Gondoljuk újra a világot

Mire képes egy gyerek

Ha a gyerekekre gondolunk, akkor az jut eszünkbe, amit leggyakrabban látunk, innen tudjuk, hogy egy gyerek kicsi, gyenge, védtelen, és a felnőttek segítségére szorul. Vannak azonban olyan gyerekek is, akik egészen mások.

Akrit Jaswal 1993-ban született, és 2000-ben sebész szakvizsgát tett Indiában, mellyel ő lett minden idők legfiatalabb praktizáló orvosa. Jaswal olyan gyorsan és hatékonyan tanult, hogy már óvodás korában megszerezte első egyetemi diplomáját.

Jacob Barnett 8 évesen felvételt nyert az Indiana Egyetemre. Ekkor már 170 volt az IQ-ja. Tizenkét évesen magas szintű matematikai elméletekkel állt elő, mellyel tanárait is megdöbbentette.

Kim Ung-Yong négy hónapos korában kezdett beszélni, két éves korára négy nyelven olvasott és beszélt. Három évesen vendég diákként fizika előadásokat hallgatott a Hanyang Egyetemen. Nyolc éves korától a NASA alkalmazta.

William James Sidis hét évesen már nyolc nyelven beszélt, és tizenegy volt, amikor megkezdte tanulmányait a Harvard Egyetemen. IQ-ja megközelítette a 300-at.

Kyler Lim kétkezes gyermekként született, vagyis mindkét kezét ugyanolyan jól tudja használni. Másfél éves korára megtanult olvasni, teljesen egyedül. Már négy évesen 140-es IQ-t mértek nála, és a teniszben is kiemelkedő képességeket mutatott.

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy gyerekek milyen sportteljesítményekre képesek, elég csak megnéznünk néhány világversenyt tornában, úszásban, íjászatban, céllövészetben, küzdősportban. A 2014-ben gyermekfitness-világajnokságot nyert Mersich Ditte fizikai képességei vajon hány felnőttét múlják felül? Pedig ő csak hat éves.

Kolumbiában és Mexikóban a bűnszervezetek gyakran alkalmaznak gyerekeket bérgyilkos feladatokra. Ezeket a 6-10 éves gyerekeket a törvény ott sem bünteti, támadásaikra felkészülni nehéz, mivel a gonosztevőkben is szokott lenni gátlás a gyerekekkel szemben. Ők meg csak odasétálnak, aztán közelről lőnek, vagy szúrnak.

Dél-Amerikában az utcagyerekekből álló bandák gyakran rabolnak ki turistákat. Egy tucatnyi 6-12 éves gyerek körbeállja a célpontot, mindegyiküknél van kés, és kérik a pénzt. Jó néhány turistát öltek meg, akiknél nem volt pénz, ellenkeztek vagy nem vették komolyan a fenyegetést.

Tíz év alatti gyerekek elboldogulnak pisztolyokkal, sörétes puskákkal és automata fegyverekkel is. https://www.youtube.com/watch?v=B2aQ6AdtVAE

A Guinness Rekordok Könyvében olvashatunk óvodás korú gyerekek hőstetteiről, akik kimentettek valakit a tűzből, a vízből, vagy elijesztettek egy támadó vadállatot. Mindez csupán bevezető volt valamihez. A teljesség igénye nélkül készült, sok mindent nem is vett figyelembe.

A Paktum-trilógia egyik főszereplőjét Shub-Niggurath-nak hívják, aki egy kislány. Hat évesen négy felnőtt férfi elrabolta, bántalmazták, kínozták, a sorozatos idegösszeroppanások következtében „eltört a személyisége”, és kissé megváltozott: felvette velük a harcot, egy rövidpengés konyhakéssel megölte a támadókat. Onnantól fogva harcosként gondolkodik, fegyverrel jár, képzi magát, edz, minden nap. A történetben tizenkét éves, anatómiai tudása egy tapasztalt boncmesterével van egy szinten, robbanékonysága, gyorsasága, mozgáskoordinációja Bruce Lee-éval vetekszik. Shub-Niggurath a legnagyobb késszakértő, aki valaha élt.

Mit gondoltok, a fentiek fényében, Shub-Niggurath lehetséges?

Share

Commentek

Előző

Az élet célja

Következő

Mit csinálnak a világ legokosabb emberei?

 1. eleven

  Szerintem nekünk azon kellene gondolkodni, hogy miért-hogyan kapták ezt a képességet. Ahogy elnézem ugyan olyan gyerekek mint mi is voltunk és mégis többek. Engem mindig zavart az, hogy én miért nem vagyok erre képes.  Ne mondjátok a nevelést mert az kissé szokatlan, hogy ezek a gyerekek 1 – 2 évesen több nyelven beszélnek és bonyolult egyenleteket oldanak meg. Ennek semmi köze a nevelésnek.

  • chicki

   Kedves “eleven!
   február 7, 2015 @ 15:18”

   Engedd meg, hogy idézzek egy interjúból, mely Polgár László tanárral, a sakkfenomén Polgár lányok édesapjával készült.

   “– Még csak középiskolás voltam, amikor már érzékeltem, milyen hatalmas előnnyel indulnak azok a gyerekek, akik inger-gazdag családi környezetben nőnek fel, az elvált szülők vagy a rossz házasságban élők gyerekeivel szemben. Egy gyermek, ha egészségesen születik meg, gyorsan és automatikusan megtanul beszélni. Ha valaki így meg tud tanulni egy nyelvet, az nyilván meg tud tanulni több nyelvet is, ha olyan környezetben nő fel. Feleségem munkácsi, ruszinok, szlovákok, magyarok, zsidók, románok között élt. Voltak olyan emeletes házak, ahol egy épületen belül mindezek a nemzetiségek együtt voltak, s a gyerekek úgy tanulták meg ezt a négy-öt nyelvet, hogy észre se vették. Sőt, a zsidó gyerekek tanultak még jiddist, hébert, nem beszélve az angolról és a németről. Azon a vidéken egyes emberek tíz-tizenöt nyelven is beszéltek, de az átlagemberek is négy-öt nyelven. Ha ezt valaki Magyarországon teszi, akkor azt mondják rá, hogy nyelvzseni. Ha valaki ezt fiatal korban meg tudja tenni, miért tudna egyetlen egy szakterületen zseniális eredményt elérni, esetleg már fiatalon is. ”

   Továbbá javaslom, hogy olvasd el, Masaru Ibuka „3 éves kor után már késő” című könyvét, hogy lásd, mi mindenre képes az inger-gazdag környezet.
   http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fnepgyogyaszat.com%2Fingyenesen-letoltheto-kiadvanyok%2Fcategory%2F16-harom-eves-kor-utan-mar-keso%2F1-ingyenes-letoltheto-kiadvanyaink.html&ei=MkVHVbmGH4G2UfKJgOgL&usg=AFQjCNEFJiE59IBlMEtx4T6n7OcBrQCGTw&sig2=pADQrUn9jF_sWKKYxXV3Ug

    

  • chicki

   Javítanék, mivel a cikkből átemelt idézet vége hibás volt. a helyes mondat így szól: Ha valaki ezt fiatal korban meg tudja tenni, miért ne tudna egyetlen egy szakterületen zseniális eredményt elérni, esetleg már fiatalon is.

 2. bakostamas

  A lány tudása lehetséges, a Bruce Lee gyorsasággal óvatosan 🙂 azért Ő oda vissza fejberúgott egy legyet, hogy a légy észre sem vette 😀

 3. annamari

  Egy gyerek érzelmileg erősen befolyásolható a fizikai hátránya miatt, akármennyire okos. Korlátolt, nem túl okos felnőttek könnyen manipulálhatják például azzal, ha rossz irányba motiválják.

  Nagy szerencsém volt azzal, hogy szuper családot fogtam ki, összes családtagommal nagyon jóban vagyok, mindegyiküktől tanultam valamit, amit most is hasznosítok az életemben. De látom a sérült, agymosott, félreinformált emberek tömegeit, akik nem tudnak kibékülni magukkal sem és rengeteg kárt okoznak a világnak. Nincs isten, aki a maga képére teremtette az embert, de vannak korlátolt szülők és pedagógusok, akik saját magukat akarják viszontlátni a gyerekekben, mintha ők olyan nagy zsenik lennének, akiket érdemes sokszorozni. Legalább annyi önkritikájuk lenne, hogy távol tartják magukat a gyerekektől, nehogy rossz irányba befolyásolják őket.

 4. prolizoli
  január 6, 2015 @ 20:09

  140 centis, 30-35 kilós, 9-10 éves lány gyerek aki sokkal, sokkal gyorsabb mint a leggyorsabb felnőttek? Az tényleg a természet tréfája lenne. Csak eddig még sosem volt bizonyított példa arra, hogy egy 8-10 éves gyerek képes túltenni egy terület legjobb felnőtt szakemberén.

  12 éves. Akkor már 6 éve a tanulásnak, edzésnek, harcnak él. Olyan tehetséget képzelj el, akiből ezer évente talán egy van, és lehetséges, hogy az az egy sem kerül a felszínre, mert az illető élete nem ad ehhez alapot. A tehetség felfogóképesség. Kinek mennyi van. A mester mutat egy vágást, az ember látja a fegyvert, meg a csuklóját, mást nem, van, aki látja a vállát is, meg az ujjait, mást nem, van, aki a bokáját is látja, a súlypontját is, és van, aki mind a 139 apró mozzanatot felfogja, és képes megismételni.

  Képzeljük el, hogy egy 9 éves kislány kiáll Usain Bolt-tal versenyt futni és legyőzi őt 100 méteren, mert lényegében mi most erről beszélünk. Nem teljesen kizárt de azért eléggé kicsi a valószínűsége ahhoz, hogy egy ilyen gyerek szülessen. Valami szupermutánsnak kéne lennie.

  12 éves, nem szereti, ha fiatalítják, mert felnőtt akar lenni. 🙂 Erőben vagy állóképességben fizikai képtelenség lenne egy gyereknek beelőznie egy felnőttet objektív teszten, vagyis ha egymáshoz visznyítanánk az eredményeiket. Nem arról van szó, hogy Shub-Niggurath gyorsabb, mint bárki, hanem arról, hogy nagyon gyors, az időzítése magas szintű, a koordinációja szintén, és teljes egészében felfogja az ellenfelet és a környezetet. Ez nem erő vagy állóképesség.

  Egyszer egy kb. 185 centi magas, kb. 120 kilós fickó mondta, hogy lehetetlen, hogy Shub-Niggurath végezni tudjon vele késsel, pedig ő nem ért hozzá. Kértem, hogy mérje oda magához a 140 centit, aztán ahhoz képest a leeresztett kezeit. Ha közel lép hozzá, a saját teste kitakarja a gyerek testének nagy részét, ha elég közel lép hozzá, gyakorlatilag csak a fejét látja, meg a vállát, és kész. Ahhoz, hogy a test állni tudjon, néhány helyen alá van támasztva, ha ezeket az izmokat erős ütés, vagy szúrás-vágás éri, nem tud tovább állni. Ahogyan csuklik össze a teste, egyszer abba a magasságtartományba ér a nyaka, ahol már a lány eléri.

  Talán még egy pszichopatában is lenne gátlás egy gyerekkel szemben. Még az olyan tetvek is, akik verik a saját kicsi gyereküket, megállnak egy határon, meg az nem harc.

 5. Alex

  Jaklin írta: 

  “De szerintem ennek az elsődleges árnyoldala a szülő.”

  Biztos, hogy nagyon nagy szerepe van a szülőnek is benne.

 6. Jaklin

  Szerintem lehetséges Shub-Niggurath, de szerintem az már nem annyira emberi kategória…

  Akikről itt olvashattunk gyerekekről, az aztán igazán brutális.

  Alex kommentjére reagálva: igen, minden bizonnyal van árnyoldala ezeknek a képességeknek gyerekkorban. De szerintem ennek az elsődleges árnyoldala a szülő. Ha nincs ott egy stabil, hasonló képességekkel (legalábbis tudatosság és intelligencia tekintetében) rendelkező szülő vagy szülők, akik képesek megvédeni a gyereket az esetleges idiótáktól vagy leértékelő emberektől, netán bűnözőktől, pszichológusoktól stb., és nem csinálnak a gyerekükből mutogatnivaló bohócot vagy érdekességet, akkor a tehetsége/képességei valóban ki tudnak bontakozni. Nem beszélve arról, hogy van-e a családnak egy olyan gazdasági háttere, ami megengedi a több nyelv megtanulását meg pl. az egyetemet.

  Egyébként – ha nem is ilyen komoly szinten -, de én is tapasztaltam ismerősi körben ilyen speckó képességű gyereket. Egy ismerősöm kislánya olyan “beszólásokra” képes, hogy csak lesek: olyan megfigyelései és konklúziói vannak, ami még felnőttektől is szokatlan lehet, de egy óvodás gyerektől mindenképpen 🙂 Picit félelmetes is, olyan, mintha rajtad is átlátna 🙂

 7. prolizoli

  Great
  január 6, 2015 @ 17:58

  Szerintem lehetséges, hogy olyan tiszta legyen a feje, úgy viselkedjen, úgy mozogjon, úgy bánjon a késsel, ne féljen. Vannak nagyon nagy tehetségek, amik nem mindig derülnek ki, mert az élet nem mindig hozza elő.

  140 centis, 30-35 kilós, 9-10 éves lány gyerek aki sokkal, sokkal gyorsabb mint a leggyorsabb felnőttek? Az tényleg a természet tréfája lenne. Csak eddig még sosem volt bizonyított példa arra, hogy egy 8-10 éves gyerek képes túltenni egy terület legjobb felnőtt szakemberén. Képzeljük el, hogy egy 9 éves kislány kiáll Usain Bolt-tal versenyt futni és legyőzi őt 100 méteren, mert lényegében mi most erről beszélünk. Nem teljesen kizárt de azért eléggé kicsi a valószínűsége ahhoz, hogy egy ilyen gyerek szülessen. Valami szupermutánsnak kéne lennie.

  A történelemből így elsőre Miyamoto Musashi neve jut eszembe aki a feljegyzések szerint nagyon fiatalon, 13 évesen vívta első éles párbaját. 21 éves korára már számos párbajon volt túl, veretlen volt és ekkor mérkőzött meg kora legjobbjaival akiket szintén legyőzött. Kivételes tehetség volt de ha mindjárt az elején, 13 évesen találkozott volna a legjobbakkal akkor nagy valószínűséggel vesztett volna mivel ilyen fiatalon még testileg nem volt teljesen kifejlődve. Musashi valószínűleg bitang gyors reflexekkel, nagyon jó ütemérzékkel és elképesztő hidegvérrel rendelkezhetett de ő is 20-on éves korára ért fel a topra.

  Jelenleg a világ talán leggyorsabb kezű embere Bob Munden aki olyan gyorsan és pontosan lő amilyet még filmekben sem látni. De a kivételes adottságok mögött ott van az a rengeteg, több évtizedes gyakorlás is ami egy gyereknél szintén hiányzik.

 8. Great

  Nagy kedvencünk volt Shub-Niggurath, jó hangulatuk volt azoknak a jeleneteknek, amikben megjelent. A saját világában él, nincsenek kételyei, önmaga, gyerek és felnőtt egyszerre. 140 centis kiscsaj akin senki nem képes dominálni. Szerintem lehetséges, hogy olyan tiszta legyen a feje, úgy viselkedjen, úgy mozogjon, úgy bánjon a késsel, ne féljen. Vannak nagyon nagy tehetségek, amik nem mindig derülnek ki, mert az élet nem mindig hozza elő.

  Az egyetlen, ami talán nem lehetséges, hogy a homloklebenybénító erőtérre nem reagált. Lehetett “betegsége”, mutáció stb. Olvasás közben bajom nem volt ezzel.

 9. aelod

  Nekem túl erős volt a kislány karaktere. Éppen ezért zavart is a történetben. Bárkit levágott. Szerintem nem lehetséges egy ilyen gyerek.

 10. Alex

  ” Még a génmanipuláció vagy a célirányos tenyésztés jut eszembe mint olyan lehetőség amivel az átlagemberhez képest kimagasló adottságú gyerekeket lehetne kinevelni akik akár a legjobb felnőtteket is le tudnák győzni különböző területeken. “

  Szkeptikus vagyok én is ezekkel a dolgokkal kapcsolatban.

  Ugyanis sok esetben a hírek csak a teljesítményekről beszélnek, a kimagasló teljesítmény/tehetség árnyoldalairól ritkán esik szó.

  Például csak a fent említettek kapcsán:

  Akrit Jaswal – Megvizsgálták Jaswalt és azt találták, hogy míg egyes esetekben és szakterületeken kimagasló képességei voltak voltak területek, (például bizonyos minták és formák felsimerésében egyátalán nem volt olyan jó). 

  Jacob Barnett – 2 ébes korában autizmust diagnosztizáltak nála. Rain men is kiváló volt valamiben, ennek ellenére az autizmus nem mindig jelent jobb boldogulási esélyeket az egyed számára. 

  Kim Ung-Yong – Mikor otthagyta a NASA-t olyan médianyomás alá került, miszerint elpazarolja tehetségét , mert boldog életet akart élni. Azt mondta, hogy úgy érezte magát, mint egy majom egy állatkertben. Egyesek  nyíltan skizofrénnek nevezték. Bujkálnia kellett a hihetetlen nyilvánosság és ellenézések miatt.

  William James Sidis – Szintén visszavonultan akart élni, és teljesen ócska munkákból tengette magát, mert nem igazán tudott adaptálódni a társadalomba.  46 évesen halt meg agyvérzésben. 

  etc- etc.

 11. Alex

   Mit gondoltok, a fentiek fényében, Shub-Niggurath lehetséges?

  Szerintem lehetséges.

 12. prolizoli

  Az Ender’s Game cimű film jutott eszembe az is hasonló témát dolgoz fel, mármint a különleges képességű gyerekek témáját. Egész jól sikerült szerintem.

  Még a génmanipuláció vagy a célirányos tenyésztés jut eszembe mint olyan lehetőség amivel az átlagemberhez képest kimagasló adottságú gyerekeket lehetne kinevelni akik akár a legjobb felnőtteket is le tudnák győzni különböző területeken. Csak a génmanipuláció még valószínűleg nincs olyan szinten a tenyésztés meg több száz évbe telne, nem is beszélve mindkét módszer etikai oldaláról.

 13. prolizoli

  Mit gondoltok, a fentiek fényében, Shub-Niggurath lehetséges?

  Lehetséges, hogy egy gyerek messze felülmúlja a kortársait pszihikai és fizikai teljesítményekben, sőt még a felnőtteket is de Shub-Niggurath olyan dolgokra képes a könyvben amire azért nem igazán van példa, mármint a reális világban.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén