Gondoljuk újra a világot

A Facebook az emberiség IQ-tesztje

A Facebook története 2003-ban indult. 2008 augusztusára 100 millió regisztrációval büszkélkedhetett, 2012 októberében érte el az 1 milliárd felhasználót, jelenleg pedig közelít a másfél milliárdhoz.

Adam D’Angelo, Mark Zuckerberg középiskolai barátja, létrehozott egy kezdetleges közösségi oldalt, egyetemisták részére. A kezdeményezés igen nagy siker lett, felhasználóinak száma meghaladta a százezret. E weboldal népszerűsége inspirálta Zuckerberget arra, hogy megírja a CourseMatch nevű programot, majd egyik harvardi diáktársával megalapították a Facebookot. A weboldalt kezdetben csak az egyetem hallgatói használhatták, a siker azonban akkora volt, hogy kiterjesztették más egyetemekre is, majd lehetővé tették bárki regisztrációját, aki elmúlt tizenhárom éves. Ekkortájt bukkant fel Peter Thiel, és félmillió dollárral beszállt a cégbe.

CIA

Nemzetközi lapok cikkeztek már arról, hogy a Facebook elképesztő sikere mögött a CIA áll.

Ezen elmélet szerint a CIA látta a kezdetek népszerűségét, a közösségi média fertőzőképességét, tanulmányozta a felhasználók viselkedését, és rájött, hogy ez egy kiváló kémkedési eszköz: a weboldal segít feltérképezni az emberek kapcsolati hálóját, érdeklődését, magánéletét, érzelmi állapotát, figyelemmel kísérhetik a kommunikációját, és befolyásolhatják a reakcióit.

A Facebook minden tevékenységet naplóz, és többen használják kapcsolattartásra, mint az e-mailt. A legtöbben gyorsan, érzelemből, indulatból írnak, kommentelnek, átgondoltság nélkül, és ami egyszer megjelent a neten, az ott is marad.

A weboldal jelenleg 207 országban van jelen.

Az IQ-teszt

A Facebook az emberiség IQ-tesztje, amely felszínre hozta az igazságot. A faji IQ a gyengeelméjű szintet mutatja, ami sok mindent megmagyaráz.

Az általunk ismert okos emberek mire figyelnek, min gondolkodnak, mivel foglalkoznak? Az általunk ismert ostoba emberek mire figyelnek, min gondolkodnak, mivel foglalkoznak? A válaszok segítenek megérteni a Facebook nevű IQ-teszt eredményeit.

A közösségi média legnépszerűbb tartalmai közhelyekből, viccekből, cukiságból és erotikából állnak – jellemzően ezek egyikéhez sem kell gondolkodni.

A közhelygyártó kisiparosok szemetét óriási tömegek értékelik, miközben egy jelentős felfedezés beszámolóját alig valaki, vagy senki.

Valaki feltesz egy képet, ami közhely, poén, cuki vagy erotika, és az eredmény? Like-ok száma: 378, megosztások száma: 55, méghozzá azonnal. Ugyanez az ember ugyanennek az ismerősi körnek feltesz valamit, ami tényleg fontos, igaz, számít, van jelentősége, és az eredmény? Like-ok száma: 4, megosztások száma: 1, öt nap alatt.

Egyszer megosztottam egy zenét az egyik Facebook csoportban; az előadó a 90-es években világsztár volt, de szétdrogozta magát és eltűnt a süllyesztőben. Néhány nap alatt több ezren like-olták a zenét, több százan osztották meg, és több tucatnyian kommentelték, hogy milyen nagyszerű.

Ugyanebben a csoportban megosztottam egyszer egy beszámolót, amelyben volt rövid ismertető, képek, videó. Arról szólt, hogy egy kutatóintézet elkészítette az első műszemet, amivel egy vak ember képessé vált a látásra. Nem lett tökéletes a látása, de meg tudta különböztetni egymástól az arcokat. Kitaláljátok? Nulla like, nulla megosztás, nulla komnent.

A dal jelentősége a semmivel egyenlő, a műszem jelentősége korszakalkotó. Egy régi zene fontosabb, mint a látás?

Ti mit gondoltok?

Szerintetek a Facebook valós leképezése az emberiségnek?

Szerintetek miért az a népszerű a Facebookon, amihez nem kell gondolkodni?

Ajánlás

Ha tudni akarod, hogyan működik ez a rendszer:

http://brookskiado.hu/termek/duncan-shelley-az-igazsag-napja

Share

Commentek

Előző

A történelem 9. legnagyobb hazugsága, amiben még ma is hisznek

Következő

Milyen lenne az igazi filmkritika?

 1. manfredi

  Nem jól van az, hogy valaki egy élet kitartó munkájával semmire nem jut, más egy ötlettel milliárdos lehet.

 2. muszasi

  Ahogy a TV, az újságok és úgy általában a média, úgy a facse is azt teszi, amire beprogramozzák (kis túlzással mint a klasszikus bicska esete: ha akarom, a világ egyik leghasznosabb eszköze, ha akarom gyilkolásra alkalmaz fegyver). Ha lehet, akkor egyre lejjebb viszi a széles néptömegek (különösen a kisgyermekekét, akik nagyon befolyásolhatóak még) nyitottságát, érdeklődését, kíváncsiságát, kreativitását. Ahogy a TV-k is”Kész” műsorokat vesznek át onnan, ahol már kellőképpen elérték a céljukat, és váltani kell egy másik hasonlóra, a facse is jól irányítható, ellenőrizhető, manipulálható. Jó kézben egy hihetetlen információs adatbázis is lehetne, széles tömegek előtt nyithatná meg a tudás, a valódi információszerzés kapuit, és egy mozdulattal tilthatná le a szórakozás különböző formáit.

  Félre ne értse senki, szórakozni is kell, nekem is kikapcsolódást jelent nap, mint nap! De nehéz megtartani a mértéket…

  Ám, hogy egy ellenpéldát is mondjak: most olvastam egy egészen jó cikket!

  Szerencsémre én több olyan ismerőssel rendelkezem, akik hasonló érdeklődésűek és nagyon jó témákat boncolgatnak.

  Akit érdekel:

  http://vs.hu/kozelet/osszes/fogjuk-a-gyerekeinket-es-lekapcsoljuk-az-agyukat-0610#!s0

  A megoldás az lenne, ha erősen megszűrné az ember, kik legyenek az ismerősei, így hamar kialakulna egy a kölcsönösen érdeklődő, nyitott, igazságot, valódi tudást kereső emberek szédítően gyors információs sztrádája. Ki tudna könnyen megvezetni egy egymással napi kapcsolatban álló, önszerveződő, intelligens emberek csoportját? Itt nem működne a két népbutítás között egy kis PH érték jól bevált receptje… 🙂

 3. bakostamas

  Az igaz, hogy rengeteg a hasztalan “nézzétek, ez a reggelim” és “jajj de unatkozom” baromság a fészbukon, de én ott jöttem össze a feleségemmel 3 éve és ezért áldom ezt az oldalt 🙂

  Kapcsolattartásra is kiváló, mivel Angliában élek.

 4. Kami

  Az a helyzet, hogy nem értek egyet.

  Szerintem az emberek a Facebookot lazításra, szórakozásra használják. Mikor az emberek facebookoznak, akkor szórakozni akarnak, nevetni vicces képeken, jó zenéket találni, amit a barátaik megosztanak stb. Nem vágynak komoly dolgokra.

 5. Babaghavan

  Most már értem a lájkoló robotok működését. És igen! Van értelme lájkoló trollokat fizetni, hogy a közvéleményt befolyásolják, akik akarják! A többség mindig a többséghez akar tartozni. Divat, trend, birka szellem. Akinek pedig van igazi különvéleménye az már ott tart, hogy megtartja magának, illetve a saját szintjével kommunikál méghozzá személyesen…

 6. JasonCorp

  Hali,

  Szerintem ennek nincsen koze az IQ teszthez. Inkabb ahhoz van koze, hogy milyen cellal jonnek az emberek fel facebookra. A facebookot az emberek tobbnyire szorakozasra hasznaljak, igy inkabb azokat a dolgokat fogjak eszre venni ami szorakoztatja oket. Pl porgeti a facebookot es videokat keres vagy kepet vagy zenet. Alapvetoen egy cikk folott ami egy tudomanyos felfedezes atsiklik a szeme, mert a keresoje nem arra van beallitva. Mint ahogy amikor aqua parkba mesz, akkor sem arrol fogsz beszelni hogy feltalaltak a muszemet. De lehet hogy a kocsmaban eloadod.

  Hozzateszem tovabba, hogy a drogok, az alkohol, a fegyver, barmilyen szorakozas, gyorsettermek a legnagyobb uzletek koze tartoznak. Az emberek kis szazaleka eszik egeszsegesen, fejleszti magat rendszeresen. De az aranyok kozott nincsen akkora elteres mint a facebookon szerintem (70% vs 30%-ra tippelnek).

 7. Great

  Amikor bejött a facebook, azt gondoltam, tyű, ez mekkroa cucc, hogy felfuttatom majd a céget. Piszok sok munka, rakás pénz, közel nulla eredménnyel, ha meg azt nézem, mennyi jött vissza, akkora minusz volt, mint annak a rendje.

  Nem vagyok gerontofil, de az a véleményem, hogy kell ahhoz bőven élettapasztalat, hogy az embernek esélye legyen jó döntéseket hozni nagyban, egy huszonéves gyerek erre nem képes. Én veszélyesnek látom, hogy az it dobálja ezeket a fiatal milliomos csókákat magából, akik mind véletlenül gazdagodtak meg.

  Ki az, aki a facebookon tölti az idejét? Akinek nincs célja, komolyabb felelőssége.

 8. Jaklin

  Ja és a kép, mint általában, nagyon ott van! 🙂

 9. Jaklin

  Ebben abszolút van valami… Viszont ott van az is, hogy szerintem az igazán jóképességűek, tehetősek (itt: magas IQ-júak) kevésbé facebookoznak, már csak azért is, mert kevesebb idejük van rá. Mivel el vannak foglalva a munkájukkal, üzletükkel, családjukkal stb.

  Én sokat facebookozok, már a munkámból kifolyólag is, korábban céges facebookot is kezeltem. És tényleg így van.

  Mondjuk ezen emberek mentségére legyen mondva: én emlékszem arra a vak férfis cikkre/videóra, néztem is, tényleg komoly volt. Viszont úgy rémlik, angolul volt az írás, így lehet, főleg az fogta vissza az embereket a megtekintéstől, hogy nem is értették, miről van szó.

  De ettől függetlenül, tény, hogy a cicás-vicces-idézetes posztok messze több like-ot, megosztást kapnak, mint a fontosabbak. De ha megnézzük, nem véletlenül van az ország olyan állapotban, amilyenben. Amikor az emberek nagy részét jobban érdekli egy cuki fotó, mint az egészségük vagy egy újabb felfedezés vagy éppen egy értelmes írás.

 10. balisto

  Sziasztok.
  Ha nem is valos, vagy nem szeretnenk, hogy valos legyen, de igenis lekepezi nagyban a tarsadalmat. Igy reagalunk, ilyenek vagyunk, mar ha valaki ezt latja csak…

  A zenei megosztasodhoz csak annyit, hogy …..  latod, latod…. eltart egy darabig, mig az erzelmeket kiirtjak az emberekböl…. A zene is az erzelmekre hat… A tudomany nem hat ra, mert nincs multja, föleg egy egetrengetö uj müszemnek, amivel latni is lehet.

  Hozzateszem: sajnos….

   

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén