Nemrég olvastam egy cikket, amivel talán ti is találkoztatok. Egy huszonkét éves fickó videókat töltött fel a youtube-ra, melyben nőgyűlöletét ecsetelte, majd ámokfutásba kezdett: kocsija ablakából lövöldözött, megölt hat embert, megsebesített tizenhármat, majd magával is végzett. Videóiban azzal indokolta a tettét, hogy a nők csak a brutális és a gazdag férfiakat szeretik, ő egyik mércének sem felel meg, ezért nincs esélye barátnőt találni, és elveszíteni a szüzességét. A cikket ITT OLVASHATJÁTOK.

Százszámra alakulnak szélsőséges, nőgyűlölő szervezetek, melyeket összefoglaló néven „férfijogi mozgalom”-nak neveznek. Ezek olyan eszmékért küzdenek, mint hogy a nőknek ne legyen joguk eldönteni, hogy kivel fekszenek le, minden esetben a férfi döntsön egyszemélyben.

Nyugaton és keleten kevés vallás mulasztotta el megemlíteni, hogy a nők alacsonyabb rendű lények. Isten őket másodiknak teremtette, nőnek születni a rossz karma bizonyítéka és így tovább. Sokfelé kezelték a nőket másodrendűként (sokfelé kezelik őket így ma is), a családfők döntöttek helyettük, érzelmeknek, vágyaknak, céloknak, álmoknak nem adtak teret. Nagyon könnyen lehetnek ezek mélyén olyan párkapcsolati, szexuális problémák, amiket nem tudtak megoldani.

Különféle vallási és filozófiai tanokat olvasva sokszor volt olyan érzésem, hogy azok csupán a nőktől való rettegés, vagy a homoszexualitás ideológiái, és semmivel sem többek annál.

Az ámokfutó miatt nagy figyelmet kaptak az úgynevezett „hogyan kell csajozni” típusú tanfolyamok, melyek azt ígérik, hogy 1 vagy 2 nap alatt bárkiből szívtipró csábítót faragnak. Mint azt a cikkben is olvashatjátok, több tréner és író is megszólalt. Egyikük szerint a huszonkét éves gyilkos félreértette a tanításokat, egy másik szakértő (?) állítása szerint mindenkinek meg kellene tanulnia azt, amit ők tudnak, és akkor elkerülhetők lennének az ilyen tragédiák.

A cikkben említett eset szélsőség, amire szerencsére kevés a példa. Eszemben sincs azt állítani, hogy nem a gyilkos felelős a tettéért egyszemélyben, mert ő a felelős. De nem tehetünk úgy, mintha az eset a semmiből ugrott volna elő. Kicsúcsosodása valaminek, egy jelenségnek, ami létezik, ami megfigyelhető, amit el lehet fedni, amit be lehet söpörni egy képzeletbeli társadalmi szőnyeg alá, mintha nem is létezne. Ettől még létezik.

Úgy tűnik, hogy a fiúknak/férfiaknak nehézséget okoz érdemi kommunikációt folytatni a másik nemmel. Kortól, kultúrától függetlenül. Láthatjuk, vallások, filozófiák, politikai és gazdasági mozgalmak születtek és terjedtek el e probléma miatt. (A lányoknak/nőknek ugyanilyen nehéz érdemi kommunikációt folytatni a férfiakkal, de ez valamiért kevésbé hagyta lenyomatát a történelmen.)

Mit gondoltok, miért létezik ez a probléma? Mi az oka, mi az alapja? Hogyan lehetne megoldani? Van valami a jelenlegi társadalomban, ami kedvez a nőkkel szembeni szélsőséges eszméknek és mozgalmaknak?

Share

Commentek