Ha az élet játék, mik a betegségek?

Az életben vannak célok, vannak akadályok, és vannak szabályok. Innen nézve, az élet egyértelműen egy játék. Ha a játékelmélet oldaláról vizsgáljuk az életet, illetve az élet jelenségeit, akkor azt találjuk, hogy ami érvényes az ember alkotta játékokra, az érvényes az életre is. Talán, az ember, ha akarna, sem tudna kitalálni olyan játékot, ami ne az életet másolná.

Lentebb egy rövid idézetet találtok a játékelmélet legnagyobb szakértőjétől, aki a játék és a betegség közötti párhuzamról beszél:

A betegség játékelmélete

„Régóta figyelem a játékosok érzelmi hullámzásait. Az okokat keresem a háttérben. Miért szeret valaki játszani? Miért élvezi a játékot? Hogyan viseli el a győzelmet? Hogyan viseli el a vereséget? Miért akar valaki beszállni egy játszmába? Miért szeret játszani valakikkel, és miért nem szeret másokkal? És legfőképpen az érdekel, hogy miért dönt úgy, hogy nem akar tovább játszani.

Az életet tanulmányozom. Az élet és a játék ugyanaz. Ha megérted a játékot, az életet is megérted. A betegségeket is. A halált is.

Az élet egy játék. Azért sérülsz meg, azért betegszel meg, azért halsz meg, hogy kiszállhass a játékból.

Ezreket láttam a kártyaasztalnál, akik szerettek játszani, akik imádták, akiket éltetett, és láttam, ahogyan megváltozik bennük valami, és már nem akarnak tovább játszani. Már ki akarnak szállni. Láttam a sakktábla mögött, láttam a biliárdasztal mellett ugyanezt!

Imádták, azután történt valami, és a vágyuk, hogy játsszanak, lassan elpárolgott, és végül úgy döntöttek, hogy kiszállnak.

Azt kutattam, hogy mi ez a pont, mi történik olyankor kívül és belül, amikor a vágy átfordul elutasításba. És megértettem, mi ez.

Minél inkább ki akar valaki szállni, annál hajlamosabbá válik arra, hogy valami őrültséget tegyen. Először figyelmetlenné válik, elkezd veszíteni, hogy elmehessen, és ha ez nem jön be elég gyorsan, akkor szabályt szeg, csal, hogy kitegyék a játékból. Ha pedig ez sem működik, akkor végül már nem érdekli, mi lesz, és lesöpri az asztalt.

A betegség kísérlet arra, hogy az ember kiszálljon egy játszmából. Ha nem sikerül kiszállnia, akkor lesöpri az asztalt, ami maga a halál.

Nincs jelentősége annak, hogy ez hogyan hangzik. Gondold át, és próbálj meg ennek megfelelően viselkedni.”

Az idézet az alábbi könyvből származik:

http://brookskiado.hu/termek/duncan-shelley-kate-brooks-amer-varazslo

Most ti jöttök

Mi a véleményetek a fentiekről? Mennyire elfogadható a számotokra, hogy a betegségek hátterében efféle okok állhatnak?

Fejtsétek ki a véleményeteket!

Share

Commentek