Gondoljuk újra a világot

Mitől függ az életszínvonal?

Egyik kommentelő kollégánk nemrégiben elköltözött Magyarországról Angliába, és ma küldött élménybeszámolót arról, hogy milyen volt az első hónapja idegenként egy másik országban.

Röviden beidézek néhány részletet a leveléből:

„A leglényegesebb különbséget abban tapasztalom Magyarország és Anglia között, hogy itt az emberek meg tudnak élni a fizetésükből. A minimálbér gyakorlatilag ezer font. Ebből az ember tud bérelni egy szobát normálisabb helyen, ami kb. 400 font. Ebben minden számla benne foglaltatik, még a net is. Kb. 100 fontból megvan a bérlete. Megint száz fontból megvan az ennivalója, esetleg az egyéb költségek, mint telefon vagy tisztítószerek stb. Marad 3-400 fontja a minimálbérből, úgy, hogy nem nélkülözik, nem spórol, hanem normálisan megvan. Ezt elköltheti, vehet tabletet, vagy játékokat, könyvet, részt vehet tanfolyamon stb.

Egyik ismerős a minap kapta meg a befejezett munkájáért a pénzt, kb. 1800 fontot. Úgy, hogy önadózó. Ebből valószínűleg nem is kell majd adóznia jövő áprilisban, mert nem ér el egy adott szintet összesen. Áprilistól áprilisig tart itt az adóév és ha nem éri el a bevétel a megadott minimumot, akkor nincs adó, csak a TB-t kell kifizetni, ami valami 100 font az egész évre.

Alapvetően azt látom, hogy Magyarországon nem elég, ha jó vagy, ha ismersz jól egy szakterületet, ha van ambíciód, ha érdekel a szakterületed. Az is kell, hogy legyen elég papírod, hogy legyenek ismerőseid, akik segítenek, beajánlanak, egyengetik az utad, hogy legyen elég kezdőtőkéd.

Itt meg egyszerűen elég az, hogy jó vagy és van szándékod dolgozni.

Csak azt sajnálom elképesztően, hogy nem angol az anyanyelvem. Ha az lenne, vagy már mondjuk 18 évesen kijöttem volna, akkor nagyon jól állnék most.

Itt előre lehet lépni elég könnyedén, ha az ember veszi a fáradtságot.

Ja, amúgy összeszámoltam és ez alatt az egy hónap alatt 868 fontot kerestem, ami valamivel több, mint 300 ezer Ft. És nem dolgoztam egyik héten sem többet, mint 30 óra.”

Az merült fel bennem a levéllel kapcsolatban, hogy vajon mitől függ az, hogy egy adott országban milyen az életszínvonal? Milyen összetevői vannak ennek, hogyan jön ez ki?

Valaki le tudná vezetni pontosan, hogy Angliában miért ennyivel magasabb az életszínvonal, mint Magyarországon? Vagy bármely két másik országot összehasonlítva.

Az emberek többet dolgoznak? Vagy jobban? Tanultabbak? A kormány hozzáértőbb? Vagy másképpen definiálja saját szerepét? Vagy valami egészen más az ok?

Share

Commentek

Előző

A világ 2050-ben

Következő

Legendáink megölnek minket

 1. Csirifiszkio

  “egy szobát normálisabb helyen, ami kb. 400 font. Ebben minden számla benne foglaltatik, még a net is”
  vagyis ~150k huf. Pesten albérlet 80-100 rezsivel. Hozzá jön +közös költség +net majdnem ott van.

  “Kb. 100 fontból megvan a bérlete”
  Akkor mégse olyan jó helyen van az az albérlet.

  “Megint száz fontból megvan az ennivalója, esetleg az egyéb költségek, mint telefon vagy tisztítószerek stb”
  Aha, tehát 40 ezerből megvan a kaja, háztartási dolgok, telefondíj, minden egy hónapra, na ne hülyéskedjünk már. Tudjuk, hogy 48 ezerből egy magyarnak mindenhol meg lehet élni, de ez azért vicces a világ második legdrágább városában, mert feltételezem Londonról van szó.

  Ilyen aszkéta életmód mellett kemény 120 ezer forintnak megfelelő fontot tud félretenni Angliában. A kinti milliárdos ingatlan árak mellett ebből nem lesz egy hamar lakás. Mitől is olyan jó ez az életszínvonlal akkor?

  Itt egy kezdő informatikus is megkeres 300-at úgy, hogy még a szobájából se mozdul ki. Egy fodrász óránként akár 5 ezret kap (havi 800k, amiből bevall 100-at mondjuk). Ingatlant nevetséges áron lehet kapni úgy, hogy még albérletben se kell addig lakni és félre lehet tenni havi több 100 ezret is.

 2. Petra

  Alex írta:

  Az írás alján szereplő táblázatban konkrétan is látható, hogy az elmúlt 18 évben hogyan lett a GDP-ből GNI.

  Táblázat?

 3. Nietz-senki

  Valaki le tudná vezetni pontosan, hogy Angliában miért ennyivel magasabb az életszínvonal, mint Magyarországon?

  Magyarország nem a ura önmagának és a helyzetnek.

  Már történelmileg is nehéz megmondani mikor volt ez optimális – persze nehéz helyzetű néprétegek mindig is voltak hazánkban…
  de nemzeti függetlenségünk nagyon régóta nincs.
  A rendszerváltás szabadsága is csak porhintés volt – hazugságba születünk bele, ebben nevelkedünk, élünk-halunk.
  Ki tud ebből csodát tenni???

  Van hibánk bőven de – már említettem egy párszor – nem saját életszemléletünk szerint élünk (kölcsönvett életideák kábulatában).
  Nem azt mondom, hogy egyáltalán nem ébredtünk még fel – hanem folyamatosan kábítva vagyunk…
  különféle idegen természetek versenye zajlik hazánkban – e mellett elveszítjük saját identitásunkat.

  Ha most konkrétan az angolokról, vagy Anglia gazdaságáról is kell szólni – akkor nyilvánvaló, hogy az egész világ megörökölte a nyelvet és egyben azt a természetet, amit a nyelv “kölcsönöz”.
  Milyen problémája lehet egy országnak vagy népnek a világban – ha a világ jelentős része erre a természetre (kódra) van “programozva”.

  Megjegyzem: ezt sem, az egész ügyet – ami minket és a világ elnyomott népeit illeti – végképp nem tudom a véletlenek számlájára írni… meg a csere-arányok folyamatos romlása – ilyen hülyítéssel egy évtizedet sem lehet “megerőszakolni” (ezek durva hazugságok – nem csúsztatások).

  A kábulatból csak akkor lehet felébredni – ha a kábítószereket kiiktatjuk életünkből!
  (ezt módszeresen sorra kell venni!)

  A jog, a politika és az üzleti-kereskedelmi élet területein nincs magyar érdek – és jelenleg ez határoz meg egy országot nem a nemzet (lelkület, igazság), “akinek” itt (és mint minden más nemzetnek) a világban (is) van küldetése (nemcsak egy földrajzi területen).
  Szándékosan nem említettem az értékteremtést a domináns területek közt – mert ugye gazdasági élet (címszó alatt) területein ott van ez is (mélyen alulfizetve).

  Miért rabolná ki a magyar a magyart?
  – mert érdekeltté van téve!
  És ki tette érdekeltté? Egy harmadik magyar?
  – vannak itt “ügyes külföldiek”…

  Úgy van ez ügyesen szerkesztve, hogy ne kelljen “magyar üggyel” találkozni a haszonszerzés területén – így lelkiismeret-furdalás sincs.

 4. II.Putyin998 cár

  nev3rlive írta:

  a betegbiztositas s a nyugdij

  Még mindig nem értelek.
  Az is fizetve van,ilyenekkel itt nincs játék,főleg nem az én működési területemen.
  De nem a magyar minta alapján.
  Mire vagy kiváncsi?
  A távfelügyelet egyéb dijazás és számlázás,viszont hogy jön ez ide?
  Nálunk mindeki mindig be van jelentve.Ez alap.Nem is csinálhatnánk másképp.
  annyira sem előtt vagyunk,hogy el sem birod képzelni.Itt éhesebbek a hirekre az újságirók.Szeptemberben négy alkalommal voltunk a hiradóban.Ez a helyi adóhatóságokat is érdekelheti,nem gondolod?Aki dolgozik,az mindig ki van fizetve.Nincs késés,nincs szarakodás.
  Legfőképpen katonákkal dolgozunk együtt,illetve veteránokkal.Szeretjük a rendet és a folyékony ügymenetet.
  Mindegy ki honnan jött vagy milyen származású.
  Egyébként ez az ország mindenkinek biztosit rengetegféle támogatást és nem rokkan bele.
  Orbán bekaphatja a bandájával együtt.

 5. nev3rlive

  @ II.Putyin998 cár:
  a betegbiztositas s a nyugdij

 6. Alex

  Egy ország általános fejlettségét, és így az életszínvonalát is gyakran szokták az országban előállított (bruttó hazai) termék, a GDP alapján jellemezni. Ennek a jól ismert kritikákon (környezeti károk, jövedelemegyenlőtlenség stb. figyelmen kívül hagyása) túl egyéb, kézenfekvő korlátai is vannak. Egyszerűen fogalmazva: a GDP-mutató nem mond semmit arról, hogy a megtermelt érték kihez kerül, külföldi vagy belföldi gazdasági szereplőkhöz.

  Ha erre vagyunk kíváncsiak, akkor a hazai össztermék (GDP) helyett érdemes a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) mutatójára koncentrálni. Ez úgy áll elő, hogy a GDP-t korrigálni kell. Egyrészt a külföldről származó elköthető jövedelmekkel (a hazautalt munkabérekkel, a vállalattulajdonosok osztalékával, illetve az EU-támogatásokkal) növelni kell, hiszen ennyivel több elkölthető pénz kerül a belföldi gazdasági szereplőkhöz. Ellenkező irányú korrekciót jelent viszont az itt dolgozó külföldiek hazautalt fizetése, és a külföldi (rész)tulajdonú vállalatok nyeresége, illetve a külföldnek fizetett kamatok. (Az írás alján szereplő táblázatban konkrétan is látható, hogy az elmúlt 18 évben hogyan lett a GDP-ből GNI. A legnagyobb eltérítést természetesen az idehaza működő külföldi tulajdonú vállalatoknál megképződött nyereség jelenti.)

  A GDP-GNI rés a 2009-es látványos szűkülés óta eltelt három évben újra nyílni kezdett, tavaly a nemzeti jövedelem 5,7%-kal maradt el a GDP-től.

  Azoknál az országoknál, ahol úgymond nagyobb az életszinvonal, mint Magyarországon általában azt találjuk, hogy több erőforrást (jövedelmet, ha úgy tetszik GNI-t) tudnak bevonni a saját fennhatóságuk alá.

  Más szóval ez azt jelenti, hogy az otthon megtermelt értékek mellett más országokban megtermelt értékeket is ” megcsapolják”.

  Más szavakkal ez azt jelenti, hogy Magyarországról is finanszírozzák azt, hogy Jaklinnek több pénze legyen Angliában.

 7. II.Putyin998 cár

  nev3rlive írta:

  miert indiszkret?

  Mert adóbevallás is van a világon és megélhetés is.
  De oké,én hivatalosan egy ember után 23 euro plusz tva-t(helyi áfa)számlázok le megkezdett óránként.
  Számlát adok róla és a könyvelés patyolattiszta.
  Miért érdekes ez?

 8. nev3rlive

  @ II.Putyin998 cár:
  miert indiszkret?

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén