Gondoljuk újra a világot

A Venus Project

Az 1975-ben alapított Venus Project célja egy hosszútávon fenntartható társadalmi rendszer felépítése. Az erőforrás alapú gazdaság magába foglalja a fenntartható városokat, a hatékony energiafelhasználást, a kollektív gazdálkodást, a természeti erőforrások optimális felhasználását, és a magas fokú automatizálását. Ideája egy olyan társadalom, amelyben nincs politika, nincsenek hatalmi harcok, a létfenntartás valamennyi feltétele alanyi jogon jár, az emberek feladata csupán a tanulás és a fejlesztés.

Az elképzelés Jacques Fresco nevéhez fűződik. Fresco építészmérnök, társadalommérnök, feltaláló és jövőkutató, 99 évesen még mindig aktívan dolgozik. Hetven éve végez tudományos munkát, egyedi épületterveivel már a 40-es években felhívta magára a figyelmet.

Fresco szerint a szegénységet, az egekbe szökő bűnözést és a korrupciót a technológiai fejlődés elfojtása okozza, melyet a profitorientált gazdasági rendszer idéz elő. Elképzelése szerint, ha a fejlesztést a nyereségességtől függetlenül végeznék, az jelentős mértékben felgyorsulna.

A Venus Project szakemberek bevonásával kifejlesztette azokat a gazdasági és technológiai rendszereket, amelyek megvalósíthatóvá teszik a célt. Az építészeti struktúrák jelentős részét maga Fresco tervezte, melyek közül néhányat már megépítettek.

A két társadalmi modell

Az érintetlen természetben, a dzsungelben, a vadállatok életük legnagyobb részét arra fordítják, hogy megteremtsék létfenntartásuk nélkülözhetetlen feltételeit. Egy növényevő állat a napja jelentős részében eszik, egy ragadozó állat vadászik, majd pihen, és emészt.

A ma társadalma ugyanezt a modellt követi: az emberek életük jelentős részét arra fordítják, hogy megteremtsék létfenntartásuk nélkülözhetetlen feltételeit.

Egy centralizált társadalomban, amely ellátó-hálózatokat működtet, stratégiai tervezést folytat, elosztja a munkát, ez teljesen szükségtelen – és mesterséges.

Azzal az elképzeléssel, hogy a társadalomban a megélhetés eleve mindenki számára biztosítva van, senkinek nem kell arra fordítania az idejét és energiáját, hogy a létfenntartásért dolgozzon, ehelyett a feladat önmaga képzése, és az egész közösség fejlesztése, először a Star Trekben találkoztam. Nem tudom, hogy ki találta ki ezt a koncepciót eredetileg, véleményem szerint jelentős fejlődést csak ez a társadalmi modell érhet el.

Az egyetlen, ami nem tetszik

Az egyetlen, ami nekem nem tetszik a Venus Projectben, az a magántulajdon elvetése. Abból indulnak ki, hogy minden erőforrást, minden eszközt közösségileg használnak.

Ha szükségem van egy órára, kérek, és kapok, ha szükségem van cipőre, kérek, és kapok, ha szükségem van autóra, kérek, és kapok. Eddig világos, de ez miért nem magántulajdon? Ha én csak ideiglenesen használom ezeket, akkor valóban nem az enyém, de akkor kié?

Azt értem, hogy ha nekem van egy autóm, akkor az ott áll kihasználatlanul, miközben alszom, miközben dolgozom, miközben edzek, és ezekben az időszakokban elvben más is használhatná. De ha nekem megint szükségem van rá, akkor addigra visszahozzák? És ha nem? Mekkora szervezést igényel ez? Mi van, ha valami közbejön, vagy valaki meggondolja magát?

Vagy másképpen kell ezt elképzelni? Van egy rakás autó mindenhol, és ha valakinek épp kell egy, beül, és megy?

De vegyünk egy személyesebb tárgyat: számítógép. Nekem szükségem van számítógépre ahhoz, hogy dolgozni tudjak. Ez nem egyszerűen egy gép, ami elé leülök. Ez egy olyan gép, ami az én igényeimhez, az én ízlésemhez van igazítva, fel vannak telepítve azok a programok, amik nekem kellenek, nincs rajta semmi, ami nekem nem kell, továbbá, a jegyzeteim, korábbi írásaim, összegyűjtött kép- és video-anyagaim is megtalálhatók rajta.

Ha elmegyek edzeni, akkor valaki leül a gépemhez, és csinál vele, amit akar? És ha azután nem tudok rajta dolgozni, mert valami megváltozott, vagy neki nem kell egy program, ezért törli, vagy felvesz egy újat, ami blokkol vagy megváltoztat valamit, ami nekem kell? Vagy megnézi az anyagaimat, véleményezi, és megosztja a világhálón?

A legsúlyosabb aggály az, hogy ha nincs magántulajdon, akkor az emberek közötti különbségekkel mi lesz? A kommunizmusban azt mondták: „nem érdemei, hanem szükségletei szerint”. Amikor ezt először hallottam, tudtam, hogy ez a rendszer halálra van ítélve.

Az egyik ember épp csak a minimumot teszi meg, azután szórakozgat, pihenget, elvan magában vagy a barátaival, a másik ennél ezerszer többet tesz, ezerszer többel járul hozzá a közösséghez. A két személy között a különbség ég és föld, és ha a közösség nem becsüli meg a legjobbjait, akkor nem jut messzire. Ha mindketten ugyanazt kapják, ha a jobb nem kap vissza többet, ha semmilyen módon nem jut vissza hozzá több, mint a másikhoz, akkor minek csinálja? Hiszen senki nem értékeli.

Fresco azt mondja, hogy az emberek közötti különbségekre kell építeni, mert ez folyamatosan friss gondolatokkal látja el a rendszert. Egyetértek, de ha a magántulajdon megszűnik, miben tud megnyilvánulni az egyediségem? Hiszen még azt sem én döntöm el, hogy milyen színű ruhám van, vagy a hálószobámban milyen színű az ágy. Vagy, esetleg ruhám sincs, meg hálószobám sincs? Barátnőm azért lehet?

A Venus Project elképzelései nekem nagyon tetszenek, csupán a magántulajdonnal kapcsolatos elképzeléseket nem tudom hová tenni.

Linkek

https://www.thevenusproject.com/en/

https://www.youtube.com/watch?v=x20IrxiMsy8&feature=youtu.be

Megjegyzések

A fenti képen a 99 éves Jacques Fresco látható.

A Zeitgeist Mozgalmat a Venus Project aktivistái hozták létre.

A “venus” szó nem a bolygóra, hanem egy floridai kommunára utal.

Share

Commentek

Előző

Mi történik Görögországban?

Következő

A nem sötét jövő

 1. balisto

  Megneztem a videot, meg egy masikat is, meg a honlapra is rakattintottam.

  Lehet, nem alaposan neztem, de honnan/miböl finanszirozzak ezt a projektet?

  Es erdekes, hogy egyaltalan szemet hunynak a “nagyok” efölött. Talan nem latjak komoly es elegge befolyasolo kezdemenyezesnek?

   

 2. annamari

  balisto:
  Fura elképzelés, hogy ha tiszta a fejed, akkor robot vagy, ellenben, ha az érzelmeid miatt mindig ugyanazt a mintát követed, akkor nem. 😛

  Nem kell párkapcsolat csak szeretők kellenek. Nem félek a magánytól, van elég pénzem, egy férfiból csak a teste kellhet, a többi maradjon az övé, nem érdekel a családja, a havarjai, a kedvenc filmje, a kedvenc focicsapata. Nem érdekel, hogyan böfög, hogyan hagy maga után koszt, hogyan hízik el, hogyan telepszik rám és fojt meg.

  A szeretői viszonyban mindenki a legjobb arcát mutatja, imponálni akar a másiknak, hogy lenyűgözze, az együttlétekben feltölteni és feltöltődni akar, ezért mindent kint hagy, ami ebbe bezavarna. Mire jönnének a szürke időszakok, a megszokás, már vége is.

  • balisto

   Viszont nekem pont nem (csak) a teste kell.

   Ugyhogy masok vagyunk, mast akarunk es maskeppen robotolunk. 🙂

   Na, szep napot es sok penzt neked!

 3. annamari

  Balisto

  Nem érzéketlenség, hanem a tiszta fej védelme. Voltam szerelmes, rabságként és fájdalomként tudnám leírni, majdnem belehaltam. Tiszta fejjel átgondoltam, hogy mit adhat nekem és arra jutottam, hogy az előnyeit megkaphatom a hátrányai nélkül is. Azt érezni, hogy a másik ember vagyok, a másik embertől függővé tenni a saját életemet abnormális.

  • balisto

   Asszem, értem, mit akarsz mondani. Én is belehaltam, mindahányszor. Mégis …nekem pont az ÉRZELEM az, ami fontos lenne, speciel nem tudom, milyen előnye van még egy párkapcsolatnak??? Ja! Hogy a rezsi felét fizeti valaki, persze. 🙂

   Én úgy képzelem el, hogy akkor te nem érzel semmit, hanem csak teszel. Ez egyfajta robotizmus? Robotság? Hogyan zárod ki, hogy ne szeress???

    

 4. Great

  Tetszik. Három gondom van ezzel:

  1. Hogyan válhatna ez valóra? Akinek hatalma van, nem akarja, többi nem számít semmit.

  2. Pénz és tulajdon nélkül mi jelenti a kiemelkedettséget? Kitüntetések? LOL.

  3. Ha minden jár, én annak örülnék, mert tudnék mit kezdeni az időmmel, + még rajtam klívül is lennének sokan, akik hasznosabb életet élhetnének, mint így. A többésg szerintem erre nem alkalmas, csak döglenének és semmit nem csinálnának.

 5. Néhányan kérdezték, hogy szerintem megvalósulhat-e a Venus Project. Szerintem nem. Azért nem, mert a társadalom felülről szerveződik, minden felülről jön, fentről jön az inger, amire lent reagálnak, és ez fordítva nem létezik, vagy nem jelentős mértékben.

  Azzal értek egyet, hogy csak az tud változást hozni a világba, aki feljut a tetejére, és ott megváltoztatja a szabályokat. Ehhez végig kell járnia az úton, amire igazmondó juhászok és bálkirálynők nem alkalmasak.

 6. prolizoli

  ..Fresco szerint a szegénységet, az egekbe szökő bűnözést és a korrupciót a technológiai fejlődés elfojtása okozza, melyet a profitorientált gazdasági rendszer idéz elő..

  A korrupciót az emberi mohóság okozza mindig és mindenhol. A szegénységet a kizsákmányolás és a helytelen módszerek (főleg a helytelen munkamegosztási módszerek) használata okozza mindig és mindenhol. A technológiai fejlődésnek van szerepe de csak másodlagos a fenti bajok forrása szempontjából nem számottevő, mivel nem ok hanem okozat.

  ..Elképzelése szerint, ha a fejlesztést a nyereségességtől függetlenül végeznék, az jelentős mértékben felgyorsulna..

  Vannak olyan irányok ahol a nyereségesség szempontja általában hátráltatja a fejlődést például az egészségügy és a vele kapcsolatos kutatások de a legtöbb irányzatban sokkal inkább előny mint hátrány. Jó gyakorlati példák erre a volt szocialista országok gazdasága és munkamegosztási módszerei.

  ..Az egyetlen, ami nekem nem tetszik a Venus Projectben, az a magántulajdon elvetése..

  A magántulajdon megszüntetésével a gazdag és befolyásos réteg kialakulását szeretnék elkerülni mint ahogy a szocialista országokban is tették. Lényegében egy újfajta kommunizmust hoznának létre. Csakhogy ez miatt eleve bukásra van ítélve az egész projekt mivel ez csak akkor működne rendesen ha lenne egy az emberi gyengeségektől teljesen független felügyelői szervezet ami protekció és korrupció mentesen betartatja a szabályokat mindenkivel kivétel nélkül.

 7. livi88

  Mindig görcsbe rándul a gyomrom, ha azt hallom, valaki világot akar váltani.

 8. Assassin

  A Vénusz Projekt szerintem zseniális. A magántulajdon a mai formájában semmire nem jó, csak az állati ösztönök kiélésére biztat. Magamutogatásra és dicsekvésre ösztönöz. Akkor lenne igazán világos ez az egész, ha már gyermekekként úgy szocializálódtunk volna, hogy nem az a lényeges, hogy mennyid, van, hiszen bármit megkaphatsz, hanem, hogy Te mit tudsz bármilyen formában hozzátenni a nagy egészhez. Nem kényszerből, hanem önszántadból. A technológia már régen megvan, csak Fresco papa kezd kifutni az időből. Talán a jövőben ha nem is minden, de a legjobb ötleteik megvalósulnak. Talán egyszer végre tudatunkra ébredünk, és nem csinálunk pár száz év alatt ebből a csodaszép lakott bolygóból egy kizsigerelt, lelakott bolygót.

 9. Csatlakozom az előttem szólókhoz 🙂 Ebben a cvilizációban a birtoklás is más dimenzióba kerül. Éppen az a lényeg, hogy elengeded a tárgyakhoz való ragaszkodást és ezzel szinte minden megváltozik, hiszen nem fontos, tehát az értéke is rohamosan csökken. Éppen ez a lényeg! A szellemi értékek viszont felértékelődnek. Ez most utópisztikusnak tűnik, de erre felé kell haladnunk, ha szeretnénk megállítani azt az őrületet, amiben ma élünk. Egyébként már elég régóta léteznek internet kávézók, ahol mindenki használhatja a számítógépeket, amíg szüksége van rá, vagy mosodák, ahol a mosógépeket. Februárban Berlinben azzal találkoztam, hogy egyszerűen veszel egy speciális kártyát és az utcán erre a célra kihelyzett autók egyikébe beülsz (kipróbáltam), vezeted, majd egy neked kényelmes csomóponton ott hagyod és elviszi más használatra. A cég gondoskodik az üzemanyagról, tisztán tartásról, mert computeren keresztül látják az autó aktuális állapotát. Minek saját autó, hiszen ez egy használati eszköz. Máris egyértelmű, hogy a materiális gazdagságnak sincs értelme, sőt a fegyvereknek sem…, egyetlen dolog tesz majd különbséget az emberek között, a szellemi képességek, a kreativitás és a tudatossági szint…Szép új világ!! 😀

 10. annamari

  Barátnőm azért lehet?

  A párkapcsolat az egyetlen, amiben támogatom a magántulajdon megszüntetését. Ha csak szeretői viszonyok lennének, és párkapcsolat nem lenne, sokkal nyugodtabb, békésebb, felszabadultabb világunk lenne.

  Ha valakinek fontos, hogy becézgessék, a neten vehetne mp3-ban becézgetéseket, amiket tudna hallgatni. Több ezer orgánum közül lehetne választani.

  • balisto

   Te is, mint Duncan, kizarod az eletböl az erzelmi reszt.

   En nem ertem, miert, hogyan, de erre a tanfolyamra beiratkoznek!

   Amugy az mp3-as becezgeteshez csak annyit: vegülis hasznalt lanyka bugyikat is lehet mar venni automatabol, allitolag… Ja, tökfölösleges itt andalodni, merg erezni… 

 11. annamari

  A világunk nem tökéletes, de még nem találtak ki nála működőképesebbet. Szép álom ez a project, de pénz és tulajdon nélkül biztosan nem működne. Miért hozzak áldozatot egy közösségért, ha a közösség nem viszonozza azt? A munka alapelve, hogy akarok valamit a társadalomtól, amit a társadalom megad nekem, ha ellentételezem.

  Ez a mindent a közösség mond meg az egyénnek azt jelenti, hogy gyerekként kezelik a felnőtteket. Én saját magam akarok dönteni a saját dolgaimról, nem akarom, hogy bárki, bármilyen indokkal beleszóljon az életembe.

  Egy vállalat úgy jön létre, hogy először a vezető van meg, aki összeszedi a többieket. A vezető az első, nem az utolsó. Semmi sem szerveződik alulról, a társadalom sem.

  Nem kell kiönteni a gyereket a fürdővízzel együtt, nem minden rossz, csak 1-2 változás kellene ahhoz, hogy a világ sokkal jobb hely legyen. Ha nem lennének hitelminősítések, nem lenne tőzsde, nem lennének helyi pénznemek etc. egy sokkal jobb világot eredményezne. A pénz jó, amíg értékteremtés a fedezete, és értelmetlen, ha pozíció, minősítések, manipuláció, vagy akár valamilyen tárgy, mint az arany. A pénz jó, a legnagyobb találmányok egyike, a magántulajdon is jó. Ha a magántulajdont a valós társadalmi hasznossággal kötnék össze, akkor egy szuper világunk lenne. Lesz is, ha valaki feljut a csúcsra ezzel a küldetéssel, és ott megváltoztatja a szabályokat.

 12. bakostamas

  Mai emberekkel nem működne, mert nem tudnának átállni erre a rendszerre és a legtöbben nem tudnának mit kezdeni a felszabadult idejükkel. Innának, tévéznének, olyanok lennének, mint a Wall E-ben a tüdőfejűek. Kisgyerekkortól kell kezdeni és ebben felnőni, a mai gyerekekkel és az intelligens szüleikkel, nem maradiakkal. Akkor működhetne.

 13. Palantír

  Amúgy szerintem a magántulajdon elhagyása olyan formában is történhet, hogy egy tárgyat a hatóság kiutal élethosszi használatra, majd azt vissza kell szolgáltatni.

 14. plname

  Nekem bejön, a magántulajdonról is letudnék mondani. Hogy úgy mondjam, lubickolnék egy ilyen társadalomban. Sajnos soha nem lesz, mert a hatalmasságok nem engedik, szal marad a megszokott robot élethosszig.

  A magántulajdonnélküliséget úgy képzeld el, mint a seregben, hogy mindent kapsz, minden a neveden van, felelős vagy, de nem a tied, csak rendeltetésszerűen használhatod, ellenben kártérítést varrnak a nyakadba.

 15. Palantír

  Javaslom olvass utána a Iarga civilizáció társadalmi rendjének. Akár fiktív az anyag, akár valós, sok az összefüggés a Venus Projekttel és nagyon kidolgozott a rendszerük. A magántulajdon is kreatívan van megoldva. Komolyan érdemes elolvasni.

  Ja és Duncan, szerintem az utolsó levelemre nem válaszoltál egy ideje 😛

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén