Gondoljuk újra a világot

Tulajdon-e a szellemi tulajdon?

Nem egy pálcikaember! És nem is fotó.

A kérdés elsőre furcsán hangzik. Egyszerűen rá lehetne vágni egy választ. A pontos válasszal azonban sokaknak gyűlt meg a bajuk. A homályos értelmezések és az emocionálisan túlfűtött válaszok kellőképpen összezavarták a témát. Ez a kérdés most aktuálisabb, mint bármikor korábban. A világon többfelé tűntetések zajlanak az A.C.T.A. bevezetése miatt, a tömeg néhány országban már meghátrálásra kényszerítette a politikai akaratot. Ha nem tudnátok, mi is ez a rejtélyes A.C.T.A., akkor ITT OLVASHATTOK róla.

A szellemi tulajdon lopása alatt ezúttal semmiképpen se értsetek ipari kémkedést, vagy bármi ehhez hasonlót. Az internetes szleng warez néven ismeri a jelenséget (ITT OLVASHATTOK róla), és rendkívül elterjedt. A warez az interneten keresztül ingyenesen (az alkotók felé ingyenesen) elérhetővé, azaz letölthetővé, ebben az esetben ellophatóvá tesz zenéket, filmeket, videojátékokat, és szoftvereket.

A warez méretéről és az általa okozott kárról ellentmondásos adatok láttak napvilágot. A jelenség természete miatt, nagyon valószínű, hogy pontos információkkal senki nem rendelkezik. A legbrutálisabb hír, amit olvastam erről, azt magyarázta, hogy az egyik videojátékot 400.000 példányban vásárolták meg, és 9.000.000 példányban lopták el, vagyis töltötték le ingyen az internetről.

Vállalatok mentek csődbe a warez miatt, míg más cégek a profiljukat változtatták meg, hogy bevételhez tudjanak jutni.

Én magam is igen érzékenyen szoktam reagálni arra, ha valaki ellopja a könyvemet, és ennek egyszer-kétszer már tanúi lehettetek. Volt idő, amikor szinte naponta jöttek a linkek hozzánk, olyan weboldalakról, melyekről egyik-másik könyvemet lehetett lelopni.

A magam részéről rendkívül pitiáner és visszataszító embernek tartom azokat, akik csinálják vagy használják a warezt. Kívánom nekik, hogy tudják meg, milyen az, amikor fél évig, egy évig, vagy még hosszabb időn át dolgoznak valamin, ezer órákat beletéve, és azután egy beintésen kívül nem kapnak semmit.

Vannak azonban olyan kérdések a szellemi tulajdonnal kapcsolatban, amikre nem egyszerű válaszolni, az A.C.T.A. révén pedig a szellemi tulajdon védelmének zászlaja alatt gyakorlatilag egy terrorszervezet születik meg a szemünk előtt.

A környezetvédelem fontos, de egyben fegyver is, mellyel tényleges ok nélkül lehet zsarolni, fenyegetni, vagy csődbe vinni cégeket vagy országokat. A terrorizmus elleni harc is ilyen, és sok helyütt gyakorlatilag maga is terrorrá vált, mellyel ártatlanokat zaklatnak, tesznek tönkre vagy ölnek meg. A szellemi tulajdon védelme roppant fontos, de ez is egy fegyver, amellyel bárkit ki lehet fosztani, le lehet tartóztatni, és az egész internetet meg lehet bénítani.

Nem világos, hogy a terrorizmus elleni háború nem nagyobb terrorizmus-e, mint maga a terrorizmus, amely ellen fel kellene lépnie? Ugyanígy adódik a kérdés, hogy vajon a warez elleni harc nem okoz-e nagyobb kárt, mint maga a warez?

Az A.C.T.A. lehetővé teszi az egész internet megbénítását, és az internet lényegének felszámolását. Lehetővé teszi, hogy legálisan felszámolják bárki intimszféráját, betörjenek a számítógépére, olvassák a leveleit, átnézzék a digitálisan őrzött anyagait, gyanú alapján lefoglalják a gépét, sőt szélsőséges esetben (még mindig csak gyanúnál járunk) őrizetbe vegyék.

Az A.C.T.A. lehetővé teszi a kormányok számára, hogy a szellemi tulajdon védelmének nevében, minden létező szellemi tulajdont ellopjanak, azt ellenőrizetlenül felhasználják, tetszőleges tartalmakat csempészhessenek kijelölt célpontok (valamilyen okból zavarónak tartott emberek) számítógépére, majd koncepciós perekben elintézhessék őket.

Hogy ne csak én dolgozzak, íme, néhány kérdés, melyekre tőletek várom a választ:

Mi a szellemi tulajdon? Mit jelent a szellemi tulajdon ellopása? Hogyan lehet küzdeni ellene? Mit gondoltok a warez jelenségéről?

(A téma folytatódik a Túlélők Klubjában.)

Share

Commentek

Előző

Méltó élet

Következő

A társadalmi hanyatlás oka

 1. mityka84

  @ Kami:
  korulbelul 200 embernek terjesztettem, ugy, mint a vilag legjobb regenye es trilogiaja, amit vetek kihagyni, de nemhogy megvettek, el sem olvastak ingyen sem. nagyon jol felepitett konyvek, hihetetlen tudasbazis, am megis valamelyik kiado, vagy annak hatasara, mar ideologizalta. nem tudom ez normalis dolog-e es ennyire felrementek a gondolatok, de alapveto gondolatok hianyoznak, illetve az allasfoglalas a valosagrol tul pesszimista. emesztheto formaban nem ment volna at semmilyen cenzuran. szoval a megerteshez gogyi kell es ezt az iro dicseretere kell mondanom, de a gazdasagi rahatas tukorzi a celt. a cel pedig szentesiti az eszkozt. ha a cel gonosz (elveszi a maset), akkor az eszkoz a jo (ideologizalja a koztudatot). A ket minoseg ellentetes iranyba mozog, igy aki gogyis, az nem fogja kidobni a penzet (mar ha egyaltalan van neki) mert azzal csak megegy szemetet hozna a vilagra. kapis? a gaggyer nepet, akit amugy is minden ag huz, pedig nem ezzel a modszerrel kell szedni lefelele…

 2. Kami

  Még valamit szeretnék leírni, bár lehet, hogy csak magammal beszélgetek ebben a topicban. 🙂

  Ha nem lenne warez, egy olvasóval biztosan kevesebbel rendelkeznél.
  Pár éve egy fórumon írtak az Elme gyilkosairól. Azt írták, hogy kötelező olvasmánnyá kellene tenni, annyira jó. Hát én letöltöttem.
  Első nekifutásra nem sokáig jutottam vele, mert nem egy regényre számítottam. Az a bizonyos fórum a személyiségfejlesztéssel foglalkozik, abban az időben nagyon érdekelt ez a téma és azt hittem, azért ajánlják a könyved, mert ebbe a témába vág és mikor láttam, hogy nem…hát letettem a Kindle-t.
  Aztán kíváncsi lettem, hogy mi is lesz a kis Zoéval és Damiennel, miután fejbe dobták az ipsét a galambbal. 🙂

  Annyira tetszett a történet, hogy MIUTÁN elolvastam a LETÖLTÖTT trilógiát, megvettem mindhárom könyvet. Mindhárom dedikált 🙂 és most kaptam névnapomra és születésnapomra 7. és 8. Duncan Shelley kötetem. (vicces egyébként, hogy az Elveszett múltat, a névnapomon adta át a barátnőn, Te pedig a születésnapomon írtad alá)

  Remélem nem jelentesz fel… de ha mégis, viszem a börtönbe a könyveket! 🙂

 3. Kami

  Duncan Shelley írta::
  A felméréseink szerint kb. 445 ezer ember olvasta a könyveimet, ennek húsz százaléka sem vette meg.

  Ezt hogyan lehet mérni? Mi van ebben a 445 ezerben?

 4. Kami

  “A legbrutálisabb hír, amit olvastam erről, azt magyarázta, hogy az egyik videojátékot 400.000 példányban vásárolták meg, és 9.000.000 példányban lopták el, vagyis töltötték le ingyen az internetről.”

  Az ilyen adatok nem érnek sokat, csak megtévesztésre, indulatkeltésre jók.
  Ha én letöltök egy szoftvert és 2 használat után letörlöm, mert rájöttem, hogy nem tetszik, akkor ez a statisztikában, meg a jogvédők és jogtulajdonosok szerint lopás. Holott nem károsítottam meg a jogtulajdonost, vagy a kereskedőt, mert nem használom a terméket.
  Sokan csináljak játékokkal is, hogy letöltik a full játékot, mert egy demó alapján nem lehet teljes képet kapni arról, hogy jó-e a játék, vagy nem. Aztán játszanak vele kicsit, és ha tetszik, akkor megveszik. A törvény szerint ők ugyanolyan törvénysértők, mint akik nem veszik meg utólag.
  Másik megközelítés: ha nem megyek el a moziba megnézni egy filmet, mert majd úgy is letölthetem 2 hónap múlva, az valóban megkárosítás. Viszont, ha egy olyan filmet töltök le, amit soha nem néznék meg, ha fizetnem kellene érte, azzal is kárt okozok a jogtulajnak? Persze ezt az esetet nem lehet szabályozni, mérni, de ettől függetlenül nem tartom jogosnak, ha valakit emiatt megbüntetnek.

  Egyébként néhány hete hallgattam egy rádióbeszélgetést, ahol a vendég az Artisjus egyik embere volt, aki elmondta, hogy Magyarországon bárki letölthet bármit, mert minden adathordozó árában benne van egy plusz összeg, amit a jogtulajdonosok kapnak meg. (bár nem tudom elképzelni, hogy ezt hogyan oldják meg igazságosan). Megosztani, jogvédett tartalmat viszont tilos, tehát a torrenttel letölteni sem szabad, legalábbis legálisan.

  Természetesen védeni kell a szellemi tulajdont, de amit a jogvédő szervezetek csinálnak, az több, mint túlzás, hogy embereket milliókra büntetnek pl. Amerikában, mert találtak néhány filmet a gépén. Az a baj, hogy a pénzembereket sokkal jobban védik a törvények, mint az átlagembert.

  Egyetértek azzal, amit Duncan írt, hogy ez már egy fajta terrorizmus. Én nem vehetem el más tulajdonát azzal, hogy letöltök egy filmet, zenét stb. a hatóság viszont elveheti az én tulajdonomban lévő számítógépet, ha gyanús leszek.

  Ja, még a végére eszembe jutott még valami:
  Nem rég olvastam egy cikket arról, hogy a videó játék készítő cégek azt szeretnék elérni, hogy ne lehessen a használt játékokkal kereskedni. Azzal akarják ezt elérni, hogy attól, hogy én megveszek egy játékot, még nem az én tulajdonom. A vásárlást követően csak a lemez, a doboza, a füzet, a borító, ezek a megfogható dolgok képezik a tulajdonomat, de a szoftver nem, arra csak egy úgymond licence-t kaptam. Ezért nincs jogom eladni, mert a licence szerződést nem ruházhatom át…
  Természetesen mindennek a hátterében az van, hogy a játékgyártók keveslik a befolyó lóvét és nem tetszik nekik, hogy sok ember úgy jut hozzá a játékukhoz, hogy nem nekik fizet érte.

 5. Don Franco998

  Ezt már máshová egyszer megirtam,ezt is ellpoták és emiatt is buktam egy regisztrációt..

  Egyébként mi a magántulajdon? Ha kitalálom az A betűt, akkor azt más nem használhatja? Vagy ha összekeverem a szimbólumokat egy sorrendbe, akkor az csak az enyém? Ha elnevezek valamit, akkor azt más nem használhatja, mert az már az én tulajdonom?
  Más esetben meg hiába találok kit valamit, azt bárki használhatja?

  Ha lemásolom amit a természet teremtetett, mondjuk a krumplit, akkor az onnantól az én tulajdonom? Ha lemásolom a téglalapot, akkor az az én tulajdonom?

  Vagy ha valahol laknak valakik, odamegyek fegyverekkel, és elfoglalom, aztán leöldösöm, aki ellent mer mondani akkor az onnantól az én tulajdonom?

  Vagy ha csinálok egy gyárat, az oda felvett emberek az én tulajdonom?

  Mindezek ellenére van aminek mégsincs tulajdonosa. Mint pl. az óceán közepén keringő szemtéhegyeknek, a kiömlött vörösiszapnak, vagy a háborúkban elszórt lövedékeknek. Hogyhogy ezeknek nincs gazdája? Miközben a természetben növő ciprusfák jogvédettek?

  Ráadásul, ha ellenzik a gyermekek kínzását, miért teszik tönkre azt a bolygót, ahol majd ők is élnek? Miért mérgezik őket fizikailag, és szellemileg?
  Hiszen nem az ő gyerekük. Semmi közük máséhoz. Míg ha messze vannak az emberek, mondjuk Kínában, vagy csak hajléktalanok, akkor máris nincs semmi közük hozzá?

  Vazze,megtámadott közben a selyempincsim 😀 Ilyen agressziv még sosem volt…viszem sétálni 🙁

 6. kutyagumi

  @ indianasszony:

  Szívesen. Csak kérdezz bátran, ha nem tudsz valamit. Mindenre tudok válaszolni. (Legrosszabb esetben nem jól.)

 7. kutyagumi

  thirdeye írta:

  Nem nem volt hamis az értékrended , az indián nők gyönyörűek ! Csak kicsit furán nézel ki így megskalpolva .

  Á, értem! Az értékrendemet jobb ha az óvatosság elve szerint állítom be. Köszi! 😎

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén