Gondoljuk újra a világot

Izland kilépett a nyugati civilizációból

Izland a másik dimenzióban

Mindig is kedveltem Izlandot. A fekvése, éghajlata, természeti adottságai miatt. És persze, Björk miatt. Amikor, szinte még gyerekként, elkezdtem gyűjteni a térképeket, az első térkép, amit megvettem, Izland volt.

Björk azt mondta egyszer, hogy jót tesz az ember lelkének, ha naponta meg kell küzdenie a természettel, mert ez alázatra és önbizalomra neveli.

Izlandon történt egy s más a közelmúltban, amely teljesen ki lett rekesztve a mainstream médiából. Forradalom rengette meg az országot. Megdöntötték a kormányt, neves politikusok és bankárok kerültek börtönbe.

A változások gyakorlatilag egy másik dimenzióba röpítették a szigetországot. Izland kilépett a nyugati civilizációból, és áttette „lábát” egy másik dimenzióba.

Julius Andan így ír erről: IZLAND TITKOS FORRADALMA.

Share

Commentek

Előző

A hadművelet

Következő

A Halál Lánya

 1. Nietz-senki

  Kénytelen voltam utána- nézni ennek:

  Az izlandi hal nem jól akadt a horogra.

  Ha én rád-tukmálom a Mercédeszem valakire, hogy legalább próbálja ki… és az annyira megtetszik neki, hogy elfelejti vissza-adni – akkor abban kizárólag az “élvező” a hibás?

  És mi a helyzet a kábítószer-terjesztéssel – beetetéssel??? Pont fordított a helyzet – a terjesztőt, dealert büntetik!
  Mintha már említettem volna – hogy világunkban több legális kábítószer zülleszti az embert; mint illegális…
  És miért is kell üldözni az illegális kábítószer-terjesztést – mert akkor az embert teljesen elvonná “a társadalmi lét legális kábítószereitől”. Ezt – ugye – meg kell akadályozni!
  Igen aki hatalmi effektusban gondolkodik – Annak ez nyilvánvaló.

  Szóval itt eltulajdonlás történt. Ez tényleg sajnálatos.
  Azért meg kell próbálni onnan elvenni valamit – ahol nincs (semmi)!
  No, ez már abszurd – pofátlanságommal együtt…

  és még erre is van precedens: Afrika!
  A segítő kezek – mennyit “segítenek”?!
  Senki sem mondhatja, hogy a kapitalizmus nem leleményes…
  nagyonis – csak egy apró hiányossága van: a “miértje” hiányzik!

 2. Putyin998

  Alex írta:

  Egy eredménye azért lett a polgári forradalomnak. Európában először Izlandon egy leszbikust választottak kormányfőnek, aki tavaly feleségül is vette élettársát.

  Ühümm..És ez neked eredmény?
  Fújj.

 3. Alex

  Kínos gazdasági kamu a jobboldalon – Az izlandi forradalom és cáfolata
  2011. június 29. szerda, 08:01 |

  A Vajda Iván által fordított cikk Izland – Az elhallgatott polgári demokrácia győzelme címmel tűnt fel és kerül közlésre egyre több jobboldali portálon. Talán a legtökéletesebb fake, amit olvashattunk az elmúlt időszakban, kár, hogy nem április 1-jén jelentették meg. Már a beharangozója is sejtet, elhallgatással vádaskodik, hogy a nagy összeesküvés nem szentelt figyelmet az Izlandon, polgárok által kikényszerített kormányváltásra és alkotmányozásra. Polgári forradalmi modellként ünneplik és az elhallgatást azzal magyarázzák, hogy veszélyes lehet ez a jelenség a politikai és gazdasági elitre.

  Ne csináljunk hülyét magunkból. Attól, hogy Magyarországot az elmúlt nyolc akárhány évben belefuttatták korrupt vezetői egy adósságcsapdába, elkeseredésünkben nem kell minden kamu gazdasági eseménynek felülni, ami kivezethet bennünket ebből, főleg ha nem ismerjük ennek a hatásait. Nézzük rövidítve, mit állít a fent említett fordítás. (A helyesírási hibákat és a magyartalanságokat javítottuk.)

  Az izlandi eseményekkel kapcsolatos állítások:

  2008-ban államosították a legnagyobb bankot, a pénznemük és a piac összedőlt, az ország csődbe ment. 2009-ben nagyszabású tüntetések voltak a parlament előtt, a nép lemondásra kényszerítette a kormányelnököt és az egész kormánykoalíciót. A politikusok követelték az adósság megfizetését Nagy-Britanniának és Hollandiának, összesen 3,5 milliárd Eurót, melyet 15 év alatt 5,5 %-os kamattal kellett volna megfizetni.

  2010-ben a nép az utcára vonult és kiharcolták maguknak az általános népszavazás törvényét. 2010 januárjában a köztársasági elnök elutasította a törvény ratifikálását és konzultált az Európai Unióval. A nép ismét az utcára vonul. Márciusban népszavazást tartottak, 93% elutasította az adósság megfizetését. A kormányt rákényszerítették, hogy elkezdje az állam képviselőinek jogi felelősségre vonását a kialakult válságért. Néhány bankigazgatót bebörtönöztek. Miután az Interpol kiadta a parancsot, hogy minden résztvevő bankár hagyja el az országot.

  2011 februárjában összejött az alkotmányalkotó testület, melyet a nép által közvetlen választott képviselők alkottak és elfogadásra előterjesztették az új alkotmányt. Ez az Izlandi forradalom rövid történelme: az egész kormány lemondása, bankok államosítása, általános népszavazás, a válságért felelős emberek bebörtönözése és egyenesen a nép által átírt alkotmány elfogadása.

  Az Izlandon történő események bojkottálását szigorúan betartották az összes korporációs sajtónak, rádiónak és televíziónak tudósítóinak ezrei. Némelyik állam állítólag a médiának cserébe a hallgatásért adókedvezményt ígért. Mindennek ellenére az Izlandi forradalom eszméje terjed az egész Európában. Ellenálltak a korrupt és tarthatatlan rendszer ellen, és a világnak leckét adtak az igazi demokráciából, azon politikai és gazdasági elit akarata ellenére, ami a világválságot okozta.

  Az izlandi forradalom háttere és következményei:

  A bankokat valóban államosították, csak éppen soha nem voltak külföldi kézben. A Kapuphting a leggazdagabb izlandi dollármilliomos kezében volt, a Landesbanki pedig állampolgárokon alapuló szövetkezeti formában működött pénzintézetként. Izland tömegesen vásárolt a felvett hitelekből brit ingatlanokat és gazdasági érdekeltséget, ebből teremtették meg a viszonylagos jólétet, de visszafizetni már büdös volt nekik. A polgári forradalmi események következtében a gazdaság zuhanórepülésbe kezdett, a lakosság megrohamozta a boltokat és kifosztották az alap élelmiszer készleteket. A bekövetkezett gazdasági összeomlás után az állam a sokat mocskolt IMF-hez, Lengyelországhoz és a skandináv államokhoz fordult hitelért a gazdasági stabilizációhoz. Ezt követően megállapodtak a brit és holland kormánnyal az adósság rendezéséről és a korábbi évek 10%-os visszaesését követően újra nőtt a gazdaság.

  Nagyon szép dolog a polgári forradalom, de amikor megsemmisülnek a banki betétek és nincs mit enni, megtörténik a kijózanodás. Pénzügyminiszterük a görög válsággal kapcsolatban óvatosságra intette a mediterrán ország hőzöngőit, figyelmeztetve őket az Izlandon történtekre. Egy ironikus mondás szerint, ami a tűzhányó kitörésével és a fennálló gazdasági következmények összekapcsolásából született: „Az elhunyt izlandi gazdaság utolsó akarata, hogy szórják szét Európa felett a hamvait.” Felvetődik a kérdés, ki örülne annak, hogy hitelezőként adósa fityiszt mutatna? Valószínűleg még a jobboldalon is senki.

  Egy eredménye azért lett a polgári forradalomnak. Európában először Izlandon egy leszbikust választottak kormányfőnek, aki tavaly feleségül is vette élettársát.

 4. Jaklin, na, akkor rendben.

  Nincs “túl sok” komment. Ha látnád Vin Diesel oldalát. Beír valamit, és 50 ezren kommentelik. Az már valami.

 5. Petra, min sértődtél meg?

  Le lehet venni a like-ot és a dislike-ot is. Mi lenne, ha csak a dislike maradna?

  😎

 6. Zoli, azért, ha valaki félreérti ezt a mondatodat: “Ha már felmerült a hüvelykujjak kérdése”… 🙂

  Meglátom, mit tehetek.

 7. Jaklin!

  Ha Duncan nevesíti a Dislake funkciót, fény derül a “hódolód” kilétére.. 😎

  Petra!

  ne keseredj el, :-)) nekem a Mörjike vs. Petra esztétikai összehasonlításod tettszett, be is zöldítettem. 😉

 8. Jaklin

  Duncan: Nem terveztem visszavonulást, csak kérdés vót. 🙂

  Zoli: köszi a választ! 🙂 Alapvetően semmi gond nincs a dologgal, csak nem értettem teljesen (sőt, részben sem) a dolgot. Kicsit mintha valaki az én írásaimat szerette volna csak ellenezni, attól függetlenül, hogy mit írok és hová…

  Petra: Nem terveztem mérgelődésnek. És nem is olvastam a vicced, amit írtál. Kicsit sok komment érkezik, ahogy látom. Nem lennék Duncan helyében! 🙂 De ő akarta… :-))

 9. Petra

  Kedves Jaklin!

  Tudod, hogy nekem mindig tetszik, amit írsz, de ne mérgelődj, az nem áll jól neked!
  Én is megsértődtem, senkinek nem tetszett a viccem.
  Egyébként nem is értem, miért van “dislike” .

 10. Üdv Jaklin!

  Én nem klikkeltem a lefelé mutató hüvelykujjra, de ha tettem volna, nem lehurrogásnak szánnám, hanem egyszerű vélemény nyilvánításnak: oké, értem amit írsz, én nem így gondolom.
  Amúgy az ominózus írásoddal egyet értek – bár nem klikkeltem a zöldre sem.
  Pillanatnyilag amúgy a Zöldek vezetnek..

  Duncan!
  Ha már felmerült a hüvelykujjak kérdése:
  Már eszembe jutott, amikor kikerültek az ikonok, hogy a nevesített a minősítők konkrét(abb) információkat adhatnak.
  Pl: xy, a hozzászólásodat kj. pozítívan értékelte..
  Mert van olyan írás, amivel pl. egyetértek, és nem is szükséges kommentet fűzni hozzá, de így legalább véleményt nyilvánítok. (ezt persze megoldja egy válasz :-)) is, na de mégis.. 😉

 11. Jaklin, nem mindenki szereti.

  Az egyik nagy amerikai lap mottója: “Bad news is good news, good news is bad for business”.

  Csak semmi visszavonulás. Ripley mikor vonult vissza, vagy Sarah Connor?

  :snowman:

 12. Jaklin

  Kifejtené valaki, hogy mi a gond azzal, amit fentebb írtam? Kétszer is. Mármint valamiféle szavakban kifejezve, nem lefelé mutató ujjakkal…

  Merthogy azt gondolom, hogy ezen az oldalon intelligens emberek vannak – vagy legalábbis többségben biztosan, ezt szűrtem le -, és ha másfajta a véleményünk, tapasztalatunk, azt meg lehet mondani, írni, valamiféle módon kommunikálni. Nem csupán lehurrogni. Ez nekem egy picit olyan óvodás stílus. Bocsánat. Persze, ha a másik netán modortalan lenne, egyetértenék a szimpla lehurrogással.

  Merthogy az előbbivel fejlődik az ember, felvesz más nézőpontokat, megtudja a mások tapasztalatát egy témában. Netán még meg is változtathatja a nézetét az új információk fényében.

  A Gúdnyúz esetleg nem szimpatikus? Hogy csak jó hírek vannak benne? Esetleg valaki nem ért egyet azzal, hogy feleslegesnek írtam a sporthíreket vagy a gorillaszületést? Vagy itt van a nagymamám a blogon? :-O Esetleg a médiás?

  Persze, nem kell válaszolni, elegendő ezt a kommentet is a lefelé mutató ujjal “értékelni”, és akkor nem vetem fel többet ezt a témát, hanem levonom a következtetést… 😎

 13. Hello Petra!

  Színház, bizonyára. És valamilyen okból kitiltották a “””tények”””-ből. Nem látunk bele a háttérjátszmákba. Lehet, hogy van egy izlandi klán is. 😎

  Ilyen szolgálatkész medvét még nem láttam. 🙂

  Az izlandi és az amerikai példából is látszik, hogy valamit lehet tenni, így vagy úgy. Ha egy törvénymódosítással meg lehet menteni a helyzetet, akkor legközelebb is meg lehet, és a helyzet sem olyan súlyos, mint mutatták.

  Ha én az ellen-erő lennék, az ellen-kegfelsőbb-kaszt, akkor egy kis országot választanék bázisnak, és azt kezdeném el kihúzni a csapdából. Egy olyan kicsi országot, amivel nem veszítenek sokat, aminél könnyű azt mondani, hogy ok, egy határon túl már nem ér annyit, hogy harcoljunk érte, hát vigyék a pokolba! Izland ilyen értelemben (is) ideális.

 14. Petra

  Helo Duncan!

  Azért nem szóltam hozzá a témához, mert az előző topic-ban már érintettük a témát és én elég részletesen kifejtettem a véleményemet. Ott kiderült, hogy pacifista vagyok és nő. De azért a naivitásnak is van határa.

  Vér nélküli forradalom? Az igen! Üdvözlöm a dolgot! Ezt hívják reformnak, nem? Volt már ilyen a történelemben, hazánkban is megesett.Csak nem azokon múlott, akiknek a nevéhez fűződik, hanem azokon, akik hagyták. Úgy nem nehéz, ha hagyják…
  És persze kellenek,a kik akarják…

  Ez olyan, mint a medve halállistája. Ismeritek a viccet? Azért, leírom:

  Az erdőben szürnyű hír kap szárnyra. A medve írt egy halállistát és aki rajta van, azt megöli.
  Meghallja a hírt a róka, elszalad a medvéhez, bekopog:
  -Medve, igaz, hogy van egy halállistád?
  -Igen.
  -És rajta vagyok?
  -Megnézem.
  A medve elővesz egy papírt, megnézi és bólint.
  -Rajta.
  -Jaj-jaj medve koma, nem lehetne, hogy előbb elbúcsúzzak a családomtól, aztán visszajövök és megölhetsz.
  – De.
  Hazamegy a róka, van nagy sírás-rívás, búcsúzkodik, aztán visszamegy, a medve széttépi.
  Meghallja a hírt a farkas, az is elrongyol a medvéhez.
  -Medve, igaz, hogy van egy halállistád?
  -Igen.
  -És rajta vagyok?
  -Megnézem.
  A medve elővesz egy papírt, megnézi és bólint.
  -Rajta.
  -Jaj-jaj medve koma, nem lehetne, hogy előbb elbúcsúzzak a családomtól, aztán visszajövök és megölhetsz.
  -De.
  Farkas hazamegy, elmondja mi van, elbúcsúzik, visszamegy a medvéhez, az meg agyoncsapja.
  Eljut a hír a nyuszikához, az is dönt, felkeresi a medvét. Bekopog hozzá, medve ajtót nyit.
  -Medve, igaz, hogy van egy halállistád?
  -Igen.
  -És rajta vagyok?
  -Megnézem.
  A medve elővesz egy papírt, megnézi és bólint.
  -Rajta.
  – És nem lehetne kihúzni.
  – De.
  Medve előveszi a tollat és egy mozdulattal elintézi.

  Remélem érthető, hogy miért ez a vicc jutott eszembe róla.

  Egyébként jó nagy kabarét csinálnak ebből az államadósság, eladósodik az ország, álamcsőd közelít, az USA is becsődöl témából, pedig ezek megoldásához sincs szükség erőszakra, csak szándék kell, akarat és egy döntés. Most egy aprócska törvénymódosítással pikk-pakk elkerülték az USA-ban az államcsődöt, vagyis csak elodázták.

 15. Hochenz, persze, hogy irányítja a média. A valóságról alkotott elképzeléseink túlnyomórészt a médiától származik. Nagy bölcsnek kell lennie annak, aki tényleg csak a saját szemének hisz. De általában azok, aki ezt hangoztatják, két percen belül előállnak olyan dolgokkal, mint gének, evolúció, ősrobbanás, miegymás, amiket sose láttak, de erősen hisznek.

  Nem is kell ilyen messzire mennünk, elég, ha megtanítjuk az embereket arra, hogy éljenek ezen mankók hiánya esetén is. A régi oldalon volt egy cikk erről, “Ha úri kedvünk úgy diktálja”. Elvileg megtalálod a cikket a Letöltéseknél, a Blogkönyv részletben.

 16. Kannibal, inkább a klasszikus agyonhallgatás esete forog fenn. Én sem hallottam róla, de persze Andan rögtön tudta.

  A trükk az, hogy rá kell szállni 15-20 blogra, amit helyiek írnak, és azokat kell figyelemmel kísérni. Az sokkal valósabb képet ad, mint a média.

 17. hochenz

  Köszönöm emberek a sztorit, meg a gúdnyúz oldalt. Mindjárt feldobódtam, pedig hulla fáradt vagyok. Talán nem teljesen off topic az alábbi.

  Azt más is érzékeli úgy, hogy a népek figyelmét saját TESTÜK megóvására, arra hogy csak azzal lehet örömet elérni, ha kenik, mossák, etetik, – ám ha fáj benne valami, azaz amit eddig tettünk vele nem o.k., akkor vegyünkbe szarodont,hogy ne érezzük annak következményeit amit tettünk vele – irányítja a média? Mintha csak azt sugalmaznák nekik, hogy az örömök három dologból származnának: ha anyag áramlik ki a testből vagy be a testbe, ha a test pihen azaz nem csinálunk semmit, illetve, ha birtokolunk valami újat.

  Ami már csak azért is meglepő, mert a viszontlátás örömét mindenki érzi mindennap, – és bár megátalkodottak állíthatják, hogy az is a fény beáramlása… – az azt előidéző esemény, pontosabban személy a lényeg. Vagy, ha a gyereknek mégis összejön a 4-es valamiből. Vagy, ha aki nekünk kedves ádáz rossztettünk bevallásakor megértően megbocsát. Micsoda örömök ezek! Igaz nehéz kommercializálni… Talán csak műalkotásokon keresztül, azoknak, akik esetleg még hisznek a filmeket/regényeket beharangozó jelzőknek…

  És az apropó, hogy mindez mégis idevág:
  Talán azok az ostoba elnyomók, akik a sajtóval is csak a pénz feléjük történő áramlását szeretnék elősegíteni, csupán gyáva kukacok, akik attól rettegnek, hogy a többiek egyszercsak megértik saját természetüket, igényeiket, és olyan módon kezdik megtölteni a saját életüket, hogy már nem függnek majd az ő ostobácska kreálmányaiktól, nem vesznek fel hozzá kölcsönt, hogy gyártmányaik birtoklásán keresztül váljanak menővé. És ezek a gazdag, de aggodalmaskodó illetők nyomatják az ideológiát, hogy mindenkit meggyőzzenek a testtel való törődés mindenek feletti elsőségéről.

 18. bakostamas

  nyugi Duncan , lesznek képek, csak a nyár kicsit húzós, télen viszont átfestem az eget is… 😀

 19. Great

  Úgy látom, továbbra is agyon van hallgatva Izland a médiában. Ellenben Deutch káromkodásai mindig kapnak benne helyet.

 20. Great

  @pollolaszlo: A hírügynökségek mögött is áll valaki. A Reuterst nagyon gyorsan felvásárolta az egyik bankárdinasztia, mert túl sokat beszélt róla.

 21. kannibal

  Sziasztok!
  Azért az egy kicsit elgondolkodtató hogy én erröl semmit sem hallotam! Vagy csak elsiklotam a hir felett mert el volt bagatelizálva?!

 22. Bakostamas, várnánk tőled egy-két izlandi képet. 🙂 Mi rövidesen átugrunk Izlandra, körülnézni. Nemrég volt ott egy elég komoly vulkánkitörés. Érdekes lehet egy olyan fejlett ország, amelynek nagy része érintetlen természet.

 23. Jaklin, hát ezek aztán a kemény követelmények!

 24. bakostamas

  Örülök, hogy megírtad Duncan! Én sem hallottam erről, de le a kalappal Izland előtt!

 25. Jaklin

  Nini! Úgy látom, van itt egy ember a médiától, akinek nem tetszett az írásom… 😉

 26. Jaklin

  Duncan: Igen, a korok a cikkekben zárójelben érdekes dolog. Egyszer azt hallottam erről, hogy az azért van, mert egy újságíró nem igazi újságíró, ha nem tudja kideríteni az illetők korát… 🙂 Igaz, bármikor ki tudnak találni egyet.

  Igen, hogy ki van mögötte az valóban a leglényegesebb!

 27. Jaklin, jó felsorolás a szemüvegről, de ne hagyjuk abba ott, hogy kitárgyaljuk, mi van rajta és előtte. A lényeg az, hogy mi van mögötte? 🙂

  A zárójeles életkorok is furcsák. Az például minek? Mit tesz hozzá?

 28. Great, nem kétséges. Bizonyára igyekeznek példát statuálni rajtuk. Az lenne ám valami, ha USA lépne az útjukra.

 29. Laci, valaki megtalálta valami eldugott weboldalon a hírt, és azután elküldte pár embernek. A média a tömegkommunikáció, ebben benne vannak a hírügynökségek (de furcsa ez a szó…), a regények, az osztálytermi előadások is. Igen, a könyveknek is megvan a maguk sorsa. 🙂

 30. Jaklin

  “E forradalom során nem folyt vér, a hibákat elkövető politikusoknak a karrierje ért véget, nem az élete.” 🙂 De jó! Gratuláció Izlandnak!

  De, a média érzékszerv. Egy elsötétített 2d-es napszemüveg, amelynek törött az üvege és fura dolgokat firkáltak rá elnyomó hatalmak, ráadásul a szemüveg előtt egy napellenző van.

  Érdekes látni, hogy a média mit hoz ki hírnek. Borzalmas! Azt már eleve sosem értettem, hogy miért kell nekem tudnom arról, hogy V. Géza (55) megölte feleségét V. Gézánét (52) egy rugós késsel. Vagy hogy született egy gorilla a fővárosi állatkertben. Vagy hogy ki nyerte meg a bla autóversenyt.

  Nekem úgy tűnik, hogy a média főként olyan híreket közöl (a halálokat, baleseteket előszeretettel), amitől rosszabbnak és elkeserítőbbnek tűnik a világ.

  A nagymamám ennek mondhatni iskolapéldája. Mivel idős és nincs túl jól, nem szokott nagyon elmenni otthonról. Legalábbis nagyobb távolságokra nem. Az (ál)érzékszervei valóban a média. És látni a gondolkodásmódját, borzalmas. Szerinte nem lehet sötétedés után egyedül kimenni, és minden borzalmas és veszélyes. És “Vigyázz magadra”-val búcsúzkodik. Komolyan, mintha a világban éppen háború folyna, az embert bármikor elcsaphatja egy kocsi, lelőheti egy őrült, ellophatják a pénztárcáját, megfertőződhet H1N1-el… Bár, ezzel még nagymamámat sem tudták megfélemlíteni! 😀

  Javaslom mindenkinek ezt a fantasztikus kezdeményezést: http://gudnyuz.hu/
  Azt írják: “A Gúd Nyúz egy blog, amelyen csak és kizárólag pozitív tartalmú híreket olvashatsz. A híreket nem mi írjuk, mi csak “feltúrjuk” a média rejtett bugyrait és kihalásszuk belőle a jó híreket.”

  Ámen! 😀

 31. Great

  Bizonyára Izland kemény tűz alatt áll, mivel szembeszállt a Világbank/FED-féle oligarchiával. Most kellene néhány országban bátornak lennie, és követni a példájukat.

 32. Kagami

  szép-szép.
  egy fontos dolog történt: népszavazáson utasították el az Izlandnak nyújtott hitelek rövid távú visszafizetését.

  Olyan sok börtönbe juttatott bankárról nem hallottam…jó, egy két csicskát rács mögé dugnak, és? A nagy angol és amerikai bankházak vezetői, akik felelősök, persze hogy megússzák. Mindazonáltal a kis eredmény is eredmény.

  Következő a helyzet, ami miatt Izland szabadabban mozoghat:
  -kis népességszám – kb. 300 ezer ember -így nem lesz belőle precedens, míg pl. nyugodtan elképzelheti mindenki, mi lenne ha egy többmilliós ország kezdene el “mozgolódni”
  -jelentéktelen természeti kiaknázható erőforrások
  -az angolszászok hajlamosabbak szemet hunyni, ha velük egy genetikai háttérbe sorolható északi rokonnép próbál egy kicsit szabadabban élni.
  – a kis népesség kis kormányt eredményez, ami átláthatóságot eredményez (értsd: mindenki ismer mindenkit, nincs pl. az, hogy “messziről jött ember azt mond amit akar”, amikor közfeladatra kell valakit megválasztani.

  Ha az általam felsoroltaknak bármelyikének is ellenkezője állna fönn -mondjuk lenne ott olaj, uránium, arany, stb.- már rég ez lenne:
  http://www.youtube.com/watch?v=LB39EWU-A-M

  Úgyhogy Izland helyzete sok szempontból nézve speciális.

 33. Én már ismertem ezt a sztorit, de a média tényleg agyonhallgatja. Van egy jó könyv, amely megmutatja, hogy nem is a sajtó, hanem a mögötte álló hírügynökségek (pl. Reuters) az igazi sztori válogatók (a riportert oda küldik a főszerkesztők, ahol a hírügynökség sztorit jelzett, az újság kiadóknak semmiféle saját érzékelésük nincs a körülöttük levő világról). A könyv szerzője egy holland újságíró, Joris Luyendijk, a könyv címe “Elkendőzött valóság”. 2006-ban készült, 2008-ban adták ki magyarul, de gyorsan kirakták a nagy könyvesboltokból. Én is harmadáron mélyen leértékelve egy könyv turkálóban találtam rá. Talán könyvtárakban még megvan. A kiadó a http://www.nyitottkonyv.hu volt; most néztem rá a honlapjukra, féláron még lehet náluk kapni. Érdekes, hogy a legjobb könyveknek ez a sorsa… Van erre egy régi latin mondás (remélem még jól emlékszem rá): habent sua fata libelli.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén