A manipuláció része az életünknek, része mindennek ezen a világon. Az egész a bizalomnál kezdődik.

Sokak számára ismerős fogalom az úgynevezett ősbizalom, mely lelki kötelékünk a minket körülvevő világ, az ismert és az ismeretlen felé. Az ősbizalom a létezés egyik alapelve. Nyugalmat, békét, az otthonlét érzését adja. Része vagyok az egésznek, ide tartozom, ez az otthonom – így lehetne legköznapibb formában szavakba önteni.

A lényegétől messze sodródó ember számára az ősbizalomból bizalom lett, és annak jelentése is folyton változott az idők folyamán.

Jelen korszakunkban (és ez nem új keletű jelenség) a bizalom az összetartozás kifejeződésének érzése, és szimbóluma. A bizalom szimbólummá lett. Szeretetünk, tiszteletünk jeleként ajándékozzuk oda.

Akiben bízunk, annak adunk a szavára. Akiben bízunk, arról jót feltételezünk. Akiben bízunk, azt erényesnek tekintjük. Akiben bízunk, annak hiszünk.

Bizalmi, vagyis érzelmi kérdést csinálunk abból, hogy mit tekintsünk igaznak. Kinek higgyünk? Kiben bízzunk? Ezek a kérdések foglalkoztatnak minket. És ezek eredendően téves kérdések.

Érdekcsoportok, rejtett érdekekkel

Ahogyan szétnézünk a világban, érdekcsoportokat látunk, melyek az érzelmeinket manipulálják azzal a céllal, hogy elnyerjék bizalmunkat. Elnyert bizalmunkkal pedig gátlástalanul visszaélnek.

Fiam, te nem hiszel nekem? Kételkedsz abban, amit mondok? Nem szeretsz engem? Az apád vagyok! Higgy nekem! Mi rejlik az ilyen szavak mélyén? Legyünk végre nyersek:

Én állítok valamit. Te pedig hidd el. Ne vizsgáld meg. Ne járj utána. Ne nézd meg. Mindezek helyett, csak hidd el. Mert én mondom. Ha szeretsz, megteszed. Ha tisztelsz, megteszed. Csak akkor kérhetsz bizonyítékot, ha utálsz és semmibe veszel. De akkor én is téged!

Ha belepillant a politika napi gyakorlatába, folyamatos erőfeszítéseket lát, melynek célja elnyerni az emberek bizalmát. Erről szól az üzleti élet, erről szól a reklám, erről szól a tudomány.

A trükk az egészben az, hogy érzelmi kérdést csináltak az igazságból. Az igazság sohasem volt érzelmi kérdés. Itt ülök az asztalnál, nyomkodom a klaviatúra billentyűit, és írok. Ezek tények. Nekem azok. Önnek nem. Hihet nekem, ha bízik bennem, és kételkedhet, ha nem bízik. Ám nem attól lesz igaz, amit állítok, hogy önnek milyen érzelmei vannak irányomban. Ön mégis így tekinti, és nem másképp.

Az egyiptomi piramisok ekkor épültek és ezzel a céllal; Julius Cézárt ekkor ölték meg és ez az ember volt a tettes; a fénysebességet nem lehet átlépni; az egyik politikai párt hazudik, a másikat szentéletű emberek alkotják; 1964-ben ember járt a Marson, jelenleg bázisok állnak a Holdon; Fidel Castro ma is él, nem halt meg négy évvel ezelőtt; Japánban földrengés és szökőár okozta az atomerőmű-katasztrófát, nem szándékos rongálás; az ember a majomtól származik, és DNS-ünk kódolja a személyiségünket. Elhisszük? Elutasítjuk? Akár egyik, akár másik, az ok ugyanaz: érzelmek, és nem megfigyelés, nem vizsgálódás.

A bizalom elveszi az eszünket

Megengedjük embereknek, hogy helyettünk lássanak, helyettünk halljanak, helyettünk gondolkodjanak, helyettünk értsenek. Mert bízunk bennük. És akiben bízunk, annak hiszünk.

Ezzel az emberi hibával tartanak bennünket rabságban.

Gyakorlatilag összes személyes és globális problémánkat, nehézségünket levezethetjük erre a hibára: érzelmi ügyet csinálunk az igazságból.

Stratégiai viselkedési szabály

Ahhoz, hogy több esélyünk legyen életben maradni, védekezni, harcolni, békét teremteni ebben a több évezredes háborúban, mely az elmék színterén tombol, bizonyos stratégiai irányelveket kell életbe léptetnünk, melyek segítenek kiküszöbölni néhány hibát.

Vegye észre, hogy manipulálják az érzelmeit, és a bizalmára hajtanak.

Vegye észre, hogy egyes érdekcsoportok érzelmi kérdést csinálnak az igazságból, és nem kínálják fel önnek a vizsgálódás lehetőségét.

Vegye észre, hogy az igazság nem érzelmi kérdés.

Ha legközelebb a partnere bizonyítékokat követel öntől, értse meg, hogy ez nem az utálat vagy a tiszteletlenség jele.

Mindössze felelősségteljes döntést akar hozni.

Ne álljon ennek útjába.

Tegye lehetővé.

És kerülje el jó messzire azokat, akik a bizalmára hajtanak, és útjába állnak a személyes vizsgálódásnak.

A manipuláció nagymestere

A fentieket Julius Andan írta, 2011. április 22-én. Ő a manipuláció nagymestere, aki 25 évig hivatásos hazudozó volt, mígnem elvesztette a fonalat, hogy ezt tulajdonképpen miért is csinálja.

2000 októberében szólalt meg először nyilvánosan – és nem hajlandó elavulni. Hogyan is tehetné, hiszen az utódai éjt nappallá téve dolgoznak azért, hogy egy maréknyi alak érdekei érvényesüljenek mindenki más érdekei felett…

A könyv, amely kizárólagosan Andan gondolatait tartalmazza, megadja a megfelelő nézőpontot a média, a politika, a gazdaság, a háborúk, a bűnözés és a terrorizmus értelmezéséhez.

http://brookskiado.hu/termek/duncan-shelley-az-igazsag-napja

Manipulálnak minket, és ennek kulcsa a bizalmunk, amit túl olcsón adunk.

Csak az tud manipulálni, akiben bízunk.

Share

Commentek