Az ember esendő, tévedni emberi dolog, én is csak ember vagyok. Közhelyek, melyeket önmagunk felmentésére használunk. Bizonyos határokon belül ez működhet, hiszen van bennük igazság.

Ha valaki árufeltöltő egy élelmiszerboltban, és esendő, téved, meg emberi, a legnagyobb kár, amit okozhat, az némi zavar a bolt polcain, némi jogtalan többlet a bevételben vagy veszteség a kiadási oldalon a rossz árazás következtében, esetleg néhány árucikk különös módon eltűnik. Bosszantó az ilyen, de senki nem hal bele.

Ha valaki könyvtárosként dolgozik, a kár, amit okozhat, a káosz, ami a látogatók idegeskedéséhez vezet. Kellemetlen, de ebbe sem hal bele senki.

Ha valaki gázszerelő, esendősége, hibázása, emberi mivolta sérüléshez és halálhoz vezethet. Ha valaki nehéz párkapcsolati válság közepén van éppen, elfogadható, hogy letört, szomorú, introvertált, de ha emiatt hibázik a munkájában, gázrobbanás történik, ami megöl egy családot, nincs semmi, ami ezt jóvá tehetné.

Ha valaki orvos, élete minden területén lehet esendő, lehet emberi, tévedhet – kivéve a munkájában, mert abba emberek halhatnak bele, abba emberek élete mehet tönkre.

Mi a helyzet akkor, ha valaki politikus, magasra jut, bekerül a parlamentbe, miniszter lesz, és végül kinevezik államfőnek?

Természetesen választott hivatása ellenére, elért pozíciója ellenére, ő egy emberi lény, aki esendő, emberi, téved és hibázik néha. Csakhogy a kár, amit emberi mivoltával okozhat egy olyan pozícióban, amiben milliók életére van hatással, nemcsak jóvátehetetlen, de felfoghatatlan is.

Egy emberi államfő háborúba viheti bele az országot, tönkreteheti gazdaságilag, egész szakmákat lehetetlenít el, tetteivel, döntéseivel, tömegeket ölhet meg, tömegeket taszíthat a társadalom peremére, és tömegek álmait törheti össze. Nyilvánvalóan ehhez nincs joga.

Azt mondhatjuk tehát, hogy egy államfő nem lehet emberi. Mert a kár, amit a szokásos emberi gyengeséggel, gátoltsággal, mániákkal, rögeszmékkel, felületességgel, vágyakkal, vélt vagy valós belső szükségletekkel, érzelmekkel, indulatokkal okozhat, túl nagy ahhoz, hogy elfogadható legyen.

Kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Szerintetek mik azok a tulajdonságok, amikkel egy államfőnek feltétlenül rendelkeznie kell ahhoz, hogy alkalmas legyen a tisztségére?

Szerintetek mik azok a tulajdonságok, amikkel egy államfő nem rendelkezhet?

Share

Commentek