Gondoljuk újra a világot

Gondoljuk újra a világot

Minden gondolatunk, érzelmeink, tetteink, attitűdünk, egész életünk, fizikai állapotunk, képességeink – ezek mind-mind visszavezethetők valamire, egy konkrét valamire.

Érdekes módon, úgy tartják, hogy ez a valami nem fontos, nem meghatározó, mindenkinek a magánügye, és egyébként is abszolúte lényegtelen.

Ha kutatsz egy keveset, észre fogod venni, hogy életed minden mozzanatában van egy közös nevező. Minden tettedben, minden érzésedben, minden gondolatodban van egy közös nevező.

Ez a te elképzelésed arról, hogy mi van, és mi nincs, mi lehetséges, és mi nem, mi a jó, és mi a rossz. Ez a közös nevező a te világképed.

A világképed adja meg egész létezésed keretét.

Ha nem tűzöl ki semmilyen célt, abban ott a világképed. Ha célt tűzöl magad elé, abban is.

Hová akarsz eljutni az életben? Miért oda? Miért hiszed, hogy lehetséges? Miért hiszed, hogy neked lehetséges?

Mit szeretsz? Mit utálsz? Mi nyugtat meg? Mi idegesít fel? Ha problémád van, mit teszel? Ha nehézségbe ütközöl, mit érzel? Mitől gyengülsz el? Mitől önt el az erő? Minden kérdésre a válasz a világképedben van.

A te valóságod alapja, a valóságod maga a világképed.

És legyél egészen biztos valamiben. A világképedet a médiától kaptad. Nem tapasztalatokból áll. A hit egy gondolat, amin erős érzelmi töltés van. A világképed gondolatokból áll össze, melyek mindegyikén erős érzelmi töltés van.

Ha azt hiszed, hogy ez nem igaz, hogy a világkép nem fontos, tegyél egy próbát. Tudnál dolgozni egy célért egy éven át, minden egyes nap, aminek lehetséges voltában nem tudsz hinni?

Ismertem valakit, aki abban hitt, hogy a teste halála után ő a mennyországba kerül. Élete minden napját ez határozta meg. Én nem hiszek ebben, ezért én azt gondolom, hogy elpocsékolta élete minden napját. Ő ugyanezt gondolja rólam. Világkép kérdése.

Bár a gondolataink sokfélék, a céljaink egyediek, az elképzeléseink ránk jellemzőek, ez csak a felszín. A mélyben nincs sokszínűség, helyette uniformizálás van, melyet elterjedt világképekkel értek el. A Földön élő sok milliárd ember néhány világképben hisz. Igazán egyedi elképzelései szinte senkinek nincsenek.

Érdekes módon, úgy tartják, hogy a világképünk nem fontos, nem meghatározó, mindenkinek a magánügye, és egyébként is abszolúte lényegtelen. Ez elég érdekes, nem gondolod?

Az egész civilizációnk világképek alatt nyög. A kereteink nem adnak sok szabadságot.

Amíg a keretek nem változnak, más sem fog változni.

Share
 1. zooom

  Kereteink újragondolása fontos lehet azoknak, akik ki szeretnének abból törni, szűk számukra, ellentmondásba ütköznek a határokon belül, stb, összességében elfogadhatatlanná válik.

  A gond sokszor ott van, hogy a kiutat ezen kereteken, határokon belül keressük és berögzült mintázataink, megoldóképletünk a kereteken belül van, azon belüli változókkal dolgozik.

  Egy ismert feladat, a  kilenc pont összekötése négy egyenessel láttathatja ezt a helyzetet, az életünk ennél kevésbé vizuális és kevésbé van elválasztva fekete fehéren, így azt gondolom, hogy nehezebben vehetjük észre láthatatlan vagy az alábbi példánál sokkal kevésbé látható határainkat.

  http://goo.gl/GGvPVg

  Sokan viszont ki sem akarnak törni, mert azt hiszik vagy úgy tudják ez lehetetlen.

  Az, hogy a világképem a médiától kaptam, így két mondatban meredek, mint önmagát bizonyító állítások, illetve amennyiben a média a médiumokat is magába foglalja, így a minket körülvevő embereket, olyan jelentéshajlítással teljesen elfogadható számomra.

   

   

 2. udvary94

  Szerintem nem kell a világot újragondolni.

  Fölösleges macera. Úgy értem, hogy ha tudjuk, mi az, ami hat ránk negatívan( ami a médiától van) azt egyszerűen ignorálni kell, nem szabad hagyni, hogy befolyásoljon. Nem hiszem, hogy mindenkinek jó az, ha különböző egyedi és radikális nézőpontok szerint él/ nézőpontokat vall, akkor felégne a világ. Valahogyan inkább a már meglévő világképek közül kell kiszelektálni azt ami jó és értékes, és aszerint élni.

 3. Alex

  A cikk tetszik. Ennek ellenére – szokásomhoz híven – a problémás pontjaira összpontosítok (valamiért mindig vannak olyan kijelentések, amik a kezdeti lelkesedésemet lehűtik, Duncan mindig elmegy valamiféle szélsőségig):

  És legyél egészen biztos valamiben. A világképedet a médiától kaptad.

   

  Ez erőssen kétséges. A tapasztalat biztos, hogy belejátszik a világkép kialakításában, ahogy a személyiséged is fontos tényező.

  A mélyben nincs sokszínűség, helyette uniformizálás van, melyet elterjedt világképekkel értek el.

  Ez az emberi gondolkodás sajátosságainak az eredménye. Az emberi gondolkodás a rengeteg információt, ami a környezetből felénk áramlik,  mindig egyszerűsíti, hogy feldolgozható állapotba hozhassa. Ez egyszerűsítés formái a : általánosítás, elhagyás és torzítás. Ez az eljárás komplex világot egy egyszerűbb, de ezáltal egy felfoghatóbb illetve feldolgozhatóbb világgá alakítja át. Ennek az egyszerűsítésnek eredménye viszont az  is, hogy uniformizálás lép fel. De ez magából az ember faji jellegéből, az öröklött és faji sajátosságnak tekinthető gondolati sémákból fakad, ami ugyan a média nyújtotta sok sémát sokszor eredményesen átvesz és beépít, kihasznál, de média is csak a biológiai alapot szolgálja ki.

  Az egész civilizációnk világképek alatt nyög. A kereteink nem adnak sok szabadságot.

  A nagyobb szabadsághoz más gondolati sémák szükségesek. Ez lehetséges szerintem önfejlesztés által. Az emberi elme képes arra, hogy az erősen egyszerűsített világot egyre komplexebb módon fogja fel, de erre ternírozni kell az elmét.

   

   

 4. stargate

  “Érdekes módon, úgy tartják, hogy a világképünk nem fontos, nem meghatározó, mindenkinek a magánügye, és egyébként is abszolúte lényegtelen. Ez elég érdekes, nem gondolod?”

  Kik tartják úgy? Nem tudom, kikre gondolsz….

  Ha lényegtelen, akkor miért igyekszik olyan behatóan formálni a “massza” világképét a média?

  “Igazán egyedi elképzelései szinte senkinek nincsenek.”

  Az biztos, hogy keveseknek, de vannak egyedi elképzelések. Az internetnek köszönhetően mindezek elérhetővé váltak, és ahol termékeny talajra találnak, ott megindul a csírázás.

  Amióta kikapcsoltam a tévét, gyökeresen megváltozott a világképem és csak abban vagyok biztos, hogy folyamatosan változni fog a továbbiakban is.

   

   

 5. csabi

  Érdekes az a gondolat, hogy a világképeink bezárnak minket, és “nem adnak sok szabadságot”. Csakhogy nem igen lehet tökéletes keretrendszert találni, az emberek világképei mind hibásak valamilyen szempontból, valamilyen aspektusuk rossz eredményre vezet végső soron. Erre egy érdekes példa a hinduizmus, ami nem tulajdonít jelentőséget, értéket az életnek önmagában, egy álomnak hiszi, örök körforgásnak, amiből nehéz kiszállni. Ez a világnézet pontosan olyan eseményekbe torkollik, mint a csoportos erőszakoskodások, amiről gyakran hallani, hisz úgy vélik, a tetteiknek nincs semmi következménye, nem tisztelik mások emberi mivoltát.

  Ennek ellenére úgy hiszem, még mindig a vallások a legpontosabban felépített keretrendszerek, persze rengeteg ellentmondással és túlkapással, de ha ezek nem lennének, csupán még nagyobb fejetlenséget eredményeznének. Mert természetesen keretrendszerek nélkül nem lehet élni. Viszont bizonyos rendszereket lehet felsőbbrendűeknek tekinteni másokkal szemben, például azokat, amik nagyobb jólétet, harmóniát hoznak létre.

  Azért is nagyon nagy és nyomós kérdés, ami a végén felmerül, hogy amíg a keretek nem változnak más sem fog. Mégis mik azok az alapelvek Szerinted, amik alkalmasak arra, hogy egy “újragondolt” világot érdemes legyen felépíteni rájuk?

 6. bakostamas

  Tetszik az oldal, áttekinthető, igényes 🙂

  Ezek a “világképek” tényleg észrevehetőek minden embernél, a viselkedésükben , kinyilatkoztatásaikban. Nem kell pszichiáternek lenni , hogy észrevegyük , hogy mennyivel különböznek tőlünk és ,hogy valami egészen más az elképzelésük ezzel az Élettel kapcsolatban. Persze a média az mindenkit meghülyít, vonszolnak minket madzagon, mint a csattogós lepkéket a gyerekek, mi meg benyeljük a sok moslékot és hülyeséget amit csak kapunk. Szerintem a szülőknek óriási felelőssége van abban, hogy a gyerekek világképe rendben legyen és egészséges generációk jöjjenek utánunk.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén