Gondoljuk újra a világot

Politikai felelősség

Az út, csapdák nélkül

Néhány gondolatot szeretnék megosztani veletek a politikai felelősségről. Ez egy speciális téma, mert bár logikailag levezethető a létezése, példát mégsem tudnék rá mondani.

Lehetséges, hogy van felelős politizálás. Valahol. Levezethető, hogy ha nem létezne, sokkal nagyobb lenne a káosz ezen a világon, mint amekkora. Kétségtelen, hogy a politikai felelősség szükségszerű, és hiányában a jövő olyan sötét, amit a legmodernebb lámpák sem hasítanak szét.

Úgy látszik, a gazdasági nagyfőnök, a jó öreg Bruno Weinberger rákapott a válságra. A híreket olvasván tisztára úgy tűnik, mintha függőségbe esett volna, és nem igen akar leállni az „anyaggal”. Teheti, hiszen bármi történjék is, ő maga nem érzi annak negatív hatásait.

Görögország, Spanyolország, Olaszország, Portugália, Magyarország… Célországok, célpontok. Nem gazdasági válság, hanem gazdasági összeomlás az, amely felé mennek – amely felé viszik ezeket az országokat.

Mit jelent az, hogy egy ország fizetésképtelenné válik? Mit jelent az, hogy egy ország csődbe megy? Mi történik akkor, ha egy cég megy csődbe? Vagyonát a tartozás fejében lefoglalják, értékeit elárverezik, hivatalosan felszámolják. Ezt jelenti.

Itt jön a képbe a politikai felelősség. Pontosabban: annak égető hiánya.

Sokféle véleményt hallani a kormánytól, a pártoktól, kormánypártoktól, ellenzéki pártoktól, szakértőktől, tárgyalásokról, programokról, programcsomagokról, lehetőségekről, kompromisszumokról, határozottságról. Felelősségről nem hallani. Ha pedig mégis, üres frázis, nem több.

Vizsgáljuk ezt meg: hogyan politizálhatna felelősen egy kormány? Nem tudnám megmondani, hogy jelen rendszerben ez hogyan lenne lehetséges.

A felelősséghez három tényező megléte szükséges: személyes érintettségből fakadó szándék, cél, és távolba látás. Ezzel szemben, a személyes érintettség hiánya, a cél hiánya (illetve önző szintre redukált volta) és a szűklátókörűség kizárja a felelősséget.

A fentebb felsorolt országok kormányainak felelősen kellene politizálniuk, hogy kijuttassák országaikat, népeiket a veszélyből. Ennek azonban nincs nyoma. Ez természetesen érthető, hiszen az egész ott kezdődik, hogy a kormányok tagjai személyesen nem érintettek a válságban vagy a gazdasági összeomlásban.

Lényegtelen, hogy mi történik ezekben az országokban, nem számít, hogy hány ember megy tönkre, milyen fokú szegénység köszönt be, hányan kerülnek az utcára, és a lakosság mekkora százaléka hal éhen. Bármi történjék is ezekben az országokban, kormányukat az nem érinti: vezetőik, akik a bajt okozták, a legteljesebb védettségben, biztonságban, luxus körülmények között élik meg a válságot vagy az összeomlást. Ebből következően, nekik mindegy. Pontosabban: olyan érdekek hajtják őket, ami nem azonos azzal, amit népeik hisznek.

Úgy tűnik, Európa legnagyobb horderejű gazdasági kérdése az, hogy vissza kell-e fizetni az államadósságot, vagy meg kel tagadni. A fizetés és a megtagadás mellett is sokan állnak. Ha jól emlékszem, Antall József mondta, hogy az államadósság megfizetése becsületbeli ügy a magyarok számára. Csak halkan jegyezném meg: nekem úgy tűnik, azok kardoskodnak a fizetés mellett, akik felelősek az eladósodásért, és akiket nem érintenek a megszorítások.

Izlandon azt mondták, fizessenek a politikusok, az ő hibájuk, ami történt, ne tolják a felelősséget a népre. Eldöntötték és kijelentették: nem fizetnek. A politikusok és a bankárok sem fizetnek, hiszen nem a saját nevükre vették fel a hiteleket, bár ők szórták el. Azóta Izlandon már új rendszer lépett működésbe, és a kormány úgy tesz, mintha része lenne a népnek, nem pedig felette állna. Lehet, hogy az atlanti sziget az első ország, ahol van politikai felelősség? (Kétségtelen, a jó öreg Bruno Weinberger ezúttal se kedvelte meg Sappho követőit…)

Nektek mi a véleményetek? Van, felelős politizálás? Lehet felelős egy kormány, amelynek tagjai személyesen nem érintettek népük sorsában? Elképzelhető felelősség ott, ahol a kudarcnak nincs személyes következménye? Mi a teendő az államadóssággal? Vissza kell fizetni? Meg kell tagadni? Vissza lehet egyáltalán fizetni valaha is? Volt már arra példa, hogy egy ország rendezte a tartozásait?

Izlandról bővebben: ITT.

A fórum: ITT.

Share

Commentek

Előző

Ki nyerte a 2. világháborút?

Következő

Egy túlélő beszámolója

 1. ferko998

  @ Duncan Shelley:
  Nekem nem engedi az indavideo,hogy megnézzem,mert külföldröl vagyok:(
  Nekem semmit nem adott M.o,hogy aggódjak a politikai helyzetért,de van pár tapasztalatom.1.az előző ország,ahol éltem(Angela Merkel hazája)lakói-a pénztárosok,eladók,benzinkutasok-mind mind tudták,mi az a M.o,hol van és mi történik ott éppen.Sajnálkoztak.
  2.most az oláhcigánynevű bohóc országában élek,itt senki nem tudja,és ha pár perc ztán mégis beugrik nekik,akkor nevetnek-őszintén.(ezek nagyon laza,őszinte népek ám)
  Előre tudják mi lesz M.o sorsa.
  Mióta olvastam a bejegyzésed,nézem a helyi mindenható euronews-t,és meg sem emlitik.Mikor tüntettek odi ellen 23-an,azt mutatták,napjában többször is…. ?:-)
  Most tüntetnek 6-an Timosenkoért,az fő hir.Washingtonban “bajuszvilágnap”van,ez főhir.Hogy a S.P.nevű epizódszereplő letette a lantot,az itt ugy látszik senkit nem érdekel.(Fluor Tomi mikor megy?)

 2. hochenz

  Nagyon izgatottan néztem a rendszerváltásnak hívott komédia után az első parlamenti közvetítés első 5 percét, ahol az általunk a parlamentbe beszavazott polgártársak a tőlünk kapott szavazati jogot arra használták, hogy eldöntsék, inkább felállással szavaznának, mert a kézfeltartást megalázónak érezték, aztán jól megszavazták maguknak anyám művezetői fizetésének másfélszeresét – a juttatásaik és bizottsági pénzeik mellé – majd gyorsan döntöttek arról, hogy márpedig ők innen aztán semmi módon el nem távolíthatók. Csalódottan kapcsoltam ki 20 a éves fekete-fehér tévénket é222s szomorúan vártam a mára sajnos bekövetkezett jövőt.

  Milyen politikai felelősség????

  Egyszer olvastam egy levelet, amit egy ex-képviselő küldött az új ciklus munkatársainak, amiben felhívta a figyelmet arra, hogy meddig rendelkeznek saját szavazataik felett. Kérte őket, hogy ne fogadjanak el senkitől semmilyen szívességet, mert onnantól már csak bólogatniuk lesz szabad. Ez Fletó eljövetelének és pusztító uralkodásának második felvonása előtt történt.

  Ja, még egy apróság. 2006-ban Fletó kijelentette az M1-en a választás megnyerésének második estéjén, hogy az előző ciklusban sajnos 4000 milliárd forint eltűnt az államkasszából, és nem sikerült megtalálni, majd biztosított bennünket, hogy ezúttal majd jobban vigyáznak. Na leírom elvtársak: 4000 000 000 000 Ft.
  Legyünk bátrak és osszuk el a népesség átlagosan 10 000 000-ra becsült számával, a hányados: 400.000 Ft
  Ennyit lopott el bevallottan Fletó és bandája az ellenzék csendes jóváhagyásával – hiszen a mai napig senki sem keresi – Magyarosrszág teljes népességének minden egyes tagjától a 2002-2006-os ciklusban. Mekkora lehet a be nem vallott összeg?

  Télleg banyek, miféle felelősség???

 3. Petra

  Kinek jön jól a forint zuhanása?

  Mindenkinek, akinek
  – forintban van tartozása
  – devizában van megtakarítása
  – magyar terméket ad el külföldre
  – magyar terméket vásárol külföldről

  Ugyanakkor az ellenkezője meg szív..

  Ezek tények. Ennek a mentén lehet érdekes következtetésekre jutni, sok személy, vállalat, intézmény neve felmerülhet, de ebbe most nem mennék bele.
  Az sem egyértelmű, hogy a forint gyengülése cél, vagy csak valaminek a mellékhatása.

 4. Alex

  Duncan Shelley írta:

  Kezdem azt hinni, hogy valakik a tűz közelében a forint zuhanására játszanak, mert így akarnak igen súlyos összegekre szert tenni.

  Mondanám azt, hogy akkor játszunk mi is arra, mert a zsozsó jól jön mindenkinek ezekben a nehéz időkben.

  kisboros írta:

  amire válaszul az IMF mögött állók zsarolásképpen gyengítik a forintot

  De ha, mi is a forintot gyengítjük, akkor az IMF mogött állunk és zsaroljuk saját magunkat. Hmmm! Hogy van ez? Labanc szabadságharcos kurucok lennénk?

 5. kisboros

  @ Duncan Shelley:
  Szvsz itt több forgatókönyv is szerepelhet, legkevésbé gondolom azt, hogy valaki csak az árfolyamon próbál nyerészkedni:
  – a kormány valóban “gazdasági szabadságharcba” kezdett (de akkor miért nem tárgyalja újra az államadósságot?), amire válaszul az IMF mögött állók zsarolásképpen gyengítik a forintot
  – a “gazdasági szabadságharc” csak színjáték, amivel vagy az emberek figyelmét akarják elterelni valamiről, vagy a Jobbik további erősödését akarják gátolni.

 6. Kezdem azt hinni, hogy valakik a tűz közelében a forint zuhanására játszanak, mert így akarnak igen súlyos összegekre szert tenni.

  http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/percrolpercre/20111216-a-forint-es-a-fontosabb-devizak-arfolyama-2011-12.html

 7. bakostamas

  Nagyon jól leírtad Duncan! Tökmindegy fidesz vagy mszp egy kutya, ezek az anyjukat is eladnák jó pénzért. Ha lenne felelősség az elmúlt 15 év kormányai mind börtönben ülnének. Nem ott ülnek, jól élnek, nekik tényleg szuper az életük. egy ide vágó idézet a netről>
  “lehet piros , lehet narancs, Izraelből jön a parancs…”

 8. Great

  intergold írta:

  Igen, zsido kiralyok.
  Miert?

  Hogyan vezeted le a kapcsolatot a bölcs uralkodás és a zsidó tanulmányok között?

 9. intergold

  @ Great:
  Igen, zsido kiralyok.
  Miert?

 10. Alex

  Duncan Shelley írta:

  Ilyen megközelítés ezen a blogon nem elfogadható, ezt már Andan is megmondta.

  Ma annyira rossz napom volt, hogy nem tudok érdemben válaszolni semmire sem.

  Nyomok egy lájkot a hozzászólásodra.

 11. Alex írta:

  Pszichológiai megközelítésből a következőt mondanám.

  Ilyen megközelítés ezen a blogon nem elfogadható, ezt már Andan is megmondta.

  A mai korban a politikai hatalom közvetlenül a választó (ami sokszor azonos a néppel/polgárral) szeszélyeit szolgálja ki, mert ő általa van választva.

  Nekem nagyon úgy tűnik, hogy régóta fut a háttérben egy program, ami az aktuális pártállástól, politikai irányzattól teljesen függetlenül halad előre.

  El tudod képzelni, hogy miután valaki szert tett pár milliárd forint vagyonra, még ennél is értékesebb kapcsolatrendszerre, a négy év leteltével Pista bácsira bízza, hogy folytathatja-e, amit eddig, és megtarthatja-e továbbra is a mentelmi jogát? Mert én nem.

  Hisz megszavaztátok a programot, amit most mi megvalósítunk , milyen számonkérést emlegettek? Ti akartátok! ”

  Olvastál már politikai, választási programot? Én igen. Több, mint tíz évvel ezelőtt egy ismerős képviselő lett, és akkor olvastam ilyet. Hihetetlen. Komolyan. Egy ilyen “program” alapján egy embert nem vennék fel takarítói állásra, nemhogy nem bíznék rá valakire mindössze ennyi alapján ekkora felelősséget és hatalmat!

 12. intergold írta:

  Köszönöm a gyors választ Duncan, ezt a cikkedet el is felejtettem…

  Elfelejtetted??? Ezért beírtam egy fekete pontot az aktádba. 😎

 13. Great írta:

  @ Alex: Ez mit jelent?
  Kétségtelen, a jó öreg Bruno Weinberger ezúttal se kedvelte meg Sappho követőit

  Direkt kíváncsi voltam, hányan értik. Örülök, hogy itt mindenki ennyire művelt. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén