Ebben a cikkben a genetikai mutációkról lesz szó. Genetikai eredetű, fizikai, testi mutációkról. Pontosabban arról, hogy hol vannak, lehetnek ennek a határai.

Genetikai mutációkról sokat lehet olvasni könyvekben, sajtókiadványokban, elérhetők ilyen témával foglalkozó dokumentumfilmek, videók az interneten (például: Guinness Rekordok, Csernobil, klónozás, génsebészet címszavak alatt).

A Guinness Rekordok kiadványaiban érdekes dolgokról lehet olvasni. Valaki tizennyolc évesen 76 centi magas, aztán nőni kezd, 45 évesen hal meg, 247 centi magasan, még növésben. Valaki négyszer vált fogat életében. Valaki soha nem alszik. Csernobilban, a reaktor környezetében (több kilométeres körben) mutációk jelentek meg. Mutálódtak a növények, az állatok, az emberek. Gyerekek születtek deformációkkal, kevesebb vagy több végtaggal. Halak nőttek sokszorosára annak a méretnek, ami genetikailag lehetséges a faj számára.

Iskolai olvasmányaim emlékei szerint fajokat nem lehet keresztezni, csak fajtákat a fajon belül. Tehát két kutyafajtát össze lehet fuzionálni a közös utód reményében, de egy kutyát és egy macskát már nem. Lehet, hogy ez igaz, lehet, hogy nem.

A genetikai mutációk vajon mennyire lehetnek szélsőségesek? Milyen szintű eltérések jöhettek létre valamikor a történelem folyamán, egy, vagy néhány embernél?

Kizárólag olyan mutációkra gondolok most, amik életképesek. Esetleg életképesebbek az embernél.

Milyen maximális testméretek lehetségesek? Létezhettek, létezhetnek 4-5 méter magas emberek? Vagy nagyon aprók: 20-30 centiméteresek, vagy még sokkal kisebbek? Milyen maximális fizikai képességek lehetségesek? Milyen maximális erő, állóképesség, gyorsaság? Milyen szélsőséges szervi, szervezeti működés lehetséges? Előfordulhat olyan anyagcsere, ami nagyságrendekkel hatékonyabb az emberénél? Vagy egyszerűen csak más?

Ha van dokumentált eset olyan emberről, aki huszonegy éve nem aludt egy percet sem, talán voltak, vannak emberek rajta kívül is, akik nem alszanak. Lehetséges, hogy valaki nem betegszik meg? Lehetséges, hogy valaki megáll egy ponton, és nem öregszik tovább? Lehetséges, hogy valaki nem hal meg? Lehetséges, hogy leül elénk egy ember, rámutat a szemére, majd azt mondja: „Ezek a szemek látták Krisztust a kereszten”, és igazat mond?

Vannak állatok, például halak és békák, amik bizonyos helyzetekben alakra megváltozhatnak. Nagyobbakká válnak, felfújják magukat, hogy ijesztőbbek vagy vonzóbbak lehessenek. Hol lehet ennek a képességnek a vége? Létezhetnek valódi lukantrópuszok, azaz alakváltók?

Előfordulhat, hogy egyes vidékeken olyan a genetikai anyag, hogy bizonyos fajta mutációk igen gyakoriak? Létezhetnek olyan családok, amelynek tagjai valahonnan a múltból különös mutációkat örökölnek generációk óta? Lehetséges, hogy bizonyos mutációval rendelkező emberek keresték, megtalálták egymást, és együtt próbáltak fennmaradni? (Ide még írnom kellene egy mondatot, de inkább képzeljétek oda.)

Mutációk voltak. Vannak. Lesznek.

Mit gondoltok, milyen genetikai mutációk lehetségesek? Milyen fizikai adottságok létezhetnek, melyeknek genetikai mutáció az oka? Hová vezethet a génsebészet? Mi a helyzet a klónozással? Szerintetek klónoztak már embert?

Share

Commentek