Alaptétel, hogy a hatalmat az szerzi meg, aki képes rá. Ebben mindössze az a probléma, hogy a hatalom megszerzéséhez merőben más képességek kellenek, mint a hatalom józan, építő felhasználásához. A ragadozó saját démonjaival harcol, a bölcs békében él. A hatalmat a ragadozók szerzik meg, a hatalommal a bölcsek tudnának megfelelően élni – a szakadék elég nagy.

Hiroshima és Nagasaki termékbemutatók voltak. Az a két robbanás alapozta meg a történelem egyik legnagyobb bizniszét, melyre a mai napig több ezermilliárd dollárt költöttek el.

A doktrína szerint a nukleáris fegyverek korában az hal meg másodiknak, aki elsőnek lő.

A hiroshimai bomba mintegy 70 ezer embert ölt meg azonnal, és további 50-70 ezerrel a sugárzás és más hatások végeztek. Az a bomba körülbelül 15 kilotonna robbanóerővel bírt. Úgy kalkuláltak, hogy a legnagyobb, 50 megatonna feletti hidrogénbombákkal nagyvárosokat is el lehet törölni a föld színéről, ám egész országokat már nem. Elvi lehetőség ugyan van, de a gyakorlatban akkora bombát lehetetlen összerakni, amivel tízmilliókat lehet megölni másodpercek alatt.

Az 50-es években több olyan projekt is útnak indult, melynek célja a hidrogénbombánál nagyságrendileg nagyobb pusztító erővel rendelkező bomba kifejlesztése volt. Az a cél lebegett a hatalmat birtokló ragadozók szeme előtt, hogy olyan fegyverhez jussanak, ami megtöri a doktrínát: a robbanásban a célország teljes lakossága megsemmisül, így nem lesz, aki visszaüssön.

A regényben egy szépnek induló napon valaki azzal áll elő, hogy kifejlesztette egy olyan bomba működő prototípusát, amely eléri a kívánt hatást, és annak adja el, aki a legtöbbet fizeti érte. A színfalak mögött a kormányok legbelső körei számára összehozott aukción a kikiáltási ár ezermilliárd dollár.

A történet főszereplői renegát hírszerzők, akik arról álmodoznak, hogy a kormányokat bölcsek vezetik majd, nem pedig ragadozók, akik a saját démonjaikat a külvilágba hallucinálják, és odakint próbálják elpusztítani azt, ami csak az elméjükben létezik.

Részlet a regényből: duncan_shelley_valaszreakcio_reszlet

Előrendelhető: http://brookskiado.hu/termek/duncan-shelley-valaszreakcio

Share

Commentek