A Facebook története 2003-ban indult. 2008 augusztusára 100 millió regisztrációval büszkélkedhetett, 2012 októberében érte el az 1 milliárd felhasználót, jelenleg pedig közelít a másfél milliárdhoz.

Adam D’Angelo, Mark Zuckerberg középiskolai barátja, létrehozott egy kezdetleges közösségi oldalt, egyetemisták részére. A kezdeményezés igen nagy siker lett, felhasználóinak száma meghaladta a százezret. E weboldal népszerűsége inspirálta Zuckerberget arra, hogy megírja a CourseMatch nevű programot, majd egyik harvardi diáktársával megalapították a Facebookot. A weboldalt kezdetben csak az egyetem hallgatói használhatták, a siker azonban akkora volt, hogy kiterjesztették más egyetemekre is, majd lehetővé tették bárki regisztrációját, aki elmúlt tizenhárom éves. Ekkortájt bukkant fel Peter Thiel, és félmillió dollárral beszállt a cégbe.

CIA

Nemzetközi lapok cikkeztek már arról, hogy a Facebook elképesztő sikere mögött a CIA áll.

Ezen elmélet szerint a CIA látta a kezdetek népszerűségét, a közösségi média fertőzőképességét, tanulmányozta a felhasználók viselkedését, és rájött, hogy ez egy kiváló kémkedési eszköz: a weboldal segít feltérképezni az emberek kapcsolati hálóját, érdeklődését, magánéletét, érzelmi állapotát, figyelemmel kísérhetik a kommunikációját, és befolyásolhatják a reakcióit.

A Facebook minden tevékenységet naplóz, és többen használják kapcsolattartásra, mint az e-mailt. A legtöbben gyorsan, érzelemből, indulatból írnak, kommentelnek, átgondoltság nélkül, és ami egyszer megjelent a neten, az ott is marad.

A weboldal jelenleg 207 országban van jelen.

Az IQ-teszt

A Facebook az emberiség IQ-tesztje, amely felszínre hozta az igazságot. A faji IQ a gyengeelméjű szintet mutatja, ami sok mindent megmagyaráz.

Az általunk ismert okos emberek mire figyelnek, min gondolkodnak, mivel foglalkoznak? Az általunk ismert ostoba emberek mire figyelnek, min gondolkodnak, mivel foglalkoznak? A válaszok segítenek megérteni a Facebook nevű IQ-teszt eredményeit.

A közösségi média legnépszerűbb tartalmai közhelyekből, viccekből, cukiságból és erotikából állnak – jellemzően ezek egyikéhez sem kell gondolkodni.

A közhelygyártó kisiparosok szemetét óriási tömegek értékelik, miközben egy jelentős felfedezés beszámolóját alig valaki, vagy senki.

Valaki feltesz egy képet, ami közhely, poén, cuki vagy erotika, és az eredmény? Like-ok száma: 378, megosztások száma: 55, méghozzá azonnal. Ugyanez az ember ugyanennek az ismerősi körnek feltesz valamit, ami tényleg fontos, igaz, számít, van jelentősége, és az eredmény? Like-ok száma: 4, megosztások száma: 1, öt nap alatt.

Egyszer megosztottam egy zenét az egyik Facebook csoportban; az előadó a 90-es években világsztár volt, de szétdrogozta magát és eltűnt a süllyesztőben. Néhány nap alatt több ezren like-olták a zenét, több százan osztották meg, és több tucatnyian kommentelték, hogy milyen nagyszerű.

Ugyanebben a csoportban megosztottam egyszer egy beszámolót, amelyben volt rövid ismertető, képek, videó. Arról szólt, hogy egy kutatóintézet elkészítette az első műszemet, amivel egy vak ember képessé vált a látásra. Nem lett tökéletes a látása, de meg tudta különböztetni egymástól az arcokat. Kitaláljátok? Nulla like, nulla megosztás, nulla komnent.

A dal jelentősége a semmivel egyenlő, a műszem jelentősége korszakalkotó. Egy régi zene fontosabb, mint a látás?

Ti mit gondoltok?

Szerintetek a Facebook valós leképezése az emberiségnek?

Szerintetek miért az a népszerű a Facebookon, amihez nem kell gondolkodni?

Ajánlás

Ha tudni akarod, hogyan működik ez a rendszer:

http://brookskiado.hu/termek/duncan-shelley-az-igazsag-napja

Share

Commentek