Ez a cikk a vezetésről és a vezetettségről szól, egy viharos felismerésről, melyre nemrég tettem szert. Szerintem mindenki, aki vezető, vagy az akar lenni, egyet fog érteni velem, még akkor is, ha ez így soha nem fogalmazódott meg benne. Akiket vezetnek, azok meg kapnak egy különleges nézőpontot a saját szerepükről.

Egész írói pályámon úgy működött a dolog, hogy miután lezártam egy kéziratot, néhány napig valami egészen mást csináltam. Így regenerálódtam szellemileg és érzelmileg, a hónapokon át tartó koncentráltságból. Most, miután lezártam az Amnézia 2. részét és az új Amert, pár nap lazulás következett, elmaradt levelek megválaszolása, cikkek írása, és játék.

A játékból jött a felismerés arról, hogy mit jelent vezetőnek lenni, és mit jelent vezetettnek lenni. Kemény helyzeteken, érzelmi viharokon át robbant rám a megértés, és majdnem levitte a fejem.

Ebben a játékban négy ember vesz részt, több nem tud, így lett megcsinálva. Feladatuk van, ami általában annyi, hogy kijussanak egy területről, például egy szálloda tetejéről a reptérre, egy metróalagútból a reptérre, egy városból a vonatállomásra, egy városból a farmra, ahol jönnek értünk, és ehhez hasonlók. Négyen vagyunk, segítségünk csak a végén van, addig nincs, minden eszközünk korlátozott, ész nélkül a biztos halál vár. Helyzettől függően kell taktikát választanunk: menekülünk, elkerülünk, rejtőzünk, várunk, harcolunk, vagy hátunkat megvetve puszta tűzerővel konfrontálódunk az ellenséggel. A helyzet által igényelt taktika azonnali felismerése dönt életről és halálról. Négy ember, több ezer zombi, ez a Left 4 Dead.

A négy ember egy csapatot alkot, amely azon modell alapján működik, hogy az egyikük vezet, a másik három követi. A vezető keresi a kiutat, és dönt a taktikáról, a vezetettek, azaz a követők pedig vele mozognak, és minden erejükkel támogatják a döntéseiben. Ha a modell felbomlik, perceken belül meghal mindenki. Ha valaki magára marad, másodpercei vannak az életéből. Ha a taktikát rosszul választják meg, a csapatot elmossa az áradat és mindenki meghal.

Amikor vezető voltam, néhányszor bátran, vagy óvatosan törtem előre, aztán amikor bajba kerültem, rájöttem, hogy nincs ott mögöttem senki, vagy nem mindenki. Amikor követő voltam, előfordult, hogy valami felkeltette a figyelmemet, megnéztem, mi az, de addigra a többiek már messze jártak, aztán vagy én kerültem bajba, vagy ők, és mire odaértem, már végük volt, és egyedül meg nem mentem semmire.

Ezekből a tapasztalatokból több fontos felismerésem is lett, melyek a következők:

1. Csak azért, mert kiosztják a szerepeket, azokat még nem fogja ellátni senki. Csak azért, mert valaki bejelenti, hogy te vagy a vezető, te vagy a követő, nem biztos, hogy ez így lesz.

2. Az igazi vezető tör előre, és hátra sem kell néznie, mégis tudja, hogy az emberei ott vannak mögötte, és minden erejükkel támogatják a döntéseiben.

3. Az igazi követő mindig a vezető mögött van, és támogatja minden erejével a döntéseiben.

4. Csak egy igazi vezető és néhány igazi követő alkot csapatot.

A Left 4 Deadben nem ezt a formulát követni, egyenlő a biztos halállal. Ha a vezető helytelen döntéseket hoz, vagy a helyes döntéseket nem időben hozza meg, az egyenlő a biztos halállal. Az életben általában ennél kisebb a tét, de nem sokkal kisebb. Éveken át követni egy béna vezetőt, azt eredményezi, hogy az ember éveket veszít el az életéből, amik soha nem fognak visszajönni. Azzal küzdeni, hogy valaki vezetője legyen egy csürhének, út a biztos bukásba.

Arra jöttem rá, hogy az egyetlen működőképes formula az, amit fentebb 4 pontban leírtam. Kell egy vezető, aki fellépésével, és még inkább, folyamatos helyes döntéseivel kiérdemli vezetői státuszát, és kellenek követők, akik nem próbálnak vezetni, nem próbálnak lázítani, nem próbálnak külön utakon járni, hanem csak azzal törődnek, hogy ott legyenek a vezető mögött, és támogassák őt minden döntésében.

Egy működőképes csoport létrejöttéhez és fenntartásához óriási bizalom kell, a vezetőtől a követők felé, a követőktől a vezető felé. Egyetlen más formula sem működik, csak ez az egy. Minden más formula biztosan bukásra van ítélve.

Share

Commentek