Gondoljuk újra a világot

Merre mész Google?

Nem értem, mit csinál a Google, és azt sem, hogy miért.

2005-ben egy barátomtól meghívót kaptam a gmail levelező rendszerre. Akkoriban csak meghívás útján lehetett csatlakozni. Első pillanattól klasszisokkal jobban tetszett, mint bármelyik másik, általam valaha kipróbált levelező rendszer, vagy az Outlook.

2005 óta eltelt néhány év, ha jól számolom, 8 év. Ez alatt a 8 év alatt több változtatást tett kötelezővé a Google a gmail felhasználói számára. Én egyetlen olyan változtatásra sem emlékszem, ami hasznos lett volna.

A legutóbbi változtatás a képnézőt érintette. Korábban, egyetlen kattintással megnyithattam teljes, vagy legalábbis képernyő-méretben az összes csatolt képet, amiket az egérgörgővel tudtam megnézni. Most már ezt nem tudom megtenni, ehelyett egyesével megnyithatom az összes képet külön-külön, vagy megnyithatom az egyik képet kis méretben, és egy nyíl segítségével lapozhatok közöttük, vagy letölthetem mindet egyszerre, vagy feltölthetem a Google Drive-ra vagy megoszthatom a Google+ közösségi oldalon.

A Google Drive nem érdekel, eszembe sem jut, hogy használjam, arra pedig ötletem sincs, hogy vajon milyen megfontolásból osztanám meg a magánlevélben nekem küldött képeket a Google+ portálon?

A gmailen ma már nem lehet egyetlen kattintás után levelet írni, ma már kattintás, kattintás, állítás, alakítás, enterezés kell ehhez, majd jön az új, szétbonyolított formázási rendszer, újabb és újabb és újabb kattintásokkal.

Nekem több gmail címem volt, minden funkcióra egy: magánlevelezésre, hivatalos levelezésre, üzleti ügyekhez, hobbihoz stb. Nem akarom ezeket keverni, nem akarom megadni a magánlevelezésre használt címemet azoknak, akiket nem akarok ennyire bevonni az életembe. Korábban csak megnyitottam a gmailt, a kurzorbillentyű segítségével egy mozdulattal kiválasztom a 6 címem közül azt, amelyiket meg akartam nézni, enter, és már ott is voltam a kívánt levelező felületen. Ma már ez sem működik, a kilépés, a belépés, minden bonyolult folyamat, újabb és újabb kattintások, a jelszavak folyamatos újra beírása…

Biztosan rengeteg ember izgatottan várja az újabb és újabb változtatásokat, csillogó szemekkel fedezi fel az újabb és újabb funkciókat, hogy másnap megbeszélhesse azokat az osztálytársaival. Én nem tartozom ebbe a körbe, én nem akarom felfedezni a levelező rendszer folyamatosan bővülő funkcióit, kutatgatni, hogy hová lett áttéve egyik-másik korábbi funkció, vagy ha nincs, mi lett helyette, vagy ha helyette sem lett semmi, mit lehet tenni. Én csak használni akarom, csak kommunikációra.

Nem tudom, mikor jön a következő kényszerű változtatás, talán perceken belül itt lesz, de arra már most lenne egy fogadásom, hogy nem teszi könnyebbé és gyorsabbá a kommunikációt, hanem körülményesebbé, lassabbá, nehezebbé teszi, és megint perceket vagy órákat fog elrabolni az életemből.

A Youtube videómegosztóval ugyanaz történt és történik, mint a gmail levelezőrendszerrel. Egyre bonyolultabb, egyre átláthatatlanabb, egyre kezelhetetlenebb, egyre kényelmetlenebb.

Korábban a csatornák videói oldalakra voltak bontva, ha tetszett valami a 8. oldalon, csak rákattintottam, belenéztem, majd visszaléptem, és a 8. oldalon találtam magam. Ma ez sincs már. Ma az oldalak lefelé nyílnak meg, ha találok valamit a 8. oldalon, visszalépve nem a 8. oldalon leszek, hanem az elsőn…

De nekem nincs csatornám, így én az egyszerűbb problémákat kapom, és csak csendben nézem a kedvenc videósaim panaszkodó videóit, ami miatt a Youtube egyre átláthatatlanabb, egyre kényelmetlenebb, és egyre használhatatlanabb. Ez talán a legfrissebb, és jó betekintést nyújt a problémába: ITT.

Ezt a cikket törölni fogom, mivel nem fontos. Csak leírtam, amit akartam, abban a reményben, hogy talán van köztetek valaki, aki tud válaszolni a címben feltett kérdésre. Meg úgy egyáltalán: nektek minden tetszik, ti imádjátok az újabb és újabb gmail és youtube változásokat?

Share

Commentek

Előző

Népek ópiuma?

Következő

A Test, 7. rész

 1. Dragunov

  Néhány hónapja volt egy álmom, amiben John Connor voltam, a Google pedig a Skynet. És az a rohadék egyfolytában küldte a kék sárga piros zöld droidjait… Ha valaha is egy rendszer felnő ahhoz, hogy Skynet lehessen, a Google lesz az.

 2. c d

  @ Duncan Shelley:
  A Google-nek kéne egy írólecke a húzásról. :laugh: Írói technikák az informatikában c. kurzus. 🙂

 3. @ c d:
  A gmailnél így volt egy időben: jött valami változtatás, de lehetett választani. Aztán már nem lehetett. Az ismeretségi körömből 1 db ember tért át az újításokra, mindenki más maradt a réginél, amíg lehetett.

  A g+ nagyon nem jött be, de valami miatt rettenetesen erőltetik. Már nem is tudom, mit meg nem tettek azért, hogy felfuttassák, de még mindig kong. Üzleti gondolkodás kellene, nem politikai, vagyis azon kellene gondolkodniuk, hogy mivel vegyék rá az embereket arra, hogy járjanak a g+-ra, nem pedig azon, hogy hogyan kényszerítsék rá őket.

 4. c d

  Régen csináltunk egy egyszerű dolgot, de én imádtam. Ha teljesen át kellett tervezni egy felületet, akkor meghagytuk a régit (klasszikus) és lett egy új.

  Az újba mentek a radikális változtatások, a klasszikusba pedig csak az, ami amúgy is belekerült volna.

  Így felhasználó-bázis elégedett volt, az újdonság****-nak meg volt csilivili ragyogás…

  Képzeljük el, hogy Gmailon át lehetne váltani 8 évvel ezelőtti állapotra (a technikai háttér 2014-es maradna), de olyan szinten, hogy a Google+-t is kiszedné… Annyira nem is merész lépés, mint gondolnánk. Vajon mekkora sikere lenne? Mit gondolnának az emberek a Google-ről egy ilyen húzás után? És ezzel csökkenne-e a g+ rendszeresen aktív felhasználóinak száma?

 5. Ismét változtattak a youtube-on. Megint rosszabb lett, mint volt…

  Nem hiszem el, hogy ezt nem direkt csinálják.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén