Néhány éve Budapesten egyik éjjel a Bazilikánál jártam. A lépcső tetején nekidőltem az oszlopnak és felnéztem. Láttam az eget, csillagokat, néhány felhőt, az oromzat sziluettjét – akár a középkorban is lehettem volna. Elidőztem néhány percig, majd lassan lehajtottam a fejem, és szépen, fokozatosan jöttek be látóterembe a modern kor ikonikus jellegzetességei, mint amilyen a közvilágítás, az elektromos kábelek és az autók.

A kereszténység 2 ezer éves; szertartásrendje, egyházain belüli nagy horderejű változások szintén történelmi távlatokat ölelnek fel. Egy modern, 21. századi városban egy templom kicsit olyan, mint egy nagykövetség, ami nem a térben, hanem az időben áll, ami nem egy állam, hanem egy másik kor fennhatósága alá tartozik: kint, a falakon kívül a 21. század, bent, a falakon belül a középkor és az ókor.

Miért jó az, ha a modern korban van fenntartott helye a középkornak és az ókornak? Egy történelmi múltra visszatekintő vallás micsoda? Stabil pont az időben, ami megnyugvást hoz, ami viszonyítási pontként szolgál? Vagy, ami megakasztja a fejlődést, társadalmi rögeszméket visz tovább generációról generációra?

Talán nincs még egy olyan eszmerendszer, melyre hivatkozva annyit pusztítottak volna, mint a kereszténység. A Keresztapát átszövi a vallásosság, Don Corleone még a pápával is találkozik. Korrupt politikusok, gátlástalan bűnözők tömegei vallják magukat kereszténynek, és bizonyságul ott lóg a kereszt a nyakukban, vagy a bőrükre varrva. Néhány pedofil felszentelt pap. Hogyan fér mindez bele ebbe az eszmerendszerbe? Hogyan éli meg egy szadista gyilkos a jézusi tanítást?

Bizonyos körökben úgy tartják, a kereszténység szélsőségesen intoleráns, ultraerőszakos vallás, amely több százmillió embert pusztított el a történelemben, kultúrákat törölt el a föld színéről, elképesztő mennyiségű tudást semmisített meg (lásd: könyvtárak elégetése, haladó gondolkodók, tudósok elégetése stb.). Hogyan fér ez bele Jézus tanaiba?

Azt mondják, 800 éven át tiltva volt a tudomány. A híres fizikus, Stephen Hawking írja Az idő rövid történetében, hogy a Vatikánban a pápa azt mondta neki: rendben van, ha az ősrobbanást kutatják, de ne firtassák az ősrobbanás előtti pillanatot, mert az már a vallás területe.

Vannak, akik úgy vélekednek, hogy a kereszténység civilizálttá tette a világ jelentős részét, rendet vitt a mindennapokba, erkölcsiséget oda, ahol korábban csak a fékevesztett vadság volt. Egyesek szerint egy vallásos nép mindig erkölcsösebb, mint egy istentagadó nép.

George Carlin, amerikai előadóművész, színész és filozófus a következőket mondta a kereszténységről, a maga szellemes és provokatív stílusában: ITT MEGNÉZHETITEK.

Ti mit gondoltok a kereszténységről? Mit gondoltok a jövőjéről?

Share

Commentek