Ötletelés, témaválasztás, cselekményvázlat, megírás, javítás, majd a tesztolvasók véleménye alapján apró korrekciók, és kész. Így születnek az Amer történetek, így íródott meg tíz rész. Most nem.

Ezúttal a tesztolvasók visszajelzése után teljes átírás következett.

Bármely olyan téma, amelyben kevés embernek van tapasztalata, vagy amelyről senkinek nincs, a kifejtésben rejlő szabadság sokkal egyszerűbbé teszi az értekezést, a hangos gondolkodást, az elmélkedést, mint egy olyan téma, amiben (sajnos vagy nem sajnos) mindenki otthon van.

Éppen ezért sokkal nehezebb komolyan írni a féltékenységről, mert egy tapasztalatot nem hagyhatunk figyelmen kívül egyetlen odavetett, vagy bármennyire is átgondolt érv felemlítésével. Én így éltem meg, te úgy élted meg, ő amúgy, az a másik ember meg egy negyedik módon. Valamennyi változat érvényes. Ha vannak ellentmondások, akkor azokkal együtt.

A 11. Amer történet körbejárja a féltékenységet, megmutatja a benne rejlő őrületet, a lépéseket, ahogyan valaki tudatlanul egyre mélyebbre süllyed ebben az őrületben, és a lépéseket, amelyekkel tudatosan vissza lehet térni onnan. Sokkal nagyobb feladat volt megírni, mint amilyennek első ránézésre tűnt.

Ha voltál már féltékeny, vagy épp most vagy az, ha úgy érzed, lassan eszedet veszted, ha épp szörnyű vádakkal illetnek, miközben nem tettél semmit, ha azt tapasztalod, elbeszéltek egymás mellett, és mindenki mást ért ugyanazon, ha már eleged van, és jobbnak látnád kisétálni a tébolyból a nyugalomba, akkor ez a könyv éppen neked íródott.

Megvásárolható: a Brooks Kiadó könyvesboltjában.

Share

Commentek