Minden gondolatunk, érzelmeink, tetteink, attitűdünk, egész életünk, fizikai állapotunk, képességeink – ezek mind-mind visszavezethetők valamire, egy konkrét valamire.

Érdekes módon, úgy tartják, hogy ez a valami nem fontos, nem meghatározó, mindenkinek a magánügye, és egyébként is abszolúte lényegtelen.

Ha kutatsz egy keveset, észre fogod venni, hogy életed minden mozzanatában van egy közös nevező. Minden tettedben, minden érzésedben, minden gondolatodban van egy közös nevező.

Ez a te elképzelésed arról, hogy mi van, és mi nincs, mi lehetséges, és mi nem, mi a jó, és mi a rossz. Ez a közös nevező a te világképed.

A világképed adja meg egész létezésed keretét.

Ha nem tűzöl ki semmilyen célt, abban ott a világképed. Ha célt tűzöl magad elé, abban is.

Hová akarsz eljutni az életben? Miért oda? Miért hiszed, hogy lehetséges? Miért hiszed, hogy neked lehetséges?

Mit szeretsz? Mit utálsz? Mi nyugtat meg? Mi idegesít fel? Ha problémád van, mit teszel? Ha nehézségbe ütközöl, mit érzel? Mitől gyengülsz el? Mitől önt el az erő? Minden kérdésre a válasz a világképedben van.

A te valóságod alapja, a valóságod maga a világképed.

És legyél egészen biztos valamiben. A világképedet a médiától kaptad. Nem tapasztalatokból áll. A hit egy gondolat, amin erős érzelmi töltés van. A világképed gondolatokból áll össze, melyek mindegyikén erős érzelmi töltés van.

Ha azt hiszed, hogy ez nem igaz, hogy a világkép nem fontos, tegyél egy próbát. Tudnál dolgozni egy célért egy éven át, minden egyes nap, aminek lehetséges voltában nem tudsz hinni?

Ismertem valakit, aki abban hitt, hogy a teste halála után ő a mennyországba kerül. Élete minden napját ez határozta meg. Én nem hiszek ebben, ezért én azt gondolom, hogy elpocsékolta élete minden napját. Ő ugyanezt gondolja rólam. Világkép kérdése.

Bár a gondolataink sokfélék, a céljaink egyediek, az elképzeléseink ránk jellemzőek, ez csak a felszín. A mélyben nincs sokszínűség, helyette uniformizálás van, melyet elterjedt világképekkel értek el. A Földön élő sok milliárd ember néhány világképben hisz. Igazán egyedi elképzelései szinte senkinek nincsenek.

Érdekes módon, úgy tartják, hogy a világképünk nem fontos, nem meghatározó, mindenkinek a magánügye, és egyébként is abszolúte lényegtelen. Ez elég érdekes, nem gondolod?

Az egész civilizációnk világképek alatt nyög. A kereteink nem adnak sok szabadságot.

Amíg a keretek nem változnak, más sem fog változni.

Share