„Eszem, hogy legyek, leszek, hogy egyek.” Ennyi lenne az élet célja? Vagy több ennél? Az élet célja kapcsolódik a testhez, a fizikai világhoz? Vagy túlmutat rajta?

A mi az élet célja kérdés alighanem az idők kezdete óta borzolja az értelemmel rendelékező lények kedélyeit. Mi az értelme az életnek? Miért élünk, miért kell élni? Hogyan lehet élni?

Az élet jött valahonnan, belekerült a fizikai univerzumba, és a célja visszatérni oda, ahonnan jött? A cél tapasztalatszerzés? Mi van akkor, ha ez a tapasztalat megvan? Mit számít, mit jelent, mit ér?

Millió célunk lehet. Megenni az ebédet, elvégezni a mai edzésprogramot, találkozni a barátokkal, megcsinálni azt a munkát, megkapni az állást, megnézni a filmet, lecserélni az autót, a legjobb szeretővé válni, leküzdeni egy rossz szokást, találni egy jó befektetést, magányosan kihajózni a nyílt óceánra elmélkedni… Millió célunk lehet, kinek mi a fontos, kinek mi az érdeklődési köre.

Ha sorra vesszük a céljainkat, tudunk találni bennük közös nevezőt? Bármit, ami mindegyikben megvan? Esetleg valami olyat, ami a legtöbben megtalálható?

Ha tovább gondoljuk az életünk céljait, mi az, amit ezektől a céloktól várunk? Mit remélünk? Mit akarunk végső soron elérni? Van ilyen?

Van valamiféle konkrét vagy homályos, távoli cél, ami felé a kisebb céljaink mutatnak?

Legyünk engedékenyebbek, legyünk filozofikusabbak, tegyük félre azokat a célokat, amiket kényszerből követünk, mint például a munka, amit csak a pénzért csinálunk. Marad valami ezeken kívül? Ha igen, mi a közös bennük? Mutatnak egy távoli cél felé?

Az élet célja nem egy élet célja, nem valaki személyes, külső behatások által aktuálisan befolyásolt célja, nem belső, megkövesedett rögeszmék, jellemhibák, tévedések, időleges, felnagyított jelentőségű célja. Az életnek magának mi a célja? Van célja? Vagy csupán létezik, cél nélkül?

Legyünk még engedékenyebbek, még filozofikusabbak: hagyjuk a test igényeit, hagyjuk a társadalom igényeit, hagyjuk a biológiát, az életfunkciókat. Az életet tekintsük egyenlőnek az értelemmel. Fogalmazzuk, illetve pontosítsuk a kérdést:

Mi az értelem célja?

Ti mit gondoltok?

Mielőtt válaszoltok a kérdésre, olvassátok el Amer gondolatait az élet céljáról: MI AZ ÉLET CÉLJA?

Share

Commentek