Ha nem lenne emlékezeted, honnan tudnád, hogy ki vagy?

Ha nem emlékeznél arra, hogy milyen életet éltél, min mentél keresztül, mit tettél, milyen célt követtél, milyen a személyiséged, kiket szeretsz és kiket utálsz, honnan tudnád, hogy ki vagy?

Tényleg érezni a vérségi kapcsolatot? Egy anya tényleg érzi, hogy az előtte fekvő húsz csecsemő közül melyik az ő gyereke? Tudjuk, hogy kik vagyunk, emlékek nélkül is? Vagy csupán elindulunk az életben, így meg úgy alakul, és mivel emlékszünk arra, amit tettünk, éreztünk, gondoltunk, ami történt velünk, azt hisszük, hogy ez fontos, és ez az út, amin járnunk kell, a sors, ami nekünk rendeltetett?

Csupán a körülmények szeszélyes összjátéka meg az aktuális belső állapotunk adja ki azt a valamit, amit tévesen önmagunkkal azonosítunk, és ebből áll össze a személyiségünk?

A Dark City-ben az idegenek embereken kísérleteznek, azt vizsgálják, hogyan változik a személyiség az emlékek hatására; mi történik egy emberrel, ha emlékszik rá, hogy gyilkolt, holott a valóságban nem tette meg?

Az 50-es évekig lehet visszakövetni azt a CIA-projektet, amelyben azt vizsgálták, hogyan tudnak hamis emlékeket kialakítani az emberekben, és ezáltal tetszőlegesen formálni a személyiségüket.

Azt lehet bizonyítani, hogy van jelen, de azt nem, hogy van múlt, és lesz jövő. Tudományos eszközökkel nem lehet igazolni, hogy te, aki most ezt a mondatot olvasod, valamikor nem ezt a mondatot olvastad. Lehet felvételt készíteni arról, ahogyan leülsz a képernyő elé, vagy kezedbe veszed a telefonodat, de a felvétel a jelenben készül, és a jelenben nézed vissza.

Mi történik akkor, ha elkezdjük kétségbe vonni a saját emlékeinket? Tételezzük fel, hogy egyetlen emlékünk sem igaz, az, amire emlékszünk, nem a múltunk, nem mi vagyunk, azt nem mi tettük. Mi van akkor, ha a valóságot elrejtették a hamis emlékeink alá? Mi következik abból, ha a valóságról nem lehet emlékeket készíteni, és az emlék valami egészen más?

További jó szórakozást nektek az Amnézia befejező részéhez, amelyben (majdnem) minden kiderül. A könyvet itt tudjátok előrendelni: http://brookskiado.hu/termek/duncan-shelley-amnezia-iii

Share

Commentek