állattenyésztési, élelmiszeripari stb. modellt, amire alapozzák ezt a jaj de tudományos kijelentést!

Túlnépesedés nem létezik. Irracionális modellek viszont annál inkább léteznek.

A túlnépesedésről szóló mendemondák próbálnak eladni nekünk egy projektet, melyet finomkodva népességcsökkentésnek, demográfiai tervezésnek (stb.) neveznek. Régi és valós nevén: emberirtás.

Egy gyors és költői kérdés a végére. Vajon azok, akik túlnépesedésről és tervezett népességcsökkentésről beszélnek, vajon magukat a fontos vagy a felesleges emberek kategóriájába sorolják?

Share

Commentek

Előző

A túlnépesedés mítosza

Következő

Az élet leckéje

 1. Great

  @ intergold:
  Off topik – lelked rajta.

  Vagy az túl személyes?

 2. intergold

  @ Great:
  Én sem. Vagyis nem nagyon. 🙂 De ettől még nem mondok el mindent mindenkinek.
  Még nem állok készen? Mire? Készülünk valami nagy dobásra, amit nélkülem beszéltetek meg?! :laugh: Amúgy ki mondta, hogy készen állok? Sose fogok szerintem. Azt a gőgösök mondják.

 3. Great

  @ intergold:
  Az előítélet nem jó, a lelkierő jó. Nem tudod mi lesz, ha írsz róla, de ha szavaktól megsérülsz, akkor még nem állsz készen.

  Most mennem kell, írok majd valamit, amikor segítettek nekem mentálisan. Én szavaktól nem sérülök meg.

 4. intergold

  @ Great:
  Kicsit ugy erzem itt leirni a pszichologia erdejeben tett kalandozasaimat olyan lenne, mint egy jobbikos oldalon leirni, milyen csodalatos volt szembenezni a tennyel, hogy meleg vagyok, es felvallalni azt (nem vagyok az, mielott valaki megkerdezne 😀 ).
  Meg aztan ez kicsit szemelyes is.
  No meg a topikot se akarom jobban szetoffolni, mint eddig tettem-tettuk.
  Viszont ha irsz a vascsabamail@gmail.com cimre, szivesen irok rola.

 5. Great

  @ intergold:
  Nem tudok pontosítani. Mondj egy-két példát előtte – utána. Mi változott meg?

 6. Thirdeye

  @ intergold:
  @ Thirdeye:
  @ Putyin998:
  @ Great:

  Offolgatunk , offolgatunk ?

 7. intergold

  @ Great:
  Ez igy tul altalanos. Mire gondolsz?

 8. Putyin998

  @ Great:
  Amúgy megvan a zípé címed,ugyhogy ne szólogassá’be 😀

 9. Putyin998

  Great írta:

  Putyin998 írta:

  Örülök,hogy átjött az utalásom lényege pszichológusék felé-kissé sarkitve

  Utaltál? Nem kaptam semmit, pedig most néztem.

  A picológus karakterét és szakzsargonját hesszeld-na,meg persze Bud bátyó reakcióját 😀
  “Tipikus!” 😀

 10. Great

  Putyin998 írta:

  Örülök,hogy átjött az utalásom lényege pszichológusék felé-kissé sarkitve

  Utaltál? Nem kaptam semmit, pedig most néztem.

 11. Great

  @ intergold:
  Milyen voltál a pszichológusi segítség előtt?

 12. Putyin998

  Thirdeye írta:

  @ Putyin998:

  De hát ez off !!

  Igeeen???
  Tipikus…

  Örülök,hogy átjött az utalásom lényege pszichológusék felé-kissé sarkitva….

 13. Thirdeye

  @ Putyin998:

  De hát ez off !! :laugh: :laugh: :laugh:

 14. Putyin998

  @ Putyin998:
  Ó,majdnem kifelejtettem:03:45-től még érdekesebb;”tipikus”… 😛

 15. Putyin998

  @ Duncan Shelley:
  @ Thirdeye:
  Ez megvan?
  http://www.youtube.com/watch?v=wrxweSKPRt4
  00:30-tól érdekes.

  “….csak szitálok,csak szitálok….”
  “….nagyon régóta várok már arra az emberre ,aki leás majd helyettem…” 😀

 16. intergold

  @ Will:
  Nem, és nincs is ezzel semmi gond. Meg aztán nem nekem kell tudnom, ki vagy, hanem neked. 😎

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén