Gondoljuk újra a világot

Valami készül?

Mottó: “Mintha a világ urai csak a pénzzel törődnének. Ennek két magyarázata lehet: vagy halhatatlanok, akiken nem fog a seb, a betegség és az idő, vagy annyira korlátoltak, hogy a számokon túl semmit nem látnak valóságosnak.” (Julius Andan)

Két rendkívül fontos esemény történt ebben az évben, mindkettő novemberre csúcsosodott ki, és egyik sem kapott különösebben nagy figyelmet. A merényletek, a menekültválság és a szervezés alatt álló keresztény-iszlám vallásháború érdemelte ki a média érdeklődésének közel száz százalékát, az említett két eseményre ennek következtében alig figyelt fel valaki. pedig mindkettő azt jelzi, hogy a világ komoly változás előtt áll.

1960-tól 1969-ig a felfedezések lázában égett a világ, ekkor futottak a legmerészebb projektek, melyek a Föld legmélyebb pontjait, és a világűrt vették célba. 1960-ban ember merült a Mariana-árokba, 1969-ben ember lépett a Holdra. Ez a láz a 70-es évekre alábbhagyott, és az évtized közepére semmi nem maradt belőle. A támogatások elapadtak, a projektek megszűntek.

A 70-es évek közepétől a valódi, kézzel fogható, nem műszeresen és nem elméleti síkon zajló űrkutatást magánszemélyek és magánkézben lévő vállalatok folytatták. Olyan nevek jelennek meg az élenjáró, saját magukat finanszírozó kutatók listáján, mint Elon Musk és John Carmack (mindketten negyvenes éveikben járnak, mindketten videojátékok programozásával érték el első sikereiket).

A közelmúltban a NASA pályázatot írt ki űrhajósok űrbe juttatására, melyet Elon Musk cége, a Space X nyert el: a vállalat saját űrhajójával fog űrhajósokat felvinni a Nemzetközi Űrállomásra. A hivatalos engedély ebben az évben, ebben a hónapban érkezett meg.

A másik jelentős esemény szintén az űrkutatáshoz kötődik: megszületett a törvény, amely engedélyezi magánvállalatok számára a világűrben folytatott bányászatot.

Ez a két esemény azt jelenti, hogy az űrkutatás profittermelő ágazattá vált.

Az űrkutatás eddig egy feneketlen kút volt, ahová számolatlanul lehetett önteni a dollármilliárdokat, és ami nem termelt pénzben mérhető hasznot. Innentől fogva azonban az űrkutatás olyan profittermelő ágazattá nőtte ki magát, amiből minden eddigit felülmúló bevételekre lehet szert tenni.

A tőke oda megy, ahol a profit lehetőségét látja, és elkerüli azt, ahol nem. Ez a tendencia halálosan megmérgezte a tudományt, a tudomány talapzatát képező alapkutatások pedig egy helyben járnak, mert nem látható, hogyan hajtanának anyagi hasznot valaki számára, belátható időn belül.

Nekem úgy tűnik, hogy e két esemény elhozhatja azt a korszakot, amelyben az emberiség ismét a felfedezések lázában ég, másra tereli a figyelmet és átcsoportosítja a tőkét. Ha ez megtörténik, az a jelenlegi válságok megoldása lehet, mivel azokat mesterségesen gerjesztik, a profit érdekében, és semmilyen más okuk nincs.

http://brookskiado.hu/termek/duncan-shelley-amer-hite

Share

Commentek

Előző

Merényletek Párizsban – gondolkodjunk egy kicsit

Következő

Szuverén nők

 1. Palantír

  Ha megfigyelitek az űrrel kapcsolatban rengeteg mozgolódás tapasztalható az elmúlt időszakban:

  Az oroszok és a kínaiak is bejelentették, hogy terveik közt szerepel egy állandó bázis felállítása a Holdon. Beismerték, hogy vizet találtak a Marson (olyan képekkel amik már 2 éve elérhetőek a neten). Elindult egy új projekt a földön kívüli élet kutatására (Breakthrough Listen). Vadul gyűlnek a földhöz hasonló méretű és felépítésű bolygók és a média már sokkal kevésbé elutasító a földönkívüli élet témájával kapcsolatosan is. Ahogy mondtad, növekszik a privát űrhajózás térhódítása a NASA egyezséggel, és most elfogadták az űrbányászatról szóló határozatot is. Ezen felül a NASA egyre többször működik együtt Hollywooddal a sci-fik tudományos hátterének megalapozásánál.

  Azt tudtátok, hogy hivatalosan elismerték az EM Drive működőképességét? Ez kb. olyan valószínűtlen fordulat volt a jelenlegi fosszilis üzemű rakéták korában mint amikor hirtelen a semmiből felbukkant a vízüzemű motor az Elme Gyilkosaiban. Az EM Drive ugyanis látszólag a semmiből hoz létre meghajtást, mindössze mikrohullámú energiával, üzemanyag nélkül, ami lehetővé teszi a naprendszer elhagyását és a tekintélyes szubluminális sebességek elérését. Ez több szempontból is forradalmi változást jelent az űrkutatásban.

  Én korábban arra gondoltam, hogy megpróbálják megpuhítani az embereket egy idegen faj megismeréséhez…

 2. Great

  Nagyon szívesen látnék valami tényleges előrelépést akármiben akármerre a mostani politikai szarakodás helyett, ami nagyon régóta az egész világot uralja. Nekem hihető, hogy most elindul az igazi űrkorszak, mert van benne zseton.

  Az is hihető, hogy ezeket a világot uraló beteg f@szokat ezen kívül semmi nem érdekli. Nem halhatatlanok, inkább nagyon betegek, utalnék a pszichopata-szociopata cikkre.

 3. hochenz

  Köszi az infót. Szerintem nem eszik olyan forrón…

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén