Egyik kommentelő kollégánk nemrégiben elköltözött Magyarországról Angliába, és ma küldött élménybeszámolót arról, hogy milyen volt az első hónapja idegenként egy másik országban.

Röviden beidézek néhány részletet a leveléből:

„A leglényegesebb különbséget abban tapasztalom Magyarország és Anglia között, hogy itt az emberek meg tudnak élni a fizetésükből. A minimálbér gyakorlatilag ezer font. Ebből az ember tud bérelni egy szobát normálisabb helyen, ami kb. 400 font. Ebben minden számla benne foglaltatik, még a net is. Kb. 100 fontból megvan a bérlete. Megint száz fontból megvan az ennivalója, esetleg az egyéb költségek, mint telefon vagy tisztítószerek stb. Marad 3-400 fontja a minimálbérből, úgy, hogy nem nélkülözik, nem spórol, hanem normálisan megvan. Ezt elköltheti, vehet tabletet, vagy játékokat, könyvet, részt vehet tanfolyamon stb.

Egyik ismerős a minap kapta meg a befejezett munkájáért a pénzt, kb. 1800 fontot. Úgy, hogy önadózó. Ebből valószínűleg nem is kell majd adóznia jövő áprilisban, mert nem ér el egy adott szintet összesen. Áprilistól áprilisig tart itt az adóév és ha nem éri el a bevétel a megadott minimumot, akkor nincs adó, csak a TB-t kell kifizetni, ami valami 100 font az egész évre.

Alapvetően azt látom, hogy Magyarországon nem elég, ha jó vagy, ha ismersz jól egy szakterületet, ha van ambíciód, ha érdekel a szakterületed. Az is kell, hogy legyen elég papírod, hogy legyenek ismerőseid, akik segítenek, beajánlanak, egyengetik az utad, hogy legyen elég kezdőtőkéd.

Itt meg egyszerűen elég az, hogy jó vagy és van szándékod dolgozni.

Csak azt sajnálom elképesztően, hogy nem angol az anyanyelvem. Ha az lenne, vagy már mondjuk 18 évesen kijöttem volna, akkor nagyon jól állnék most.

Itt előre lehet lépni elég könnyedén, ha az ember veszi a fáradtságot.

Ja, amúgy összeszámoltam és ez alatt az egy hónap alatt 868 fontot kerestem, ami valamivel több, mint 300 ezer Ft. És nem dolgoztam egyik héten sem többet, mint 30 óra.”

Az merült fel bennem a levéllel kapcsolatban, hogy vajon mitől függ az, hogy egy adott országban milyen az életszínvonal? Milyen összetevői vannak ennek, hogyan jön ez ki?

Valaki le tudná vezetni pontosan, hogy Angliában miért ennyivel magasabb az életszínvonal, mint Magyarországon? Vagy bármely két másik országot összehasonlítva.

Az emberek többet dolgoznak? Vagy jobban? Tanultabbak? A kormány hozzáértőbb? Vagy másképpen definiálja saját szerepét? Vagy valami egészen más az ok?

Share

Commentek