Nem egy pálcikaember! És nem is fotó.

A kérdés elsőre furcsán hangzik. Egyszerűen rá lehetne vágni egy választ. A pontos válasszal azonban sokaknak gyűlt meg a bajuk. A homályos értelmezések és az emocionálisan túlfűtött válaszok kellőképpen összezavarták a témát. Ez a kérdés most aktuálisabb, mint bármikor korábban. A világon többfelé tűntetések zajlanak az A.C.T.A. bevezetése miatt, a tömeg néhány országban már meghátrálásra kényszerítette a politikai akaratot. Ha nem tudnátok, mi is ez a rejtélyes A.C.T.A., akkor ITT OLVASHATTOK róla.

A szellemi tulajdon lopása alatt ezúttal semmiképpen se értsetek ipari kémkedést, vagy bármi ehhez hasonlót. Az internetes szleng warez néven ismeri a jelenséget (ITT OLVASHATTOK róla), és rendkívül elterjedt. A warez az interneten keresztül ingyenesen (az alkotók felé ingyenesen) elérhetővé, azaz letölthetővé, ebben az esetben ellophatóvá tesz zenéket, filmeket, videojátékokat, és szoftvereket.

A warez méretéről és az általa okozott kárról ellentmondásos adatok láttak napvilágot. A jelenség természete miatt, nagyon valószínű, hogy pontos információkkal senki nem rendelkezik. A legbrutálisabb hír, amit olvastam erről, azt magyarázta, hogy az egyik videojátékot 400.000 példányban vásárolták meg, és 9.000.000 példányban lopták el, vagyis töltötték le ingyen az internetről.

Vállalatok mentek csődbe a warez miatt, míg más cégek a profiljukat változtatták meg, hogy bevételhez tudjanak jutni.

Én magam is igen érzékenyen szoktam reagálni arra, ha valaki ellopja a könyvemet, és ennek egyszer-kétszer már tanúi lehettetek. Volt idő, amikor szinte naponta jöttek a linkek hozzánk, olyan weboldalakról, melyekről egyik-másik könyvemet lehetett lelopni.

A magam részéről rendkívül pitiáner és visszataszító embernek tartom azokat, akik csinálják vagy használják a warezt. Kívánom nekik, hogy tudják meg, milyen az, amikor fél évig, egy évig, vagy még hosszabb időn át dolgoznak valamin, ezer órákat beletéve, és azután egy beintésen kívül nem kapnak semmit.

Vannak azonban olyan kérdések a szellemi tulajdonnal kapcsolatban, amikre nem egyszerű válaszolni, az A.C.T.A. révén pedig a szellemi tulajdon védelmének zászlaja alatt gyakorlatilag egy terrorszervezet születik meg a szemünk előtt.

A környezetvédelem fontos, de egyben fegyver is, mellyel tényleges ok nélkül lehet zsarolni, fenyegetni, vagy csődbe vinni cégeket vagy országokat. A terrorizmus elleni harc is ilyen, és sok helyütt gyakorlatilag maga is terrorrá vált, mellyel ártatlanokat zaklatnak, tesznek tönkre vagy ölnek meg. A szellemi tulajdon védelme roppant fontos, de ez is egy fegyver, amellyel bárkit ki lehet fosztani, le lehet tartóztatni, és az egész internetet meg lehet bénítani.

Nem világos, hogy a terrorizmus elleni háború nem nagyobb terrorizmus-e, mint maga a terrorizmus, amely ellen fel kellene lépnie? Ugyanígy adódik a kérdés, hogy vajon a warez elleni harc nem okoz-e nagyobb kárt, mint maga a warez?

Az A.C.T.A. lehetővé teszi az egész internet megbénítását, és az internet lényegének felszámolását. Lehetővé teszi, hogy legálisan felszámolják bárki intimszféráját, betörjenek a számítógépére, olvassák a leveleit, átnézzék a digitálisan őrzött anyagait, gyanú alapján lefoglalják a gépét, sőt szélsőséges esetben (még mindig csak gyanúnál járunk) őrizetbe vegyék.

Az A.C.T.A. lehetővé teszi a kormányok számára, hogy a szellemi tulajdon védelmének nevében, minden létező szellemi tulajdont ellopjanak, azt ellenőrizetlenül felhasználják, tetszőleges tartalmakat csempészhessenek kijelölt célpontok (valamilyen okból zavarónak tartott emberek) számítógépére, majd koncepciós perekben elintézhessék őket.

Hogy ne csak én dolgozzak, íme, néhány kérdés, melyekre tőletek várom a választ:

Mi a szellemi tulajdon? Mit jelent a szellemi tulajdon ellopása? Hogyan lehet küzdeni ellene? Mit gondoltok a warez jelenségéről?

(A téma folytatódik a Túlélők Klubjában.)

Share

Commentek