A vágás akkor jogos, ha nem szétválaszt, hanem helyreállítja a rendet

Általában érdeklődve olvasom a fejtegetéseket egy-egy film, regény vagy videojáték mélységeiről. Ezek általában annyira összetett művek, hogy óhatatlanul akadnak bennük olyan részletek, amiket a többség nem vesz észre. Számomra roppant izgalmas volt elmerülni A volt egyszer egy vadnyugat, a Trója, a Matrix, a Sakál napja vagy a Deadly Shadows világában és rejtett szimbólumrendszerében.

Tizenkét éve vagyok író, azóta jelennek meg könyveim, tizenkét éve hallgatom, olvasom az olvasók véleményeit, meglátásait, kritikáit. Úgy tűnik, egy s más elsikkadt.

Ebben a cikkben Az elme gyilkosai trilógiáról lesz szó, Az áruló, A téboly katonái és A végső háború című kötetekről. Szeretném felhívni a figyelmeteket néhány dologra, melyek ott vannak bennük, mégis, valahogy mintha láthatatlanná váltak volna.

Kezdjük Julius Andan személyével. Ő szinte mindenki nagy kedvence. Nagyszerű ember, jó fej, kiváló szónok, briliáns elme. Csodálatos és hősies küzdelmet folytat az emberiségért. De ki ez az ember valójában? Andan azt állítja magáról, hogy Hitler, Sztálin, és a történelem valamennyi ismert gonosztevője összes bűne eltörpül az ő bűnei mellett.

Először is, Andan huszonöt éven át hideg gonoszsággal ártott az emberiségnek, és nem kényszerből. Élvezte a hatalmat, imádta, amit csinál. Gátlástalansága és zsenialitása egy szinten mozgott, ebből következett veszélyessége. Másodszor, amikor meghasonult önmagával, amatőr módon, kétségbeesetten vágott bele a nagy kalandba, hogy csökkentse saját mardosó bűntudatát, és meggondolatlansága végveszélybe sodorta az emberiséget. Andan egy gonosztevő, egy roncs, nem egy hős lovag.

A Kunoichi Klán. Hét nagyszerű ember, hat gyönyörű nő, meg egy mázlista pasas. Profik, semmi kétség. De vajon mi az ő dolguk? Nos, mindössze ennyi: védik Joshi Masada üzleti érdekeit. Embereket gyilkolnak meg azért, mert valamilyen módon veszélyeztetik Masada bevételeit. A Klán egy zsoldos csapat, mely pénzért dolgozik, fenntartások nélkül. Idealizmusuk a túlélésben merül ki. Ha nem jön Andan, soha nem lesznek magasabb céljaik.

Zoe? Emlékeztek rá? Aranyos, helyes kislány, ugye? Jó fej, kedves, kommunikatív, folyton bohóckodik, meg a szexen jár az esze. Tudjátok, mit tenne, ha egy nap ott állna velünk szemben vagy épp a hátunk mögött, pisztollyal a kezében? Azt, amit Gorkie mond. Ha az lenne az utasítás, hogy lőjön, akkor lő, habozás nélkül. Bármelyikünket megölne, majd menne a konyhába énekelgetve szendvicset készíteni. Ezt hívják úgy, hogy szociopata.

Joshi Masada… Szintén nagy kedvenc. Ha figyelmen kívül hagyjuk a jelmezét (öltöny), a kifinomult modorát, az üzleti tevékenységét, és mindezek alá tekintünk, meglátjuk, ki ő valójában. De nem kell nagyon szemeket mereszteni, valahányszor akadályba ütközik, az álcája lefoszlik róla, a reakciói világosan mesélnek. Masada egy daimyo, egy földesúr, aki élet-halál ura saját tartományán belül. Szemrebbenés nélkül rendeli el bárki halálát, és amilyen természetességgel csonkít és öl a karddal, aligha először csinálja.

William Donovan, a CIA igazgatója. Ő viszonylag egységes meg-, illetve elítélés alá esik az első és a második részben, ám a trilógia utolsó részében, A végső háborúban sokak nagy kedvencévé lép elő. Pedig ő aztán tényleg gátlástalan. Hazudozik, manipulál, megmérgezi a saját emberét, biológiai fegyvert vet be az Egyesült Államokban, rengeteg ártatlan ember halálát okozva. Fanatikus, idealista, mint a legveszélyesebb őrültek. Ami miatt mégis megbocsátottátok a bűneit, az az, hogy szembefordult a legfelsőbb kaszttal.

A fentiekből láthatjátok, hogy a trilógia legfontosabb szereplői, a legnagyobb kedvencek egyike sem egészen normális, súlyos bűnök terhelik a lelkiismeretüket, és nagyon kellemetlen lenne, ha szembe kerülnénk velük. Szép dolog a bűnbánat, szép dolog a bűnös megtérése és megváltozása, de ha ezért elismerés jár, mi jár azoknak a millióknak, akik soha nem süllyedtek idáig?

John Spartan mondja a Pusztítóban: „Őrült kell egy őrült ellen!”, Iceman pedig így szól az Elveszvében: „Én a jó gyilkos vagyok!”.

Ti mit gondoltok a trilógia szereplőiről? Hogyan, mi alapján ítélitek meg őket? Kit kedveltek a legjobban, és miért őt? Mi a véleményetek a fenti eszmefuttatásról?

Share

Commentek