Felkészültem. És ti?

Budapest, az Astoria közelében, 1990 nyár. Arra ébredtem, hogy valami történt a világgal. Reggel 8 óra körül keltem, bekapcsoltam a tévét, és műsor helyett csak sistergés fogadott. Végigpörgettem a csatornákat: mindenhol ugyanaz. Bekapcsoltam a rádiót: sistergés. Az összes elérhető hullámhosszon végigfuttattam az egész sávot, de csak sistergés jött, magyar adók, csehszlovák, angol, orosz stb. Fogtam a telefont, hogy felhívjam a szomszédban lakó barátomat, de a telefon süket volt.

Próbáltam józanul gondolkodni. Mi lehet a baj? Mi történhetett? Áram? Van. Antenna? Amennyire megállapíthattam, rendben. Vártam egy órát, de nem történt változás. Elmentem a körülbelül nyolcvan méterre lévő élelmiszerboltba vásárolni, ahol két fickó arról beszélt, hogy nincs tévé, nincs rádió, nincs telefon.

Vásárolás után meglátogattam a barátomat, aki ugyanazt tapasztalta, amit én. Elhatároztuk, hogy kiderítjük: mekkora területet érint ez a rejtélyes jelenség. Az Astoriától elmentünk az Orczy-térre, ahol egy közös ismerősünk lakott (az út 3,4 kilométer, légvonalban talán 3 km). Semmi változás, ugyanaz: nincs tévéadás, nincs rádióadás, nincs telefon.

Ott ültünk a félig elsötétített szobában, és rádöbbentünk, hogy kitört az atomháború.

Hová menjünk? Hol van óvóhely? A metró! Hát persze! Táskákba, zsákokba, szatyrokba dobáltuk a ruhákat, a hűtőszekrény és a kamra tartalmát, összeszedtünk minden gyógyszert, pénzt és fegyvert (kések, nunchaku, dobócsillag, üvegcse gombaméreg…), aztán rohantunk, ahogy bírtunk.

Koradélután minden visszatért a normál kerékvágásba. Hirtelen lett tévéadás, rádióadás, telefon. Napokon át éjjel-nappal a hírműsorokat néztük és hallgattuk, újságokat vásároltunk, és döbbenten tapasztaltuk, hogy senki nem beszél arról, ami történt. Máig sem tudom, mi lehetett azon a napon.

Elgondolkodtatok már azon valaha is, hogy ha egyszer tényleg megváltozik a világ, akkor az hogyan történne?

Változás alatt gondoljunk olyan pozitív vagy negatív irányú változásra, ami globális, és nagyon rövid időn belül következik be, napok, hetek, maximum egy hónap alatt.

Nézzünk néhány lehetséges negatív forgatókönyvet: napkitörés, kozmikus ütközés (üstökös, aszteroida stb.), vízözön, kéregrepesztő földrengés, megatsunamik, invázió, tömegpusztító fegyverekkel vívott világháború, járvány, idegenek rákapnak az emberhúsra…

Nézzünk néhány lehetséges pozitív forgatókönyvet: dimenzióváltás, a megváltozó kozmikus sugárzás megvilágosodás-szerű állapotba juttatja az emberiséget, barátságos idegenek érkeznek a bolygónkra, eljő a messiás, Andan kerül Darla helyére, felüti fejét egy etikus vírus, ami csak a rossz embereket nyírja ki…

De most nem is az a lényeg, hogy mi történne, hanem az, hogy mi magunk hogyan élnék ezt meg. Felébredünk egy nagyon rossz vagy egy nagyon szép napra, és… És? Mégis, mi lenne? Bemondaná a tévé, hogy a Földet támadás érte? Vagy, hogy Dallasban a Queen Áruházban 1233 ember tűnt el nyomtalanul? Esetleg az lenne a hír, hogy nincs hír, mert elszálltak a műholdak és a közvetítőantennák?

Arra ébrednék egyik szerdán, hogy ott a hír az origón: földönkívüli űrhajó szállt le, több államfővel beszéltek, hogy fejlett technológiát adjanak át az emberiségnek? (Államfőkkel… Ezen a ponton tudnám, hogy az egész vagy kamu, vagy az összes idegen hülye, vagy bármi is az, amit átadtak, rövidesen fegyver lesz belőle.)

Nyugodt napra virradna, mintha élénkebbek lennének a színek, a galambok csak a kijelölt helyen végeznék a dolgukat, a boltban az árak összemennének, az újságok nem hazudnának, a tévéhíradó nem említené a világ legfontosabb eseményei között, hogy egy csepeli néninek kificamodott a bokája, de azt igen, hogy a halálos betegek maguktól meggyógyultak az éjjel…

Kinyitnám a szemem, repkednének a hírek: a Földközi-tenger felől ezerötszáz méter magas vízoszlop tart Európa belseje felé, mindenki meneküljön, minél északabbra, minél magasabbra… Azután kimennék az utcára, üvöltöző, rémült emberek rohangálnának, kocsik rohadnának a végeláthatatlan dugóban, fosztogatnának, a rendőrök a szemem láttára lőnének agyon két tizenévest, akik machetét emeltek ki a vadászbolt kirakatából…

Így történne?

Ti mit gondoltok? Hogyan történne? Hogyan változna meg a világ?

Share

Commentek