Mottó: “Mintha a világ urai csak a pénzzel törődnének. Ennek két magyarázata lehet: vagy halhatatlanok, akiken nem fog a seb, a betegség és az idő, vagy annyira korlátoltak, hogy a számokon túl semmit nem látnak valóságosnak.” (Julius Andan)

Két rendkívül fontos esemény történt ebben az évben, mindkettő novemberre csúcsosodott ki, és egyik sem kapott különösebben nagy figyelmet. A merényletek, a menekültválság és a szervezés alatt álló keresztény-iszlám vallásháború érdemelte ki a média érdeklődésének közel száz százalékát, az említett két eseményre ennek következtében alig figyelt fel valaki. pedig mindkettő azt jelzi, hogy a világ komoly változás előtt áll.

1960-tól 1969-ig a felfedezések lázában égett a világ, ekkor futottak a legmerészebb projektek, melyek a Föld legmélyebb pontjait, és a világűrt vették célba. 1960-ban ember merült a Mariana-árokba, 1969-ben ember lépett a Holdra. Ez a láz a 70-es évekre alábbhagyott, és az évtized közepére semmi nem maradt belőle. A támogatások elapadtak, a projektek megszűntek.

A 70-es évek közepétől a valódi, kézzel fogható, nem műszeresen és nem elméleti síkon zajló űrkutatást magánszemélyek és magánkézben lévő vállalatok folytatták. Olyan nevek jelennek meg az élenjáró, saját magukat finanszírozó kutatók listáján, mint Elon Musk és John Carmack (mindketten negyvenes éveikben járnak, mindketten videojátékok programozásával érték el első sikereiket).

A közelmúltban a NASA pályázatot írt ki űrhajósok űrbe juttatására, melyet Elon Musk cége, a Space X nyert el: a vállalat saját űrhajójával fog űrhajósokat felvinni a Nemzetközi Űrállomásra. A hivatalos engedély ebben az évben, ebben a hónapban érkezett meg.

A másik jelentős esemény szintén az űrkutatáshoz kötődik: megszületett a törvény, amely engedélyezi magánvállalatok számára a világűrben folytatott bányászatot.

Ez a két esemény azt jelenti, hogy az űrkutatás profittermelő ágazattá vált.

Az űrkutatás eddig egy feneketlen kút volt, ahová számolatlanul lehetett önteni a dollármilliárdokat, és ami nem termelt pénzben mérhető hasznot. Innentől fogva azonban az űrkutatás olyan profittermelő ágazattá nőtte ki magát, amiből minden eddigit felülmúló bevételekre lehet szert tenni.

A tőke oda megy, ahol a profit lehetőségét látja, és elkerüli azt, ahol nem. Ez a tendencia halálosan megmérgezte a tudományt, a tudomány talapzatát képező alapkutatások pedig egy helyben járnak, mert nem látható, hogyan hajtanának anyagi hasznot valaki számára, belátható időn belül.

Nekem úgy tűnik, hogy e két esemény elhozhatja azt a korszakot, amelyben az emberiség ismét a felfedezések lázában ég, másra tereli a figyelmet és átcsoportosítja a tőkét. Ha ez megtörténik, az a jelenlegi válságok megoldása lehet, mivel azokat mesterségesen gerjesztik, a profit érdekében, és semmilyen más okuk nincs.

http://brookskiado.hu/termek/duncan-shelley-amer-hite

Share

Commentek