Szeretnék tisztázni veled valamit.

Ebben a tévésorozatban én vagyok az író, a rendező, és a producer. Én döntöm el, milyen jellegű, milyen stílusú, milyen témájú, milyen műfajú legyen a sorozatom. Azt nem én döntöm el, hogy hol játszódjon, azt a stúdió határozza meg: azért fut annyi széria a Földön, mert a stúdió költséget nem kímélve felépítette ezt a forgatási helyszínt, és szeretné kihasználni.

Az én sorozatom műfajilag eklektikus, thriller, fantasy, kaland, sci-fi, és karriertörténeti elemeket is tartalmaz. Dramaturgiailag egy sportfilm sémáját követi: vereség, tanulás, edzés, fejlődés, verseny, győzelem.

Sorozatom főhőse egy Duncan nevű hétköznapi fickó, aki nem akar hétköznapi fickó lenni. Saját tökéletes énképévé akar válni, akit ő Amernek hív. Duncan egy ember, aki ott térdel a körülmények előtt, Amer egy halhatatlan varázsló, aki előtt ott térdelnek a körülmények.

A goal, azaz a karakter célja az időtlenség, a korlátlan személyes hatalom elérése. A need, azaz a karakter belső szükséglete, amelyet a célja elérésével elégít ki pedig az, hogy korlátlan ideig tudjon videojátékozni és gyönyörű nőkkel ismerkedni. Mindebből látható, hogy Duncan látszólag igen összetett személyiség, de valójában nem az.

Jelenleg a sorozat éppen átlépte a negyvenedik évadot. Terveim szerint még 1102 évadnak kell lemennie, hogy Duncan Amerré alakuljon, azután pedig Amerként még tervben van további 2200 évad. Ha a stúdió igényt tart rá, különféle spin-off szériák is elindulhatnak, ezt majd meglátjuk, van ötletem néhányra.

A sorozatot én írom, én rendezem, és én vagyok az executive producer is. A szerepeket én osztom ki a színészeknek, kedvem szerint. A sztárszerepet magamra osztottam, mert senki nem tudott ebben megakadályozni.

Rajtam kívül vannak még más sztárok is, akik vonzzák a nézőket, de nem árnyékolják be az én státuszomat. Vannak fontos és kevésbé fontos mellékszereplők, és vannak statiszták is, akik egyáltalán nem fontosak.

A legrosszabb rémálmom az, hogy annyira leesik a nézettség, hogy a tévétársaság leveszi a műsorról a sorozatomat, és a stúdió nem kéri be a következő évadot.

Producerként kezdek lassan beérni. Túléltem néhány veszélyes mélyrepülést, de még mindig itt vagyok. Jelenleg emelkedik a nézettségem, ami azzal jár, hogy a tévétársaság egyre magasabb műsorsávban vetíti a szériát. Kezdek befutni a Duncan Életével.

Bárki képes olyan sorozatot csinálni, ami elfogadható nézettséget produkál egy ideig. Csak kevesen képesek 70-80 évadon át fenntartani a nézettséget, a 100 évad pedig mondhatni, lélektani határ. 120-150 évadhoz elképesztő zsenialitás kell! Aki pedig képes arra, hogy több ezer évadot megéljen, az már nem is ember, az már félisten! Aki ilyen bravúrt tud hozni, azt a stúdió kiemelten kezeli, és lehetőséget ad neki arra, hogy a cselekményt ne csak a Földön vezethesse, hanem más világokban is, mint amilyen például az Algol vagy a Zéta-Reticuli forgatási helyszínek. Annyit mondhatok: pár évadot lezavarni a Zétán, bizony horribilis költségekkel jár!

Mint az elején mondtam, szeretnék tisztázni veled valamit. Ideje nyílt lapokkal játszanunk.

Én vagyok a sztár, az író, a rendező és a producer, te meg csak egy színész vagy a sok közül, aki nekem dolgozik. Adj bele apait-anyait, mert ha rosszul játszol, kiírlak a sorozatból, és meglehet, ez volt az utolsó évad, talán az utolsó epizód, amiben benne voltál!

Nem vagyok kedves ember, csak a nézettség érdekel, mert ebben a bizniszben minden más tök mindegy. Egyben biztos lehetsz: ha csökkented a nézettségemet, leveszlek a stáblistáról!

Share

Commentek