Gondoljuk újra a világot

Hogyan történne?

Felkészültem. És ti?

Budapest, az Astoria közelében, 1990 nyár. Arra ébredtem, hogy valami történt a világgal. Reggel 8 óra körül keltem, bekapcsoltam a tévét, és műsor helyett csak sistergés fogadott. Végigpörgettem a csatornákat: mindenhol ugyanaz. Bekapcsoltam a rádiót: sistergés. Az összes elérhető hullámhosszon végigfuttattam az egész sávot, de csak sistergés jött, magyar adók, csehszlovák, angol, orosz stb. Fogtam a telefont, hogy felhívjam a szomszédban lakó barátomat, de a telefon süket volt.

Próbáltam józanul gondolkodni. Mi lehet a baj? Mi történhetett? Áram? Van. Antenna? Amennyire megállapíthattam, rendben. Vártam egy órát, de nem történt változás. Elmentem a körülbelül nyolcvan méterre lévő élelmiszerboltba vásárolni, ahol két fickó arról beszélt, hogy nincs tévé, nincs rádió, nincs telefon.

Vásárolás után meglátogattam a barátomat, aki ugyanazt tapasztalta, amit én. Elhatároztuk, hogy kiderítjük: mekkora területet érint ez a rejtélyes jelenség. Az Astoriától elmentünk az Orczy-térre, ahol egy közös ismerősünk lakott (az út 3,4 kilométer, légvonalban talán 3 km). Semmi változás, ugyanaz: nincs tévéadás, nincs rádióadás, nincs telefon.

Ott ültünk a félig elsötétített szobában, és rádöbbentünk, hogy kitört az atomháború.

Hová menjünk? Hol van óvóhely? A metró! Hát persze! Táskákba, zsákokba, szatyrokba dobáltuk a ruhákat, a hűtőszekrény és a kamra tartalmát, összeszedtünk minden gyógyszert, pénzt és fegyvert (kések, nunchaku, dobócsillag, üvegcse gombaméreg…), aztán rohantunk, ahogy bírtunk.

Koradélután minden visszatért a normál kerékvágásba. Hirtelen lett tévéadás, rádióadás, telefon. Napokon át éjjel-nappal a hírműsorokat néztük és hallgattuk, újságokat vásároltunk, és döbbenten tapasztaltuk, hogy senki nem beszél arról, ami történt. Máig sem tudom, mi lehetett azon a napon.

Elgondolkodtatok már azon valaha is, hogy ha egyszer tényleg megváltozik a világ, akkor az hogyan történne?

Változás alatt gondoljunk olyan pozitív vagy negatív irányú változásra, ami globális, és nagyon rövid időn belül következik be, napok, hetek, maximum egy hónap alatt.

Nézzünk néhány lehetséges negatív forgatókönyvet: napkitörés, kozmikus ütközés (üstökös, aszteroida stb.), vízözön, kéregrepesztő földrengés, megatsunamik, invázió, tömegpusztító fegyverekkel vívott világháború, járvány, idegenek rákapnak az emberhúsra…

Nézzünk néhány lehetséges pozitív forgatókönyvet: dimenzióváltás, a megváltozó kozmikus sugárzás megvilágosodás-szerű állapotba juttatja az emberiséget, barátságos idegenek érkeznek a bolygónkra, eljő a messiás, Andan kerül Darla helyére, felüti fejét egy etikus vírus, ami csak a rossz embereket nyírja ki…

De most nem is az a lényeg, hogy mi történne, hanem az, hogy mi magunk hogyan élnék ezt meg. Felébredünk egy nagyon rossz vagy egy nagyon szép napra, és… És? Mégis, mi lenne? Bemondaná a tévé, hogy a Földet támadás érte? Vagy, hogy Dallasban a Queen Áruházban 1233 ember tűnt el nyomtalanul? Esetleg az lenne a hír, hogy nincs hír, mert elszálltak a műholdak és a közvetítőantennák?

Arra ébrednék egyik szerdán, hogy ott a hír az origón: földönkívüli űrhajó szállt le, több államfővel beszéltek, hogy fejlett technológiát adjanak át az emberiségnek? (Államfőkkel… Ezen a ponton tudnám, hogy az egész vagy kamu, vagy az összes idegen hülye, vagy bármi is az, amit átadtak, rövidesen fegyver lesz belőle.)

Nyugodt napra virradna, mintha élénkebbek lennének a színek, a galambok csak a kijelölt helyen végeznék a dolgukat, a boltban az árak összemennének, az újságok nem hazudnának, a tévéhíradó nem említené a világ legfontosabb eseményei között, hogy egy csepeli néninek kificamodott a bokája, de azt igen, hogy a halálos betegek maguktól meggyógyultak az éjjel…

Kinyitnám a szemem, repkednének a hírek: a Földközi-tenger felől ezerötszáz méter magas vízoszlop tart Európa belseje felé, mindenki meneküljön, minél északabbra, minél magasabbra… Azután kimennék az utcára, üvöltöző, rémült emberek rohangálnának, kocsik rohadnának a végeláthatatlan dugóban, fosztogatnának, a rendőrök a szemem láttára lőnének agyon két tizenévest, akik machetét emeltek ki a vadászbolt kirakatából…

Így történne?

Ti mit gondoltok? Hogyan történne? Hogyan változna meg a világ?

Share

Commentek

Előző

Félelem-terápia

Következő

Mi a bűn?

 1. Bandi

  Az elektromágneses impulzus (Electromagnetic Pulse, EMP) a nukleáris fegyverek egyik különleges hatása, amelyet célzottan alkalmazva egy egész földrész teljes elektromos hálózatát és kommunikációját évekre meg lehet szüntetni.

  A hatásmechanizmus: a légkör felső határán, 100-350 km-es magasságban atombombát robbantanak. A robbanásban felszabaduló gamma-sugárzás a sztratoszférában (11-50 km) elektronzáport generál, ami hatalmas területet terít be. Ez az emberre közvetlenül nem ártalmas, viszont minden elektromos készüléket tönkretesz.

  Az Egyesült Államok középpontja fölött 300 km-es magasságban robbantott egyetlen közepes nagyságrendű atomtöltet a következő hatásokkal járna.

  Néhány perccel utána:

  minden levegőben tartózkodó repülőgép lezuhan;

  az orvosi életbentartó rendszerek leállnak;

  minden gépjármű leáll (és többé nem is indulnak el);

  az elektromos hálózat tönkremegy;

  a vezetékes víz megszűnik;

  a fűtés vagy a légkondicionálás (évszaktól függően) megszűnik;

  az internet megszűnik;

  a telefonhálózatok megszűnnek;

  a televízióadások megszűnnek;

  a rádióadások megszűnnek;

  az elektronikus pénzforgalom megszűnik, a bankszámlák megszűnnek.

  Néhány órával utána:

  a dollár megszűnik, beáll a cserekereskedelem;

  minden élelmiszerüzletet és raktárat kifosztanak;

  a nagyvárosokban káosz, fosztogatások.

  Napokkal utána:

  a nagyvárosokból milliók vándorolnak vidékre, élelem és víz hiányában;

  a hadsereg és a nemzeti gárda működő alakulatai próbálnak úrrá lenni a helyzeten; lövöldözések, helyszíni kivégzések; tömegeket terelnek gyűjtőtáborokba, ahol az emberek védelmet és ellátást remélnek találni.

  a vegyi üzemek biztonsági szelepei elkezdik leereszteni a túlnyomásos tartályokat, aminek következtében a városok környékét mérgező gázfelhők borítják be.

  az állattenyésztő üzemekben milliószámra pusztulnak el a baromfik és a szarvasmarhák;

  Hetekkel utána

  az atomerőművek biztonsági rendszerei kezdik felmondani a szolgálatot, Csernobil-nagyságrendű erőműkatasztrófákat okozva; az ivóvíz és a termények nagy területeken sugárfertőzötté válnak;

  Észak-Amerikát orosz és kínai csapatok szállják meg;

  Hónapokkal utána:

  a halottak száma 250 millió; a leggyakoribb halálokok: városi vérengzések, alultápláltság, gázmérgezés, sugárfertőzés, kihülés, járványos betegségek.

  A katasztrófa nagysága függ az évszaktól és a világpolitikai helyzettől. A legsúlyosabb eset a tél és a világháború.

 2. szerintem meg kell hogy valtozon ami csak haboruval lehetseges. ugy ahogy vanga meg josolta

 3. Thirdeye

  Don Franco998 írta:

  A zegóra gondoltál,Trois Yeux?

  Azra 🙂

 4. Don Franco998

  thirdeye írta:

  Alex írta:

  Egy nap megtörténhet Veled, hogy hívővé válsz és azt se Te fogod irányítani, ahogy a születésedet sem a halálodat nem Te irányítod.

  Hát igen . Ezt a gondolatot nem tudja elfogadni az ……izé……..hát …az .

  A zegóra gondoltál,Trois Yeux?

 5. thirdeye

  Alex írta:

  Egy nap megtörténhet Veled, hogy hívővé válsz és azt se Te fogod irányítani, ahogy a születésedet sem a halálodat nem Te irányítod.

  Hát igen . Ezt a gondolatot nem tudja elfogadni az ……izé……..hát …az . 😉

 6. Alex

  Don Franco998 írta:

  Ez hülyeség-rám nézve. Látszik,hogy nem ismersz. Vagy hogy nem ültél eleget.

  Igen, ez a Te vallásod. De, mint mondtam a hívőség nem tőlünk függ. Nem tőlem és az én véleményemtől függ, hogy mi érvényes Rád.

  Egy nap megtörténhet Veled, hogy hívővé válsz és azt se Te fogod irányítani, ahogy a születésedet sem a halálodat nem Te irányítod.

  Persze értem én, hogy a szabad akarat védekezik a gondolat ellen, hogy a képességeink határosak. Szívesen teremt tehát olyan mítoszt, ami kielégít bizonyos emocionális szükségeleteket, s úgy teszi lehetővé az ember számára, hogy “vallásos ” legyen, hogy közben a hit egyetlen követelményének sem kell megfelelnie.

 7. thirdeye

  Alex írta:

  Ha – ne adj Isten – valami történne a lányoddal, akkor Isten biztos eszedbe jutna.

  Lehet hogy eszébe jutna , de nem pozitív értelemben . 😐

 8. thirdeye

  Don Franco998 írta:

  Kiváncsi lennék Trois Yeux véleményére is e körben.
  Ez Thirdeye,no para. Razz

  Trois Yeux ? 😯 Nevet akarok változtatni ! 😀

  Az én lányom három és fél éves , de százszor öntudatosabb nálam . (ez sokakat biztos nem lep meg :-(( )

 9. Don Franco998

  @ nev3rlive:
  Illetve lenn vagy fenn…???
  😀 😀 😀 😀 😀

 10. nev3rlive

  kint vagy bent vagy bent vagy kint ?

 11. Don Franco998

  nev3rlive írta:

  na ezt megirtad Alex

  😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

 12. Don Franco998

  @ Alex:
  Ez hülyeség-rám nézve.
  Látszik,hogy nem ismersz.
  Vagy hogy nem ültél eleget.

 13. Alex

  Don Franco998 írta:

  Lehet ez még változni fog.

  Ha – ne adj Isten – valami történne a lányoddal, akkor Isten biztos eszedbe jutna.

  Van egy ismerősöm, aki nevetett ezeken a dolgokon. Majd két év alatt eltemette mindkét gyerekét. Ma azt mondja, hogy köszöni Istennek, hogy reményt adott neki, hogy a halhatatlan lélek folytán van remény találkozni a gyerekeivel.

 14. Don Franco998

  @ Alex:
  Nem szivesen irom ezt ide:a lányom hátborzongatóan érett.Néha az az érzésem,hogy gyereknek néz 🙂 És ezt nagyon komolyan mondom.

  Kiváncsi lennék Trois Yeux véleményére is e körben.
  Ez Thirdeye,no para. 😛

 15. Alex

  Don Franco998 írta:

  De a mindenttudó-látó-halló übergóré ezt pont nem látta előre?

  Már miért ne látta volna? A kulcs a megértéshez a szeretet. Te magad is a legjobbat szeretned a lanyodnak, vagy nem? Szeretned, ha maga tudna donteni jo es rossz kozt, ha maga is sajat elete ura lenne. Vagyis, megha sok esetben lehet, hogy okosabban tenned, ha megoldanad helyette a problemakat, mert most okosabb vagy, tapasztaltabb, erosebb, elobbre lato megis hagyod, hogy maga tapasztalja meg a dolgokat, maga elje meg az eletet. Mert igy valik felnotte es mert jot akarsz neki. Mert szereted.

  Don Franco998 írta:

  Akkor Isten,vagy az istenek hogy kommunikálnának velünk?

  Te azt mondod, hogy hivo vagyok. De nem, en csak vallasos vagyok. A hivo, ahogy a szo mondja az, aki el van hivva. Hivok nem tudunk lenni a sajat akaratunkbol. A kereszteny felfogas szerint hivove a Szentlelek altal leszunk. Ha hivo vagy, akkor pontosan erzed, hogy mit mond neked az Isten. A tobbi ember csak vallasos, mint en vagy nem vallasos, mit lehet, hogy Te. Mi, vagyis a nemhivok csak akkor erthetjuk, mit kommunikalnak velunk az istenek, ha kulon uzenetet kapunk.

  Persze, mas vallasok es ideologiak mas valaszzal is eloallhatnak. Szivesen meghallgatom azokat is. Ez viszont egy volt es megallja a helyet. 🙂

 16. nev3rlive

  igy ahogy leirod mar ez is valtozas

 17. Don Franco998

  Alex írta:

  Don Franco998 írta:

  De egyelőre nem tudok elvonatkoztatni a test.lélek egységtől

  Ha akarod idézhetek valakit, aki szereti a másik orra alá dörgölni, hogy nem veszi komolyan a kérdéseket és elüti tréfával.

  Kire gondolsz?
  ?:-) ?:-) ?:-) ?:-)
  Mert ez nem tréfa volt,tényleg nem tudok elvonatkoztatni.
  Most úgy gondolom,hogy a kettő olyan szoros egység,amit nem lehet,vagy szabad megbontani.
  Ez privát tapasztalat eredménye.Nem erkölcsi,vagy mások általi megfontolás.
  Lehet ez még változni fog.
  De most igy látom.Ez biztos,mint a halál.(???)

 18. Don Franco998

  @ Alex:
  De a mindenttudó-látó-halló übergóré ezt pont nem látta előre?Vagy csak dedózik velünk?Mert akkor marad a terráriumos hasonlat…

  Persze csak fórumozás szintjén.
  Ugyanis sem te ,sem én ,sem senki sem lát isten,istenek,sőt senki fejébe.Tehát csak vaktában pufogtatunk.
  Nekem sok kutyám volt már életemben.Persze legtöbbször emberevő fenevadak.Én neveltem őket olyanná.Most van pár hete egy selyempincsim.Még az ő fejébe se nagyon látok bele,pedig elméletben “felsőbbrendű”vagyok nála.
  Akkor Isten,vagy az istenek hogy kommunikálnának velünk?
  Ahogy én a kutyámmal?
  Gyere ide kis sz@ros,kapsz egy szelet sonkát,meg egy simogatást?
  Esetleg ,ha genyó lennék;felrúgnám?

 19. Alex

  Don Franco998 írta:

  De egyelőre nem tudok elvonatkoztatni a test.lélek egységtől

  Ha akarod idézhetek valakit, aki szereti a másik orra alá dörgölni, hogy nem veszi komolyan a kérdéseket és elüti tréfával.

 20. Alex

  Don Franco998 írta:

  Mint te.

  Igen, mint én is. 🙂

  Great írta:

  Tudok házat építeni, fából, egyszerűt, de lakhatót, tudok vadászni, tudok íjat készíteni, tudok emberekkel bánni, rendet tartani, és még tudok ezt-azt.

  Ez nagyon jó. Ezek mind hasznos dolgok.

  Great írta:

  Tehát vészhelyzetben elsősorban olyan emberek kellenek, akik képesek legalább az élethez szükséges minimumot megteremteni. Én ilyen ember vagyok

  De mikor van vészhelyzet?

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén