Gondoljuk újra a világot

Mutációk

Ebben a cikkben a genetikai mutációkról lesz szó. Genetikai eredetű, fizikai, testi mutációkról. Pontosabban arról, hogy hol vannak, lehetnek ennek a határai.

Genetikai mutációkról sokat lehet olvasni könyvekben, sajtókiadványokban, elérhetők ilyen témával foglalkozó dokumentumfilmek, videók az interneten (például: Guinness Rekordok, Csernobil, klónozás, génsebészet címszavak alatt).

A Guinness Rekordok kiadványaiban érdekes dolgokról lehet olvasni. Valaki tizennyolc évesen 76 centi magas, aztán nőni kezd, 45 évesen hal meg, 247 centi magasan, még növésben. Valaki négyszer vált fogat életében. Valaki soha nem alszik. Csernobilban, a reaktor környezetében (több kilométeres körben) mutációk jelentek meg. Mutálódtak a növények, az állatok, az emberek. Gyerekek születtek deformációkkal, kevesebb vagy több végtaggal. Halak nőttek sokszorosára annak a méretnek, ami genetikailag lehetséges a faj számára.

Iskolai olvasmányaim emlékei szerint fajokat nem lehet keresztezni, csak fajtákat a fajon belül. Tehát két kutyafajtát össze lehet fuzionálni a közös utód reményében, de egy kutyát és egy macskát már nem. Lehet, hogy ez igaz, lehet, hogy nem.

A genetikai mutációk vajon mennyire lehetnek szélsőségesek? Milyen szintű eltérések jöhettek létre valamikor a történelem folyamán, egy, vagy néhány embernél?

Kizárólag olyan mutációkra gondolok most, amik életképesek. Esetleg életképesebbek az embernél.

Milyen maximális testméretek lehetségesek? Létezhettek, létezhetnek 4-5 méter magas emberek? Vagy nagyon aprók: 20-30 centiméteresek, vagy még sokkal kisebbek? Milyen maximális fizikai képességek lehetségesek? Milyen maximális erő, állóképesség, gyorsaság? Milyen szélsőséges szervi, szervezeti működés lehetséges? Előfordulhat olyan anyagcsere, ami nagyságrendekkel hatékonyabb az emberénél? Vagy egyszerűen csak más?

Ha van dokumentált eset olyan emberről, aki huszonegy éve nem aludt egy percet sem, talán voltak, vannak emberek rajta kívül is, akik nem alszanak. Lehetséges, hogy valaki nem betegszik meg? Lehetséges, hogy valaki megáll egy ponton, és nem öregszik tovább? Lehetséges, hogy valaki nem hal meg? Lehetséges, hogy leül elénk egy ember, rámutat a szemére, majd azt mondja: „Ezek a szemek látták Krisztust a kereszten”, és igazat mond?

Vannak állatok, például halak és békák, amik bizonyos helyzetekben alakra megváltozhatnak. Nagyobbakká válnak, felfújják magukat, hogy ijesztőbbek vagy vonzóbbak lehessenek. Hol lehet ennek a képességnek a vége? Létezhetnek valódi lukantrópuszok, azaz alakváltók?

Előfordulhat, hogy egyes vidékeken olyan a genetikai anyag, hogy bizonyos fajta mutációk igen gyakoriak? Létezhetnek olyan családok, amelynek tagjai valahonnan a múltból különös mutációkat örökölnek generációk óta? Lehetséges, hogy bizonyos mutációval rendelkező emberek keresték, megtalálták egymást, és együtt próbáltak fennmaradni? (Ide még írnom kellene egy mondatot, de inkább képzeljétek oda.)

Mutációk voltak. Vannak. Lesznek.

Mit gondoltok, milyen genetikai mutációk lehetségesek? Milyen fizikai adottságok létezhetnek, melyeknek genetikai mutáció az oka? Hová vezethet a génsebészet? Mi a helyzet a klónozással? Szerintetek klónoztak már embert?

Share

Commentek

Előző

OFF Topik

Következő

Zombik?

 1. Nietz-senki írta:

  De a skolasztikusok után a hit és tudomány szét vált

  Nagyon helyes, mivel a hit kizárja a tudományt, és a tudomány kizárja a hitet. Ha hitet keverünk egy megfigyelésbe, elemzésbe, kiértékelésbe, az eredmény biztosan téves lesz.

  A bölcsesség inkább a múltból merít, a tudományosság inkább a jövő kihívásaival akar foglalkozniyjai” tették.

  ?????????

  A tudomány célja a valóság megismerése. A bölcsesség eredetileg nem elvontságot meg hablatyolást jelentett, hanem annak tudását, hogy hogyan lehet valamit megcsinálni, a know-how ismeretét, ezért a bölcsesség a tudomány terméke.

 2. Thirdeye

  Nietz-senki írta:

  Akik szemléletére támaszkodok és szellemi tapasztalatait igyekszem bemutatni – tehát ezek a szellemtudományos kutatók (már nem élnek csak követőik) az embert az egész mindenségben a legszabadabb lénynek mutatják be.

  Én úgy tapasztaltam , hogy az ilyen kijelentéseket mindig olyanok teszik akik már elérték a szabadság egy bizonyos fokát . 🙂

  Nietz-senki írta:

  Mert ugye a felnőtté-válás – egyfajta kiegyezés egy tucat igaztalansággal (tudattalan túlélési technika).

  Fizikai értelemben felnőtté válhatunk ha kiegyezünk az igaztalanságokkal , viszont lelki értelemben eltorzult , gyerekes , egoista , frusztrált lényekké válunk .
  Én csak azért hangsúlyozom , hogy nem vagyunk szabadok , mert ha a rabszolga ember elhiszi , hogy szabad , akkor soha nem fog a szabadulásra törekedni . :handcuffs:

 3. Nietz-senki

  @ Duncan Shelley:
  Teljességgel igaz, amit mondasz. Nincs jobb értékmérő semmi ismeretnek, mintha az élet részévé lehet tenni.
  Abban az időben, amiről írsz (és még jóval utána sokakban) a bölcsesség egyet jelentett a múlt, jelen és jövő; az élet és Isteni tudás ismeretével. De a skolasztikusok után a hit és tudomány szét vált. A bölcsesség inkább a múltból merít, a tudományosság inkább a jövő kihívásaival akar foglalkozni. Amit állítok nem von el semmit Homérosz és az Ókor valóságából, igazságából. Én a mai kor betagozási szemlélete szerint említettem a bölcsességet. De törekednünk kell olyan egységben megélni magunkban, mint azt az Ókor “nagyjai” tették.

 4. Nietz-senki

  @ Thirdeye:
  Helyzetünkről valóban gondolható ez, amit leírsz. Bizonyára vannak médiumom, akik ezt tapasztalták, vagy épp megerősítik. Akik szemléletére támaszkodok és szellemi tapasztalatait igyekszem bemutatni – tehát ezek a szellemtudományos kutatók (már nem élnek csak követőik) az embert az egész mindenségben a legszabadabb lénynek mutatják be. Valóban nincs az ember felett oly lény, amelyik energetikai szempontból nem állna magasan az ember felett. Való igaz az is, hogy kényszerpályán vagyunk. Sőt mondhatjuk azt is, hogy az ego egy élősködő entitás.
  De ki kell mondanunk azt is, hogy az ember felett szigorú egyensúly van. És épp azon a kényszerpályán vagyunk, hogy jelentős segítséget nem kaphatunk – nekünk kell döntéseket hoznunk jövőnkkel kapcsolatban! És azok a lények – melyek “élősködnek az emberen” (vagy ilyen entitásokat generálnak). Ezek nélkül nem élhetnénk meg a felnőtt kort. Mert ugye a felnőtté-válás – egyfajta kiegyezés egy tucat igaztalansággal (tudattalan túlélési technika). Az emberi lélek – biblia szerint – “az igazság lelke”. Fura lenne azt állítanunk, hogy igazságérzetünk van (én-központú), szubjektumtól független igazság viszont nincs. Jób esete két igazságot sugall: nem lehet akármit tenni az emberrel (élet-szentség); egyetlen ember sem kapaszkodhat végérvényesen Istenbe (mindenkinek le kell válnia Teremtőjéről). A szeretet lehet garancia, de nem mentesít az emberi ténytől! Aki szabad, Az – egyben – magára maradott.

 5. Thirdeye

  Fisher írta:

  Azt mondják kutya, hát… milyen kutya az aminek ilyen kicsi lábai vannak. Ilyen messziről a fogsora sem túl kutyás.

  Hát mutáns ! :laugh:

 6. Fisher

  kisboros írta:

  “Emberujjú disznó teteme vetődött partra”
  http://barikad.hu/emberujju_diszno_teteme_vetodott_partra-20120727

  Kíváncsi lennék, hol zajlanak ezek a kísérletek.

  Őőő … O…KÉ?

  Itt van még kép, ha valakit érdekel: http://www.businessinsider.com/east-river-monster-picture-2012-7?op=1
  Azt mondják kutya, hát… milyen kutya az aminek ilyen kicsi lábai vannak. Ilyen messziről a fogsora sem túl kutyás. 😮

 7. kisboros

  “Emberujjú disznó teteme vetődött partra”
  http://barikad.hu/emberujju_diszno_teteme_vetodott_partra-20120727

  Kíváncsi lennék, hol zajlanak ezek a kísérletek.

 8. Thirdeye

  @ massacarrara:

  Igazad van . :-))

 9. Thirdeye

  massacarrara írta:

  @ Thirdeye:
  kedves 3rdszem, az elme a nem-kettős valóság része, valójában nincs vele semmi baj. illúzió, hogy jobb lenne nélküle, vagy urambocsá’ vele, végül is minden káprázat… ha nem lenne , nem értenéd meg a lényegét sem, tehát hasznos eszköz. de te használd őt és nem fordítva. egyébként minél jobban küzdesz annál biztosabb, hogy felfigyel a pók
  ráadásul a komment íráshoz is ezt használjuk.

  Ne haragudj meg , hogy ezt mondom , de egy betanult , jól hangzó , és biztonságos magyarázattól , még nem lesz a kulcs a kezedben , az ajtóhoz .
  A pók már régen beszőtt minket a hálójába . Ram-Tzunak igaza , van …és még sincs 🙂
  Kommentíráshoz megtarthatjuk . :laugh:

 10. Nietz-senki írta:

  Való igaz, hogy a bölcsességnek konkrét haszna aligha van világunkban; viszont hiánya beláthatatlan károkat okozhat (és már okozott is, amit nagyrészt beismerhetünk).
  A bölcsesség életünk hátterét képezi – indítékaink tisztaságát.

  A bölcsesség szó eredetileg mesterségbeli jártasságot jelentett. Homérosz például bölcs ácsot említ, és ez azt jelentette, hogy profi ács. A 6. századtól használják a bölcsességet olyan értelemben, mint „jártasságot az életben”, vagyis a bölcs olyan valaki, aki profin tud élni.

  A bölcsesség tehát nem elvont köd, hanem nagyon is gyakorlatias know-how az élethez. Ennek értéke nem változik, és nemigen értékelhető túl.

  A probléma abban van, hogy minden vacakra rámondták, hogy bölcsesség vagy bölcselet, aminek semmi gyakorlati haszna nem volt.

 11. massacarrara

  @ Thirdeye:
  kedves 3rdszem, az elme a nem-kettős valóság része, valójában nincs vele semmi baj. illúzió, hogy jobb lenne nélküle, vagy urambocsá’ vele, végül is minden káprázat… ha nem lenne , nem értenéd meg a lényegét sem, tehát hasznos eszköz. de te használd őt és nem fordítva. egyébként minél jobban küzdesz annál biztosabb, hogy felfigyel a pók 🙂
  ráadásul a komment íráshoz is ezt használjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén