A történelem folyamatai lassúak és hosszú ideig tartanak, mégis, a legnagyobb változások mindössze tíz év leforgása alatt mennek végbe. A történelemben akadt néhány ilyen tízéves periódus, ami új útra terelte az addigi folyamatokat.

Az egyik (nyilván nem az első) ilyen fontos évtized: az 1770-es évek. Ekkoriban torpant meg a központosított globalizáció, az egész Földre kiterjedő birodalom kiépülése. A Függetlenségi Nyilatkozat és a Függetlenségi Háború amolyan civilizációs resetként működött. Egy hatalmas, élelemben és nyersanyagban gazdag, a birodalmi befolyástól roppant távolságra lévő földrész önálló fejlődésbe kezdett, konkurenciát teremtve az addig egyeduralkodó hatalomnak. (Az 1783-as békekötés kiskaput biztosított ugyan a birodalomnak, de hosszú időre visszavetette a törekvéseket.)

A másik fontos évtized: az 1910-es évek. Szövetségre lépett két R kezdőbetűs, befolyásos dinasztia, megszületett a FED, a pénzkibocsátás az Egyesült Államokban magánkézbe került, megszületett a gyógyszeripar, kötött tananyaggal központosították az orvosi képzést, és az orvostudomány ekkortól kezdett gyógyszerközpontúvá válni.

Újabb fontos évtized: az 1940-es évek. Kiterjedt és lefutott a második világháború, megszületett a méltán legendás Nemzetbiztonsági Törvény az Egyesült Államokban, létrejött a CIA, a NATO, a KGST, kezdetét vette a hidegháború.

A következő fontos évtized: az 1990-es évek. Véget ért a hidegháború. megszűnt a Szovjetunió, megszűnt a KGST, megszűnt a Varsói Szerződés, megszűnt a kommunista blokk. Egyes történészek a 90-es évekre teszik a globalizáció korának létrejöttét, ami egy új történelmi kor kezdete.

Két prognózis két újabb évtizedre mutat rá.

A 2020-as évekre súlyos politikai válságot várnak, melyet az informatikai technológia fejlődése hoz el. Az informatikai technológia a 2020-as években számolja fel teljesen a magánszférát, ekkoriban fog megszűnni a magánélet, és életünk minden apró mozzanata központilag követhető, megfigyelhető és kontrollálható lesz. (Adalék: egyes technológiai szakírók a 2020-as évek végére teszik az emberi értelemmel már nem követhető MI megjelenését.)

A 2040-es évekre sosem látott gazdasági válságot prognosztizálnak. Ekkorra tetőzik néhány folyamat, melyek együttesen okozzák a válságot. Az informatikai technológia, a gépesítés, a robotizálás, a túlnépesedés, a környezetszennyezés közösen hozza el a munkanélküliség évtizedét, melyben emberek milliárdjainak nem lesz munkája. Vajon mit fognak csinálni, mihez fognak kezdeni?

A történelem változásait a longitudinális hullámok írják le legjobban.

Néha vannak előjelek a felszínen, néha nincsenek. Néha vannak, de valami eltereli a figyelmet.

Érdekes elegy kezd összeállni ezen a bolygón, ha a felfutó folyamatokat nézzük. Nemrégiben írtam egy cikket arról, hogy az öregedésgátlás lesz a történelem legnagyobb üzlete. Ezt még tegyétek hozzá a 2040-es évekre várt válsághoz. Egyre több ember, egyre hosszabb élettartam, egyre több automatizálás, egyre kevesebb munka… rakjátok össze.

Nyilvánvalóan sok hiányossága van ennek a cikknek, mert nem teljes, és nehezen lehetne az. Ha tudtok más fontos évtizedekről, melyek már elmúltak, vagy prognózisokról (és nem jóslatokról) közelgő fontos évtizedekről, kommentként egészítsétek ki a cikket.

Share

Commentek