Gondoljuk újra a világot

Trump vs Clinton, avagy mi a baj az USA-val?

Az Egyesült Államok az elnökválasztási kampány lázában ég, és az egész világ figyeli az eseményeket. Maga a konkrét elnökválasztás 2016. november 8-án lesz, formálisan erre decemberben kerül sor. Az új elnököt 2017. január 20-án iktatják be.

Jelenleg úgy tűnik, hogy vagy Donald Trump, vagy Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok új elnöke.

Trump

Donald Trump 69 éves üzletember, milliárdos, több rendkívül népszerű könyv szerzője, életútja, üzleti húzásai bizonyos körökben legendásak. Huszonévesen önerőből gazdagodott meg, egy igen merész terv segítségével, melyet kapcsolatrendszer és pénz nélkül valósított meg, pusztán tárgyalások útján. Többször tönkrement, de mindig visszatért a csúcsra. Egyik különleges ismertetőjele, hogy csak modellekkel kezd, ami meglátszik lányai külsején is.

Trump 2000 óta foglalkozik politikával, jelentős tisztségeket nem töltött be; nem tekinthető rutinos, profi politikusnak.

Miért lenne érdekes, ha ő lenne az Egyesült Államok új elnöke? A következők miatt: nála kevésbé konzervatív elnöke még nem volt az USA-nak, karrierje szinte valamennyi sikerét tárgyalásos úton érte el, békülne Oroszországgal és Kínával, a külpolitika helyett a belpolitikára koncentrálna. Felesége révén pedig olyan first lady kerülne a Fehér Házba, akinek testi adottságaival talán évszázadokig nem tudna versenyezni senki.

Trump életvitele nem a megszokott, mesterkélt politikusi kirakatélet. Ő nyíltan csinálja, amit Kennedy vagy Clinton próbált elrejteni.

Clinton

Hillary Clinton 68 éves politikus, jogásznak tanult, majd jogot tanított. 1974-ben jogászként azon dolgozott, hogy bizonyítékokat gyűjtsön Richard Nixon ellen. 1978 óta csak a politikának él, ekkor választották meg férjét, Bill Clintont, Arkansas kormányzójának. 1993-tól nyolc éven át first lady-ként töltött be jelentős politikai tisztségeket, például vezetője volt az egészségügyi reformokért felelős bizottságnak.

Bill Clinton második hivatali ciklusát egy pszichológusnővel (Monica Lewinsky) folytatott szexuális affér jellemezte, Hillary Clinton ebben az időszakban háttérbe húzódott, és nem kommentálta az eseményeket. 2001-től 2009-ig New York állam szenátora, 2009-től 2013-ig külügyminiszter. 2008-ban indult az elnökválasztási kampányban, de kiesett.

Miért lenne érdekes, ha ő lenne az Egyesült Államok új elnöke? A következők miatt: egy nő lenne az USA politikai vezetője, harcos feminista, hajdani egészségügyi reformterveinek mindegyikét megvétózták, most megvalósíthatná azokat, az pedig külön érdekességnek ígérkezik, hogy a muzulmán országok vezetőinek vele kellene tárgyalniuk, követve a protokollt, azaz kellő tisztelettel.

Van egy összeesküvés elmélet, amely szerint a 24 című tévésorozattal hangolták az amerikai közvéleményt. A 24-ben először David Palmer volt az Egyesült Államok elnöke, méghozzá az első fekete elnök, még jóval Obama előtt. Később a sorozatban Allison Taylor lett az elnök, az USA első női elnöke. Taylor még némileg hasonlít is Hillary Clintonra. (Lásd: ITT)

Mi a baj az USA-val?

Csupán a felszínt nézve, a válasz az, hogy túlságosan nagy figyelem összpontosul a külpolitikára, miközben minden más a háttérbe szorul, mint belpolitika, egészségügy, igazságügy, oktatásügy, és így tovább.

Az amerikai politikai gépezet az egész világon katonai és gazdasági dominanciát gyakorol, miközben ennek nem látni a stratégiai célját, vagy akár az értelmét.

Az én véleményem az, hogy szükség van a világ csendőrére, mert nem lehet magára hagyni egész népeket, elszigetelten, kiszolgáltatottan diktátorok szeszélyeinek. Kell, hogy legyen egy nagyobb erő, ami képes beavatkozni.

A baj akkor van, ha ez a nagyobb erő nem világos és ésszerű elvek mentén avatkozik be, hanem pénzügyi érdekek mentén. (Lásd: Bush.)

A végére

A két jelölt egyikében sem tudok bízni, mivel a politikában sem tudok bízni. Ezen keretek között Trumptól többet várnék, leginkább azért, mert nem konzervatív, nem kirakatéletet él, és nem politikus, hanem üzletember, aki hozzá van szokva a konkrét célokhoz és konkrét eredményekhez.

Ez a cikk a politikának arról a szintjéről szól, ami megfigyelhető. Ez a felszín, a jéghegy látható része. Ez a showműsor. A mainstream média szerint ez maga a politika, és ennél több nem is létezik.

Ezzel én nem értek egyet. Szerintem semmi nem múlik választásokon, mivel nem tudom elképzelni, hogy miután emberek évtizedeken át gürcölnek egy pozícióért, azt azután önként feltegyék a rulettkerékre. Azt sem tudom elhinni, hogy egy politikusnak van valós mozgástere abban a hatalmi gépezetben, amely betokozódott érdekek alapján működik.

A politikai vezetők képviselői, arcai egy-egy irányzatnak, és ha eltűnnek, az azt jelenti, hogy valami megváltozik, kicsit eltolódnak a hangsúlyok, jön valami új. A lényeg nem fog változni, mert az nem változott az ókor hajnala óta, de a felszín formálódik.

Ha bővebben is érdekel, hogy mi van a színfalak mögött, akkor kattints IDE.

Share

Commentek

Előző

A hollywoodi film hegemóniájának igazi oka

Következő

A lejtő, amin rugdosnak minket lefelé

  1. manfredi

    Az egész politika a hideglelés kategória számomra. Az nyeri a választást, aki a legtöbb szavazó számára szimpatikus. Agyrém.

    Clinton alapítványát afrikai diktátorok töltik pénzzel, de az emberi jogokért száll síkra. No comment.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén