Míg élek, teszem a dolgom.

A kitalált sztorik visszatérő toposza a magányos hős, aki megmenti a világot. Van ennek egy enyhébb verziója: az elkötelezett, elszánt profik ideálisan működő szervezete, amely együttes erővel megmenti a világot.

Van ennek alapja? Lehet egyáltalán?

Egy ember, vagy néhány ember lehet olyan jó, hogy tettei globális méretekben fejtsenek ki hatást? Lehetséges ez, vagy ez az elképzelés mindörökre a mesék birodalmába való?

Az elme gyilkosaiban a főszereplők a világ uraival bonyolódnak halálos konfliktusba. Hogyan történne ez a valóságban? Nyilván nem Juci néni és nem Pista bácsi az, aki felléphetne egy olyan roppant erővel szemben, amely kézben tartja a médiát, az erőszakszervezeteket, a törvényhozást, a bűnözést, a technikai fejlesztéseket és az oktatást. De mégis, kinek lenne esélye?

Az elme gyilkosaiban van belső ember (Andan), aki szinte mindent tud az ellenségről. Van szakember (Gorkie, illetve a Klán maga), aki képes a hatalom elől elrejtőzni. Van dollármilliárdos háttérvagyon (Masada), ami finanszírozza a harcot. És vannak szövetségesek, a CIA vezetőjétől az Egyesült Államok elnökén át japán titkostársaság vezéréig.

Így lehetne valamit tenni? Ilyen csapattal, ilyen háttérrel, ilyen kapcsolatrendszerrel? Ez így hihető? Vagy még mindig nem?

A félelem ízében a nehézség, melybe a főszereplők beleütköznek, sokkal nagyobb, mint az, amit Az elme gyilkosaiban kellett leküzdeniük a hősöknek. Senki nem tudja, ki az ellenség, mit akar, miért akarja, mire képes, milyen lehetőségei vannak. Az öt főhős nem ismeri egymást, nem dolgoznak együtt, nem alkotnak titkos szervezetet, nincs kimeríthetetlen pénzalap a háttérben, amely finanszírozná a harcukat, és nincs kiterjedt, befolyásos kapcsolati háló.

Lehetséges? Elképzelhető, hogy valaki misztikus képességek nélkül, valaki, aki ember, mint te vagy én, elég jó ahhoz, hogy tegyen valamit?

Azok a problémák, amikkel mi küzdünk (pénz, karrier, párkapcsolat, egészség, politika stb.), aprócska problémák. Vannak a miénkénél sokkal nagyobb küzdelmek, sokkal nagyobb játszmák, sokkal nagyobb tétek. Mit kezdenénk velük? Felnőnénk hozzájuk vagy beleroppannánk?

Mitől függ az, hogy valaki megfutamodik a nehézségek elől, vagy szembeszáll velük?

Mitől függ az, hogy valaki képes talpon maradni, képes a győzelemben hinni, képes tudatosan és hatékonyan cselekedni olyan irdatlan veszéllyel szemben, melynek a puszta elképzelése is apátiába taszítja az emberiség 99 százalékát?

Share

Commentek