Gondoljuk újra a világot

Halhatatlanság, Elmélet Három

Ha valaki nem akar élni, akkor nem fog. Lehetséges, hogy nem lesz látványosan öngyilkos, de ha az érzelmi szintjét nézzük, a tetteit nézzük, a terveit, a gondolatait, a szenvedély teljes hiányát, akkor olyan embert látunk, aki nem akar élni, és tényleges lépéseket tesz azért, hogy felszámolja saját magát.

Az emberöltő jelentős részét kitölti a test felnevelése, az iskolák kijárása, a munka, az áhított pozíció elérése, a lakás, a ház, az autó megszerzése, a megfelelő társ felkutatása és meghódítása, az öregkor anyagi biztosítása, a gyerekek felnevelése és elindítása az életben. Ha az emberöltő tetemesen megnő, a duplájára, triplájára, sokszorosára, előbb-utóbb elfogynak azok a célok és kihívások, melyek tömegeket mozgatnak.

Sokféle oka lehet annak, hogy egy ember hajlandó élni. Néhány éven át az tartott életben, hogy minden héten kétszer vagy háromszor elmentem a Várba, egy Fortuna nevű helyre. Ismertem olyanokat, akiket az aktuális focimeccsek tartottak életben. Amikor ment a VB a tévében, más emberek lettek, mintha felébredtek volna egész éven át tartó álmukból. Ismertem egy fickót, akit az éltetett, hogy időnként egész napon át üldögéljen a foteljában, feltett lábakkal, forralt bort kortyolgatva és VHS akciófilmeket nézve, egyiket a másik után.

Életben tarthat valakit a flörtölés, a szexuális élvezetek, a szerencsejáték, a finom ételek és italok, az utazások, a hobbi, új emberek megismerése, a zene, a koncertek, a filmek, videojátékok, sportolói célok. Egy határon túl ezek is veszítenek varázsukból.

Mi marad akkor, ha olyan hosszúvá válik az élet, hogy elfogynak a bevett kihívások? A kézenfekvő válasz az, hogy újakat kell találni. És ha azok is elfogynak? Kínálja magát egy szó: dekadencia. Milyen érdekes, hogy általában ez az, amit látunk a halhatatlanokról vagy nagyon hosszú életű lényekről szóló filmekben. A vámpírok és más halhatatlanok élete a dekadencia tivornyájába fúl, ami talán ideig-óráig nem is lehet olyan rossz, de egy határon túl ebbe is bele lehet fásulni.

A Hegylakó című moziban és tévésorozatban alig fordult elő néhány olyan halhatatlan, akinek volt valami célja. A legtöbb csupán igyekezett eltölteni az időt. Connor és Duncan MacLeod is csak az idejüket próbálták kitölteni. Methos legalább krónikát vezetett a saját öt évezredes életéről, nem mintha ennek lenne értelme.

Rengeteg valós történet van, ami azt mutatja: miután valaki elérte élete nagy célját, félelmetes gyorsasággal leépült. Mi is láthattunk embereket, akik álmukat megvalósítva leeresztettek, elfogytak. Talán átestünk céltalan korszakokon, talán éppen benne vagyunk egyben.

Lehet beszélni becsületről, tisztességről, elvárásokról, kötelezettségekről, sőt kutyakötelességekről, de ha csak ennyiből áll az élet, ki akarná valóban élni?

Aki nem talál a maga számára semmi jót, élvezetest, örömtelit az életben, a jelenben, a közeli és távoli jövőben, az nem fog sokáig élni. Aki veszít, elbukik, csalódik, nem érzi jól magát a „bőrében”, nem találja a helyét, abban nincs sok életkedv. Aki súlyosan beteg lesz, baleset éri, deformálódik a teste, elveszíti a képességeit, aki olyan nehézségekkel szembesül, amikkel nem akar, vagy nem tud megbirkózni, abban nincs sok életkedv. Aki nem akar élni, az nem fog. Ez az alap.

A mindennapi emberi életben, a jelenlegi emberöltő szűkre szabott intervallumában is sokan, talán a legtöbben, kivéreznek, ami az életkedvet illeti, és valahol elfogy belőlük az élet iránti vágy. Ezután jön a begubózás, a jelentéktelen semmiségek mérhetetlen felnagyítása, meddő, semmire sem vezető célocskák hajszolása, a pillanatnyi örömöknek élés, a jövő tervezésének befejezése. Azután ezek is elvesznek.

Van egy régi buddhista történet, amit sokszor feldolgoztak. Ez nem egy példázat, hanem egy sztori. A hegyekben van egy függőhíd, amit mindig jó állapotban tartanak, mert sokan használják, és nem akarják, hogy bárki meghaljon vagy megsérüljön. Időről-időre felújítják a függőhidat, naponta megvizsgálják, a hibákat azonnal javítják. A híd hosszú évtizedek óta szolgálja a környékbelieket és az utazókat. Ám egyszer csak leszakad, öt ember zuhan a mélybe, mindannyian meghalnak. Óriási felfordulás, senki nem érti, mi történt, hogyan eshetett meg, hiszen a hídnak nem volt semmi baja. A nyomozás lezárul, válasz nincs.

A környékre érkezik egy buddhista szerzetes, aki hall az esetről és felkelti az érdeklődését. Ő is nyomozni kezd, de ő a karma oldaláról vizsgálódik: öt ember halt meg, mit tettek, miért kellett ennek bekövetkeznie? Végül arra jön rá, hogy mind az öten meg akartak halni, mind az öten menekültek az élet elől. Egyikük ölt és retteget attól, hogy felelősségre vonják; a másik elárulta a legjobb barátját és furdalta a lelkiismeret; a harmadik a szerelmét csalta meg, és így tovább. Mind menekült az élet elől, mind meg akart halni. A híd azért szakadt le, mert kellett, mert öt meghalni vágyó embert nem tudott megtartani.

Életemben megestek önpusztító korszakok. Szilánk csapódott az arcomba, alig egy milliméterrel a szemem mellett, és meg sem rezdültem. Majdnem elgázolt egy autó, hajszálon múlt az ütközés, és negyed százalékkal sem gyorsult fel a szívverésem. Súlyosabb esetek is előfordultak. Visszanézve ezekre az időszakokra, világosan látom, hogy ezek a nem tudatos, kisebb-nagyobb figyelmetlenségek hátterében az életkedv lecsökkenése állt. Úgy éreztem, hogy pocsékolom az időmet, nem a célom felé tartok, vagy elérhetetlennek láttam, amit, vagy akit akartam, vagy megbántam ezt-azt, amit megtettem.

Az életkedv fontos. Az öröm és a boldogság fontos. Aki ki akar térni a jelen, a közeli és távoli jövő nehézségei, kihívásai elől, annak fogy az életkedve, és esetleg teljesen elfogy. Aki nem akar élni, az nem fog, az megtalálja a meghalás módját, így vagy úgy, de biztosan.

Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Mit gondoltok, mennyire fontos az életkedv? Mi az életkedv? Mi az, ami növeli? Mi az, ami csökkenti? Egyetértetek azzal, hogy aki nem akar élni, az nem fog? Ha még ötszáz évig tartana az életetek, mit tennétek, hogy örömöt leljetek benne, és ne süllyedjetek a dekadencia mélyére?

Share

Commentek

Előző

OFF Topik – Website

Következő

Sikeres vonások

 1. Dante1911

  Az életkedv nem mindenkinek fontos mert lehet valakinek pozitív gondolkodása az ugyan nem ér el vele semmit, tény hogy fontos a hallhatatlansághoz de szerintem még mindig inkább akarni kell vágyni az életet csinálni mintsem csak a kedvünket lelni benne. Az emberiség a kőkor óta nem fejlődött semmit emiatt a gondolkodás miatt, csak kényelmesebbé tette az életét .

 2. Thirdeye

  Putyin998 írta:

  “általában” az “átlagbélákról” volt szó.

  Majd hogyha halhatatlan leszel , akkor fogsz különbözni az átlagbéláktól . 😎 😛

 3. Putyin998

  Duncan Shelley írta:

  Putyin998 írta:

  Nem hagyna el akkor sem ha olyan lennék,mint Hóking.

  Hókingnak, amióta lebénult, több felesége volt. Szóval te is jönnél a különféle kozmogóniai elméletekkel?

  Eggggyyértelműű 😀

  Duncan Shelley írta:

  Putyin998 írta:

  De ha a kisérletező és a maximalista attitűdöt kihagyjuk

  De ne hagyjuk ki, mert ez benne a lényeg.

  Igen,csak azt nem vágtad le az egész zagyvaságból,amit idehánytam,hogy “általában” az “átlagbélákról” volt szó.Magáról a homo sapiensről-de tényleg csak úgy elnagyolva.
  Nem kell mindenkinek kutatnia,oké.De “rendben lenni” miért nem kötelező?

 4. kisboros

  Duncan Shelley írta:

  És azért jársz te ide keseregni, mert ezt teszi a vonzás törvénye? Az összes többi ember miért nem csinálja?

  Véleményt írni járok ide, nem keseregni.
  Hogy neked csak azok a vélemények elfogadhatók, amiket te is úgy gondolsz, az már a te dolgod…

 5. istvan

  @ Duncan Shelley:
  “Ez nekem már túl sok szabály.”
  Á, nem hinném. Van, amikor érezhető, hogy pont azt kell csinálnom, s minden más deviáció. Már csak a helyes mértéket kéne betartani, de ezzel már az ókori görögöknek is problémájuk volt, nemcsak nekem. :laugh: 😥

 6. annamari

  Duncan Shelley írta:

  Elgondolkodtam. Egyfajta vakság, amit naivságnak hívnak. Rengeteget dolgoztam embereknek semmiért cserébe. Jöttek, felvázolták a naaaagy jövőt, aztán dolgoztam, mint az állat, majd széttárták a karjukat, hogy nem gyütt be. Eladtak nekem egy álmot, egy semmit, amiért én valamit adtam. Kinőttem már azért ebből.

  Bródynak volt egy jó szövege erre. “Nem dolgozom pénzért, de pénz nélkül nem dolgozom.” Nagyjából, az értelme ez. Követendő.

  Hogy itt a blogon honnan van ez a sok lelkisérült, az szintén érdekes kérdés. Lehet, egy nap elunom, hogy sérült emberek nyafogásához nyújtok webes felületet, és kiadom a moderálást Greatnek, vagy talán Putyinnak. Majd megversenyeztetetm őket.

  Én is beadom a jelentkezési lapot a moderátori állásra. 🙂

 7. annamari

  Duncan Shelley írta:

  Ha az alapgondolatod az, hogy van előtted idő, van előtted út, akkor ez sem olyan nagy dolog. Tudod, hogy le fogod küzdeni, megtalálod a megfejtést, vagy valaki más megtalálja, és te élsz vele. Mivel nem öregszel, nem maradsz le semmiről.

  Ez igaz. A diákhitelt azzal adják el, hogy most vagy fiatal, élj most. Minden hitelt azzal adnak el, hogy most azonnal megveheted. Az az érzés, hogy fogy az időnk, baromira hajt minket. Ijesztő az a gondolat, hogy elmúlt a fiatalságom, és jön a haldoklás. Ha kórházba kerülnék néhány évre, vagy kómába esnék, az lenne a legrosszabb benne, hogy elmegy mellettem az élet. Ha bebörtönöznének, akkor is. Amit hüvösön töltök, az kiesik az életemből. Ha nincs öregedés, ezeket józanul lehet kezelni. Elvesztem a lábam, hát majd feltalálok valamit, ahogy mondtad, és akkor megint lesz, és nem lettem agg, nem vesztettem semmit. Lehet, hogy kétszáz év múlva lesz csak lábam, de na és? Akkor is fiatal leszek, addig meg tanulok ötven nyelvet és ötven szakmát.

  Amernek is voltak kemény évei.

  Gyorsan kipusztította azt a falut! 🙂

  Néha nem értem, miért kap olyan sok like-ot vagy dislike-ot egy komment, most a tiédnél sem. Kinek a szemét csíphette itt bármi?

  Nem lényeges. Van, akinek ez sport. Sokszor kapom az üzeneteket facebookon, hogy like-oljak valamit, mert ez fontos. Miért lenne? Ha névvel lehetne like-olni vagy dislike-olni, annak lenne valamennyi értelme.

 8. Petra írta:

  Történetesen van nekem egy, amit már egy ideje gyilkolásznak, de nem nagyon sikerült még elpusztítani.

  Akkor vezesd elő.

 9. kisboros írta:

  Hogy itt a blogon honnan van ez a sok lelkisérült, az szintén érdekes kérdés.

  Ó, még nem jöttél rá?! Dehogynem, csak nem mered leírni.
  Vonzás törvénye!
  Vagy ahogy mondta Bajnai két éve a Parlamentben: “hasonló a hasonlónak örül”.

  És azért jársz te ide keseregni, mert ezt teszi a vonzás törvénye? Az összes többi ember miért nem csinálja? Rájuk nem hat? ?:-)

 10. istvan írta:

  Szabott ideje van a horgászatnak, ugyanúgy mint pl. a kefélésnek. Egyiket a másik idejében ne cselekedjük, s hosszú életűek leendünk e sárgolyón…

  Ez nekem már túl sok szabály.

 11. istvan írta:

  Mindenkinek megvan gumicicája. Az enyém – valszeg többek között – az önmagát minősítő figurák. Egyébként egy nyílt provokáció volt, ezért is reagáltam visszafogottan.

  Szerintem inkább off volt, nem provokáció.

  Azt egyébként gyakran kérdezik tőlem, hogy mazochista vagyok-e, amiért nem törlök bizonyos embereket. (Senki nem téged említett, mielőtt ez jutna eszedbe.)

 12. Thirdeye írta:

  Hát ez igaz ! Viszont mindenki álomvilágban él . A saját álmodat álmodod Te is . Csak lehet hogy nagyon valósnak tűnik

  Már megint a fatalizmus… Az, hogy valaki álomvilágban él, azt jelenti, hogy nem tud érvényesülni abban a környezetben, amiben van, mivel nem látja, mi kell ahhoz.

  Már az is jó ha rájön valaki hogy a karmája nem az övé a bűne sem , és felismerheti hogy ő valójában Isten

  És ha valaki ezt felismeri, akkor mi van? Akkor kiröhögik, leköpik és ettől szomorú? Csak azért kérdezem, mert óvodás koromban voltam ezen a szinten…

  Vannak vírusok? Nemá’!

  Nincsenek hát , csak vicceltem

  Folyton a humor… 😀

 13. Putyin998 írta:

  De ha a kisérletező és a maximalista attitűdöt kihagyjuk

  De ne hagyjuk ki, mert ez benne a lényeg.

 14. Putyin998 írta:

  Nem hagyna el akkor sem ha olyan lennék,mint Hóking.

  Hókingnak, amióta lebénult, több felesége volt. Szóval te is jönnél a különféle kozmogóniai elméletekkel? 🙂

 15. Putyin998 írta:

  A homo sapiens büszke a civilizáltságára, miközben annyi esze sincs mint a legprimítivebb állatnak: nem tudja, mivel kell táplálni a testét, majd vegyi anyagokkal kezeli az emiatt kialakult betegségek tüneteit.

  A táplálkozás egyénileg fontos lehet, de ne túlozzuk el. Társadalmilag vagy történelmileg nincs jelentősége. Egy ember értékét nem lehet abból leszűrni, hogy mit eszik. Mit ettek az Ince pápák, a Hitlerek meg a Darlák? Teljesen lényegtelen. Nem emiatt tették, amit tettek.

  Amiről papolok itten tehát – konkrétan a helyes táplálkozás és a test edzése – nem hobbi, nem életmódnak nevezett úri hóbort, hanem alap – legalábbis kellene, hogy legyen.
  Ennek szinte közhelynek kellene lennie és nem különcködő életmódnak.

  Ok, mi van, ha ez az alap megvan? Mi jön még? Hogyan lesz valakiből úgy igazán VALAKI? Hogyan lesz okos, bölcs, hatékony, messzire látó, nagy formátumú személyiség?

  Küzdeni tudást, fegyelmet , céltudatosságot – és rájöttem hogy az egészben végül már nem az a lényeg hogy mennyire lesz valaki erős és izmos. Rengeteg buta ember van, akik csodát várnak. Másoktól, az államtól, ingyen. Nem tudnak és nem akarnak küzdeni.Én a sporttól ezt tanultam meg, ez számomra a legfontosabb: rájöttem, hogy ha egy nehéz súlyt ki tudok nyomni ezt az akaratommal érem el – így minden mást is meg tudok valósítani az akaratommal.

  Ok, mondjuk, hogy valakinek megtörhetetlen akarata és végtelen küzdenitudása van, de a megfigyelő és adatelemző képessége a nulla körül mozog. Ez az ember majdnem száz százalék, hogy kárt fog okozni az összevissza csapkodásával. Hiszen nem látja, mi mivel és hogyan függ össze. Azt elismerem, hogy a táplálkozásnak, valamilyen fokú edzettségnek, akaraterőnek és küzdenitudásnak van jelentősége, de nem ezek a legfontosabbak, és nem pótolják a fontosabbakat.

  Tisztában vagyok azzal, hogy az embereket nem tudom megváltoztatni: de egy társadalmi réteg attól még létrejöhet.

  Dehogynem. Csak precíz adatértékelés kell az akarat és küzdenitudás elé. 😎

 16. Putyin998

  kisboros írta:

  “hasonló a hasonlónak örül”.

  :laugh:
  De te mostanában kevés örömöt éltél meg vagy tévedek?
  :laugh:

 17. Putyin998

  @ Petra:
  Attól függ,hogy mi az.
  Már az ominózus izéke.

 18. Petra

  Duncan Shelley írta:

  Petra írta:

  A halhatatlanság nem cél, hanem egy tény és nem elérendő, hanem elfogadandó és kihasználandó. Nyilván, ami a lelket illeti.

  Mi a bizonyítékod erre?

  Történetesen van nekem egy, amit már egy ideje gyilkolásznak, de nem nagyon sikerült még elpusztítani.
  Ha tudsz valami jó módszert, akkor csak szólj, kipróbálhatod rajtam azt is. De ne mondd, hogy nem figyelmeztettelek, hogy szívós fajta. 🙂

 19. kisboros

  Duncan Shelley írta:

  Hogy itt a blogon honnan van ez a sok lelkisérült, az szintén érdekes kérdés.

  Ó, még nem jöttél rá?! Dehogynem, csak nem mered leírni.
  Vonzás törvénye!
  Vagy ahogy mondta Bajnai két éve a Parlamentben: “hasonló a hasonlónak örül”.

 20. istvan

  @ Duncan Shelley:
  “És a horgászat, mint deviancia?”
  Szabott ideje van a horgászatnak, ugyanúgy mint pl. a kefélésnek. Egyiket a másik idejében ne cselekedjük, s hosszú életűek leendünk e sárgolyón…

 21. istvan

  @ Duncan Shelley:
  “Tény, hogy járnak ide lelki sérültek, furcsa, hogy ennyire magatokra vettétek. Aki meg tényleg az (szerintem is), az nem kérte ki magának…”
  Mindenkinek megvan gumicicája. Az enyém – valszeg többek között – az önmagát minősítő figurák. Egyébként egy nyílt provokáció volt, ezért is reagáltam visszafogottan. Ha meg valaki lelki sérült /egyébként ki nem???!!!/ remélem, hogy hasznára lesz a blog és a kommentek olvasása…

 22. Thirdeye

  Duncan Shelley írta:

  Nem attól lesz valaki tiszta lelkületű, hogy álomvilágban él.

  Hát ez igaz ! Viszont mindenki álomvilágban él . A saját álmodat álmodod Te is . Csak lehet hogy nagyon valósnak tűnik 🙂

  Duncan Shelley írta:

  Ha nincs karmája, nincs bűne, nincs visszafogottság benne, nem írtja a saját erejét, hatalmát, képességei maximumán van, ő kábé a teremtő isten.

  Már az is jó ha rájön valaki hogy a karmája nem az övé 🙂 a bűne sem , és felismerheti hogy ő valójában Isten 😉

  Duncan Shelley írta:

  Vannak vírusok? Nemá’!

  Nincsenek hát , csak vicceltem 🙂
  Valamire rá kellett fognom hogy miért nem az ember a király .

 23. Putyin998

  Alex írta:

  Putyin998 írta:

  A teljesítmény még nem elég,van bizony aki emberként nem üti meg a mércét: én nem akarok átverni senkit,ezért az értékelést másra hagyom-nekem ez úgysem számit.

  Az egész írásod nagyon tetszett. Ezzel a résszel viszont problémám volt. nem a mondanivalóddal, hanem azzal, hogy mit is értesz az alatt, hogy emberként nem üti meg a mércét.

  Nem egyforma az értékrendünk és ez itt “problémát” jelenthet az egyéni elbirálásban.

  Putyin998 írta:

  Tisztában vagyok azzal, hogy az embereket nem tudom megváltoztatni: de egy társadalmi réteg attól még létrejöhet.

  Mármint, akik felelősséget vállalnak az életükért?
  Igen, de szerintem mindig lesz a társadalomnak ilyen része. Azzal kapcsolatban viszont szkeptikus vagyok, hogy a Gauss-féle eloszlás elve vajon jelentősen változhat-e a társadalmon belül, de szerintem ezt a magad módján Te is alátámasztod azzal, mikor azt mondod, hogy az embereket nem tudod megváltoztatni.

  Nem azokra gondoltam,akik felelősséget vállalnak az életükért.Azokra gondoltam,akik tudják hogy kell élni az életüket homo sapiensként.
  Ehhez felelősségre nincs szükség,csak egy kis józan belátásra és parasztlogikára.

  A privát levelezésemben elkezdett kialakulni egy stabil kis közösség.Itt helyben is egész sok (nem a legjobb szó) követőm és segitőm akadt.

  Hogy értsd:minnél többet tanulok és tapasztalok ezekről a dolgokról,minnél több kvázi “ellenséges” alapelvet hasonlitok össze és tesztelek,annál inkább egy egyszerűbb,teljesebb kép alakul ki előttem.Hobbiból megpróbáljuk ezt formába önteni,úgy hogy teljesen egyszerűen,mindenki számára emészthető legyen.
  Még nem tudom mi lesz a vége,de most már egyre kiváncsiabban várom.
  Természetsen nem az én életmódom(e témakörben)a követendő példa,nyilván elég szélsőséges és egyfajta önkéntes rabszolgaság.
  De ha a kisérletező és a maximalista attitűdöt kihagyjuk belőle,akkor éppenhogy a minnél nagyobb fokú szabadságon van a hangsúly.
  Úgy testi mint lelki értelemben is.

 24. Alex

  Putyin998 írta:

  A teljesítmény még nem elég,van bizony aki emberként nem üti meg a mércét: én nem akarok átverni senkit,ezért az értékelést másra hagyom-nekem ez úgysem számit.

  Az egész írásod nagyon tetszett. Ezzel a résszel viszont problémám volt. nem a mondanivalóddal, hanem azzal, hogy mit is értesz az alatt, hogy emberként nem üti meg a mércét.

  Putyin998 írta:

  Tisztában vagyok azzal, hogy az embereket nem tudom megváltoztatni: de egy társadalmi réteg attól még létrejöhet.

  Mármint, akik felelősséget vállalnak az életükért?
  Igen, de szerintem mindig lesz a társadalomnak ilyen része. Azzal kapcsolatban viszont szkeptikus vagyok, hogy a Gauss-féle eloszlás elve vajon jelentősen változhat-e a társadalmon belül, de szerintem ezt a magad módján Te is alátámasztod azzal, mikor azt mondod, hogy az embereket nem tudod megváltoztatni.

 25. Putyin998

  Duncan Shelley írta:

  Putyin998 írta:

  Látszik,hogy te nem ismered a feleségemet.

  Nem. De most ezzel mit akarsz mondani?

  Nem hagyna el akkor sem ha olyan lennék,mint Hóking.

 26. Putyin998

  Duncan Shelley írta:

  Putyin998 írta:

  Nem hiszem,hogy ez a faj úgy lett a bolygó egyeduralkodója,hogy végigrettegte és végigszorongta a tyúkszaros életét(vagy azt,amit most nagyképűen annak mer nevezni),hanem igenis erős és egészséges,sikerekre és hóditásra éhes egyedekből állt.

  Naja. Vagy mindig volt egy hányad, ami inkább csak volt, mint élt.

  Én mindenesetre nem hiszem,hogy a homo sapiens mai formája lenne a normális.

  Andan bá mióta hangsúlyozza? Az, amit látunk, nem a homo sapiens a maga természetes állapotában, és ez a világ sem a homo sapiens természetes közege.

  Úgy hóditottuk meg ezt a csicska bolygót(ami egyébként nem kis truváj),hogy depresszió ellen picoterapeutához jártunk szopni?Hogy bulimiásokvoltunk,mer’ez normális amúgy?
  Hogy egymást izéltük meg,mert a nyitottság mindenkire mindenhogyan érvényes?
  Nem felháboritó ez a szánalmas löttyedt dekadencia,amiben ez a mostani “civilizáció”fetreng?

  Egyetértek. De ez így kevés, mondani bármit lehet. Hogyan lehet ezen változtatni? Valamikor a kaland felfedezés volt, ismeretlen, vad vidékek meghódítása, kockáztatás, ma inkább csak hűtlenség. Kihívás kellene, olyan, amiről tudják, hogy van értelme, és hiszik, hogy megállhatják a helyüket. De a média ilyeneket nemigen mutat.

  A homo sapiens büszke a civilizáltságára, miközben annyi esze sincs mint a legprimítivebb állatnak: nem tudja, mivel kell táplálni a testét, majd vegyi anyagokkal kezeli az emiatt kialakult betegségek tüneteit.
  Amiről papolok itten tehát – konkrétan a helyes táplálkozás és a test edzése – nem hobbi, nem életmódnak nevezett úri hóbort, hanem alap – legalábbis kellene, hogy legyen.
  Ennek szinte közhelynek kellene lennie és nem különcködő életmódnak.

  Nekem legalábbis ez a dolog nagyon sokat adott – de nem csak izmokat és erőt.
  Küzdeni tudást, fegyelmet , céltudatosságot – és rájöttem hogy az egészben végül már nem az a lényeg hogy mennyire lesz valaki erős és izmos.
  Rengeteg buta ember van, akik csodát várnak. Másoktól, az államtól, ingyen. Nem tudnak és nem akarnak küzdeni.Én a sporttól ezt tanultam meg, ez számomra a legfontosabb: rájöttem, hogy ha egy nehéz súlyt ki tudok nyomni ezt az akaratommal érem el – így minden mást is meg tudok valósítani az akaratommal.
  A teljesítmény még nem elég,van bizony aki emberként nem üti meg a mércét: én nem akarok átverni senkit,ezért az értékelést másra hagyom-nekem ez úgysem számit.

  Tisztában vagyok azzal, hogy az embereket nem tudom megváltoztatni: de egy társadalmi réteg attól még létrejöhet.
  Aztán a többit meglátjuk.

 27. Putyin998 írta:

  Leszarom a nőket.

  Nagy idő az a 13,5… 😎 Hátde ez is magaslabda volt. 🙂

  Látszik,hogy te nem ismered a feleségemet.

  Nem. De most ezzel mit akarsz mondani? Nem nő? Vagy nincsenek ilyen jellegű vágyai?

  Azt hiszed csak a szex tart össze egy kapcsolatot?

  Nem gondoltam ilyet, de mindenképpen a része.

 28. Putyin998

  Duncan Shelley írta:

  Putyin998 írta:

  Ha csak én élhetnék 500évig,de garantáltan,akkor arra nagyon sokan rábasznának

  Mi a bajod a percéletű népekkel?

  Pénzt gyűjtenék és megvennék egy szegény és korrupt országot magamnak,aminek nem lenne kiadatása semmilyen ország felé.Minden bűnözőt befogadnék százalékért.
  Al-Kaida?Bin Laden?Hadd gyüjjön

  Sanszos, hogy belebombáznának a talajvízbe egy idő után.

  Hahaha-A Nato-tól külön fizetést kapnék,ne röhögtess! 😀

 29. Putyin998

  Duncan Shelley írta:

  Putyin998 írta:

  Rengeteg példát tudok hozni,hogy miért élnék utána is még nagyon szivesen százezer évekig is akár.Még egy ilyen ismerősöm is van,aki jó sportoló volt,de deréktól lefelé lebénult,mert egy részeg rendőr hátbalőtte egy búcsúban.Erre edzősködni kezdett,és fekvenyomó csúcsokat döntött.De van más példa is.

  És ez teljes élet?

  A láb nélküli futógyerek,azzal a csodamizériával a lábszárán,aki rekordokat dönt?

  Na jó, de mi van a nőkkel? Mert a futóverseny az még ok, de melyik nő nézne rád egyáltalán?

  Ha az egész testem lebénulna,akkor tanulnék.Amennyit csak birok.

  És te lennél a Putyin Hawking?

  Leszarom a nőket.Látszik,hogy te nem ismered a feleségemet.Azt hiszed csak a szex tart össze egy kapcsolatot? 😐
  Hóking bekaphattya.Lekörözném százszor.
  Hazudozni és fantáziálni én is tunnék.

 30. Putyin998

  Duncan Shelley írta:

  @ Putyin998:
  @ Thirdeye:
  @ istvan:
  Tény, hogy járnak ide lelki sérültek, furcsa, hogy ennyire magatokra vettétek. Aki meg tényleg az (szerintem is), az nem kérte ki magának…

  Én nem vettem magamra,de ez olyan magaslabda volt,amit nem tudtam kihagyni.

 31. Petra írta:

  Oké, majd választok egyet (mondjuk a gazdaságosban, azt úgy sem nagyon figyeli). Mert van kérdésem, sok.

  Mindent figyelek, azt is, csak nem visz rá a lélek…

  Az OFF Topik – sport a nemoffoffja a témának.

 32. Thirdeye írta:

  Az életkedv erősíti az immunrendszert , nem a kaja

  Az is, nem kétséges.

 33. Thirdeye írta:

  Az emberek nem egyeduralkodók , és nem hódítottak meg semmit .
  Egyszerű vírusok kifognak rajtunk , méghogy egyeduralkodó ….

  Vannak vírusok? Nemá’!

 34. Petra írta:

  A halhatatlanság nem cél, hanem egy tény és nem elérendő, hanem elfogadandó és kihasználandó. Nyilván, ami a lelket illeti.

  Mi a bizonyítékod erre?

 35. Ater írta:

  Rajta vagyok, de szerintem lehetséges, hogy ugyanebben az életben elérjek olyan magas szintet ami lehetővé teszi a fizikai halhatatlanságot is, kár volna ezért a testért.. De ha nem is érem el azonnal a halhatatlanságot, de tudok kellő időt biztosítani magamnak és fiatalon tartani a testem addig míg el nem érem a teljes halhatatlanságot és azt, hogy ne találjak lehetetlent, az már egy jelentős fejlődés volna

  Nem gondolnám, hogy szellemileg nem lehet elérni olyan szintet, hogy a testet puszta döntéssel tetszőleges időn át fenn lehet tartani vagy át lehet alakítani. De ahogyan sokkal nehezebb elérni, hogy akarattal felemelj egy kocsit, mint beülni egy targoncába, a testi oldalt én sokkal járhatóbb útnak tartom.

 36. Thirdeye írta:

  Tisztalelkűek azok a holdkórosok akik szelíden élnek , de nem hibátlanul , jó szándékúak , de ezzel semmire sem mennek ebben a világban , ellenségeiknek azt kívánják bárcsak térnének észhez , de ellenségeik szemen köpik őket

  Meg is értem őket, amiért ilyet tesznek.

  A tisztalelkű nekem azt jelenti, hogy bűntelen. Az meg azt jelenti, hogy nincs karmája. Ez a lény hogyan lehet egyáltalán ember?

  Ha nincs karmája, nincs bűne, nincs visszafogottság benne, nem írtja a saját erejét, hatalmát, képességei maximumán van, ő kábé a teremtő isten.

 37. Ater írta:

  Kinek veszi el az életkedvét ha a blogon felvet és levezet egy gondolatot és azt le se szarják? Az életkedvem nem veszi el, de szívesebben olvasnék rá egy választ, mint gyerekkori traumáitokat meg melyikőtök kit ölne meg vagy éppen ki mit látott egy bokszgálán

  A természetes kiválasztódás, ugye…

 38. Thirdeye írta:

  Tiszta lelkületű emberek még a gazembereket is tisztának látják .
  Erre csesznek rá szegények

  Nem attól lesz valaki tiszta lelkületű, hogy álomvilágban él.

 39. Putyin998 írta:

  Ugyanolyannak látunk titeket.
  Kvittek vagyunk?

  Lényegtelen. Nem a nézőpont számít. Az a nagy trükk, hogy nem az számít.

 40. Putyin998 írta:

  Ha szar napom van,akkor mérges leszek,ez egyértelmű.Sőt,továbbmegyek,általában kicsit mérges vagyok.De nem a köznapi értelemben.Inkább felfokozottságnak hivnám.Szerintem a homo sapiensnek ez lenne egyébként a normális kedélyállapota,ha nem lenne mindenki tápanyaghiányos mozgássérült nyomi.

  A düh, mint normális kedélyállapot? Nemá’! Tehát, ha nincs tápanyaghiány, akkor jön a düh? Lehet, veszek egy tortát. 🙂

  Nem hiszem,hogy ez a faj úgy lett a bolygó egyeduralkodója,hogy végigrettegte és végigszorongta a tyúkszaros életét(vagy azt,amit most nagyképűen annak mer nevezni),hanem igenis erős és egészséges,sikerekre és hóditásra éhes egyedekből állt.

  Naja. Vagy mindig volt egy hányad, ami inkább csak volt, mint élt.

  Én mindenesetre nem hiszem,hogy a homo sapiens mai formája lenne a normális.

  Andan bá mióta hangsúlyozza? Az, amit látunk, nem a homo sapiens a maga természetes állapotában, és ez a világ sem a homo sapiens természetes közege.

  Úgy hóditottuk meg ezt a csicska bolygót(ami egyébként nem kis truváj),hogy depresszió ellen picoterapeutához jártunk szopni?Hogy bulimiásokvoltunk,mer’ez normális amúgy?
  Hogy egymást izéltük meg,mert a nyitottság mindenkire mindenhogyan érvényes?
  Nem felháboritó ez a szánalmas löttyedt dekadencia,amiben ez a mostani “civilizáció”fetreng?

  Egyetértek. De ez így kevés, mondani bármit lehet. Hogyan lehet ezen változtatni? Valamikor a kaland felfedezés volt, ismeretlen, vad vidékek meghódítása, kockáztatás, ma inkább csak hűtlenség. Kihívás kellene, olyan, amiről tudják, hogy van értelme, és hiszik, hogy megállhatják a helyüket. De a média ilyeneket nemigen mutat.

 41. Nietz-senki írta:

  Hamarosan le fogom tenni ezt a lantot.

  Visszavonulsz a zenéléstől?

  Életkedv – még egy partit (sakk)?
  Diszkó? – kösz nem!

  Egyik se olyan rossz.

 42. Nietz-senki írta:

  Az a sok szemét gazember – ha meghalna, ugyan-onnan folytatná… ahol abbahagyta.
  Akkor mivel is volnánk előrébb???

  Valaki bizonyos szándékokkal, célokkal benne ül egy évtizedek alatt felépített rendszerben, melyet mozgat, vagy épp most próbál nevelgetni egy cselekvőképtelen testet és napi 6 órában hallgatni a gügyögést, az nem ugyanaz.

 43. Thirdeye írta:

  Látod Annamari , mennyien magukra vették a lelki sérült kölyök szerepét .
  Kérlek tisztázd ezt a dolgot . Nyugodtan nevezz meg

  Na, ez meg hogyan szedett be 4 dislike-ot?

 44. Putyin998 írta:

  Ha csak én élhetnék 500évig,de garantáltan,akkor arra nagyon sokan rábasznának

  Mi a bajod a percéletű népekkel?

  Pénzt gyűjtenék és megvennék egy szegény és korrupt országot magamnak,aminek nem lenne kiadatása semmilyen ország felé.Minden bűnözőt befogadnék százalékért.
  Al-Kaida?Bin Laden?Hadd gyüjjön

  Sanszos, hogy belebombáznának a talajvízbe egy idő után.

 45. Putyin998 írta:

  Rengeteg példát tudok hozni,hogy miért élnék utána is még nagyon szivesen százezer évekig is akár.Még egy ilyen ismerősöm is van,aki jó sportoló volt,de deréktól lefelé lebénult,mert egy részeg rendőr hátbalőtte egy búcsúban.Erre edzősködni kezdett,és fekvenyomó csúcsokat döntött.De van más példa is.

  És ez teljes élet?

  A láb nélküli futógyerek,azzal a csodamizériával a lábszárán,aki rekordokat dönt?

  Na jó, de mi van a nőkkel? Mert a futóverseny az még ok, de melyik nő nézne rád egyáltalán?

  Ha az egész testem lebénulna,akkor tanulnék.Amennyit csak birok.

  És te lennél a Putyin Hawking? 😎

 46. istvan írta:

  Devianciának tekintem ebben a vonatkozásban,pl. a szélsőséges visszahúzódást, a belső emigrációt, de a szenvedélyekbe menekülést, a pótszerek használatát, legyenek azok narkotikumok, mint pl.: a szívnivalók, vagy a tévémánia, horgászat, stb.

  Mit értesz ebben az esetben szenvedélyek alatt? Szex? Azzal meg mi a baj? (Most azért vedd figyelembe a heterooldalságot.) És a horgászat, mint deviancia? :giggle: Ez egy kicsit erős, nem? Soha nem horgásztam, remélem, nem is fogok, de ezt nem tartanám ilyen veszélyesnek.

  Vajon meddig várható el valakitől, hogy erényeivel, akaraterejével, találékonyságával élve felülkerekedjen a külső és belső környezet lehúzó erején?

  Ha van célja, akkor ő fogja magától elvárni.

 47. Putyin998 írta:

  Amúgy mi bajod a csalókkal és más kétes elemekkel?

  Küldeném uránbányába mindet 10-20 évre. Kisebb névsort már most tudnék mellékelni.

 48. @ Putyin998:
  @ Thirdeye:
  @ istvan:
  Tény, hogy járnak ide lelki sérültek, furcsa, hogy ennyire magatokra vettétek. Aki meg tényleg az (szerintem is), az nem kérte ki magának…

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén