Gondoljuk újra a világot

Z világháború – filmkritika

Filmkritika dömping van, látjátok? De nem lesz ebből rendszer, senki ne aggódjon, nem alakulunk át mozis oldallá.

Kritikákat olvasni és nézni sosem tartozott a kedvelt időtöltéseim közé. Szakmai alapú, objektív elemzéseket szívesen vennék, de az ilyen ritka. A legtöbb teljesen szubjektív, sőt bántóan szakmaiatlan. Az amatőrizmust gyakorta szakkifejezésekkel való dobálózással és műveltségi vetélkedőket idéző felsorolással próbálják elfedni, ám ettől még az, ami.

Az egyetlen kritikai sorozat, amit szerettem, a Rossz pc játékok-sorozat. Na, az tényleg király volt!

World War Z – Z világháború.

Az a bizonyos Z betű a címben a zombi szóra utal. A zombi szó meg arra utal, hogy gagyi, ócska, pocsék, szemét, B kategória, mert általában a zombi a silány filmek visszatérő hatáseleme. Sajnálom, hogy valószínűleg nagyon sokan éppen azért maradnak távol a filmtől, mert zombik vannak benne, és a zombi-filmes emlékeik nem épp azt sugallják nekik, hogy itt minőségi filmről van szó. Pedig de.

A Prometheus elvette a kedvemet a moziba járástól, a Z világháború visszahozta.

Egy filmtől azt várom el, hogy kikapcsoljon az életemből (akkor is, ha épp a legjobb minden), és elgondolkodtasson, hogy vajon én mit tennék abban a helyzetben.

A Z világháborúban a zombik őrült iramban futnak, csak enni akarnak, nem éreznek fájdalmat, nagyon nehéz leállítani őket, akit megharapnak, az 12 másodperc alatt átváltozik, és megy élőket enni. Hatalmas tömeg, megjelenik az utcán 1 zombi, megharap valakit, rohan tovább, elkap valaki mást, rohan tovább, közben az első áldozat már felkelt, rátámad az élőkre… Békés nagyváros, autók, járókelők, aztán mintha égő gyufát dobtak volna a kiszikkadt szalma közé.

Ha ott történik tőled 200 méterre vagy 2 kilométerre, köztetek utak, házak, erdő, akármi, ne hidd, hogy van időd bármire is. Lehet, hogy van még 1 perced, lehet, hogy 2, mire elér az első zombi, de mire elér az első, már ott vannak mindenhol, minden irányban, és bekerítettek téged.

Te mit tennél?

Én mit tennék?

Minek filmet nézni, ha nem élem bele magam annyira, hogy azt képzelem, az a valóság? Minek olvasni, játszani, ha nem élem bele magam, ha nem olvadok bele a történetbe, ha az illúzió ideiglenesen nem nő az érzékleteim fölé? Ha nem reagálok érzelmileg arra, ami a vásznon pereg, úgy, mintha az életem lenne, akkor minek ez az egész?

A Z világháború két órája körülbelül annyinak tűnik, mint az After Earth két perce. Mi? Már vége is? A francba!

A filmen első megtekintésre nehéz fogást találni, a hangulata, a látvány, a karakterek mind nagyon rendben vannak. A mondanivaló pozitív, a filozófiája pedig olyan, amin egy ideig el lehet gondolkodni.

Negatívumként az érzelmi szálat tudom megemlíteni. A főszereplő (Brad Pitt) visszavonult szakértő, a családjának él, az elszabaduló pokol miatt azonban kénytelen ismét – CSELEKEDNI.

Valahányszor bejött a filmben a családi jelenet, a szívszorítónak szánt búcsúzkodás, a könnyes, megható, romantikus, szeretetteljes, szerelmes gügyögés, kínszenvedéssé vált minden másodperc. Komolyan azt kívántam, bárcsak meghalna már a családja, hogy ne akadályozzák többé a főhőst a CSELEKVÉSBEN.

A moziban jöttem rá, hogy milyen hihetetlenül utálom az érzelmi szálakat a filmekben, de rájöttem arra is, hogy miért. A legtöbbször ezek az érzelmi szálak erőltetettek, akadályozzák a hőst, ballasztként jelennek meg, ráadásul sok értékes ember, jó karakter halálát is okozzák. Ahelyett, hogy motiválnák a hőst, akadályozzák. Ahelyett, hogy erőssé tennék a hőst, elgyengítik, aggódó, nyüszítő, szánalmas árnnyá teszik.

Utálom ezeket az érzelmi szálakat, mert nem részei a cselekménynek, nem építik a karaktereket, hanem csak azt a célt szolgálják, hogy a moziban ülő családos embernek megremegjen a szája, hogy jaj, de szörnyű. Én ezt olcsó hatásvadászatnak tartom, ezért utálom.

Amikor az érzelmi szálnak van értelme, mert motiválja, erősebbé teszi, cselekvésre készteti a hőst, akkor rendben van. Ez a ritkább.

A Z világháború Max Brooks azonos című könyve alapján készült. A könyv óriási bestseller, műfajilag igen nehéz besorolni. Hasonlít a levélregényre, mivel nincsenek benne igazán szereplők, jelenetek, párbeszédek: jelentések és interjúk sorozata, melyek alapján az olvasó rekonstruálhatja az eseményeket.

A könyvet nem lehetett egy az egyben átültetni filmre, magából a háttérvilágból, néhány megemlített eseményből kellett összerakni a film történetét, valódi cselekménnyel, valódi fontos szereplőkkel.

A World War Z nem horror, inkább thriller, de leginkább katasztrófafilm.

Cégünk javasolja megtekintésre.  😎

Share

Commentek

Előző

A Szex, 1. rész

Következő

A Szex, 2. rész

 1. aelod

  zCevard írta:

  Bendegoose írta:

  egy boldog menekült izraeli nő

  Mármint arab. Ez a lényeg.

  Hát nem tudom, hogy Dávid fiai egy ilyen helyzetben mennyire fogadnák be Mohamed gyermekeit a kis erődjükbe, na mind1 is.

 2. zCevard

  Bendegoose írta:

  egy boldog menekült izraeli nő

  Mármint arab. Ez a lényeg. :sarcasm:

 3. @ aelod:
  Engem csak önmagában érdekel a film.

  A Riddick sok szempontból zavart, először is azért, mert szinkronizálták, és emiatt nem akartam megnézni, mert nehogymár Vin Dieselt szinkronizálják! Ott nem tudtam elvonatkoztatni, és ezért nem is írtam róla kritikát. Ha kijön DVD-n, br-en, megnézem, EREDETI HANGGAL, és majd utána írok.

  Az sem érdekel, ha Jason Statham minden filmben ugyanazt a karaktert hozza, csak a neve más (1-2 kivételtől eltekintve), hiszen épp azt várom el a filmjétől, nem mást, és ezért utáltam a Kolibri-kódot, mert egy gyenge szerencsétlen volt benne.

  Az Old boy jó volt, egyszer. De az, hogy a fickót befalazták 15 évre, meg kivágta a nyelvét, az nem olyan elem, ami miatt újra látni akarnám. A kalapácsos folyosó jelenet viszont megérdemelten lett stunt-díj, az kemény.

  Samara menjen be a barlangba! 😀

  Egyébként Samara már felnött. http://www.teenidols4you.com/blink/Actors/daveighchase/daveighchase_1294960113.jpg Nem tudom, ki ijedne meg, ha kimásza a tévéből? 😀

 4. aelod

  Duncan Shelley írta:

  Vannak emberek, akik mindent fitymálnak, hogy ezzel másokat lejjebb, magukat magasabbra helyezzék. Na, én nem ilyen vagyok.

  Én sem. Csak “elmondtam” amit gondoltam a filmről.

  Nagyon sok zombifilmet láttam, vannak klisék, amik ezt a műfajt azzá teszik, ami. Ha a westernből, krimiből stb. kiveszel ezt-azt, már nem lesz az a műfaj. Ezek követelmények.

  Értem én, hogy egy zombis filmbe kellenek az élőholtak és azt is, hogy harapdáljanak. Ezt elfogadom. Ez műfaji sajátosság. De ha a filmet a saját műfaján belül ítélem meg akkor sem tudok olyant felidézni amiben korszakalkotót hozott volna.

  rengeteg logikai hiba jött elő.

  Ebben is volt logikai hiba. 🙂
  De a film kérdés is ízlés dolga szerintem.
  Nem hiszem, hogy neked mondjuk tetszene az Old Boy pl. Mert nekem a descent pl nem 🙂 A kör pláne. Agyf*szt kapok attól a fimtől….

 5. aelod írta:

  Igazából semmi újat nem láttam. Ezerszer lerágott csont mind a sztori mind pedig a karakterek. A cgi effektek nem voltak rosszak. Főleg amikor támadták jerCsak Brad Pitt színészi játéka tette a filmet nézhetővé.

  Vannak emberek, akik mindent fitymálnak, hogy ezzel másokat lejjebb, magukat magasabbra helyezzék. Na, én nem ilyen vagyok. Ennek részben az az oka, hogy az én munkám sem tökéletes. 😀

  Nagyon sok zombifilmet láttam, vannak klisék, amik ezt a műfajt azzá teszik, ami. Ha a westernből, krimiből stb. kiveszel ezt-azt, már nem lesz az a műfaj. Ezek követelmények. Egyszer elmentem egy westernfilmre, de nem western volt, hanem családi dráma. Anyáztam, mint az állat, képzelheted. Családi drámára az életben nem mennék el.

  És ha már zombis poszt apokaliptikus film akkor az I am Legend a favorit.
  Ezerszer jobb volt. Kb mindenben…

  Nem jobb, gyengébb. Moziban elsőre tetszett, de már utána, amikor beszélgettünk róla, rengeteg logikai hiba jött elő. Élményként egyszer jó volt, de már DVD-n sem vettem meg. Ráadásul én abban a helyzetben sokkal jobban csináltam volna, mint Smith ügynök. 😎

  The Descent, az igazi horror. Abban is sok a hiba, például hogyan lenne már ilyen világos egy barlangban??? De élményként, a szituáció, az nagyon hatásos volt. Még fél évvel a mozi után is beszélgettünk néha róla, hogy mit tettünk volna abban a helyzetben. Meg azon röhögtünk, hogy milyen jó lenne, ha beküldenénk a barlangba Riddicket. 🙂

  A Kör 1 még, ami top nálam a műfajban.A romero-féle filmeket nem szerettem.

 6. aelod

  Tegnap megnéztük a filmet.
  Hááát felemás érzéseim vannak.

  Igazából semmi újat nem láttam. Ezerszer lerágott csont mind a sztori mind pedig a karakterek.
  A cgi effektek nem voltak rosszak. Főleg amikor támadták jerCsak Brad Pitt színészi játéka tette a filmet nézhetővé.

  És ha már zombis poszt apokaliptikus film akkor az I am Legend a favorit.
  Ezerszer jobb volt. Kb mindenben…

 7. Bagarja

  Megnéztem én is, tényleg elég jó volt.
  Végre nem a gyorsanmenekülős-lassanüdözős-demégisutolérős ZS kategóriás zombifilm 😀

  Mondjuk volt benne pár feleslegesen logikátlan és hiteltelen jelenet, gondolok itt a repülőn kézigránátrobbantásos részre, amikor persze mindenki meghal, csak a főhős és a kísérő csajszi nem. Azt kihagyhatták volna.
  Meg mondjuk nem tudom milyen szuperérzékelésük van ezeknek a zombiknak, hogy 100-al futva is érezték rajta, hogy beteg, mert amelyik megszaglászta azt még megértem, de akik a folyosón csak úgy elszáguldottak mellette azt nem nagyon…

 8. aelod

  Jaklin írta:

  aelod írta:

  Nem félek a sötétben, zombis filmektől meg pláne.

  Kár, hogy nem tudod magad beleélni a filmekbe… Ha félsz, akkor sokkal élvezetesebb egy zombis film.

  Azt majd én tudom mibe élem magam bele :laugh: :laugh: először is abba ami hiteles.
  most őszintén egy Zs kategóriás zombis film mennyire hiteles?
  Na ugye….

  A Z meg nézős csak jussak el odáig.

 9. Jaklin

  aelod írta:

  Nem félek a sötétben, zombis filmektől meg pláne.

  Kár, hogy nem tudod magad beleélni a filmekbe… Ha félsz, akkor sokkal élvezetesebb egy zombis film.

 10. prolizoli

  Duncan:
  Pánikoltam is kissé, mivel az a rögeszmém, hogy magyar színészt azért szerepeltetnek nemzetközi produkcióban, mert olcsó. A magyar színjátszásnak van valami általam nem megfogalmazható, de felismerhető sajátossága, ami véleményem szerint nem állja meg a helyét egy nagy filmben.

  Bendegoose:
  …mert a nemzetközi produkciókból messze kirúnak a mai magyar színészek. A régi nagy öregek (és nekem a Kabos nem az) meg már nem vannak…

  A laikus véleményem az, hogy a régi nagy magyar öregek sem mutatnának másként. Ez nem azért van mert kevésbé tehetségesek hanem azért mert másként tanulták-ják a szakmát mint a kintiek. Egy jó színész mindent el tud játszani mondják, de azért különbség színpadra és filmre játszani. Magyarországon főleg színpadra oktatnak Amerikában pedig vannak olyan vonalak ahol kimondottan a kamerára fekszenek rá. De azért az már megfigyelhető, hogy a fiatalabb generációs magyar színészek másként játszanak mint az öregebbek. Egyrészt átvesznek a nyugatiaktól ezt-azt másrészt pedig a közeg amiben felnőnek más mintákat mutat nekik. Ezáltal olyan filmekben amelyek a mai problémákkal és mai közegekben játszódnak hitelesebbek mint a régiek.
  De szerintem nagyban függ a rendezőtől és a forgatókönyvtől is, mert egy színész azt igyekszik nyújtani amit a rendező elvár tőle és amit a forgatókönyvből ki lehet hozni.

  Nekem például az egyik kedvenc magyar vígjátékom az Argo. Még ha sok eleme koppintás is (főleg Guy Richie-től) akkor is azt mondom, hogy így kell ezt csinálni. Ebben számomra a színészek hitelesek voltak mind az öregebbek mind a fiatalabbak. Ha az Argot megnézi egy külföldi, megérti és nevet rajta, de egy Üvegtigris után csak nézni fog kifelé a fejéből, hogy ez meg mi a fa.z volt, burlesk?

 11. aelod

  Duncan Shelley írta:

  Sajnálom, hogy elgagyizták, részben az új tinicsapatos karakterkoncepció miatt, részben azért, hogy belepaszírozhassák a 16-os karikába.

  Igen ez nyomott itt sokat a latban
  de könyörgöm egy alien film mié 16os?
  16os legyen a bariközi 😀 me a barta csúnyán beszél

 12. Bendegoose

  @ Duncan Shelley:
  Ja, nekem is feltűnt és a stáblistánál én is figyeltem. Valóban pont megfelelő súlyú volt a karakter. Klassz volt a kiscsaj, ami valóban ritka, mert a nemzetközi produkciókból messze kirúnak a mai magyar színészek. A régi nagy öregek (és nekem a Kabos nem az) meg már nem vannak…

 13. @ Bendegoose:
  A főcímnél megakadt a szemem egy magyar neven, Daniella Kertesz.

  Pánikoltam is kissé, mivel az a rögeszmém, hogy magyar színészt azért szerepeltetnek nemzetközi produkcióban, mert olcsó. A magyar színjátszásnak van valami általam nem megfogalmazható, de felismerhető sajátossága, ami véleményem szerint nem állja meg a helyét egy nagy filmben. Vannak a színészek, és vannak a magyar színészek. Másfelé is van ilyen sajátosság, például a kínai színész vagy orosz színész is rendelkezik rossz értelemben vett sajátossággal, amit kevesen tudnak levetkőzni magukról.

  Csak a film legvégén, a stáblistát olvasva jöttem rá, hogy ki volt ez a Daniella Kertesz: a filmidő jelentős részében együtt harcolt Brad Pittel. Sose gondoltam volna, hogy ő az. Kellemesen csalódtam. 🙂

  Bár az is igaz, hogy a hölgy nem itt született.

 14. @ aelod:
  Érthető, nem?

  Mivel nagyon nem tetszett, nincs kedvem újra megnézni, csak azárt, hogy összeszedegessem, ami nem tetszik. 🙂 Olvastam a reakciót is a 40 kérdésre, de elég gyatra volt. Ha a válaszok egy része a kivágott jelenetekben van, abban mi a poén? Az meg nem válasz, hogy a multiknál kozmetikázzák a teszteket, ezért került egy idióta biológus a csapatba… Ez az emberiség történelmének legnagyobb vállalkozása, amihez nem fogható semmi. Magánfinanszírozású, a szponzor élete függ attól, hogy célt érjenek. És mégis kozmetikázzák a teszteket? 😀

  Sajnálom, hogy elgagyizták, részben az új tinicsapatos karakterkoncepció miatt, részben azért, hogy belepaszírozhassák a 16-os karikába.

 15. Bendegoose

  Zseniális volt a film. Nagyon tettenérhető a ballasztos érzelmi szál, amikor megszólal a telefon és egy csomó kiváló katona meghal. És az, hogy egy boldog menekült izraeli nő mikrofonba éneklési kényszere miatt elpusztul egész izrael, nos az fenomenális. Nagyon jól sikerült érzékeltetni, hogyan vezethetők vissza egyetlen emberi döntésig komoly eseményláncolatok. Tetszett, hogy a karakterek nem hősök voltak, hanem emberek, mint pl. a pilóta, aki otthagyja…
  Szóval én is nagyon ajánlom megtekintésre. A könyvet most fogom elolvasni majd, az is nagyon érdekel. 🙂

 16. aelod

  @ Duncan Shelley:
  Tudtam, hogy ezt linkeled be…mindenki ezt linkeli…

 17. aelod

  @ Duncan Shelley:

  Nem láttam még a Z-t szóval igenis szeretném magam beleélni. 🙂 mivel minden nap látok zombikat, munkába menet és jövet. Csak ezek nem akarnak megharapni senkit, habár némelyiknek eléggé habzik a szája, és erősen csahol…

  Nem sok logikai baki van a P-ban. Logikusan épül fel. Az hogy a szereplők hiteltelenek, hát istenem van ilyen nem?

  A magyar nem ért semmit, csak ha a szájába rágják. Amolyan jó hálivúdi mézzel bekent maszlaggal testesüljön meg ez látvány, vagy óriási hype formájában.

  Emlékszem amikor vetítették a mátrix első részét és a prömier után meginterjúvoltak pár embert. Kérdezték, hogy mik voltak a benyomások, tetszett nem tetszett stb. 10ből 8 nem értette a filmet. No comment…

 18. aelod írta:

  Mit felejtettem el?

  Azt, hogy miért nem tetszett a Prometheus. Hiteltelen szereplők miatt.

  Megjelent egy rakás kritika, tele a film logikai bakiaival, azokat bele sem kalkuláltam, amikor írtam a kritikát.

 19. aelod írta:

  Egyedül néztem.
  Nem félek a sötétben, zombis filmektől meg pláne.

  Dehogynem. Azért nem vagy hajlandó magad beleélni. 😎

 20. aelod írta:

  Így is azért törölték ezeket mert nem érti a kedves amcsi néző, hogy mit is lát.
  Volt egy sorozat a Heroes. Nagyon szerettem. Befejezték mert a nézőket összezavarta az időugrás….

  Ha a magyar érti, akkor bárki bárhol.

 21. aelod

  @ Duncan Shelley:
  Mit felejtettem el?

 22. aelod

  @ Jaklin:

  Egyedül néztem.
  Nem félek a sötétben, zombis filmektől meg pláne.

 23. aelod

  @ Jaklin:
  Így is azért törölték ezeket mert nem érti a kedves amcsi néző, hogy mit is lát.
  Volt egy sorozat a Heroes. Nagyon szerettem. Befejezték mert a nézőket összezavarta az időugrás….

 24. vilko barnabás főtitkár írta:

  az egyik gyereke még asztmás is hihi

  Ja, ha még sánta is, hát…

 25. Jaklin

  aelod írta:

  28 nappal később. Hát nem tudom, egyetlen egy képkockája sem ragadott meg. Lapos, szerintem elcsépelt, hatásvadász low budget szaga van.

  Sötétben vagy világosban nézted? Egyedül vagy többekkel? 😀

  aelod írta:

  A Prometheus igenis jó film csak látni kell hozzá a sok kimaradt jelenetet

  Az milyen film már, hogy csak a kihagyott jelenetekkel jó? Hát nem tudom, talán másfél órai plusz jelenet úgy, hogy törlik a jelenlegit, lehet, hogy egész jó filmet hozna ki belőle. 😉

 26. @ aelod:
  Ja, de, olvastad, de akkor elfelejtetted. 😀

 27. aelod

  Jaklin írta:

  28 nappal később

  Hát nem tudom, egyetlen egy képkockája sem ragadott meg. Lapos, szerintem elcsépelt, hatásvadász low budget szaga van.

  Nálam sokkal inkább az I’m Legend ha zombis.
  A kutyás jelenet …. akinek van volt kutyája átérzi mint én.

  Duncannel meg egyet értek az érzelmi szállal kapcsolatban. Minden hansonló karakterisztikájú sztoriban a főhőst puncivá lágyítja a szerettei látványa vagy hiánya esetleges elvesztése. Ahelyett, hogy ő lenne ezektől a szuperhős, az übermencs.

  Duncan!

  A Prometheus igenis jó film csak látni kell hozzá a sok kimaradt jelenetet. Ezeket még meg is osztottam azt hiszem a P. kritikája rovatban még anno, de nem reagáltál rá a mai napig…..( elkerülte a figyelmed tuti ).

 28. vilko barnabás főtitkár

  ja fasza

  az egyik gyereke még asztmás is hihi

  én azt láttam hogy vészhelyzetben az emberek nem kapnak rohamot csak utána törött combcsonttal is láttam tatát fürgén mozogni aztán utána napokig felkelni sem tudott de amikor menni kell akkor menni kell nincs kecmec

 29. Jaklin

  Na azért ez így nem egészen igaz: a 28 nappal később konkrétan nagyon ott volt… 🙂

  Érdekes, nekem abszolút nem tetszett a könyv. Érdekes volt, egyedi, elgondolkodtató, “szakmai” dokumentumkönyvnek megállná a helyét, regénynek szerintem csapnivaló. Szó szerint unalmas volt.

  A film ennek ellentettje. Magával ragadó, izgalmas, igazán jó a hangulata, profik a színészek.

  Sőt, még logikus is, ami nem sok horrorról és/vagy katasztrófafilmről mondható el. Hány efféle filmben láttam, hogy a főhős (nő) bemegy a sötét sikátorba, mert morgást hall odabentről, viszont kíváncsi… Vagy a szereplő nem készít magának valami fegyvert, mert… mert nem tudom, miért.

  Nekem az érzelmi szál még belefért. Nem volt túl sok benne.

  Szóval, meg kell nézni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén