Az út, csapdák nélkül

Néhány gondolatot szeretnék megosztani veletek a politikai felelősségről. Ez egy speciális téma, mert bár logikailag levezethető a létezése, példát mégsem tudnék rá mondani.

Lehetséges, hogy van felelős politizálás. Valahol. Levezethető, hogy ha nem létezne, sokkal nagyobb lenne a káosz ezen a világon, mint amekkora. Kétségtelen, hogy a politikai felelősség szükségszerű, és hiányában a jövő olyan sötét, amit a legmodernebb lámpák sem hasítanak szét.

Úgy látszik, a gazdasági nagyfőnök, a jó öreg Bruno Weinberger rákapott a válságra. A híreket olvasván tisztára úgy tűnik, mintha függőségbe esett volna, és nem igen akar leállni az „anyaggal”. Teheti, hiszen bármi történjék is, ő maga nem érzi annak negatív hatásait.

Görögország, Spanyolország, Olaszország, Portugália, Magyarország… Célországok, célpontok. Nem gazdasági válság, hanem gazdasági összeomlás az, amely felé mennek – amely felé viszik ezeket az országokat.

Mit jelent az, hogy egy ország fizetésképtelenné válik? Mit jelent az, hogy egy ország csődbe megy? Mi történik akkor, ha egy cég megy csődbe? Vagyonát a tartozás fejében lefoglalják, értékeit elárverezik, hivatalosan felszámolják. Ezt jelenti.

Itt jön a képbe a politikai felelősség. Pontosabban: annak égető hiánya.

Sokféle véleményt hallani a kormánytól, a pártoktól, kormánypártoktól, ellenzéki pártoktól, szakértőktől, tárgyalásokról, programokról, programcsomagokról, lehetőségekről, kompromisszumokról, határozottságról. Felelősségről nem hallani. Ha pedig mégis, üres frázis, nem több.

Vizsgáljuk ezt meg: hogyan politizálhatna felelősen egy kormány? Nem tudnám megmondani, hogy jelen rendszerben ez hogyan lenne lehetséges.

A felelősséghez három tényező megléte szükséges: személyes érintettségből fakadó szándék, cél, és távolba látás. Ezzel szemben, a személyes érintettség hiánya, a cél hiánya (illetve önző szintre redukált volta) és a szűklátókörűség kizárja a felelősséget.

A fentebb felsorolt országok kormányainak felelősen kellene politizálniuk, hogy kijuttassák országaikat, népeiket a veszélyből. Ennek azonban nincs nyoma. Ez természetesen érthető, hiszen az egész ott kezdődik, hogy a kormányok tagjai személyesen nem érintettek a válságban vagy a gazdasági összeomlásban.

Lényegtelen, hogy mi történik ezekben az országokban, nem számít, hogy hány ember megy tönkre, milyen fokú szegénység köszönt be, hányan kerülnek az utcára, és a lakosság mekkora százaléka hal éhen. Bármi történjék is ezekben az országokban, kormányukat az nem érinti: vezetőik, akik a bajt okozták, a legteljesebb védettségben, biztonságban, luxus körülmények között élik meg a válságot vagy az összeomlást. Ebből következően, nekik mindegy. Pontosabban: olyan érdekek hajtják őket, ami nem azonos azzal, amit népeik hisznek.

Úgy tűnik, Európa legnagyobb horderejű gazdasági kérdése az, hogy vissza kell-e fizetni az államadósságot, vagy meg kel tagadni. A fizetés és a megtagadás mellett is sokan állnak. Ha jól emlékszem, Antall József mondta, hogy az államadósság megfizetése becsületbeli ügy a magyarok számára. Csak halkan jegyezném meg: nekem úgy tűnik, azok kardoskodnak a fizetés mellett, akik felelősek az eladósodásért, és akiket nem érintenek a megszorítások.

Izlandon azt mondták, fizessenek a politikusok, az ő hibájuk, ami történt, ne tolják a felelősséget a népre. Eldöntötték és kijelentették: nem fizetnek. A politikusok és a bankárok sem fizetnek, hiszen nem a saját nevükre vették fel a hiteleket, bár ők szórták el. Azóta Izlandon már új rendszer lépett működésbe, és a kormány úgy tesz, mintha része lenne a népnek, nem pedig felette állna. Lehet, hogy az atlanti sziget az első ország, ahol van politikai felelősség? (Kétségtelen, a jó öreg Bruno Weinberger ezúttal se kedvelte meg Sappho követőit…)

Nektek mi a véleményetek? Van, felelős politizálás? Lehet felelős egy kormány, amelynek tagjai személyesen nem érintettek népük sorsában? Elképzelhető felelősség ott, ahol a kudarcnak nincs személyes következménye? Mi a teendő az államadóssággal? Vissza kell fizetni? Meg kell tagadni? Vissza lehet egyáltalán fizetni valaha is? Volt már arra példa, hogy egy ország rendezte a tartozásait?

Izlandról bővebben: ITT.

A fórum: ITT.

Share

Commentek