Gondoljuk újra a világot

A naptári és a biológiai életkor

Naptári életkorunkon túl van egy biológiai életkorunk is, melyet csak vizsgálatokkal lehet megállapítani. Biológiai életkorunk attól függ, mennyire működik jól a szervezetünk.

Gyakran előfordul, hogy valakit jóval többnek vagy jóval kevesebbnek becsülünk a koránál. Velem is számtalanszor történt már ilyen. Ismertem olyan fickót, akit 44-45 évesnek tippeltem, de 26 volt, és ismerek olyan nőt, akit rendszeresen 38-nak néznek, pedig 50 éves. Az, hogy valaki ránézésre mennyi idősnek látszik, sok mindentől függ, ez azonban önmagában nem éppen tudományos.

Valaki, aki ránézésre nagyjából annyinak néz ki, amennyi a naptár szerint, valós biológiai életkorát tekintve lehet tényleg annyi, mint amennyinek kinéz, annál több vagy kevesebb.

Hogy mit jelent a biológiai életkor, és mit kell tenni ahhoz, hogy a biológiai életkorunk a naptári korunknál jóval kevesebb legyen, arra már rá is térek. Lehettünk 10-20 évvel fiatalabbak a korunknál, ezért azonban meg kell dolgozni.

Hogyan állapítják meg a biológiai életkort?

Ha ez érdekel téged, akkor elvégeznek rajtad egy sor laboratóriumi vizsgálatot, melyet több alkalommal megismételnek, a kapott értékekből pedig átlagot számolnak. Ezután megnézik a több millió adatot tartalmazó táblázatot, hogy az egészséges nők és férfiak milyen életkorban rendelkeznek azokkal az átlagolt értékekkel, amikkel te.

Tehát, ha te egy 28 éves férfi vagy, az értékeid az egészséges 66 éves férfiakénak felel meg, akkor a naptári korod 28, de a biológiai életkorod 66. A naptár szerinti korod csupán egy körülmény, a biológiai sokkal fontosabb, mert az mutatja a szervezeted állapotát. Ha 28 évesen 66 éves értékeid vannak, akkor drasztikusan meg kell változtatnod az életedet. Ha ellenben 66 éves vagy, de a biológiai életkorod 28, azonnal írj nekem.

A vizsgálatokat nem fogom részletezni, csupán néhány közülük: hallási reakcióidő, vizuális reakcióidő, izomválasz-idő, gombnyomás-válaszidő, vizuális felismerés, tüdőkapacitás, emlékezet, vér-, vizelet, nyálelemzés, hajszál-elemzés, C-reaktív fehérje teszt (ez a fehérje a testben lévő gyulladások mérője), és így tovább.

Mit tegyél, ha biológiailag 10-20 évvel fiatalabb akarsz lenni a korodnál?

Egy olyan férfi történetét írom le, aki kifejezetten hajlamos a szívbetegségre, és 2-es típusú cukorbeteg. Ő naptári életkorát tekintve 56 éves, biológiai életkorát tekintve pedig 40. Nincsenek cukorbetegségre vagy szívbetegségre utaló tünetei, az összes elérhető vizsgálat szerint tökéletesen egészséges, és tizenhat évvel fiatalabb a koránál. Lentebb tőle idézek:

„Ezek az eredmények nem a véletlen művei, nagyon agresszíven elkezdtem átprogramozni a biokémiámat. Naponta 250-féle táplálék-kiegészítőt veszek be (tabletta formájában), és hetente fél tucat intravénás kezelést kapok (alapvetően tápanyag-kiegészítőket, közvetlenül a vérkeringésembe, kikerülve az emésztőrendszeremet). Ennek eredményeképpen a testem anyagcsere-folyamatai teljesen mások, mint egyébként lennének.

Mérnökként közelítve a problémához több tucatnyi tápanyag (vitaminok, ásványi anyagok és zsírok), hormonok és anyagcsere-melléktermékek szintjét mérem a véremben és egyéb mintákban (például a hajamban és a nyálamban).

Összességében minden olyan szinten van, amilyenen szeretném, bár folyamatosan módosítom a programomat a Grossmannal végzett kutatások alapján. Noha a programom szélsőségesnek tűnhet, valójában konzervatív – és optimális, a jelenlegi tudásom alapján. Grossmann és én biztonság és hatékonyság szempontjából mélyrehatóan tanulmányoztuk azt a több száz terápiát, amelyet használok. Távol tartom magam a nem bizonyított vagy kockázatosnak tűnő ötletektől (például az emberi növekedési hormon használatától).

Például a szívbetegségek megelőzésére az a stratégiánk, hogy tíz különböző szívbetegség-megelőző terápiát alkalmazunk, melyek együtt az összes ismert kockázati tényezőt megcélozzák.

Ilyen sokrétű stratégiák alkalmazásával a második világháború után született nemzedék összes tagja megőrizheti egészségét minden betegséggel és az öregedés minden folyamatával szemben a biotechnológiai forradalom teljes kibontakozásáig, amely már elkezdődött, és ennek az évszázadnak a második évtizedében fogja elérni a tetőpontját.”

Eddig az idézet, amely a Google mesterséges intelligencia kutatásának vezetőjétől, Ray Kurzweiltől származik. (Jelenleg 66 éves, de az idézet idején 56 volt.)

http://www.kurzweilai.net/ray-kurzweil-s-plan-for-cheating-death

Már ma

A már most hozzáférhető módszerek felhasználásával elérhetünk olyan eredményeket, amiket sokan csodának tartanak. Elszántságra, önfegyelemre, jövőképre és tudatosságra van szükségünk ahhoz, hogy messzire jussunk attól a posványtól, amit átlagosnak neveznek.

Az átlagos az, amit ész, tudás és tudatosság nélkül, pusztán ösztönökkel el lehet érni. Ezeket az ösztönöket egy érdekcsoport előrelátóan manipulálja. Ha ennek eredményeit nézzük, nem nehéz észrevenni, hogy a szándékaik nem éppen kedvezőek ránk nézve.

Az elnyomásról és a szándékokról:

http://brookskiado.hu/termek/duncan-shelley-az-igazsag-napja

Csak nyerhetünk azon, ha az életünk minden területén tudatossá válunk, nem megyünk a nyájjal, inkább azokat követjük, akik már magasabban járnak.

Share

Commentek

Előző

Alternatív valóságok

Következő

OFF Topik – Emlékeztető

 1. qqtyin
  január 21, 2015 @ 13:19

  Lehet meg kellene interjúvolni a jó öreg Fulcanellit!

  Épp most költözött a szomszédba… Ne legyél már ennyire művelt. 😀

  Tegyük fel, ha megszereznéd a tudást közkinccsé tennéd?

  Nehéz kérdés. Igen, hogy ne tudja senki eltüntetni, nem, mert ki érdemli meg?

  Ray Kurzweil ügye kissé bizarr, intravénás injekciók etc.

  Kérdés, hogy mit kell ellensúlyozni? Lehet, hogy nem az.

  Az is kérdéses, hogy mennyi időt emészt fel az életéből ez a kísérletezés, kezelésekre járás.

  Szerintem konkrétan nem sokat, mivel a kutatást nem ő csinálja. Ő más területen mozog. Feltalálóként, bestselleríróként, előadókánt, sikeres üzletemberként és google-főmérnökként van rá kerete.

  Továbbá a viszonyítási alap is kérdéses. Az átlaghoz mérjük magunkat (a kivizsgálás során), miközben mindenki más és más szervezet. A fentebb említett könyvben azt írja a szerző, hogy az ember hasonlít egy órásműhelyhez. Rengeteg  szerv és szövet- rengeteg óra (időmérő szerkezet), mindegyik másképp jár, más hajlamai vannak: tehát mindenki másképp helyezkedik el a “start”vonalhoz képest. Már születéskor nagyok a különbségek, nem beszélve az évtizedekkel későbbi szituációról.

  Ezt azért annyira nem kell komolyan venni. Amíg az alapok megegyeznek, az eltérések nem jelentenek sokat. Ha neked nincs vérkeringésed, az már érdekes.

  A végén megosztottad az anyakönyvi kivonat megtalálásának esetét. Tehát ott a naptári életkorodban történt egy pillanat alatt elég nagy változás.A) Hogy nem derült ki az a kb. 4 év eltérés a Rendszerben eltöltött időkben? Az újabb és újabb igazolványokat elvesztés esetén az anyakönyvi kivonat alapján állítják ki. Ha az sincs meg, akkor a helyileg illetékes adattárból keresik elő a másolatot, ami az eredetivel egy időben készült.

  Nemrég cseréltem személyit. Nem kértek semmit, csak cserélték. Simán átrakták a régi infókat, ellenőrzés nélkül. Azért én vittem az anyakönyvi kivonatot. Úgy jöttem rá, hogy lejárt, hogy nem tudtam pénzt felvenni a bankban. Ha nem megyek be, máig nem jut eszmbe, hogy megnézzem. Miért érdekelne? Olvastam róla, hogy egy fickó nem a saját nevére kiállított irattal járt tizenéven át, és nem vette észre, mert soha nem nézte meg.

  a naptári életkorodról megváltozott véleményed végső soron hatással lett a biológiai egészségedre-életkorodra? (szűk másfél év tapasztalata, azóta is tart még a lendület amit adott?)

  18 éves korom óta érzem magam vénnek. Ha valaki csak 1 évvel fiatalabb nálam, irigylem. Persze, csak az áttörésig. Onnantól kezdve Ford Fairlane szavai lépnek érvénybe…

  Számít a naptári életkor bármit is valójában?

  Sokat számít. Utalnék az első vagy második Test cikkre. Ahogyan haladsz az években, egyre kevesebb időt képzelsz magad elé. Ez önmagában elég kemény.

  Személy szerint az dominál, hogy mennyinek érzem magam. Ma vagyok a bűvös első és második negyedszázadom határán. 25 naptári év.

  Úgy könnyű. Mostanra fejlődött ki az összes testi rendszered. Innentől öregszel, program szerint. 6 éves korban kapcsol le az első regenerációs gépezet, aztán sorban egyre több. Ez az öregedés maga. Nem tudom, ki találta ki, de egyszer megfizetek neki.

 2. qqtyin

  Kész, vége, ennyi volt? Nem kapok választ?
  Vagy  türelmetlen vagyok?

 3. qqtyin

  D S: “Ha ellenben 66 éves vagy, de a biológiai életkorod 28, azonnal írj nekem.”

  Lehet meg kellene interjúvolni a jó öreg Fulcanellit! 🙂
  Tegyük fel, ha megszereznéd a tudást közkinccsé tennéd?

  Pont most akadt  a kezembe a könyvtárban Leonard Hayflick Az öregedés titkai c. könyv.
  Meglepődtem, hogy az első fejezetben pont ezzel a témával indít, ami a cikk címe: “a naptári életkor és a biológiai életkor”A könyv eredetije 1994-ben került forgalomba, ezek szerint ez a téma 20-30 éve beindult. Belepörgettem, sok állatkísérletet ír, remélem lesz benne valami használható.

  Ray Kurzweil ügye kissé bizarr, intravénás injekciók etc.
  Az is kérdéses, hogy mennyi időt emészt fel az életéből ez a kísérletezés, kezelésekre járás.
  Továbbá a viszonyítási alap is kérdéses. Az átlaghoz mérjük magunkat (a kivizsgálás során), miközben mindenki más és más szervezet. A fentebb említett könyvben azt írja a szerző, hogy az ember hasonlít egy órásműhelyhez. Rengeteg  szerv és szövet- rengeteg óra (időmérő szerkezet), mindegyik másképp jár, más hajlamai vannak: tehát mindenki másképp helyezkedik el a “start”vonalhoz képest. Már születéskor nagyok a különbségek, nem beszélve az évtizedekkel későbbi szituációról.

  Tudom nem pont ez a cikk, de egy része és a kérdés teljesen idevág. Pár napja olvastam először a 2013.nov.3. a lélek hatása a testre c. cikked.
  A végén megosztottad az anyakönyvi kivonat megtalálásának esetét. Tehát ott a naptári életkorodban történt egy pillanat alatt elég nagy változás.A) Hogy nem derült ki az a kb. 4 év eltérés a Rendszerben eltöltött időkben? Az újabb és újabb igazolványokat elvesztés esetén az anyakönyvi kivonat alapján állítják ki. Ha az sincs meg, akkor a helyileg illetékes adattárból keresik elő a másolatot, ami az eredetivel egy időben készült.
  B) a naptári életkorodról megváltozott véleményed végső soron hatással lett a biológiai egészségedre-életkorodra? (szűk másfél év tapasztalata, azóta is tart még a lendület amit adott?)

  Számít a naptári életkor bármit is valójában? (azt leszámítva, hogy a környezeted nagy része ennek alapján ítél meg – tehát nem érdekel minket mások véleménye)
  Negatívan biztos hat a lélekre, hiszen sokan a környezetük megkövesedett szokásai miatt saját kezűleg és szándékosan öregítik magukat, öreges frizura, öreges ruha, öreges szokások, szemüveg, háziorvos, stb. Fényképek ahol 2-3 generációval ezelőtt a 40 évesek 60-70nek néztek ki. Ilyenek miatt.

  Pozitív hatását Te magad tapasztaltad egy érdekes esemény kapcsán.
  És ezeken túl mi a helyzet, mi a helyzet a mélységben?

  Személy szerint az dominál, hogy mennyinek érzem magam. Ma vagyok a bűvös első és második negyedszázadom határán. 25 naptári év. A célom, hogy ezt az állapotomat megőrzöm amíg van tér és idő 🙂 Jól érzem magam, sőt szívósabbnak mint 10 éve. Persze ez relatív, nem gépekkel mért.

 4. Babaghavan

  Sajnos a biológiai halál elől nem lehet elmenekülni. Lehet előbb születni vagy később, mint 9 hónap, de inkább előbb…

  Minden egy adott biológiai program szerint működik. Hiába él valaki egészségesen és szed táplálék kiegészítőket halomszámra, ha közben fél a haláltól a végzete útóléri, akkor amikor meg van az írva. A félelem leküzdése az egyetlen élethosszabbító ‘technika’! Minden félelem alapja a halálfélelem! Ha azért akarsz élni, mert félsz a haláltól, akkor nincs menekülés….

 5. tegnapholnapma

  Off: én a karmában hiszek. Hiába élsz egészségesen meg szedsz mindenféle mesterséges bogyót, ha letelik a karmád, menni kell.

  On: tudatosság mindenképpen fontos és szerintem hallgatni kell az ösztöneidre. Na jó, ez megint egy megfoghatatlan dolog lehet sokak számára tudom, de nekem bevált 🙂

  Nem gondolom, hogy valami “felsőbb hatalom” irányítana fentről, valamiféle szürke eminenciások. Szerintem a saját butaságunk, korlátoltságunk van csak előttünk. Tükör – minden az, és önmagadat látod benne. De ha nem a buddhizmus felől nézzük, akkor én úgy mondanám: felelősségvállalás helyett nem kellene ráfogni a saját lustaságunk eredménytelenségét másokra. De mintha, erről már lett volna itt szó 🙂

 6. annamari

  Tudtommal egészségesen élek, megteszem, amit tudok. Becsülöm az ilyen elszántságot. heti hat intravénás injekció, rendszeres mérések. Habár első olvasatra kissé kattant a fickó, de az eredmények őt igazolják. Mennyit tévézik egy ember általában? Heti 25 órát? Azt az időt fordíthatná az egészségére is meg a fejlődésére, előrébb lenne. Gyerekkoromban néztem, utoljára tv-t, azóta néhányszor leültem elé, majd pár perc után felálltam, annyira érdektelen volt.

 7. Kami

  Csak nyerhetünk azon, ha az életünk minden területén tudatossá válunk, nem megyünk a nyájjal, inkább azokat követjük, akik már magasabban járnak.

  Ez a mondat ragadt meg leginkább, ezért lehet, hogy kicsit el fogok térni a tárgytól, amiért elnézést kérek.

  Mit jelent tudatosnak lenni? Azt, hogy az életben a ránk ható dolgokra nem csak reagálunk, hanem tudatosan cselekszünk? Ehhez tudás is kell. Az élet minden területére specifikus tudás. Ezt a tudást honnan lehet beszerezni? Mi alapján szelektáljunk a rengeteg téves információ közül? Honnan tudjuk, mi igaz és mi nem? Hogyan jussunk hozzá olyan tudáshoz, ami a tömegek elöl el van titkolva? Biztos vagyok benne, hogy az igazán fontos dolgok többsége az interneten sem megtalálható.

  Nemrég láttam egy infografikát, vagy képet, amin Bush elnök rokoni kapcsolatait mutatták a világ befolyásosabb embereivel.

  http://3.bp.blogspot.com/-hyaPN7D8YcU/T1uxyQEUqlI/AAAAAAACRTk/hTAKR0lETOE/s1600/Distant+Cousins+Dick+Cheney+Barack+Obama+George+Bush.jpg

  Persze lehet, hogy ebből semmi sem igaz, de elgondolkodtam azon, hogy ha igen, akkor csak úgy lehetséges, ha a létezik egy módszer, amivel a gyerekeket sikeres emberré, átlag felettivé lehet nevelni. Lehetséges, hogy van egy ilyen tudás, amit csak a világelit ismer.

  Abban is szinte biztos vagyok, hogy létezik bárki számára tanulható, de nem hozzáférhető módszer a meggazdagodásra.

  Leírtad, hogy táplálékkiegészítőkkel meghosszabbítható az élet, drasztikusan optimalizálható a testünk működése, de ha nem olvasom ezt az oldalt nem hallok róla. Viszont hiába tudom, hogy létezik, csak egy szűk réteg számára hozzáférhető. 250 féle táplálékkiegészítő és intravénás kezelések havi költsége önmagágukban kitehetik egy átlagember éves jövedelmét. Ha nem akarják, hogy a tudás eljusson mindenkihez, az egyik legjobb szűrő, ha drágává teszik.

  Ezzel csak arra akarok kilyukadni, hogy talán a siker, a pénzügyek, a hosszú és egészséges élet, a boldog párkapcsolat, a gyereknevelés stb. azaz az élet minden szegmense nagyságrendekkel magasabb szinten művelhető lenne, ha tudatosan csinálnánk. A legfőbb kérdés az az, hogy hogyan juthatunk hozzá a tudáshoz? Hiszen a leggazdagabb, legbefolyásosabb, legokosabb emberek sem tudnak mindent. Lásd: Steve Jobs

  • Pár hete olvastam egy cikket, amely szerint egy koenzim nikotinamid-adenin-dinukleotid nevű szerrel egereknél olyan fokú visszafiatalodást értek el, mintha egy 60 éves ember 17 éves állapotba fiatalodna vissza. Nem tudom, hogy igaz-e ez, de mondjuk, hogy az. Egereknél a napi adag 1.000 azaz ezer USD. Nem tudom, mi lehet az átszámítás, de ha csak 10-es szorzót veszünk, ami szerintem nagyon optimista becslés, az is havi 300.000 USD, évente pedig 3.650.000 USD, azaz mai árfolyamon számolva kb. 1.007.400.000 Ft. Az anyagból minden nap kell szedni. És ha a szorzó nem 10-es, hanem 100-as?

 8. Great

  Nincs valahol pontos leírása annak, amit a csóka használ? Érdekel.

  Az én értékeim átlag 5 évvel vannak a naptári korom mögött, az egyik 20 évvel feljebb.

 9. Great

  egyimre01 január 16, 2015 @ 11:26

  – Szerintem az ember sokkal jobban érzi magát a bőrében, ha nem nyerni akar az életben, hanem egyszerűen csak játszani.Így lehet megtanulni veszteni, ha egészként tekintek az életre, s benne magamra.

  Én nem tudok élni cél nélkül.

 10. egyimre01

  Kedves Duncan!
  Egy építő jellegű kritikával szeretnék élni a cikkel kapcsolatban.
  Egyrészt nagyon előremutató, tudatélénkítő hatású egészében a fenti írásod, mint általában.
  Mégis fontosnak érzem az utolsó sorodat a magam szemszögéből is megvilágítani:
  – Szerintem az ember sokkal jobban érzi magát a bőrében, ha nem nyerni akar az életben, hanem egyszerűen csak játszani.
  Így lehet megtanulni veszteni, ha egészként tekintek az életre, s benne magamra.
  Ebből következően az i-gaz-i tudatos embernek nem mások magasabbról szóló tudatát kell követni = a maga tudata elé helyezni.
  A magyar hagyományban élő műveletlen pásztor is van olyan tanult, mint a hatáskörében felette álló szakrális uralkodónak, mert lény-egében egy-enrangúak. Persze az i-gaz-i vezető sem várja, hogy őt kövessék. 🙂
  Köszönöm!
  Áldás
  Imre

  • annamari

   Veszteni nem kell megtanulni, az mindenkinek megy, a győzelemhez kell tanulni, dolgozni, gondolkodni, tervezni. Csak a győzelemért érdemes élni, semmi másért. Más a kudarctűrő képességünk, van, akinek egy kudarc elég, hogy elkezdjen azon gondolkodni, hogy a részvétel a fontos, nem a nyerés, más mindenből feláll és folytatja.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén