Gondoljuk újra a világot

Mit csinálnak a világ legokosabb emberei?

Készült egy összeállítás a világ 30 legokosabb emberéről, akik jelenleg is élnek, dolgoznak, azaz a mi kortársaink. Korunk 30 legnagyobb intellektusának listáját megnézhetitek: ITT.

Természetesen lehet vitatni, hogy ők-e a legokosabbak, vagy, hogy egyik-másik helyezet mennyire jogos, a lényeg az, hogy olyan 30 személyt tartalmaz a lista, akiket úgy tartanak számon, mint rendkívüli intelligenciájú embereket.

Több dolog is felmerült bennem a lista olvasása közben.

EGY. Valami nagyon nagy baj lehet az intelligencia definíciójával, ha a kiemelkedően magas intelligencia nem jelent nagyobb életképességet.

KETTŐ. Valami nagyon nagy baj lehet az IQ-tesztekkel, ha a legmagasabb pontszámot elért emberek többsége teljesen lényegtelen dolgoknak szentelik az életüket, mint amilyen például a sakk. Ez az, amit egy szuperintelligens valaki felfog a világból, az élet egészéből, hogy sakk? Ez hogyan lehetséges?

HÁROM. A listán majdnem kizárólag elméleti emberek kaptak helyet. Vajon miért?

Ti mit gondoltok? Mit jelen az intelligencia? Mennyit érnek az IQ-tesztek? Szerintetek egy rendkívül intelligens ember mivel foglalkozik, hogyan él?

Share

Commentek

Előző

Mire képes egy gyerek

Következő

Alternatív valóságok

 1. bakostamas

  Ez olyan , mint az Aranylabda, mindenki izgul, hogy ki kapja, közben csupán  France football magazin újságírói szavazzák meg, pár ember, ez csak az ő véleményük. Ha nekem a Bivalybasznád SC -ből a söprögető Géza a legnagyobb játékos a világon, mit érdekel engem a France football véleménye 🙂

 2. Mariska

  Szerintem nagyon sokféle intelligencia létezik, Pl. értelmi, érzelmi, gyakorlati. Mint minden ez is viszonylagos az adott kultúrkörben.

  Én mindennél többre becsülöm, a tanult tudástól független, természetes intelligenciát, számomra ez tisztességes életrevalóságot jelent, találékonyságot, a helyzetek gyors felismerését.

   

 3. malleusorbis

  Definícióm az intelligenciára: Egy feladatra (IQ), a lehető legkevesebb információ alapján (i), a lehető legrövidebb idő alatt (t), a lehető legpontosabb válasz megtalálása (e). Képlettel valami ilyesmi : IQ = 1/((i*t)/e) .

 4. Alex

  Állítólag egy napon az emberi lélek bugyrainak működési mechanizmusa is matematikailag lemodellezhető lesz. 

  Erről jut eszembe: http://www.demotivalo.net/view/60234 🙂

   

   

 5. prolizoli

  Mit jelent az intelligencia?

  A saját, laikus definícióm szerint az intelligencia szellemi adottság, képesség amelynek fő ismérvei a helyzetelemzés és problémamegoldás. Vagyis, egy magasabb intelligenciájú egyén pontosabban, alaposabban valamint gyorsabban látja a dolgok állását és nagyobb bizonyossággal választja ki, találja meg a legmegfelelőbb megoldást.

  Ez egy egyszerű és hiányos definíció, magam is érzem, de kiindulási pontnak szerintem megteszi.
  Innen kiindulva pedig észrevehető az amit Annamari is leírt, hogy az intelligencia sokrétű és összetett vagyis többféle (logikai, pénzügyi, érzelmi stb.) lehet.

  A hagyományos IQ tesztek főleg az egyén matematika és matematikai logika szintjét mérik. Valószínűleg az IQ-mérő emberkék azért izgultak rá ennyire ezekre a fajta tesztekre mert a matematika és fizika két elég fontos tudományág. Az emberi találmányok, gépek, szerkezetek stb. nagy többségét nem lehetne megvalósítani és fenntartani matfiz nélkül.

  De a Mensa elit béli leg-emberek tündöklése ellenére mi azér tapasztaljuk, hogy a mindennapi élet sok területén a matfiz intelligencia használata néha csak annyit segít rajtunk, mint cukorkával kínálni a felénk úszó cápát.

  Ugyanis a vegytiszta logika helyett sok esetben az emberi pszichikum (vagy másként, lélek) az ami a döntést hozza és úgy látszik, hogy az inkább érzelmi alapon működik mint értelmin. Így mi emberek jóval többször döntünk az érzelmeink által vezérelve mint azt hinni szeretnénk.
  De az elvtársak nem csüggednek. Állítólag egy napon az emberi lélek bugyrainak működési mechanizmusa is matematikailag lemodellezhető lesz. Onnantól kezdve pedig már csupa móka és kacagás vár reánk.

 6. annamari

  Mindenben más az IQ-nk, attól függően, hogy mennyire ismerjük ki magunkat.

  Az én hegesztés IQ-m 0, azt se tudom, mi az.

  Matek IQ-m 80 körüli, mert annyira érdekel.

  Csábítás IQ-m 190 legalább, mi tagadás, elég jó vagyok benne.

  Pénzügyi IQ-m 160 körül van, soha nem voltak pénzgondjaim.

  Saját munkámban az IQ-m 160 vagy több, amit az eredményességem mutat.

  A genetikai IQ-m is elég nagy lehet, ha ilyen jól választottam, amikor reinkarnálódtam. 😀

 7. aelod
  január 11, 2015 @ 12:14

  Intelligens szó definíciója a wikipedia szerint:

  Első jelentésrétegében egy adott személy intelligenciáját értjük alatta, vagyis az értelmességben való részesedésnek egy bizonyos fokára hivatott utalni.

  De hol a definíció?

 8. Alex

  ” ha a kiemelkedően magas intelligencia nem jelent nagyobb életképességet.”

  Azon a területen, ahol a magas intelligencia jelentkezik nagy valószínűsséggel nagyobb életképességet is jelent.

  ” ha a legmagasabb pontszámot elért emberek többsége teljesen lényegtelen dolgoknak szentelik az életüket, mint amilyen például a sakk. “

  Milyen jól megélnek bel˜őle. 🙂 Másrészt, ha az ő intelligenciájuk a sakkra van kihegyezve, miért akarnánk belőlük elméleti fizikusokat? Senki nem mérte, hogy milyen képességeik lennének más területen, ennek ellenére hamar kiderült, hogy a sakkban szuperintelligensek.

  ” A listán majdnem kizárólag elméleti emberek kaptak helyet. Vajon miért?”

  Mert ez egy ilyen lista. Természetesen lehetne egy olyan listát is összeállítani, ami gyakorlati embereket sorolna fel.

   

 9. aelod

  Intelligens szó definíciója a wikipedia szerint:

  Első jelentésrétegében egy adott személy intelligenciáját értjük alatta, vagyis az értelmességben való részesedésnek egy bizonyos fokára hivatott utalni.

  Az, hogy valakinek ennyi és annyi az IQ szintje az szerintem relatív. Mihez képest éri el azt a bizonyos pontszámot? És melyik teszten? Pontosan ezeket kérdezte Andan is ha jól emlékszem. Ha valaki intelligens az nem biztos, hogy azt jelenti: életrevaló. Egy intelligens ember sem mindig gyakorlatias.

  Az IQ tesztek viszonyítási alapként szolgálnak. Másra nem igen jók. A napokban mondta öcsém, hogy nála elvégeztek egy IQ tesztet és 140 lett a végeredménye.  Na és? Attól még az öcsém és tudom mikben jó és mikben kevésbé.

  Egy okos ember azzal foglalkozik amihez kedve van. Miért kell egyből beletenni a 200-as IQ-val rendelkező embereket az elméleti fizika kutatóinak halmazába? Miért nem foglalkozhat azzal amit szeret? Ott van a magyar csodagyerek a Szász Marci. Ment a nagy hype, hogy szupergyerek stb. Most hol van? Nem hallani róla…

 10. Great

  A kultúra sznobcsoportokból áll, mindegyikben más a módi, ennyi. Az én sznobcsoportomban binyóméret, súlykontroll nem lényegtelen kérdések, nehezemre esik olyan embereket iqfájternek tartani, akik tönkrevágták a testüket. Az intelligencia nem tehetség, ha valaki okos, az miért nem okos mindenben? Miért csak 1 akármiben okos?

  A bölcs naplopó, a zseni beteges elvont okostojás. Vagy nem. de a médiában így mutatják.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén