Gondoljuk újra a világot

A társadalmi hanyatlás oka

És ami megmarad...

Már biztosan hozzászoktatok ahhoz, hogy itt az oldalon pitiáner témákról cseverészünk, egy-egy csésze kávé mellett. Ez most is így lesz. Leszámítva a kávét. Meg a cseverészést. Meg a pitiáner témát. De a többi marad!

Gyakran beszélünk arról, hogy van az ok és van az okozat, a valóság ok-okozati láncolatokból épül fel, és gyakran bukkan fel témaként az orvoslással kapcsolatban, hogy a valós ok és a tünet messze nem ugyanaz, és a tüneti kezelés nem hoz gyógyulást.

Ugyanakkor nem igen gondolunk bele mélységében, hogy mit jelent az ok és mit jelent az okozat. Az ok-okozati láncolat pedig olyan magas szintű filozófiai téma, amibe már belevágni se sokan mernek. Merthogy sokkal bonyolultabb ez, mint elsőre gondolnánk.

Vegyünk egy rendkívül egyszerű esetet, példaként. Ülök egy kávéházban, majd hirtelen felkapom az asztalon lévő tálcát, és a tőlem hat méterre ülő férfi fejéhez vágom. A média szétkürtöli a hírt: „Duncan megőrült!”, a Miscatonik Egyetem helyi lapja meg még hozzáteszi: „Mámegint!”. Ez eddig rendben, ez a felszín. De mi történik alatta? Ebben az egyszerű esetben az ok-okozati láncolat milyen hosszú? Hány láncszemből áll?

Rávághatjuk, hogy kettőből! Egy ok – egy okozat. Egy ok – egy következmény. Döntöttem, megtettem. De, ez még mindig a felszín.

Valójában több ezer láncszem van ebben a rövidke jelenetben. Vágy, szándék, döntés, idegi impulzus, izommunka, ízületek mozdulása, a tálca útja a levegőben, milliméterről milliméterre, a célszemély elbambulása, és annak oka, és így tovább. Sok-sok ezer láncszem, nem csak kettő.

Miért fontos ez?

Azért, mert ha tényleg látjuk a láncolatot, és tudjuk, hogy az hány láncszemből áll, nem egy, nem kettő, nem három lehetőségünk van a beavatkozásra, hanem sok ezer. Talán több.

Az agresszív kávéházi példában beavatkozhatnánk a vágy, a szándék, a döntés, az izommunka, a távolság bármelyik pontján, a célszemély érzelmi állapota, és még rengeteg ponton. Ez azt mutatja, hogy nem olyan nagyon nehéz kezelni a problémákat, mert ténylegesen rengeteg lehetőségünk van rá.

De nézzük, hogyan függ ez össze a társadalom hanyatlásával!

A társadalmi hanyatlást számtalan ponton megragadhatjuk, és elkezdhetünk beavatkozni a folyamatokba, a javítás szándékával, és a javulás eredményével.

A hanyatlás egyik összetevője az értékrend, méghozzá egy téves, kifacsart értékrend. Jelen világunkban az emberi érték mértékegysége az, hogy az adott ember mit birtokol. Milyen ruhája, órája, kocsija, háza, repülőgépe, cége és más egyebe van.

Ez az egyik oka a társadalom hanyatlásának. Ez az értékrend olyan irányba vitte és viszi el az emberiséget, aminek már most láthatóan nincs haszna és biztosan nincs jó vége.

Ha az ember értékének fokmérője az, hogy mi mellett áll, miben ül, miben fekszik, min fekszik (ezt értse mindenki, ahogyan akarja), akkor ezen az alapon értékes lehet egy bűnöző is, aki rabolt, egy korrupt politikus, aki sikkasztott, egy hazudozó, aki megtévesztett, egy gyilkos, aki elvett, egy elmebeteg tömeggyilkos, aki kifacsart egy országot.

Van tehát egy társadalmunk, ami fenn akar maradni, ám eladtak neki egy olyan értékrendet, amely nem a társadalmi hasznosság alapján rangsorolja az embereket. Nyilvánvaló, hogy amíg ez nem változik meg, ennek a társadalomnak ténylegesen nincs esélye a hosszú távú fennmaradásra.

„Persze, persze, ja, ja, ja, tisztességes, becsületes, okos, csúcs profi, nagylelkű., megbízható, meg minden, ja, ja, tök jó, de francot se érdekel ez! A lényeg: mennyi pénze van?”

Ez a társadalom egy olyan közösség, amely nem a közösségi érték alapján rangsorolja a tagjait. Értitek ezt? Van itt egy kétségtelen társadalmi cél, a fennmaradás, amelyet egy olyan értékrenddel próbálnak szolgálni, amely nem a fennmaradás irányába mutat.

Eszem ágában sincs azt mondani, hogy a társadalommal valami baj van. Dehogy. A történelem egyik legnagyobb találmánya. De, ahogyan egyetlen embert meg lehet téveszteni, úgy kettőt is, hármat is, milliókat is.

Azt sem állítom, hogy a birtoklás rossz, mert a legkevésbé sem az. Szeretnék egy AERK-4 típusú mélytengeri lakóhajót, Herkules repülőgépet, Knight terepjárót és még nagyon sok mást. De nem bármilyen áron!

El kellene kezdenünk ellene menni ennek az irányzatnak, amely a fogyasztói társadalom alapja, és amely erkölcstelenséget, elzüllést és halált hoz a világba.

Fontos, hogy az ember mit birtokol. Fontos, hogy hol és hogyan él, mire van lehetősége. De nem fontosabb, mint az, amit tesz. És nem fontosabb annál, hogy ő maga milyen ember. Sőt!

Egy épeszű világban a birtoklás nem cél, hanem a közösségileg hasznos tettek automatikus következménye.

Talán egy olyan közösséget kellene alapítanunk, ahol az ember természete és az ember tettei alapján ítéljük meg egymást. Ahol az út legalább olyan fontos, mint a megérkezés. Ahol 1 Ft, melyet megkeresett valaki, többet ér, mint ezermilliárd lopott forint.

Ti mit gondoltok a társadalmi hanyatlásról? Mi az oka? Mivel lehet megállítani? Mit gondoltok a birtoklás alapján való értékítéletről? Szerintetek hogyan lehet kialakítani egy olyan értékrendet, amely hasznosság alapján rangsorolja az embert, és nem a tárgyai alapján?

A téma folytatódik: A TÚLÉLŐK KLUBJÁBAN!

Share

Commentek

Előző

Tulajdon-e a szellemi tulajdon?

Következő

Az életed ára

 1. Alex

  @ Duncan Shelley:
  A Pentának Magyarországoin is vannak érdekeltségei: Kaiser, Debreceni, Csaba Hús, Sole Meat.

  Csodálkozom, hogy semmiféle nyomozás vagy legalábbis érdeklődés a szlovákiai hírek után nem folyik Penta ügyben nálatok.

 2. kutyagumi

  Alex írta:

  Tessék kérem többet pedálozni.

  Mindennek vége! 😥
  Petra megadta a végső megoldást. Hiába pedálozunk, semmit se tehetünk, csak hülyét csinálnék magamból.

  Akkor inkább egy feladványt kapsz és meglátom, hogy van-e értelme pedálozni érted.
  Találj valami hibát (nem helyesírásit, hanem gondolatit) Petra “Az életed ára” hozzászólásához. Mert ez a kegyetlen nő, megölte mindkét bejegyzésnek a komment lehetőségét. :-X Márha értelmeset akarnánk hozzáfűzni.

  Már csak benned és Duncanban reménykedek… :poop:

 3. Petra

  @ Roni:

  Egész jó.. egy kezdőhöz képest.

 4. Alex

  kutyagumi írta:

  Alex! Te egy kedvenc beirogató karakterem vagy, de jobban szeretem, amikor az optimistább nézeteidet osztod meg velünk

  Szia! Helyes vagy, de azért ilyen könnyen nem kapsz meg. Tessék kérem többet pedálozni.

 5. kutyagumi

  kisboros írta:

  És mivel ez belénk van kódolva, ezért fogunk mindig ugyanoda kilyukadni.
  Ezért írtam, hogy az ember elavult és selejtes.
  A Föld valószínűleg egy csapda, mi pedig játékosok vagyunk.
  A cél: kijutni.

  Nem. NEEEEM!

  Ideírom a célt, aztán átugrom Duncan következő bejegyzéséhez, “Az életed ára” című, szerintem kiváló íráshoz.

  A cél: OLYAN (MAGAS) SZINTRE KERÜLJÜNK, HOGY KI TUDJUNK JUTNI.
  A társadalom alapvető célja kell, hogy legyen az, hogy minden egyén képes legyen boldogan élni, és szellemileg olyan magas szintre jusson, hogy bármilyen problémát amivel szembetalálkozik, képes legyen kezelni.
  Ha érdekel, hogyan lehet erre jutni, akkor

 6. kutyagumi

  thirdeye írta:

  Amíg ezektől a rákfenéktől nem szabadulunk meg , addig mindig ugyanoda fogunk kilyukadni !

  Ezért kéne az etikával foglalkozni. “Az etika vagy erkölcstan az emberi cselekedeteket irányító erkölcsi értékek és társadalmi normák rendszerezése, tudományos vizsgálata.” Forrás: Wikipédia.
  Ezt nem csak tanulmányozni kéne, hanem azon dolgozni, hogy bekerüljön az emberek hétköznapjaiba, mint megoldásrendszer.

  Alex írta:

  Az egyén szintjén meg lehet tőlük szabadulni, de a társadalom szintjén nem.

  Alex! Te egy kedvenc beirogató karakterem vagy, de jobban szeretem, amikor az optimistább nézeteidet osztod meg velünk.
  :-))

 7. kutyagumi

  thirdeye írta:

  a kislányom is mérges lesz ha el akarom venni tőle a cumit

  Igen, erre ez is egy frappáns válasz. Lájkoltam. 🙂

 8. kutyagumi

  kisboros írta:

  Ha az egyént hagynák, hogy kibontakoztassa pozitív képességeit, lenne sok irigye

  Nem csak egy egyénre gondolt, hanem mindenkire. Figyelj oda jobban!

  kisboros írta:

  a többség nem olyan akar lenni, mint a másik, hanem más és jobb

  Ja, attól még a jobbaknak és a kevésbé jobbaknak is lehet közös célja. Nem az egyformaság volt célként meghatározva.
  Idézet Duncan Shelley: A Pokol Kézikönyve, Jövőkép (105. oldal)
  “A jövőkép az alap, amire lehet építkezni.
  Nem lehet eltúlozni a fontosságát.
  Hiányát pedig semmi nem tudja pótolni.”

  kisboros írta:

  miért vitáztok ti most erről a témáról?

  Mi nem vitázunk, hanem szerényen magyarázok nektek valamit, csak jobban kell igyekezned, ha meg akarod érteni, és nem csak ellentmondásokat szeretnél kierőszakolni.

  kisboros írta:

  Tegyük fel, hogy felnő egy generáció egy nem hanyatló társadalomban. Ők miért követnék ezt a célt mikor nem is tudják, hogy miért kell azt követni?
  Megint megjelenne az önzés, a jobbnak lenni akarás, az irigység stb., és a társadalom megint hanyatlani kezdene.

  Igen, ez egy jó felvetés. Erre az a válasz, hogy minden élőként működő egységnek, így a társadalomnak is különböző működési szintjei és állapotai vannak. Más szinten más megoldásokat kell alkalmazni. Csak tudni kell az állapotot és hozzá kell rendelni a megoldásrendszert. Megjegyzem, van ilyen megoldásrendszer.
  Ajánlott olvasmány lehet Az elme gyilkosai.

 9. kisboros

  thirdeye írta:

  Ez az . Amíg ezektől a rákfenéktől nem szabadulunk meg , addig mindig ugyanoda fogunk kilyukadni !

  És mivel ez belénk van kódolva, ezért fogunk mindig ugyanoda kilyukadni.
  Ezért írtam, hogy az ember elavult és selejtes.
  A Föld valószínűleg egy csapda, mi pedig játékosok vagyunk.
  A cél: kijutni.

 10. Alex

  thirdeye írta:

  Megint megjelenne az önzés, a jobbnak lenni akarás, az irigység stb., és a társadalom megint hanyatlani kezdene.

  Az egyén szintjén meg lehet tőlük szabadulni, de a társadalom szintjén nem.

 11. thirdeye

  kisboros írta:

  Megint megjelenne az önzés, a jobbnak lenni akarás, az irigység stb., és a társadalom megint hanyatlani kezdene.

  Ez az . Amíg ezektől a rákfenéktől nem szabadulunk meg , addig mindig ugyanoda fogunk kilyukadni ! :monkey: :monkey2:

 12. thirdeye

  kutyagumi írta:

  Érdekes megfigyelni, hogy van egy kérdés, ami a megoldást keresi és szinte mindenki beleteszi a számára megoldhatatlannak (kezelhetetlennek) tűnő problémát is a válaszba. Ez ilyesmi itt, jól látom?

  Jól látod . 😮

 13. thirdeye

  kisboros írta:

  Az ember egy elavult, selejtes produktum. Egy tervezési hiba, vagy egy szándékos vicc.

  Majdnem igazad van , de a viccel nem értek egyet , ahhoz túl morbid . :cyclops:

 14. thirdeye

  kutyagumi írta:

  Tűzzük ki ezt a közös célt, mert amíg ez nincs meg, addig a társadalom különböző csoportjai és egyedei csak széthúzásra lesznek képesek.
  Nincs társadalom összefogás nélkül.

  Sajnos Kisboros kommentjével nem tudok vitába szállni , mivel most kimondta a diagnózist . Mert hogy is lehetne bármilyen magasztos célt megvalósítani amíg az emberek ennyire csak a kis saját világukkal vannak elfoglalva . Pl:a kislányom is mérges lesz ha el akarom venni tőle a cumit . :-))

 15. thirdeye

  kutyagumi írta:

  Ne aggódj, én majd beléd kötök. Wink

  Még elemezgetem a témát, de láthatod újabb szereplők és tényezők bukkantak fel. Smile

  Köszönöm a gondoskodó odafigyelésedet. A többieket meg majd lerázzuk valahogy 😀

 16. kisboros

  kutyagumi írta:

  @ thirdeye:
  “Szerintem az élet alapjairól feledkeztünk meg… [ ] … ha az egyént hagynák hogy kibontakoztassa pozitív képességeit.”
  Igen. Igen. Igeeen!
  Ennél kicsit pontosabban kéne megfogalmaznunk, de igen. (Mi pozitív?)

  Ha az egyént hagynák, hogy kibontakoztassa pozitív képességeit, lenne sok irigye, amitől aztán megint hanyatlani kezdene a társadalom. Ez ma is látható…

  Azt hiszem, hogy jelentős mértékű közeledés tapasztalható a végső megoldás felé. Ezen értékek realizálása fontos eszköz lehet a cél eléréséhez, mert a társadalom hanyatlásának elsődleges oka, hogy nincs az egész társadalom számára egy meghatározott közös cél, amellyel mindenki egyetért és amely felé hajlandó lépéseket tenni.

  Valóban nincs ilyen közös cél, és nem is lesz, mivel a többség nem olyan akar lenni, mint a másik, hanem más és jobb.

  Első lépés: Tűzzük ki ezt a közös célt, mert amíg ez nincs meg, addig a társadalom különböző csoportjai és egyedei csak széthúzásra lesznek képesek.
  Nincs társadalom összefogás nélkül.

  Nekem az a véleményem, hogy egy ilyen koncepció működéséhez egy bizonyos lelki fejlettségi szint szükséges, aminek eléréséhez szükséges előbb megtapasztalni a ‘hanyatló társadalmat’.
  Gondolj csak bele: miért vitáztok ti most erről a témáról? Mert látjátok és tapasztaljátok a hanyatló társadalmat, és azt, hogy ez nem jó. Úgy gondoljátok, hogy kell egy közös cél, hogy kimásszunk ebből az állapotból.
  Tegyük fel, hogy felnő egy generáció egy nem hanyatló társadalomban. Ők miért követnék ezt a célt mikor nem is tudják, hogy miért kell azt követni?
  Megint megjelenne az önzés, a jobbnak lenni akarás, az irigység stb., és a társadalom megint hanyatlani kezdene.

  Az ember egy elavult, selejtes produktum. Egy tervezési hiba, vagy egy szándékos vicc. Én a felemelkedést nem a Földön látom, és nem is emberi testben…

 17. kutyagumi

  @ thirdeye:

  “Szerintem az élet alapjairól feledkeztünk meg… [ ] … ha az egyént hagynák hogy kibontakoztassa pozitív képességeit.”
  Igen. Igen. Igeeen! :victory:
  Ennél kicsit pontosabban kéne megfogalmaznunk, de igen. (Mi pozitív?)

  “Alapvetően az egészséges élethez való jog lehetne az egyik , hogy tiszta vizet, levegőt , élelmiszereket tudjunk fogyasztani . Tiszteletben tarthatnánk más élőlények életterét , hogy az ok-okozat törvénye ne csapjon tarkón bennünket .Azután ott van az egyik legritkábban feszegetett terület , a mentális környezet .”
  Igen, ezek kellenek ahhoz, hogy életben maradhassunk.

  “Egy város ilyen szempontból (már ha valaki nézi így) maga a pokol. Persze megvagyunk tanítva rá hogy inkább a szép emlékművekre figyeljünk , régmúlt korok hős szobraira . Habár manapság az óriás reklámok azért ott vannak hatalmas felkiáltó jelként .”
  Érdekes megfigyelni, hogy van egy kérdés, ami a megoldást keresi és szinte mindenki beleteszi a számára megoldhatatlannak (kezelhetetlennek) tűnő problémát is a válaszba. Ez ilyesmi itt, jól látom?

  Vagyis az is lehetne érték hogy tiszteletben tartsuk mások mentális életterét , ne szennyezzük reklámokkal stb..
  Igen, az talán jó lenne, ha lenne egy ilyen érték, de a reklámnak ehhez semmi köze.

  “A sort végtelenségig lehetne folytatni , de szerintem Duncan nem örülne ha könyvet írnék a blogján”
  Majd megmondja, ha örül, vagy ha nem örül. Én már úgyis össze Kutyagumiztam a blogját. :poop:

  “Egyszóval a cél lehetne ezen értékek realizálása az életünkben .”
  No, azért nem mindennel értek ám egyet, mert ezt nyolc szóval írtad, így hazudás lett a vége.

  Azt hiszem, hogy jelentős mértékű közeledés tapasztalható a végső megoldás felé. Ezen értékek realizálása fontos eszköz lehet a cél eléréséhez, mert a társadalom hanyatlásának elsődleges oka, hogy nincs az egész társadalom számára egy meghatározott közös cél, amellyel mindenki egyetért és amely felé hajlandó lépéseket tenni.

  Első lépés: Tűzzük ki ezt a közös célt, mert amíg ez nincs meg, addig a társadalom különböző csoportjai és egyedei csak széthúzásra lesznek képesek.
  Nincs társadalom összefogás nélkül.
  :handshake:

 18. kutyagumi

  Alex írta:

  Nem is tudod, de egy Hölgynek nagy örömet okozol

  Roni annyira beletalált a lényegbe, hogy szerintem még azt is tudja, hogy egy hölgynek nagy örömet tud okozni. Neked is tudott örömet okozni, és nekem meg kiváltképpen.
  :-))

 19. kutyagumi

  @ Roni:

  Ezaz!!!
  Én Roniba lettem szerelmes! Roni nem csak néz, lát is, nem csak hallgat, hall is és még zenei ízlése is van. Ha még szép is, esküszöm megkérem a kezét. (Remélem lány!)

  Én is idézek, mert nincsenek önálló olyan önálló gondolataim, mint Greatnak.

  “Hiszek egy szószban, egy szárnyas betétben
  Hiszek a bifidusz eszenzisz levében
  Hiszek egy müzliben, egy Norbi számban
  Hiszek egy erősebb felindulásban

  Pszichológusból is hiszek egyet
  De ne kérd tőlem, hogy belemenjek
  De hiszed, vagy nem hiszed, imádom a menüt
  Egy kóla, egy krumpli, ugyanaz mindenütt

  Kezedben is ragad, nem csak a szádban
  Hiszek egy ropogós csirkeszárnyban
  Az íz a titok, hát nem éltünk hiába
  A csirke meg azt mondja, mész a …

  Bárhol is vagy, bármit élvezel
  Akkor is vesztesz, ha ellenkezel
  Üvölts csak, majd pólóra nyomatnak
  Jó leszel kemény kis, lázadó falatnak”

  Napóleon Bulevard (Csak a szerzői jogok elismerése végett.)

  Szóval, itt látszik a hanyatlás, de miért van ez a sok dolog élvezés?
  Hogy jöhet ez Szögyal Rinpocse gondolataival összhangba?

  Bizony azért mert, van ám oka a társadalom hanyatlásának. És csak egy igazi oka lehet.

 20. kutyagumi

  thirdeye írta:

  Belém még nem kötött Great , szóval akkor én ………?

  Ne aggódj, én majd beléd kötök. 😉

  Még elemezgetem a témát, de láthatod újabb szereplők és tényezők bukkantak fel. 🙂

 21. kutyagumi

  massacarrara írta:

  Kedves Great

  Nem jól látod. Great nem kedves.

  Viszont lassan kezd kibontakozni a válasz. És ennek örvendezek vala, még úgy is, ha nem én fogom megmondani. Pedig az lenne az igazi!

 22. Alex

  @ Roni:
  Nem is tudod, de egy Hölgynek nagy örömet okozol ezzel a számmal. Kaptál tőlem egy like-ot. A szám pedig nagyon ott van.

 23. Roni

  Milyen társadalmi hanyatlásról beszéltek? Nem most jön a java?
  „Ez csak a Hálózat szürke hajnala”:

  http://www.youtube.com/watch?v=kDO2ufKTDO0

  😀

 24. thirdeye

  Petra írta:

  Great beléd kötött, ami csupán annak a jele, hogy tényező vagy. Akárkit nem méltat ám szóra…

  Belém még nem kötött Great , szóval akkor én ………? 😥

 25. Petra

  Kedves massacarrara!

  Üdvözöllek a klubban!
  Great beléd kötött, ami csupán annak a jele, hogy tényező vagy. Akárkit nem méltat ám szóra… 😎

  Csak így tovább! 🙂

 26. thirdeye

  Great írta:

  Már megint idézetek mögé bújsz, ahelyett, hogy lenne mondanivalód.

  Nem lehet Great , hogy massacarrara azért idéz ilyen sokat mert nem a saját egóját akarja előtérbe tolni , hanem inkább az arra érdemesebbeket részesíti előnyben ? ?:-)

 27. Great

  massacarrara írta:

  “Egyesek sosem tanulnak meg semmit sem, mert túl hamar fel fogják a dolgokat. A bölcsesség valójában nem valamilyen állomás, ahová megérkezel, hanem az, ahogyan utazol. Ha túl gyorsan utazol, nem látod a tájat. Talán a legjobb módja annak, hogy másfelé menj, ha nagyon pontosan tudod, hogy hová akarsz jutni. Nincs mindenki elveszve, aki csak álldogál.” A. deMelloígy hát nekem valóban nincs mondanivalóm , bocsánat Great

  Már megint idézetek mögé bújsz, ahelyett, hogy lenne mondanivalód.

 28. massacarrara

  @ Great:
  “Egyesek sosem tanulnak meg semmit sem, mert túl hamar fel fogják a dolgokat. A bölcsesség valójában nem valamilyen állomás, ahová megérkezel, hanem az, ahogyan utazol. Ha túl gyorsan utazol, nem látod a tájat.
  Talán a legjobb módja annak, hogy másfelé menj, ha nagyon pontosan tudod, hogy hová akarsz jutni. Nincs mindenki elveszve, aki csak álldogál.” A. deMello

  így hát nekem valóban nincs mondanivalóm , bocsánat Great

 29. massacarrara

  @ Great:
  Kedves Great
  úgy gondolom Szögyal idézete pont “A társadalmi hanyatlás” okára adandó megfelelő válaszok egyike. Az ereje az egyszerűsége, valósítsd meg a benne foglaltakat, vagy csak próbálj hozzáfogni. Működni fog.Sajnálom ha neked nem ad semmit.

 30. Great

  massacarrara írta:

  Szögyal Rinpocse – Napról Napra – március 9. néha egy-egy pillanatra lehetőségünk van bepillantani a tudat természetébe kinyithatja résnyire a kaput egy felkavaró zenedarab a derűs boldogság amely a természetben járva néha elönt bennünket
  vagy bármilyen hétköznapi esemény részesei lehetünk az élménynek akkor isamikor a lassan szállingózó hópihéketvagy a hegy mögött lebukó napotavagy a szobánkba beragyogó fénysugarat figyeljükezek az áldott ihletett és békés pillanatokmindannyiunkat meglátogatnakés különös módon velünk maradnak
  azt hiszem néha meg is értjük ezeket a pillanatokatde mai életünk nem ad hátteret nem biztosít alapotamelybe beleilleszthetnénk ezeket az élményeketsőt mi több ahelyett hogy bátorítana bennünkethogy mélyebben tárjuk fel ezeket a pillanatokat
  és keressük meg gyökereitnyíltan és áttételesen arra biztathogy ne vegyük komolyan meglátásainkatés felejtsük el az egészettudjuk hogy senki sem fog komolyan venni
  ha megpróbáljuk megosztaniezen különleges pillanatok benyomásait másokkal
  így inkább elszalasztjuk életünk legtisztább élményeita tudat természetéről
  még ha meg is érthetnénk őkettalán ez a mai kor legsötétebb és legzavaróbb jellemzőjehogy egyáltalán nem hajlandó tudomásul vennisőt egyenesen elfedi
  hogy kik is vagyunk valójában

  Ha nincs semmi mondanivalód, minek jössz ide?

 31. massacarrara

  @ thirdeye:
  Kedves,
  szerintem Ram Tzu is szívhez szól.

  “New Yorkban Isaac Goldstein összefutott az egyik unokaöccsével.
  – Hogy mennek a dolgaid? – kérdezte Goldstein.
  – Hát nem hallottad? – kérdezett az vissza. – Én lettem a Goldstein és Murphy cégnek az egyik partnere.
  – Goldstein és Murhpy? Hát nem csodálatos? Ez Amerika lényege: a különböző nemzetek fiai üzleti vállalkozásban állnak egymással. Azért neked bevallom, ez engem meglep kissé,hisz Murphy gój.
  – Ez meglep téged? Akkor ettől még inkább meg fogsz lepődni! Én vagyok Murphy.”

 32. thirdeye

  @ massacarrara:
  Látod ez a különbség , Szögyal Rinpocse a szívünkhöz szól , Ram Tzu pedig az elménkhez . De ehhez az elméhez minek szólni ? 🙂

 33. Henrik

  Duncan Shelley írta:

  Ezt vezesd le. Homo sapiens és szabad akarat?

  Kedves Duncan!

  Lehetne egy külön bejegyzésed itt a blogon arról, hogy “mi a legfontosabb???” címmel.

  A homo sapiens sapiens egyetlen egy önálló és szabad tevékenysége az, hogy dönthet saját cselekvését illetően. Az, hogy a döntések hova vezetnek, az már más kérdés.

  De dönthetsz, ez a szabad akaratod. Hasonlóan, mint Neo a Mátrix c. filmben…

 34. massacarrara

  Szögyal Rinpocse – Napról Napra – március 9.

  néha egy-egy pillanatra lehetőségünk van bepillantani
  a tudat természetébe
  kinyithatja résnyire a kaput egy felkavaró zenedarab
  a derűs boldogság amely a természetben járva
  néha elönt bennünket
  vagy bármilyen hétköznapi esemény
  részesei lehetünk az élménynek akkor is
  amikor a lassan szállingózó hópihéket
  vagy a hegy mögött lebukó napot
  avagy a szobánkba beragyogó fénysugarat figyeljük
  ezek az áldott ihletett és békés pillanatok
  mindannyiunkat meglátogatnak
  és különös módon velünk maradnak
  azt hiszem néha meg is értjük ezeket a pillanatokat
  de mai életünk nem ad hátteret nem biztosít alapot
  amelybe beleilleszthetnénk ezeket az élményeket
  sőt mi több ahelyett hogy bátorítana bennünket
  hogy mélyebben tárjuk fel ezeket a pillanatokat
  és keressük meg gyökereit
  nyíltan és áttételesen arra biztat
  hogy ne vegyük komolyan meglátásainkat
  és felejtsük el az egészet
  tudjuk hogy senki sem fog komolyan venni
  ha megpróbáljuk megosztani
  ezen különleges pillanatok benyomásait másokkal
  így inkább elszalasztjuk életünk legtisztább élményeit
  a tudat természetéről
  még ha meg is érthetnénk őket
  talán ez a mai kor legsötétebb és legzavaróbb jellemzője
  hogy egyáltalán nem hajlandó tudomásul venni
  sőt egyenesen elfedi
  hogy kik is vagyunk valójában

 35. Petra

  Alex írta:

  Szeretettel gondolok Rád és aggódom. Imádkoztam azért, hogy gyorsan túljuss ezen a gyengeségen.

  Minden rendben, megtaláltam az aszpirint és egészen biztos, hogy az imádság sem ártott. Ha hiszed, ha nem, a vicces videód viszont kifejezetten jót tett, köszi. Én is bírom a marhaságokat. 😉

 36. thirdeye

  kutyagumi írta:

  Ez is a hanyatlás egyik oka, hogy imádkoznak az emberek a szenvedőért, ahelyett, hogy aszpirint adnának neki, hogy ne fájjon a feje. Grin

  Kipróbáltam , van amikor az ima hatékonyabb . :worship: :doctor:

 37. thirdeye

  @ kutyagumi:
  Hát akkor taglaljuk még.kutyagumi írta:

  A kérdés az, hogy az átértékelést mi alapján, milyen értéknek vagy célnak alárendelve kéne megtenni?

  Szerintem az élet alapjairól feledkeztünk meg , az egyszerű bonyolításmentes életmódot nem sokan értékelik . Az én egyéni véleményem szerint alapvető érték lehetne egy emberi társadalomban ha az egyént hagynák hogy kibontakoztassa pozitív képességeit . Mert hát romboló és önromboló képességeinket azt nagyon turbózzák . Közös értéket kell , és lehet találni . Alapvetően az egészséges élethez való jog lehetne az egyik , hogy tiszta vizet, levegőt , élelmiszereket tudjunk fogyasztani . Tiszteletben tarthatnánk más élőlények életterét , hogy az ok-okozat törvénye ne csapjon tarkón bennünket .Azután ott van az egyik legritkábban feszegetett terület , a mentális környezet . Egy város ilyen szempontból (már ha valaki nézi így) maga a pokol. :devil: Persze megvagyunk tanítva rá hogy inkább a szép emlékművekre figyeljünk , régmúlt korok hős szobraira . Habár manapság az óriás reklámok azért ott vannak hatalmas felkiáltó jelként . Vagyis az is lehetne érték hogy tiszteletben tartsuk mások mentális életterét , ne szennyezzük reklámokkal stb..A sort végtelenségig lehetne folytatni , de szerintem Duncan nem örülne ha könyvet írnék a blogján :-X Egyszóval a cél lehetne ezen értékek realizálása az életünkben .

  kutyagumi írta:

  Gyorsan kérjük meg Duncan barátunkat, hogy zárja fagyassza be a témát valami trükkel. Mondjuk egy “HAGGGYÁÁÁTOK MÁÁÁÁ ABBA!!! Egy halom jó kis bejegyzést írtam, azon rágódjatok!” bekiabálással.

  Az ő nevében nem mernék nyilatkozni . 🙂

 38. Alex

  @ kutyagumi:

  Hidd el, hogy az aszpirin ott volt a kezemben, csak a 300 km távolság leküzdésére nem találtam hirtelen egy gyors megoldást.

 39. kutyagumi

  Alex írta:

  Szeretettel gondolok Rád és aggódom. Imádkoztam azért, hogy gyorsan túljuss ezen a gyengeségen.

  Ez is a hanyatlás egyik oka, hogy imádkoznak az emberek a szenvedőért, ahelyett, hogy aszpirint adnának neki, hogy ne fájjon a feje. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén