Ne ítélj a külső alapján. Főleg, ha nem is látható...

Korábban soha nem foglalkoztam a láthatatlansággal, mert nem érdekelt. Számomra annyit jelentett, hogy Predator meg Crysis, és nem többet. Fel sem merült, hogy valami lehet a háttérben, érdektelenségemet lezártam azzal, hogy ez az egész téma science-fiction, és nem érdemes komolyan venni.

A félelem íze kapcsán azonban beleástam magam a témába. Legnagyobb meglepetésemre, a láthatatlanság háttere a legkevésbé sem tűnik légből kapottnak, sőt konkrét eredmények is vannak.

A láthatatlanság első tudományosnak mondható elmélete 1967-ből származik. Victor Veselago, orosz fizikus ekkor alkotta meg a metaanyag-elméletet. Az elmélet leír egy feltételezett anyagot, amely eltéríti az elektromágneses hullámokat. A metaanyag egyik sajátos jellemzője a negatív törésmutató: a fény, érintkezve az anyaggal nem hatol be abba, hanem megkerüli azt – ugyanúgy, ahogyan a víz körbefolyik egy sima felületű kő körül, és nem hatol be annak anyagába.

A metaanyag a természetben nem lelhető fel. Elektromos és mágneses áteresztőképessége negatív, az elektromágneses jelenségek e tulajdonságok miatt másképpen zajlanak le jelenlétében.

A hidegháború a felderítés és a kémkedés tesztközege volt, ellentétben a „forróháborúval”, amiben a fegyverek kapták a főszerepet. A hidegháború alatt komoly kutatások folytak a láthatatlanság témájában minden oldalon. Konkrétumokat ebből az időszakból nem találtam.

A metaanyag bizonyos hullámhosszúságú fényt térít el, nem valamennyi hullámhosszt. Tehát az, ami számunkra látható, más létformák számára lehet láthatatlan, és fordítva. Lehetséges, hogy azok a régi legendák, melyek szerint a macskák a valóság olyan aspektusait is látják, amit az ember nem, igazak.

2006-ban amerikai tudósok metaanyag segítségével eltűntettek egy rézgyűrűt, adott hullámhosszúságú fény elől. 2008-ban olyan metaanyagot hoztak létre, amely az ember számára látható fénytartományban is működött. Ezek nyilvános bejelentések. Mi lehet még? (Meg kell jegyezni, hogy mindezen kutatások és kísérleti eredmények még nagyon távol állnak a gyakorlatban felhasználható láthatatlanságtól, a bármilyen színű, bármilyen formájú, bármilyen összetételű anyag eltüntetésétől.)

Lehet fantáziálni arról, hogy hol tart ma a kutatás, és hogy mi minden lehet jelen életünkben, amit nem látunk, pedig ott van. Emberek, kamerák, járművek, falak, épületek… nem emberek.

Egyébként nemcsak katonai és titkosszolgálati felhasználási területe van a metaanyagnak. Optikai rendszerekben is megjelenhetnek, jelentősen növelve azok hatékonyságát.

Hivatalosan metaanyag-kutatással foglalkozik számos neves intézet és egyetem, az Egyesült Államokban, Oroszországban és Kínában. 2004 óta egyre gyakrabban cikkeznek a témáról, ideértve az úgynevezett mértékadó tudományos kiadványokat is.

Mit gondoltok, a metaanyag létezik vagy létezhet? Vannak már olyan öltözetek, amik teljes láthatatlanságot nyújtanak? Figyelemmel kísérhetik életünket metaanyag-kamerák és különféle detektorok? Vajon miért kap egyre nagyobb nyilvánosságot a téma?

Várom a véleményeiteket!

Share

Commentek