Kérsz egyet? Szereted?

Van egy régi vicc, mely szerint tökéletes párkapcsolat csak egy mazochista és egy szadista között lehetséges.

– Üssél!

– Nem!

– De üssél!

– Neeeem!

– Könyörgöm, üssél!

– Azért se ütök! Szenvedj, te rohadék!

A vicc poén, de csak egy vicc. A valóság nagyon közel áll hozzá, de nem pont így működik: a valóságban ütnek, kézzel, szíjjal, gyakran csak szavakkal. És tűrik.

Nagyon régóta meggyőződésem, hogy az emberek többsége egész egyszerűen mazochista. Főleg a nők. Tűrik azt, ami nem jó, ami fáj, amitől szenvednek. Tűrik, mintha élveznék. És közben tönkremennek, emberileg, érzelmileg, testileg.

Soha életemben nem láttam, nem hallottam olyan párkapcsolatról, amit irigyeltem volna, amit mintaként tekintettem volna a magam számára. Ezzel senkit sem szeretnék megbántani, a kijelentésben némi egyéni ízlés is megjelenik.

A legtöbb ember, aki valaha is a környezetemben élt, kifejezetten pokoli kapcsolatban töltötte az idejét. Fenyegetőzés, vérlázító beszólások, aljas húzások, hazudozás, hűtlenség, zsarolás, tettlegesség. És tűrték. Mintha élvezték volna.

A törvényi helyzet is sajátos. Az embereket többnyire nem erőszakkal, hanem szavakkal, apró szemétkedésekkel készítik ki és teszik tönkre. Ilyen esetekben jogorvoslat nincs. Az áldozat csak fő a levében, ha visszavág, lesüllyed bántalmazója szintjére, még inkább részese lesz egy játszmának, ami undorító és értelmetlen. Ha pedig nem bírja tovább, és egyszer csak túlcsordul a pohár, még a végén ő kerül börtönbe. Tíz éven át tartó szüntelen, szándékos stresszelés nem nyom semmit sem a latba a törvény szerint.

Az emberek többsége mazochista, főleg a nők. Hihetetlen és érthetetlen, hogy mit tűrnek el. Gyerekkoromtól fogva mindig volt körülöttem néhány példa az önként vállalt pokolra. Most is van.

Amikor a remek Kate Brooks felvetette, hogy az Amer és a titánok után újra írjunk közösen, és éppen a párkapcsolatokról, az önként vállalt pokolról, a mazochizmusról, ezek hátteréről és a megoldásról, természetesen lecsaptam a lehetőségre.

Így született meg az Amer és a láthatatlan bilincs, amely november 26-án jön ki a nyomdából. Az eddigi olvasók közül két hölgyeménynek már jobbá tette az életét, ennyire hatásos. Bizonyára épp emiatt lesznek, akik nagyon fogják szeretni, és lesznek, akik utálják majd.

Itt beleolvashattok a könyvbe: amer_es_a_lathatatlan_bilincs_reszlet .

Szerintetek miért van ennyi mazochista? Az emberek miért tűrnek? Milyen az ideális párkapcsolat? Volt már ilyenben részetek?

Share

Commentek