És az Első Író megteremté ezt az izét ott hátul!

Minden regény, film, videojáték megteremti a maga univerzumát. Ez egy olyan univerzum, amelyben annak a történetnek a világa, szereplői, eseményei a valóság.

James T. Kirk kapitány a mi univerzumunkban egy kitalált alak, de a Star Trek univerzumában létező személy. A Halálcsillag felrobbanása a mi világunkban nem történt meg, de a Star Wars univerzumában megtörtént. Vuk a mi valóságunkban egy rajzolt róka, a Vuk univerzumban élő lény – mi pedig csupán a vadul csapongó fantázia termékei vagyunk.

Ha van univerzum, van mitológia is: irodalmi értelemben a mitológia annak az univerzumnak a valós eseményeit, valós alakjait, valós viszonyait mutatja be. Mitológiateremtésnek nevezzük azt, amikor az író, vagy valamilyen közösség olyan anyagokat hoz létre, amelyek duzzasztják az adott univerzumot, tovább teremtik, szélesítik, színesítik azt, valóságosabbá teszik.

Az 1920-as – 30-as években alkotó H. P. Lovecraft nagyon értett a mitológiateremtéshez. Gyakran hivatkozott a mi világunkban létező történelmi alakok a mi világunkban nem létező írásaira, például az okkultista Eliphas Lévi titkos grimóriumára, azaz varázskönyvére, és gyakorta idézett belőle. Lovecraft történeteiben visszatérő különleges könyv, a Necronomicon nem létezik a mi univerzumunkban, de Lovacraftéban igen: a Necronomicon írójáról megadott életrajzi információk, a Necronomicon lapjairól idézett szövegek tovább növelték a lovecrafti mitológiát.

Ez annyira jól sikerült, hogy sokan hitték és hiszik, hogy Lovecraft elsősorban médium volt, és nem író, a Necronomicon után ezrek kutattak (valamikor én is, öcsémmel és barátainkkal), sőt számtalan Necronomicon töredék, illetve verzió került elő.

A Star Wars mitológiájának fontos része az a néhány oldalas kis anyag, amely a Birodalmi Történelmi Archívum egyik zárolt fájljában „található”, és amely nagyrészt Tarkin nagymoff Halálcsillagon született jelentéseiből állnak. Ez a néhány oldal elmeséli, hogy Darth Vader a fekete ruha, a zihálás, a lézerkard, az Erő és az összes többi hókuszpókusz ellenére egy ostoba barom volt, aki a primitív vezetési rögeszméivel gyakorlatilag többet ártott a Birodalomnak, mint a lázadók. Vader kizárólag az erőszak nyelvén tudott kommunikálni, irracionális követelményeket szabott, sorra mészárolta le a legnagyobb koponyákat, akiknek stratégiai, mérnöki, tudományos zsenije fájó űrt hagyott maga után, jelentősen meggyengítve a Birodalmat.

A Star Wars mitológiáját tovább építi a párhuzam: a második világháborúban a japán birodalom sorra kényszerítette rituális öngyilkosságra legjelentősebb hadvezéreit, tudósait és mérnökeit, megtizedelve a vezérkart, megtizedelve a hadiipari mérnöki kart, elgyengítve a birodalmat.

Az elme gyilkosai univerzumának mitológiáját építette a trilógiában gyakorta hivatkozott Rendszer Hiteles Krónikája megírása és kiadása. Néhány oldal a Joshi Masadáról vezetett CIA-aktából szintén tovább építené ezt a mitológiát. Egy videojáték, amely a legfelsőbb kaszt világába viszi el a játékost, szintén építené a mitológiát. Ha egyszer megjelenik egy lovedoll Zoe-baba, az nem a mitológiát erősíti majd, hanem a merchandising nevű ipar terméke lesz. (Mi nem tervezünk ilyen babákat, mossuk kezeinket.)

A félelem íze univerzumában a The Order titkostársaság három vezetője és egy idegen lény között köttetett paktum rendkívüli jelentőséggel bír. Ennek a paktumnak a megfogalmazása, és valamilyen formában elérhetővé tétele tovább építené a mitológiát. Shub-Niggurath kedvenc Dieffenbach IV-es típusú sebészkésének értékesítése a webshopban, megint csak a merchandising része, nem a mitológiáé.

Ti szeretitek az irodalmi mitológiákat? Ha igen, melyik a kedvencetek? Milyen mitológiai anyagok érdekelnének titeket Elme gyilkosai, Amer, Félelem íze témákban? (Mint fentebb említettem, az élethű Zoe-babák nem ide tartoznak…)

Share

Commentek