Gondoljuk újra a világot

Zombik?

Na, éhesek vagytok még?

A zombi egy élőhalott. Nem ember: lélek nélküli, állati test, melyet a létfenntartás alapvető ösztöne vezérel. A zombi kizárólag táplálkozni akar, és teszi ezt húsevő ragadozóként, eszelős dühvel.

A 70-es években kezdődött a zombifilmek áradata. Voltak olyan rendezők a hőskorban, akik súlyos társadalmi kritikát fogalmaztak meg filmjeikben, számukra a vér és a rothadó hullák díszletként szolgáltak valami másnak az átadásához. A szerepjáték hajnalán, a 70-es évek második felében, a 80-as évek elején, a zombi alaptartozéka volt majd’ minden egyes játékrendszernek. A 90-es években, a videojáték születésénél, a legfelkapottabb címek közül néhány a zombikról és a túlélésről szólt. Ilyen volt például a Resident Evil.

A fentiek csak a kezdett. A Resident Evilnek újabb és újabb részei jelentek meg, a Left 4 Dead hetek alatt lett klasszikus. A Walking Dead filmsorozat óriási nemzetközi siker. Kézikönyv születik egy esetleges zombijárvány átvészeléséhez, a legkomolyabban tárgyalva a túlélés módozatait, stratégiát, taktikát, a lehetséges fegyvereket, a zombik anatómiáját. A Zombiháború a legnagyobb bestsellerek egyike, film készül belőle, Brad Pitt a főszereplője.

Tizenéves korom óta rengeteg embert ismertem, akik imádták a zombikat. A Postal 2 című játék School Daze nevű pályáján egy iskolát kell megtisztítani a zombiktól, változatos eszközökkel: machetével, csatabárddal, karddal, sörétes puskával, egyedül vagy társakkal. Fogalmam sincs, hány ezer zombit végeztem ki.

Öcsém azt mondta, azért szereti a zombifilmeket, mert van benne valami egészen borzalmas, amin sokat gondolkodik: támad egy agresszív tömeg, és nem lehet megbeszélni.

De ennyit a felszínről. Vajon mi rejlik a zombi, mint jelenség, a zombi, mint kulturális toposz hátterében? Mi ez az egész? Miért nyomják ennyire? Miért tud sikeres lenni?

Van egy elméletem. Az egészet ott kell kezdenünk, hogy megvizsgáljuk: mit akar a zombi. Mit akar? Mi az az egyetlen dolog, amit akar? Enni. Ez minden.

Eszetlen, agresszív, ösztönök által vezérelt tömeg, csőcselék, horda, amivel nem lehet kommunikálni, amit nem lehet megijeszteni, amivel nem lehet leülni és megbeszélni. Csak a halál állítja meg őket.

A zombik enni akarnak. Éheznek, az éhezés elveszi az eszüket, az éhezés fáj nekik, és ha nem esznek, el fognak pusztulni. Tekintsünk most el attól a hatáselemtől, hogy az élőholtak minket akarnak felfalni.

Ahogyan azt a Nomáddal megénekeltük A Pokol Kézikönyvében, 2011-ben a magyar kormány zombijárvány… éhséglázadást szimulált, azzal a céllal, hogy tesztelje a vészforgatókönyvét, az infrastruktúrát, a felszerelést, a bevethető embereket. A szimuláció teljes bukással végződött, vagyis a rendelkezésre álló eszközökkel az éhséglázadást nem tudták kezelni.

Ha elképzelünk néhány ezer embert, családokat, barátokat, házastársakat, párokat, gyerekeket, nőket és férfiakat, akik éheznek, az éhhalál közelébe jutottak – nos, az, ahogyan rátörnek egy reményük szerint élelmet rejtő raktárra, áruházra, tanyára, más emberekre, olyanokra, akiknek van, mit enniük… A jelenet, mely az én lelki szemeim előtt pereg, nem sokban különbözik a zombifilmek jól ismert képsoraitól.

Különös, de ha a kötelező sminkmesteri és trükk-mesteri motívumoktól eltekintünk, akkor a zombi valójában egy éhező ember, aki mindenre elszánta magát. Vele nem lehet beszélni, nem lehet vele kellemesen eldumcsizni az elfogadható viselkedésről, vagy az intelligenciáról. Neki étel kell, mert különben meghal. És nem lesz határa annak, amit meg ne tenne azért, hogy ételhez jusson.

Évtizedek óta jönnek a hírek arról, hogy a Föld kezd egyre vészesebben túlnépesedni, a Föld egyre kevésbé bírja eltartani az emberek tömegeit. Születésszabályozásról beszélnek, a háborúk szükségszerűségéről, a bolygó elfogadhatatlan kizsákmányolásáról. Évtizedek óta ömlenek a hírek arról az eszméről, ami úgy szól: „túl sok az ember”. Állítólag ötszázmillió ember a terv, ez volna az ideális egy ekkora planétán. (Arról, hogy ez mekkora baromság, és hogy ennek mi lehet a hátterében, majd egy másik cikkben értekezünk, nem most.)

Nekem úgy tűnik, a zombi az éhezésről megvadult ember megfelelője. Nekem úgy tűnik, a zombik, mint arctalan, névtelen, értelem nélküli, végletekig agresszív, minden tekintetben haszontalan, kizárólag káros szereplői a sztoriknak és a játékoknak, valamiféle nevelés részei.

A zombi, mint jelenség közismert. Nem szükséges kedvelni a témát, nem szükséges ismerni a filmeket, könyveket, játékokat ahhoz, hogy a zombi szó alatt lényegében ugyanazt értsük.

Ha az éhhalál szélén állnék, ha ott támolyogna mellettem az a néhány ember, aki fontos nekem, én is gátlástalanná válnék, és velem sem lehetne megbeszélni. Ha arra eszmélnék, hogy egy tömegnyi gátlástalan, emberi formájú vadállat meg akar ölni engem és a szeretteimet, nem lennének gátlásaim, és velem sem lehetne egyezkedni.

Nekem úgy tűnik,vannak bizonyos tervek olyan napokról, melyekre nem úgy emlékszünk majd vissza, mint “a régi szép időkre”. Ezeken a napokon a zombi szó ott lebeg majd az éterben, és az emberek őrülten esnek egymásnak.

Akkor már nem lesz sok értelme azon elmélkedni, hogy ez az egész miért alakult ki, hogyan eshetett meg, és ki nyer rajta.

Ti szeretitek a zombikat? Mit gondoltok a felvetésemről? Futnak bizonyos projektek a háttérben, amikre most nevelnek minket?

Share

Commentek

Előző

Mutációk

Következő

Hogyan lehet jobbá tenni a világot?

 1. Will

  @ Joy:

  Arra a vírusra gondolsz, ami nem is azt csinálja, amit mondanak róla (http://www.snopes.com/horrors/cannibal/lqp-79.asp), illetve nem halálos, és embereknél semmilyen hatását nem mutatták ki (http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia_talk:Articles_for_creation/LQP-79)?

  Ha már a média is meghazudtolja, akkor igaz vagy sem? Inkább médiahack-re teszem le a voksom. Aztán tévedhetek persze.

 2. Joy

  Ezt már láttátok? LQP79 vírus, cseppfertőzéssel és nyállal (harapás) terjed, hatása hogy igényli az ember a meztelenséget (?), és a friss húst. Miamiban sok eset van már most, és Mexikóban is terjed. Itt egy cikk magyarul:
  http://www.nyirseghir.hu/nyugszi/hoppa_ferikem/az_lqp_79_virus_all_a_zombitamadasok_hattereben/18098

  Ezek amiket írtam nem (feltétlenül) derülnek ki ebből a cikkből, de angol nyelvű irodalom van bőségesen. Maga az ember nem lesz élőhalott, csak beszűkült, hosszútávon pedig károsodik az agy. Ellenszer nincs. (számunkra legalábbis)

 3. hagakure

  Valaki látta a Kaptár legújabb részét? Szerintem nem az igazi…Duncan, ha megnézted, írhatnál néhány szót róla.

 4. Kis apróság, biztos véletlen.

  Egyszerre 8 zombis videojáték jön (illetve van, ami már kijött).

  Soha hasonló sem volt eddig.

 5. Don Franco998

  @ Duncan Shelley:
  Jó válaszok,more.
  Nem is basztatlak ez esetben.
  Jó válaszok.

 6. Fisher írta:

  A téma a zombik körül forgott, tehát az stimmel. Először is tisztázzuk milyen állapotokról beszélünk. Anarchiáról? Zombi támadásról? Háborúról? Van államhatalom (olyan amilyet én vázoltam fel)?

  Zombitámadás következtében előálló anarchia, ami háborúba torkollik, így az általad felvázolt államhatalom nincsen. 🙂

  Ahogy már lentebb is sokan írták az egyik legfontosabb amit nyújt az a bürokrácia elleni védelem. Van saját víztisztítód, napelemed, szélkereked, a kaját magadnak termeled, eszközöket helyben vagy a közelben készítik. Mennyire szólhatnak bele az életetekbe cégek, politikusok, olyan emberek akikről azt sem tudod kinek a fia-borja, de valahogy nagy hatalommal rendelkezik?

  Mennyire? Amennyire akar. Nagyon egyszerű: az egésznek az alapja a törvényes rend, a törvény betartatása, a törvény, mi elválaszt a vadaktól és a többi üres frázis. Tehát valaki kieszel valamit, aztán leírja, aztán azt beteszik egy törvénytár nevű dossziéba, és onnantól a törvénynek érvényt kell szerezni, és amíg az ott van a dossziéban, az se baj, ha halomra ölik az embereket, rá hivatkozva. Ennek nem kell ennél értelmesebbnek lennie. Sajnos.

  Védelmet nyújt a bűnözés ellen, hiszen egy kellően zárt közösség. Megint hangoztatom, most nem egy mai falut hasonlítok össze egy mai várossal. Ezek a közösségek direkt így lennének felépítve. Autóút nem megy át rajtuk, kerítéssel, beléptető kapuval körbevéve. Magyarán egy katonai bázis. Katonai bázison mégis mekkora a bűnözés?

  Voltál katonai bázison? Bármekkora lehet. Ha zárt, elszigetelt helyről van szó, akkor ott nagyon durva dolgok lehetnek. A hiány miatt. “Háááát, minden nekem tetsző nő foglalt, most mit tegyek?” Ez csak egy példa.

  Milyen más veszély fenyegetne akárkit is? Bandák? Milyen bandák? 10-20 fős felfegyverzett tömeg, akik lövöldöznek minden felé? Egy ilyen ellen még igen elképzelhető.

  Szerintem az ilyesmi súlyos kérdés. Sanyi bá, aki jófej meg minden, nagy dumája van, egész jól tud ultizni… szerinted képes arra mentálisan hogy agyonlőjön egy embert, aki be akar törni hozzá, hogy ne pusztuljon éhen? Hát, talán. És aztán belerokkan.

  Na meg nem liberális elbaszott világban élünk, hogy a 20 paraszt lövöldözik mindenkire, a rendőrség meg behúzza a fülét, vagy megpróbálja leteperni

  A liberalizmus jó, jobb, mint a többi, amit eddig kitaláltak és teszteltek. Ezért igyekeznek lejáratni olyan képtelenségekkel, hogy például egy bűnözőnek vannak jogai. És persze több, mint az áldozatnak. Ez nem liberalizmus. Liberoizmus talán. :-X Ehhez még tegyük hozzá, hogy a bűn és a bűnözés szavak definiálásának kiváltsága a legnagyobb bűnözők kezében van.

  Akkor most törődjünk bele? Vagy próbáljuk leváltani a rossz embereket? Hajrá, próbáld meg leváltani Orbánt. A faluban pont az a lényeg, hogy nem függ senki néhány embertől, nagyrészt önellátóak vagyunk, közepesrészt meg a környezetünk re vagyunk utalva, amivel nincs gond.

  Leváltani? Orbán? A kirakat átrendezése nem hoz változást. Az önellátáson túl is van függés. Kié lesz a legszebb menyecske a faluban? Ki lesz a legerősebb? Kinek van a legjobb terve a növekedésre? Millió kis szikra, ami elégethet mindent.

 7. Thirdeye

  Duncan Shelley írta:

  Vilko úr történetesen szakmabéli, szerintem tapasztalatból beszél.

  Gondoltam 🙂
  Az önkényes hősökre akkor van szükség amikor a hivatásosak nincsenek sehol . 😛

 8. Thirdeye írta:

  az önkényes hősök okozzák a legnagyobb galibát akik érzelgősen menteni akarnak másokat ám nem tudnak mert semmilyen téren nem felkészültek a hőstettre
  akadályozzák a hivatásosokat és még több bajt csinálnak

  :no:

  Vilko úr történetesen szakmabéli, szerintem tapasztalatból beszél.

 9. Emu írta:

  Én a nekromantáknak és a halottkeltőknek, vudupapoknak drukkolok: ők nem menekülnek előlük, hanem kontrollálják őket. Világuralom, ördögi kacaj.

  Látod, a pokol nem egy hely, hanem csak a tudás hiánya. 😀

 10. Emu

  Én a nekromantáknak és a halottkeltőknek, vudupapoknak drukkolok: ők nem menekülnek előlük, hanem kontrollálják őket. Világuralom, ördögi kacaj.

 11. Thirdeye

  vilko barnabás írta:

  az önkényes hősök okozzák a legnagyobb galibát akik érzelgősen menteni akarnak másokat ám nem tudnak mert semmilyen téren nem felkészültek a hőstettre
  akadályozzák a hivatásosokat és még több bajt csinálnak

  :no:

 12. Don Franco998

  vilko barnabás írta:

  az önkényes hősök okozzák a legnagyobb galibát akik érzelgősen menteni akarnak másokat ám nem tudnak mert semmilyen téren nem felkészültek a hőstettre

  akadályozzák a hivatásosokat és még több bajt csinálnak

  :yes:

 13. Parkboi

  @ kisboros:
  Igen en is ezt mondanam felvallrol. viszont ezek direkt generalt feszultsegek amiken nem szabad fennakadni. A celt mar egesz jol elerte, lasd tobbek kozt tarsadalmi ellentetek, osszetartas hianya. Mondani konnyu, a gyakorlat viszont turelmet igenyel:)

 14. Fisher

  Duncan Shelley írta:

  Vizsgáljuk ezt meg. Kiszórunk mondjuk 350 ezer embert a környező hegyekbe. Ez Budapest lakosságának kicsi része. Hogyan élne ez a 350 ezer ember? Mit tennének?

  “Komolyra fordítva a szót… ” 😀

  Mi ellen nyújtana védelmet? Mivel? Mennyi vadászpuska, állványos géppuska és gránátvető kellene ahhoz, hogy egy ilyen kis települést megvédhess a bandáktól?

  A téma a zombik körül forgott, tehát az stimmel. Először is tisztázzuk milyen állapotokról beszélünk. Anarchiáról? Zombi támadásról? Háborúról? Van államhatalom (olyan amilyet én vázoltam fel)?

  Természetesen nem azt mondtam, hogy nosza holnap átpakolunk mindenkit falura, úgyis tele van meglévő, üres ingatlannal, azt szevasz. Ez egy precíz folyamat és megfelelő eszközök kellenek hozzá, hogy olyan formában létezzen, ahogy én leírtam.

  Ahogy már lentebb is sokan írták az egyik legfontosabb amit nyújt az a bürokrácia elleni védelem. Van saját víztisztítód, napelemed, szélkereked, a kaját magadnak termeled, eszközöket helyben vagy a közelben készítik. Mennyire szólhatnak bele az életetekbe cégek, politikusok, olyan emberek akikről azt sem tudod kinek a fia-borja, de valahogy nagy hatalommal rendelkezik?
  Védelmet nyújt a bűnözés ellen, hiszen egy kellően zárt közösség. Megint hangoztatom, most nem egy mai falut hasonlítok össze egy mai várossal. Ezek a közösségek direkt így lennének felépítve. Autóút nem megy át rajtuk, kerítéssel, beléptető kapuval körbevéve. Magyarán egy katonai bázis. Katonai bázison mégis mekkora a bűnözés? :chic: Most olyan távlatokba nem is akarok elmenni hogy milyen érzékelők és milyen felszerelés legyen a rendvédelmiseknél, mert ez már részletkérdés. Ha a körben hő- és nyomásérzékelők vannak az csak előny, de anélkül is működhet a rendszer.

  Milyen más veszély fenyegetne akárkit is? Bandák? Milyen bandák? 10-20 fős felfegyverzett tömeg, akik lövöldöznek minden felé? Egy ilyen ellen még igen elképzelhető. A védőknek mindig sokkal kevesebben kell lenniük, de én most nem anarchiáról beszéltem. 10-20 fős banda nem fog sokáig randalírozni más rendszerben. A falvak nem elszigeteltek teljesen, ahogy írtam 10-20 falunként van a következő közigazgatási szint. Hívhatnak erősítést, aztán annyi. Na meg nem liberális elbaszott világban élünk, hogy a 20 paraszt lövöldözik mindenkire, a rendőrség meg behúzza a fülét, vagy megpróbálja leteperni. Egy körbevett házat néhány gránáttal ki lehet tisztítani, aztán csókolom. 😎

  Ha anarchiáról beszélünk az mást tészta, de annál is működhet. Csak akkor mindenkinek van saját fegyvere, megerősített körkörös védelem, stb.

  Nincs semmi baj a városokkal, az államokkal, az uniókkal, de még egy világkormánnyal sem. A baj nem a szervezettség, vagy a rendszer megléte. Az Andan-éra jobb, mint a Darla-éra, és a különbség csak az ember. “Csak”.

  Itt a pont. DE! Akkor most törődjünk bele? Vagy próbáljuk leváltani a rossz embereket? Hajrá, próbáld meg leváltani Orbánt. 🙂 A faluban pont az a lényeg, hogy nem függ senki néhány embertől, nagyrészt önellátóak vagyunk, közepesrészt meg a környezetünk re vagyunk utalva, amivel nincs gond.

  Mondj 3 példát ilyen falura.

  Miképpen? Mondjak példát eseményre, amire a média csak legyintett? Vagy mondjak falunevet? Természetesen sarkítottam az előző írásban, ha odamész kocsival, körülnézel, még nem biztos, hogy megérted a benne zajló folyamatokat. Kérdezz meg egy pár falusi embert hogyan éli meg a mindennapokat. 🙂

 15. kisboros

  @ Parkboi:

  A pestiek szeretik leszólni a vidéket, de ez jó, legalább addig sem jönnek ide.
  Voltam párszor Pesten, de többet biztos nem megyek oda…

 16. Parkboi

  @ Duncan Shelley:
  Az a drága Manci néni, hát nincs, igen vidék, most, jelenleg, röghöz kötött nem vagyok. És mind a kisvárosban mind a nagyvárosban (nem csak Magyarföldön) éltem már. Nem törtem pálcát egyik felett sem, kilehet forgatni dolgokat és lesarkítani hogy élesebb legyen az ellentét. De szerintem lényegében egyről beszélünk és mégis ellentétes irányba húzódik a hatás-ellenhatásos kocsi. Vidék iránt sem vagyok elkötelezett és a város iránt sem. A kettőnek tény és való hogy van egy kölcsönös pulzálása.(A falu vagy tanya világban élők többsége is behúzódott télire a városba már régebben is). Az hogy érdekel a hagyományunk, azon része is amit nem a szépen becsomagolt könyvek rejtenek, hanem az emberek és esetleg néprajz kutatók gyűjtései(és nem a mainstream képviselői) azt nem hiszem hogy jelentéktelen dolognak kell tekinteni. Egyébiránt meglepődve tapasztalnád hogy mennyi mindenhez érett egy falusi ember (és nem a 60-as évektől napjainkig értem) még a tudatos népbutítás előtt. Mert az az ember aki értett bizonyos mértékben a gyógyításhoz, a növényekhez, az időjáráshoz, a csillagokhoz, a magyar népművészethesz (pásztorfaragások -napkerék és egyebek), a tánchoz, ahhoz hogy családját ellássa, megvédje, a gyermekét kellő erkölcsi és hétköznapi tudással lássa el az élethez, azt nem hiszem hogy műveletlennek kell beállítani. Továbbá az hogy nem akarta bejárni a világot és nem repülőgép mérnök akart lenni annak szerintem más indíttatásai lehettek mintsem a röghözkötöttség. És itt had említsem meg Wass Albertet és kizárólag olyan értelembe hogy “műveltsége” mellett az amerikaiaknak tanította meg a hatékony kertgazdálkodást, és egyébként könyveket is írt (mert volt ideje gyerekkorába a munka és a természetközelsége ellenére, megtanulni írni). Vagy akár Csontváry-t akinek életútja és munkássága is példaértékű. De még számtalan embert lehetne itt sorakoztatni. Másfelől hogy ideje nem volt semmire? Létezett ám egy olyan “természettfeletti” állapot amikor még a 20-40 éves emberek aratás után (tűző napon, koszban, fáradttan) még elmentek az emberek bálozni. (akár 14+ munkaóra után, és másnap munka volt). Késő ősztől meg tavaszig mikor kinn nagyon nem lehetett mit csinálni akkor sem a sötétség honolt a hétköznapjaikra.

  És még mielőtt elkönyvelnél valami 70 éves embernek is, a szándékot kéne figyelni és olvasni a sorok között és talán észrevenni hogy itt az emberek NÁLAD nem széthúzásért vannak, hanem azért hogy tiszteljék a másik véleményét, és talán együtt-egymásért módon, akár csak egy olyan szót vagy mondatot lásson ami segít a másiknak vagy önmagának.

  Másfelől a néphagyomány ha tetszik, ha nem szerves és máig élő része a kultúránknak (és nem vagyok sem barantás, sem 64-es, önmagam vagyok aki dolgafelől, dolgamellett több oldalról tájékozódik és semmi több).

 17. nev3rlive

  Akkor beszélj, amikor dühös vagy. Biztos, hogy a legjobb beszédet fogod mondani, amit valaha megbántál.

 18. @ Parkboi:
  Gondolom, vidéken élsz, és Manci néni, aki egyszer volt a nagyvárosban, mesélte, hogy lézengenek az emberek, senki nem dolgozik. 😉 De itt ugyanaz a robot megy, mint ott.

  Nézzük meg a két életformát: mindkettőre szükség van. A klasszikus városi és a klasszikus vidéki életmód kiegészíti egymást. A vidék eltartja a várost, a város viszi előre a világot. A vidék a jelen, a város a jövő. Klasszikus formákról van szó, ez fontos.

  A klasszikus vidéki, földművelő, paraszt életforma nagyon dolgos. A föld nem vár, az állatok nem várnak, kelni kell, menni kell, megfogni a munka végét. Ennek is vannak előnyei és hátrányai. A hátrányai például az, hogy az ember “röghözkötött”, nem tudja beosztani az idejét, nem tud művelődni, világot látni, tanulni, mesterszintű tudást szerezni.

  A klasszikus városi életforma mindazt lehetővé teszi, amit a vidéki nem. Én lehetek repülőgép-mérnök, tervezhetek gépeket, megtanulhatok mindent, amit csak tudni lehet, bejárhatom az egész bolygót, tanulhatok húsz országban, és akkora mestere lehetek specializált szakmámnak, mint senki.

  Tehetem ezt azért, mert nem kell mást tennem. Pénzt kapok a munkámért és/vagy a tanulmányi eredményeimért, amiért megvehetek mindent, amit akarok. A pénzemmel váltom ki azt, hogy nekem kelljen földet művelnem, kertet gondoznom stb.

  Ez így jól van kitalálva. hasznos, funkcionális. Hogy ki mit tett ebbe bele, az más kérdés, az elv rendben van.

 19. kisboros

  Duncan Shelley írta:

  Mondj két példát arra, hogy hogyan lehet a várost könnyebben ellenőrizni, mint a falut.

  Nem nekem szólt, de mondhatok én is:
  1. bekamerázod a legutolsó egérlyukat is (ha nem tévedek, a legtöbb helyen már be is van),
  2. a média könnyebben tudja befolyásolni a városiakat, ezáltal könnyebben “ellenőrízhetők”. Vidéken vannak közösségek; az öregek kiülnek az utcára, átmennek egymáshoz, beszélgetnek stb., a míg városokban az emberek többsége egymástól elszigetelve, panelben él; jóval kevesebb a közösségi hely.

 20. kisboros

  Parkboi írta:

  Városok legnagyobb előnye a rendszer számára hogy könnyebben ellenőrizhető, a falu közel sem annyira.

  Én ezt úgy mondanám, hogy a városi ember függ a rendszertől, a vidéki önellátó ember nem.
  Ezért kell felszámolni a vidéket és városokba tömöríteni az embereket, hogy ne legyenek “rendszeren kívüliek”.

 21. Parkboi

  @ Duncan Shelley:

  Na az hogy mi kinek az asztala, azt hiába is írod mert még egyszer sem tűnt fel nekem Alexa nevű kommentelő, és nem kifejezetten értem, hogy mi a baj azzal, hogy megpendítettem egy húrt és nem kívántam jobban kifejteni, akinek van füle meghallja, és aki tudja az tudja, aki nem az majd utána jár;) (aki nem hiszi, járjon utána).

  Két okot hogy mitől egyszerűbb a város? mert felhúzunk egy panelt és belerakunk száz embert és le vannak tudva, mi adjuk nekik a vizet, az áramot, a távhőt. A városba könnyebb káoszt okozni mint a faluba. Továbbá, a falusi dolgozó ember vagy kertvárosban élő ember, vagy a földműves, tanyát művelő ember nem hinném hogy egy könnyen rávehető lenne arra, hogy beüljön barátok köztöt nézni mikor kinn vár a munka.. Viszont egy ember akit magára hagytak rokonai (esetleg idős már, és nem képes falun önerőből házat fenntartani stb) könnyebb a sorozatokra és a tvmanipulációra szoktatni. De ez csak egy példa volt. Ugyan ez a kategória a kisgyerek.. Falun a régi időkbe az idősek voltak az “óvoda” intézménye.. Ők tanítottak a gyerekeknek míg a szülők dolgoztak csomót kötni, a lányoknak a nagyik hímezni, adták tovább szájról-szájra a néphagyományt és nem a minimaxot néztét a 3D TV mert nem volt rá szükségük.. Nézz meg 2 azonos gyereket aki falun vagy városba nő fel. Vannak különbségek és persze az előbb elfelejtettem, tisztelet a kivételnek minden témában, akár munkavégzés terén. Egyébként azt sem értem hogy a munka nemesít hogy kerül ide. A komment amihez hozzászoltam arról szólt hogy menjünk az erdőbe vagy a hegyekbe… Na ott dolgozni kell ott nincs kommunista elvekre épülő gazdálkodási terv, sem az hogy lézengenek az emberek.. Aki enni akar dolgoznia kell mert nem fogják megtűrni a naplopókat hosszú távon. És ez nem a városi ember lenézése akart lenni. Kinek nem inge..

 22. vilko barnabás

  az önkényes hősök okozzák a legnagyobb galibát akik érzelgősen menteni akarnak másokat ám nem tudnak mert semmilyen téren nem felkészültek a hőstettre

  akadályozzák a hivatásosokat és még több bajt csinálnak

 23. vilko barnabás

  Császtok!

  az éhezős párhuzam megvolt de úgy vagyok vele nékem mindegy miért jönnek ha jönnek

  idézet

  nem az a kérdés hogy le tudom é győzni hanem az hogy kell é vele küzdenem

 24. Thirdeye

  Don Franco998 írta:

  Gyenge,laikus életképtelen emberek akarják elhagyni a városokat,a civilizációt és kiköltözni az erdőkbe,mikor egy bérlet önálló megvásárlása is komoly kihivások elé állitja őket…Ha zombie lennék,csak ezeket a csapatokat akarnám megenni.A könnyű préda csábitó.

  De hát épp az derült ki , hogy nem akarják elhagyni a városokat 😀
  A zombik először ott fognak jóllakni . :plate:

 25. Thirdeye

  Duncan Shelley írta:

  Észrevetted, hogy folyton a menekülésről beszélsz? Valaki űz, és te menekülsz. Nem lesz ennek jó vége. Nem tudsz kimenekülni a világból. Nem tudsz olyan messzire elmenekülni, hogy senki ne akarjon üldözni.

  Én a belső hangot követem (legalábbis próbálom .) Az pedig azt mondta : “jogod van az emberhez méltó élethez . Keresd meg a helyet , az embereket , ahol és akikkel meg tudod ezt valósítani . Nem kell részt venned a farkasok harcában , ha nem akarsz . Ha meg akarod őrizni emberségedet , akkor el kell hagynod a rossz helyeket , embereket ”

  Ezt lehet menekülésnek is nevezni , de én döntésnek hívom 🙂

  Duncan Shelley írta:

  Szakértelem nélkül könnyű éhenhalni még a magyar erdőkben is. Az emberek növényhatározókkal felszerelve is megmérgezhetik magukat, ha fogalmuk sincs a botanikáról. Nézi a képet, nézi a növényt, és azt gondolja, hogy ja, ez olyasmi. Pedig nem. De az apróságokat nem veszi észre, mert nem ért a növényekhez és nem tudja, mit kell néznie.

  Ebben tökéletesen igazad van . Én a szakértőkhöz szóltam 🙂

  Duncan Shelley írta:

  És ha elég sokan lesznek ott, és mozdulni alig lehet majd a tömegtől, és újabb igényeket kell majd kielégíteni, akkor nem tök olyan lesz, mint egy kezdetleges város?

  Ha így történne akkor igen , de én ettől nem tartok . Mert mint azt Parkboi is megfogalmazta , az emberek nem szivesen mondanak le kényelmi zónájukról , még akkor sem ha már az ajtajukon kopogtatnak a zombik .
  Ráadásul az ide született fiatalok meg elcsábulnak innen , munka és siker érdekében .Csak azok jönnek ide tudatosan , akik értékelni tudják a tiszta levegőt , a természeti környezetet . Meg akiknek asztmás a gyereke , vagy ő maga , mert a jó kis város tönkretette .

  Persze ide is betörhetnek a zombik , de itt az erdő miatt majdnem mindenkinek van still-fűrésze 😀 :zombiekiller:

 26. Don Franco998

  Üdv Mindegykinek!
  “Ti szeretitek a zombikat? Mit gondoltok a felvetésemről? Futnak bizonyos projektek a háttérben, amikre most nevelnek minket?”

  Vannak témák,amikhez nemigen tudok hozzászólni.Nem kell túl erős önkritikai érzék,hogy lássam egy cikk elolvasása után,hogy pöcsfej vagyok-e a topikhoz vagy sem.(ez egy ómagyar kifejezés,a laikus megfelelője-nem ér a felfüggesztett citromsárga lap)
  Persze szeretek vaktában pufogtatni,de van azért egy szint,ami alá nem megyek találgatásban,mert nem akarom jobban kinevettetni magamat a kelleténél-kicsit úgy,mint Cyrano de Bergerac(amúgy ez egy borvidék neve is,édes fehér boraik vannak…)
  A kérdésekre adott válaszokból számomra az derült ki,hogy az olvasók-és ebből merek következtetni nagyobb léptékekben is,habár tudom,hogy eme fórumra akárki azért nem irogat-illetve az átlagemberek többsége,ha kikerül a megszokott komfortzónájából,máris kicsit elkezd virtuálisan zombivá válni.
  Hogy ez egy projekt része lehet-e azt én nem tudom megitélni.
  De mernék rá pénzt tenni,hogy volt valami provokativ háttérmachináció ezzel a cikkel-vagy csak a paranoiám jött elő újra…

  Öreg998 nekem mindig azt mondta,mikor ittas volt(ez sűrűn előfordult vele)hogy minket 998akat az (is)különböztet meg minden más embertől,hogy mig nekünk az kerül erőfeszitésbe,hogy ne bántsunk másokat,addig a “másoknak”az kerül erőfeszitésbe,hogy egyáltalán a hangjukat felemeljék.
  Hogy ez jó vagy rossz,most mellékes…
  Az érzés a lényeg.Mindegy ki mit gondol magáról,főleg nekem.Mikor tettekre kerül a sor,akkor válik el minden,a vaker csak a piacon erény.
  Nekem vannak szeretteim,igaz kevesen.Ha bármi történne,én a zombikat is tálcán kinálnám fel nekik reggelire.És örömmel.
  De ez nem titok.Itt a virtuális térben viszont rengeteg zombiekiller van,aki azt hiszi,hogy menne ez neki ugyanúgy-esetleg még jobban,csak azért mert játszott pár órát valami idióta játékkal.
  Számomra ez érdekes.
  Gyenge,laikus életképtelen emberek akarják elhagyni a városokat,a civilizációt és kiköltözni az erdőkbe,mikor egy bérlet önálló megvásárlása is komoly kihivások elé állitja őket…Ha zombie lennék,csak ezeket a csapatokat akarnám megenni.A könnyű préda csábitó.

 27. Parkboi írta:

  Városok legnagyobb előnye a rendszer számára hogy könnyebben ellenőrizhető, a falu közel sem annyira.

  Mondj két példát arra, hogy hogyan lehet a várost könnyebben ellenőrizni, mint a falut.

  Továbbá nem véletlen hogy le van építve a vidék és az ott jelenlevő közösségek, mert mindig is a magját képezték a társadalmunknak. Mária Teréziától fogva megy nyíltabban és törvény által is erőltetett vidékbomlasztás (folyószabályozás, oktatásreformok, falvak átrendezése).

  Ez Alex asztala inkább. 🙂

  Szerintem itt arról van szó, hogy vidéken könnyebb vagy lehetséges az önellátás, és ha a lakosság fele ott él, akkor ők nem vagy alig lesznek fogyasztók. Így egy cég (az állam) belföldön csak úgy tud terjeszkedni egy szint után, hogy beszövi a vidéket is. Aki önellátó, az nem fizet adót, mert nincs keresete stb.

  Ha a célokat akarod látni, nézd meg, mit mennyire fizetnek meg. Aki értékesít, nagyságrendekkel többet kap, mint az, aki előállít. Volt idő, amikor az, aki eladta a könyvemet, 6-szor annyit kapott egy könyvért, mint én, aki megírtam. És én egy “kicsivel” többet fektettem bele. Ez abba az irányba tolja az embereket, hogy a megélhetésért áruljanak, ne termeljenek, szolgáltassanak vagy alkossanak.

  Amiért az emberek többsége nem vonulna ki a természetbe menedék gyanánt addig ameddig nem viszik az az hogy büdös neki a munka. Mert a szerszámot (akkor már a fegyvert is?) fogni kényelmetlen, mert az ugye fárasztó, olykor fájdalmas, feltöri a kezét az embernek.. És hát azért nem sokan szakadnának el a “kényelmesebb”, megszokott életüktől.

  A városban is sokat kell dolgozni. Azt pedig kikérem magamnak (magunknak), hogy a fizikai munka legyen az etalon, ami megnemesíti az embört! 😎

 28. Noababa írta:

  Micsoda ötlet, micsoda megoldás lehetne ez azoknak, akik arra a bizonyos nevetségesen alacsony 500 millió lakóra akarják redukálni a népességet! Mert hogy eddig úgy tűnik, akárhogy próbálkoznak, nem igazán akar nekik összejönni mennyiségileg.

  Mivel próbálkoznak? Vannak nukleáris fegyverek, de azok nem repkednek. Vannak biológiai fegyverek, de azok sem repkednek. Vannak vegyi fegyverek, de azok sem. A háborúhoz döntések meg média kell, mégsincsenek világháborúk. A II. világháborúban a legpesszimistább becslés szerint 58 millióan haltak meg. Ha a faj nagy részének kiírtása a cél, akkor ez nagyon gagyi próbálkozás… Nekem nem úgy tűnik, hogy van ilyen cél.

  Valóban érdekes az a nézőpont, amit ad. Mit csinálnék, hova mennék stb.
  Csak futunk és harcolunk a túlélésért. Soha nem lehet tudni, merről, mikor jön a veszély, viszont sajnálni sem kell a leölteket, mert nem igazán emberek, vagy hasznos lények. Gondolkodni sem kell, nincs lelkiismeretfurdalás, egyszerűen ölni kell, hogy túlélhess.

  Na igen, ez is benne van, a dresszírozás arra, hogy bizonyos típusokat habozás nélkül megöljünk, ami része a tervnek – ha van olyan.

 29. Thirdeye írta:

  De azért jó kis hely ez , és egyre többen költöznek ide

  És ha elég sokan lesznek ott, és mozdulni alig lehet majd a tömegtől, és újabb igényeket kell majd kielégíteni, akkor nem tök olyan lesz, mint egy kezdetleges város? :reallyangry:

 30. Fisher írta:

  És egy erdő hány embert tart el? Egy közepes várost még szét tudsz szórni, de azt azért már megnézném, hogy telepítenéd ki Budapest lakosságát erdőbe.

  Vizsgáljuk ezt meg. Kiszórunk mondjuk 350 ezer embert a környező hegyekbe. Ez Budapest lakosságának kicsi része. Hogyan élne ez a 350 ezer ember? Mit tennének? Páran tudnak fát vágni, páran összehoznak valami fedelet, páran ételt szereznek, páran rendettartanak, páran elkészítik az ételt, páran kiosztják az adagokat, páran vigyáznak az értékekre, páran… Egy várost kellene felépíteni a környező hegyekbe ahhoz, hogy ez a 350 ezer ember éltben bírjon maradni. Innen nézve mennyi értelme van elhagyni egy meglévő és működő várost? :chic:

  Komolyra fordítva a szót, a kis közösségekben van a megoldás. Falvakba kell költözni. Egy mondjuk 20-30 családból álló falu pont akkora, hogy még mindenki ismer mindenkit, a rendfenntartás egyszerűbb, viszont a mérete már akkora, hogy védelmet nyújthat.

  Mi ellen nyújtana védelmet? Mivel? Mennyi vadászpuska, állványos géppuska és gránátvető kellene ahhoz, hogy egy ilyen kis települést megvédhess a bandáktól?

  Ilyen szerveződésben az sem kizárt, hogy állam létezzen, persze sokkal kisebb hatáskörrel mint most. Törvényhozás nyugodtan mehet falu vagy a következő szinten

  Nincs semmi baj a városokkal, az államokkal, az uniókkal, de még egy világkormánnyal sem. A baj nem a szervezettség, vagy a rendszer megléte. Az Andan-éra jobb, mint a Darla-éra, és a különbség csak az ember. “Csak”.

  Egyébként egy kis érdekes párhuzam, nézzétek meg ma Magyarországon hogy néz ki egy falu. Annyit segítek, hogy az esetek 95%-ában páncélozott terepjáró és lőfegyver erősen javallott eszköz, ha ki akarsz nézni. Vajon miért van ez?

  Mondj 3 példát ilyen falura.

 31. Thirdeye írta:

  Ezért kell már most elhagyni a városokat . Az érzékenyebb emberek már el is hagyták .
  Nem szabad sokáig halogatni !

  Észrevetted, hogy folyton a menekülésről beszélsz? Valaki űz, és te menekülsz. Nem lesz ennek jó vége. Nem tudsz kimenekülni a világból. Nem tudsz olyan messzire elmenekülni, hogy senki ne akarjon üldözni.

  Mindegy, hol koncentrálódik a lakosság, vidéken vagy városban.

  A Pokol Kézikönyvénél alaposan körbejártuk ezt a kérdést, hogy vidék, farmok, magfalva stb. Nem nyerő ötlet. Előbb-utóbbb célpontok lesznek ezek a helyek. Ahol történt hasonló, ott a vidéki, elszigetelt falvak, farmok börtönné, kínzókamrákká váltak. A fosztogatók, éhezők megszállták ezeket a helyeket, rabszolgaként tartották az ottaniakat, kínozták, megölték őket, elvittek minden mozdíthatót.

  Az erőszakot nem lehet mindig elkerülni. Van, hogy nemet kell mondani.

  A hegyekbe kell menni , ha nincs éppen tél , lehet gombákat találni , erdei gyümölcsöket .
  Van tüzifának való , és ha szerencsés valaki , találhat üres barlangot Az ügyesebbek vadászhatnak is . A közelben legyen patak , vagy forrás . Terepszínű ruha sem hátrány

  Ehhez is érteni kell. Szakértelem nélkül könnyű éhenhalni még a magyar erdőkben is. Az emberek növényhatározókkal felszerelve is megmérgezhetik magukat, ha fogalmuk sincs a botanikáról. Nézi a képet, nézi a növényt, és azt gondolja, hogy ja, ez olyasmi. Pedig nem. De az apróságokat nem veszi észre, mert nem ért a növényekhez és nem tudja, mit kell néznie.

 32. Jaklin írta:

  És a kemény benne főleg az, hogy nem csak a zombik lennének az ellenség, hanem a bepánikolt emberek, a bűnözők és az egyéb őrültek. Ezekkel is kellene kezdeni valamit.

  2004 óta szállóige bizonyos körökben:

  “Shotgunt a kézbe, jelenésünk van a pokolban!”

 33. Parkboi

  Városok legnagyobb előnye a rendszer számára hogy könnyebben ellenőrizhető, a falu közel sem annyira. Továbbá nem véletlen hogy le van építve a vidék és az ott jelenlevő közösségek, mert mindig is a magját képezték a társadalmunknak. Mária Teréziától fogva megy nyíltabban és törvény által is erőltetett vidékbomlasztás (folyószabályozás, oktatásreformok, falvak átrendezése). Amiért az emberek többsége nem vonulna ki a természetbe menedék gyanánt addig ameddig nem viszik az az hogy büdös neki a munka. Mert a szerszámot (akkor már a fegyvert is?) fogni kényelmetlen, mert az ugye fárasztó, olykor fájdalmas, feltöri a kezét az embernek.. És hát azért nem sokan szakadnának el a “kényelmesebb”, megszokott életüktől. De van egy gondolat ami akár jelen szituációba illik mind a Zombi cikk kapcsán, mind a jelenkori népesség áramlás kapcsán, és ez járt egész éjjel a fejemben, így tehát: “Űzött vadként menekülni saját.. (Hazámban, bolygómon stb)?

 34. Thirdeye

  Noababa írta:

  egyszerűen ölni kell, hogy túlélhess.

  Akkor ez lenne az üzenete a zombis filmeknek ?
  És az lenne annak a lényege hogy :
  ” Futnak bizonyos projektek a háttérben, amikre most nevelnek minket? “

 35. Noababa

  Sziasztok.
  Hát lehet, hogy nekem túl nagy a fantáziám, de legalábbis most beindult. 8)
  Micsoda ötlet, micsoda megoldás lehetne ez azoknak, akik arra a bizonyos nevetségesen alacsony 500 millió lakóra akarják redukálni a népességet! Mert hogy eddig úgy tűnik, akárhogy próbálkoznak, nem igazán akar nekik összejönni mennyiségileg. A minőséget sajnos rendesen tudják csökkenteni, amint azt a mellékelt ábra is mutatja, de a számok valójában csak nőnek.

  És valóban, ha zombikkal kerülnénk szembe, valószínűleg nem sokat agyalnánk rajta, hogy mit kezdjünk velük. Egy megvadult, éhező, vagy más módon értelmét elvesztett tömeg bizony hasonló helyzetet eredményezhetne. Ha ezt nagyszabásúvá tennék, akkor máris viszonylag rövid időn belül megoldódhatna a problémájuk. Egyszerűen kiirtatnánk egymást…

  Egyébként valóban érdekes ez a zombitéma. Régen – jó néhány éve – imádtam a horrorfilmeket. Jó ideje kihagyom őket, a francnak sincs kedve megőszülni, de a zombis filmeket mégis szívesen megnézem.
  Valóban érdekes az a nézőpont, amit ad. Mit csinálnék, hova mennék stb.
  Csak futunk és harcolunk a túlélésért. Soha nem lehet tudni, merről, mikor jön a veszély, viszont sajnálni sem kell a leölteket, mert nem igazán emberek, vagy hasznos lények. Gondolkodni sem kell, nincs lelkiismeretfurdalás, egyszerűen ölni kell, hogy túlélhess.
  (Ez alól mondjuk kivétel volt számomra az I am legend/ Legenda vagyok című film valamelyest, mert ott még mutattak emberi vonásokat, érzelmeket a zombiszerű lények.)

 36. Thirdeye

  Fisher írta:

  És egy erdő hány embert tart el? Egy közepes várost még szét tudsz szórni, de azt azért már megnézném, hogy telepítenéd ki Budapest lakosságát erdőbe.

  Na , attól úgysem kell tartani , hogy özönleni fognak a Budapestiek a hegyekbe :laugh:
  Amennyire megvannak félemlítve a kullancsokkal , simán a zombikat választják :giggle:

  Amúgy már elindult a faluba költözős folyamat . Nálunk azt figyeltem meg , hogy az emberek jobban összetartanak , tudják , hogy egymásra számíthatnak a bajban . Persze itt is vannak olyanok akik azt hiszik hogy istenek , és senkire nem szorulnak rá .
  De azért jó kis hely ez , és egyre többen költöznek ide . Biztos érzik a zombiszagot a városokban 😀

 37. twatcher

  Hát valamilyen szinten tetszik nekem is a zombi téma, nekem is a világ vége hangulat miatt. Furcsa vonzalmat érzek az iránt, hogy minden megüresedik, és a társadalom rudimentális formában létezik már csak, ha létezik, egyfajta új kezdet. Egyfajta letisztulás. A zombik szerintem fantáziaszülemények abban a formában, ahogyan most léteznek, és szerintem nem megvalósíthatóak a filmes formában. Azzal egyetértek, hogy dolgoznak az emberek butításán és irtásán, de zombi formát csak átvitt értelemben érhetnek el az embereknél. Ha eléggé lebutítják a népességet, az nem fogja tudni, mit tud tenni, hogy jobbá tegye a dolgokat, (vagy épp pont azt tanítják meg neki, hogy nem lehet javítani a dolgokon), amitől egy idő után bele is törődik ebbe, és hagyja, hogy bármit megtegyenek vele.

 38. Fisher

  Thirdeye írta:

  Ezért kell már most elhagyni a városokat . Az érzékenyebb emberek már el is hagyták .
  Nem szabad sokáig halogatni !
  A hegyekbe kell menni , ha nincs éppen tél , lehet gombákat találni , erdei gyümölcsöket .
  Van tüzifának való , és ha szerencsés valaki , találhat üres barlangot Az ügyesebbek vadászhatnak is . A közelben legyen patak , vagy forrás . Terepszínű ruha sem hátrány .

  És egy erdő hány embert tart el? Egy közepes várost még szét tudsz szórni, de azt azért már megnézném, hogy telepítenéd ki Budapest lakosságát erdőbe. :rotfl:

  Komolyra fordítva a szót, a kis közösségekben van a megoldás. Falvakba kell költözni. Egy mondjuk 20-30 családból álló falu pont akkora, hogy még mindenki ismer mindenkit, a rendfenntartás egyszerűbb, viszont a mérete már akkora, hogy védelmet nyújthat. Ha egy telek 1-2000 nm, az aquapóniával és állatokkal elegendő élelmet ad egy 4-5 tagú családnak. A hétköznapi használati tárgyakat el tudják készíteni helyben, plussz specializálódhatnak is egy két dologra, így ha a nagyobb közigazgatási egység állna mondjuk 10-20 ilyen faluból az mondjuk 1-2000 ember, ennyi emberrel már lehet elég tudás komolyabb eszközökre (bár még mindig nem autóra gondolok). Ilyen szerveződésben az sem kizárt, hogy állam létezzen, persze sokkal kisebb hatáskörrel mint most. Törvényhozás nyugodtan mehet falu vagy a következő szinten. A törvények igen nagy része pénz és közigazgatás alapú, ezeket ilyen kis formában nem kell szigorúan szabályozni, a másik nagy része pedig a bűnözés, ezt sem kell kőbe vésni, ha megfelelő erkölcsi tanítás folyik a falvakban. Értelmes emberek esetében ritkán van, hogy mondjuk barátok között a jogrendszerhez kell nyúlni. Felénk eddig mindig sikerült megbeszélni, vagy meg-nem-beszélni. 🙂
  A pénz is máshogy néz ki. Két féle pénznem kell (duális pénzrendszer, lásd Svájc). Az egyik a készpénz, a helyi és mondjuk az eggyel magasabb (10-20 falu) szintű kereskedelemhez, a másik digitális (de lehet ez is kézzelfogható) ami az országszintű kereskedelemhez kell. Külkereskedelemre mehet esetleg az arany is.
  Maga az ország szerepe inkább nagyobb ember/pénz koncentrációjú feladatokra szűkül. Nagyobb építkezések, fejlesztések, magasabb technológiájú gyárak, továbbá fegyverkezés.

  Egyébként egy kis érdekes párhuzam, nézzétek meg ma Magyarországon hogy néz ki egy falu. Annyit segítek, hogy az esetek 95%-ában páncélozott terepjáró és lőfegyver erősen javallott eszköz, ha ki akarsz nézni. Vajon miért van ez? 🙂

  Elnézést az agymenésért. :sidefrown:

  “Futnak bizonyos projektek a háttérben, amikre most nevelnek minket?”

  Erről most eszembe jutottak az amerikai FEMA táborok. De rájöttem, hogy még úgy igazán nem is olvastam utánuk, szóval most ez következik. Viszont azt beismerték, hogy a lehetőségük nagyon is adott ilyesmikhez. Ugyanis országos katasztrófahelyzet esetén rengeteg dologban teljhatalmuk van. Persze itt jön a pampogás, hogy hát ez még nem jelent semmi rosszat… aha én meg most jöttem le a falvédőről. 😀

 39. Thirdeye

  @ Parkboi:

  Ezért kell már most elhagyni a városokat . Az érzékenyebb emberek már el is hagyták .
  Nem szabad sokáig halogatni !
  A hegyekbe kell menni , ha nincs éppen tél , lehet gombákat találni , erdei gyümölcsöket .
  Van tüzifának való , és ha szerencsés valaki , találhat üres barlangot 🙂 Az ügyesebbek vadászhatnak is . A közelben legyen patak , vagy forrás . Terepszínű ruha sem hátrány .

 40. Don Franco998

  Ezt tudom,hogy nem szereti itt senki,de élnék két idézettel:
  „II.4 A holtak keze túl régóta sterilizálhatja az élők gondolatait.”
  -Satanic Bible,Anton Sandor LaVey
  “Sok van, mi csodálatos,
  De az embernél
  nincs semmi csodálatosabb.”
  -Szophoklész

  Természetesen az iróniának áldoztam ezzel a két idézettel,semmi egyéb célom nem volt velük.
  Nem akarok-nem merek Nev3rlive babérjaira törni,mindenki azt gondol,amit akar 😛

 41. Parkboi

  @ Jaklin:
  A másik oldal (kirobbantó, figyelő, vezénylő oldal) eljárását ismerjük már, egy kalap alá vennének mindenkit aki nem közülük való és drasztikusan fellépnének. Erődemonstrációt tartanának. A többi ember meg találja meg a helyét (aki nem “fertőzött”, éhező vagy huligán), fegyverkezzen, ássa be magát vagy törjön ki? és menjen, de hova? Hova mennél? Ha tudnád hogy városod blokád alatt, a városba káosz van, körülzárták. Hova szöknél ha szöknél? Mit és kit vinnél magaddal? (ugye több ember menekítése lassítja az utat) Vagy ellenállnál (de meddig? ha az első kört levered erősebb körök kezdődnek) Sakk?

 42. Jaklin

  @ Parkboi:
  Hát igen. És a kemény benne főleg az, hogy nem csak a zombik lennének az ellenség, hanem a bepánikolt emberek, a bűnözők és az egyéb őrültek. Ezekkel is kellene kezdeni valamit.

 43. Parkboi

  @ Jaklin:
  ” Bár elég súlyos következményei lennének, ha nem tudnák tökéletesen kontroll alatt tartani.”

  Időnként felmérik a helyzetet, vizsgálják a reakciókat, hogy mi hogyan reagálna, de személy szerint kétlem hogy globálisan megtudnák fékezni, ahhoz kevesek. Sok lúd disznót győz.

  Másfelől a zombis-filmes-produkciók is megoszlanak a szuperzombisra (ahol 2-3 métert ugrik és extra gyors) meg a kába beXanaxozottra.

 44. Jaklin

  Great írta:

  Mi a jó ebben? Ha megtörténne, szerinted te lennél az egyik hős?

  Nem ez a lényeg. Nem a hősségre vágyom, ebben nem is gondolkodtam. Csak egyszerűen az a része izgalmas ezeknek a történeteknek, hogy kigondolni, mit lehetne tenni. Én mit tennék egy ilyen helyzetben, hová mennék stb.

  A holtak felkelnek és megtámadják az élőket? Morálisan hatásosabb lenne, mint az atom.

  Az biztos. Bár elég súlyos következményei lennének, ha nem tudnák tökéletesen kontroll alatt tartani.

 45. Thirdeye

  “Ti szeretitek a zombikat? ”

  Hogyan lehet szeretni a zombikat ?

  “Futnak bizonyos projektek a háttérben, amikre most nevelnek minket?”

  Szerintem alap-project az , hogy elérjük a zombi szintet . Sokan már most is zombiként élnek , és még többen tartanak ebbe az irányba . Az egész kondicionálásunk erre irányul. A szellemi értékek elpusztítása , az anyagelvűség erősítése mind ezt a célt szolgálja . Tulajdonképpen ha nem fizikai szinten nézzük csak ezt az egészet , akkor az látszik hogy a zombik már esznek is minket . Nem lehet velük egyezkedni , nem lehet hatni rájuk . A zombi mint jelkép , egy erőt szimbolizál . Azt az erőt ami nem emberi , halott , érzéketlen , önös . Ez az erő pedig jelentősen jelen van világunkban . :zombiekiller:

 46. Great

  Jaklin írta:

  Én konkrétan azért szeretem a zombis filmeket, történeteket, mert van egy igen nyomasztó, világvége hangulatuk. Persze, csak a jófajtáknak. Valamiért ezek nagyon elgondolkodtatnak és nagyon reálisak is. Lehet, ezért szeretem nagyon a szerepjátékokat is.

  Mi a jó ebben? Ha megtörténne, szerinted te lennél az egyik hős?

  Egyetértek a fenti elmélettel. Amúgy a zombi karaktere nemcsak egy éhező, hanem adott esetben egy fertőzött (akár és éhező…) emberhadra is érvényes lehet. Nem feltétlenül egy olyan kórra gondolok, ahol a másik is zombivá válhat, hanem ami halálos kimenetelű vagy súlyos betegség.

  Az ilyen fertőzöttek inkább hevernek, nem támadnak.

  De ha már tovább megyek: lehetségesnek tartom, hogy létezik egy olyan biológiai fegyver, mint amit zombifilmekben látunk, csak nincs még meg a pontos kezelése (mármint az okozott társadalmi kezelése egy elharapózás esetén).

  A holtak felkelnek és megtámadják az élőket? Morálisan hatásosabb lenne, mint az atom.

 47. Great

  Össze lehetne hozni egy ilyet. Ha van cél, a lehetőség adva van.

 48. Jaklin

  Én konkrétan azért szeretem a zombis filmeket, történeteket, mert van egy igen nyomasztó, világvége hangulatuk. Persze, csak a jófajtáknak. Valamiért ezek nagyon elgondolkodtatnak és nagyon reálisak is. Lehet, ezért szeretem nagyon a szerepjátékokat is.

  Mi az a 2011-es zombi… éhséglázadás? Nem vágom, miről van szó, de érdekelne.

  Egyetértek a fenti elmélettel. Amúgy a zombi karaktere nemcsak egy éhező, hanem adott esetben egy fertőzött (akár és éhező…) emberhadra is érvényes lehet. Nem feltétlenül egy olyan kórra gondolok, ahol a másik is zombivá válhat, hanem ami halálos kimenetelű vagy súlyos betegség.

  De ha már tovább megyek: lehetségesnek tartom, hogy létezik egy olyan biológiai fegyver, mint amit zombifilmekben látunk, csak nincs még meg a pontos kezelése (mármint az okozott társadalmi kezelése egy elharapózás esetén).

  Egyébként egy háborús övezetben, főleg egy szegény és háborús övezetben szerintem simán zombiként viselkednek az emberek.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén