A jövőben elkezdjük lecserélni az emberi test részeit tartósabb alkatrészekre. Meddig vagyunk emberek, és honnantól leszünk valami más?

Fogimplantok, hajátültetés, transzplantáció, átültetett belső szervek, mesterséges szervek és szervrészek, csontpótlás, ezek ma már nem számítanak rendkívülinek.

Kísérleti fázisban vannak a szem bizonyos részeinek mesterséges pótlása (például retina), mesterséges bőr, mesterséges csont kiterjedt használata, mesterséges ízületek.

Laborszinten, tervezőasztalon már léteznek programozott sejtek, mesterséges sejtek, mesterséges érzékszervek, mesterséges vér, mesterséges agyterületek, programozott immunrendszer.

Célként (jelentős nagyvállalatok, kutatóintézetek, alapítványok állnak a háttérben) már megjelentek a következők: a szív kivétele a testből, és helyettesítése programozott nanobot rajokkal, melyek pumpa nélkül képesek keringetni a vért, a máj és a vese elhagyása, a tüdő lecserélése, az agy egészének lecserélése mesterséges agyra, DNS-szinten programozható testalkat, genetikailag előreprogramozott magzatok.

Meddig vagyunk emberek?

Vannak, akik üdvözlik ezeket a célokat, a növekvő lehetőségeket, és vannak, akik félnek tőlük.

Akik aggódnak, azt kérdezik, mi lesz az emberrel? Hová fog tűnni? Lesz-e valami emberi a jövő mesterséges robottestében? Egy laborban megtervezett gyerek szeretni fogja-e a szüleit, és a szülei szeretni fogják-e őt? Lesz-e olyan egyáltalán, hogy szülő-gyerek kapcsolat? Lesz szerelem? Lesz szeretet?

Néhányan már arról fantáziálnak, hogy terminátorok leszünk a jövőben, érzelem nélküli gépek, amik leszünk, nem akik, és az ember, mint olyan, eltűnik.

Mi az ember?

Ti mit gondoltok, mitől ember az ember? Mi a lényege? Mi hordozza az emberséget? Mi hordozza a személyiséget? Marad-e spiritualitás az emberben, ha már minden része mesterséges lesz?

Ti várjátok azt a jövőt, amiben már nem lesz szükség hagyományos szülésre, terhességre, amiben a testekben nem lesz semmi hús és vér? Vagy inkább viszolyogtok tőle?

Lehetségesnek tartjátok, hogy a mesterséges testel olyan előnyök fognak járni, ami miatt mellette döntötök, és lecserélitek a mostani testeteket egy olyanra, mint amilyet a képen láttok?

Share

Commentek