Na, ez már panoráma!

Az első lecke a világról: a média nem az érzékszerved.

Annyi mindent mondanak. Észben tartani sem lehet.

Mondják, Sztálin meghalt, még rég, nagyon rég. Igaz ez? Meghalt? Akkor? Előtte? Utána? Mondják, Lee Harvey Oswald lelőtte Kennedy elnököt. Tényleg? Ő volt az a nagy lövész, aki egyszerre három helyről tüzelt, hogy biztosra menjen? Vagy valaki más volt? Egy ember tette? Kettő, három, kétszáz? Mondják, 1969-ben ember járt a Holdon. Így történt? Akkor? Vagy korábban? Esetleg később? Esetleg soha?

Az igazság a képzelet hiánya. Ez a legaranyosabb definíció, nagyon szeretem.

Szinte az egész életünket csak képzeljük. Képzeljük az egész világot, és képzeletünket legfőképpen a média alakítja. Tetszik vagy sem. Nekem nem tetszik, de ez van.

A média nem az érzékszervünk. Amit a média közvetít, mint világot, mint valóságot, az nem az. A híreket szűrik, alakítják, ferdítik, még öntudatlanul is, hát még tudatosan!

Évek óta nem nézek tévét, bár előtte tévéfüggő voltam, majd egyik pillanatról a másikra nem érdekelt többé. Amikor még néztem, az esti híradó jól elmondta, mik voltak az azt megelőző 24 óra legfontosabb eseményei. Emlékszem, az egyik esti hírműsorban a hírolvasó úr belemondta a kamerába, hogy azon a napon, a Földön, az egyik legfontosabb esemény egy csepeli italbolti rablás…

A média nem az érzékszervünk. A világ nem olyan, mint amilyennek mutatják, mi pedig túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy egyben lássuk a világot. Lehetséges, hogy a világ, az a világ, ami létezik, sokkal jobb hely, és lehet, hogy sokkal rosszabb hely, mint mondják. Lehetséges, van egy társaság, ami sokkal többet tud a világról, a létező világról, mint amennyit nekünk tudni enged.

Tehát, következésképpen, a világ nem olyan, mint amilyennek hisszük. Ezzel a nézőponttal olvassatok tovább.

Állítólag, néhány hét múlva lesz pontosan 50 éve annak, hogy először járt ember a Marson. Ez azt jelenti, hogy 1962-ben történt az első marsraszállás. Ehhez képest a holdraszállást hivatalosan 1969-re datálják.

A csatolmányban találtok egy tíz oldalas cikket erről. Nem tudom, ki írta, ha valaki tudja, nyugodtan említse meg a kommentben. Várom a véleményeteket!

A cikk innen tölthető le: CIKK LETÖLTÉSE.

Aki pedig oly műveletlen, hogy nem ismeri a többi tizennyolc leckét a világról, az erre fáradjon: PONTOSAN ERRE!

De ugye nincs ilyen? 😎

Share

Commentek