Gondoljuk újra a világot

Miért van öregedés?

Ráncok, csökkenő képességek, romló érzékelés... Kit tesz ez többé?

A cikk a Trükkös kérdések sorozatot erősíti, de a cím nem követi az eddigi formát. Sőt, a régi címeket is átírtam, abban a reményben, hogy a Miért van halál cím izgalmasabb, mint az, hogy Trükkös kérdések 4.

Az öregedés háttere még gyerekként kezdett el foglalkoztatni, 10 évesen, amikor is megalapítottam egy új tudományágat. Az volt a neve, hogy „együttműködés sejtekkel”, és ezt próbáltam angolul, latinul összehozni valami mozaikszóba. Az alapvetés nagyon egyszerű: a sejtek nem tudják, hogy amit tesznek, az sok esetben káros, vagy csak nem elég jó, és ezt valamiképpen tudatni kell velük. Ez a tudományág egy kommunikációs módszer akart lenni az ember és a sejtek között. De aztán elkezdtek érdekelni a lányok, és elfelejtettem az egészet… Jellemző!

Múlt év őszén A félelem íze megalapozásán „dolgoztam” (élvezetes volt, tehát nem munka, ezért az idézőjel), ennek a fázisnak egyik fontos része a casting. Kit képzelek el egyik vagy másik karakternek? Emlékeim és képgyűjteményem alapján kerestem a megfelelő arcokat, testeket a szereplőimnek. Az egyik esetben képtelen voltam döntést hozni, és eszembe jutott, hogy nem is tudom, hogyan néznek ki ezek a színészek most, és kerestem róluk képet.

Az eredmény sokkolt. Legtöbbjük rémisztően megöregedett, összeaszott, korábban annyira erőteljes karaktere szétesett… Fájt. Valóban fájt látni, hogy mennyire tönkrementek testileg. Eszembe jutott, hogy 10 évesen megalapítottam egy tudományágat, és az talán segíthetne, mert ennek egész egyszerűen semmi értelme.

Valóban, az öregedésnek, a test tönkremenésének, leromlásának nincsen semmi értelme. Lehet ideologizálni, lehet részigazságokat mondani, de ezek nem tekinthetők indoklásnak, megoldásnak pedig pláne nem.

Jól láthatóan van néhány tabu jelenlegi világunkban. Ilyen a lélek, a halál, az öregedés, és az örökmozgó témája, ezeket érdemben kutatni hivatalosan tilos, mert ezeken hivatalosan nincs mit kutatni.

Az öregedésnek nincs haszna sem az egyének számára, sem társadalmilag. Nincs értéke. A kérdéskör háttere nagyon kiterjedt lehet.

Táplálkozás. Nem azért hoztam ezt fel, hogy elkezdjünk irányzatokról beszélni, amik fiatalosabb külsőt adnak, jobb laborértékeket, jobb funkcionalitást egy adott határig. Van olyan vámpírmítosz, mely szerint, ha a vámpír nem jut vérhez, elkezd öregedni, fizikailag tönkremegy, majd meghal. Mindegy, mit és mennyit eszik, ha nem jut vérhez, megöregszik, tönkremegy testileg, és végül meghal. Ha vérhez jut, regenerálódik, erőre kap, visszatérnek a képességei, a bőre megváltozik, a fizikai problémái eltűnnek. Csak felvetés: az ember még nem találta meg azt a táplálékot, amire valóban szüksége van, ahogyan a vámpírnak a vérre.

Méreg. Léteznek nagyon bonyolult, több komponensből álló mérgek, melyek némelyike több tucatnyi elemből áll össze. Ha egy vagy néhány komponens hiányzik, a méreg nem viselkedik méregként. Lehetnek olyan alapvető élelmiszerek az emberiség táplálkozásában, melyet mindenhol fogyasztanak, minden vidéken, időtlen idők óta, és amelyek tartalmaznak bizonyos anyagokat, amik egyenként nem mérgezőek, együttesen azonban pusztító hatásúak. Egy ilyen bonyolult többkomponensű méreg lehet az öregedés fő vagy egyik oka.

Levegő. A levegő körbevesz minket, benne élünk, igen rövid ideig tudjuk tolerálni a hiányát. A levegőben lehetnek olyan anyagok, amik lerakódnak a testben, vagy amik olyan folyamatokat katalizálnak a testben, amelyek hozzájárulnak az öregedéshez. Az is meglehet, hogy a levegő jelenlegi összetétele nem igazán jó a számunkra. Itt nem a szennyezettségre gondolok, hanem a fő alkotóelemek vagy a kisebb mennyiségben jelenlévő, de létfontosságú elemek arányára. Talán volt valamikor olyan elem a levegőben, ami ma már nincs meg benne, vagy olyan új elem jelent meg, ami nehézségeket okoz a számunkra, és ez váltja ki az öregedést, vagy hozzájárul ahhoz.

Genetika. 24-25 évig tart, mire a megszületett test teljesen kifejlődik. Innentől a változás romlás, azaz öregedés, nem fejlődés. A test leépül, a szervek egyre alacsonyabb hatásfokkal működnek, a bőr tönkremegy, a tartószövetek megereszkednek, az izmok fokozatosan elvesztik képességeiket, a test regenerációs potenciálja gyengül. A sejtosztódásban hibák jelennek meg, melyek mennek tovább a következő sejtgenerációba. A sejtek cserélődnek a testben, és 24-25 éves kor után minden esetben rosszabbul működő generációk jelennek meg. Mint egy önmegsemmisítő program.

Tudat. Kétségtelenül a tudat nagy szerepet játszik az öregedésben. Hogy hogyan? Van elképzelésem.

Ebben az életemben egyszer már voltam öreg. Viccesen hangzik, ugye? Megtörtént. 2009 elején életemben először ételmérgezést kaptam, annak is az egyik legsúlyosabb fajtáját. Az első körülbelül nyolc óra pokoli fájdalmakkal járt, majd eltávozott, aminek el kellett távoznia, de mire teljesen rendbejöttem, és olyan lettem, mint voltam előtte, az közel egy hétig tartott. Rettenetesen nyomott voltam, tompa, az érzékelésem hatásfoka visszaesett, gyenge és lelassult voltam. Vánszorogtam az utcán, és mindent olyannak láttam, mint egy ócska, kiégett régi filmen.

Öregnek éreztem magam. A testem nehézséget jelentett, fájt, az érzékelésem gyenge volt – minden befelé fordulóvá tett, egyre inkább a gondolataimnak éltem, és egyre kevésbé a fizikai világban, egyre kevésbé kommunikáltam és vágytam a kommunikációra. Néhány nap alatt eljutottam odáig, hogy azt éreztem: nem kell nekem ez a test, zavar, problémát okoz, alig látom, hallom, ami körbevesz, belül élek, a külvilág nem érdekel. Tudati szinten ez a kulcs. Amikor a leromlás következtében a tudat eljut arra a pontra, hogy már nem akarja a testet. Már nem kell neki, már nem élvezi, hogy van. Elutasítja. A külvilágtól a gondolatai felé fordul. Ez az öregedés, ez a halál kezdete, ez a haldoklás startlövése, mentális szinten. A haláltól való félelem ezt nem ellensúlyozza.

Nos, a fenti tényezők egyikében lehet a válasz az öregedésre, vagy a fentiek közül néhányban, vagy mindegyikben. Elképzelhető, hogy más tényezők is vannak. A Csillagkapu tévésorozat egyik részében egy bolygón olyan szerkezet működött, ami száz napban korlátozta az életciklust, ez alatt a száz nap alatt az emberek csecsemőből aggastyánokká lettek és meghaltak. A szerkezet megtalálása és megrongálása következtében az az erőtér, ami ezt okozta, megszűnt létezni, és az életciklus is megváltozott. Ez is egy lehetőség, ahogyan még sok más is lehet.

A kérdés tehát így hangzik:

Miért van öregedés?

Share

Commentek

Előző

Hogyan lehet jobbá tenni a világot?

Következő

Manipuláció 1×1

 1. Putyin998

  @ Thirdeye:
  Persze,egy retardált szintjén.

 2. Thirdeye

  Putyin998 írta:

  Ne csak erő-gyengeség vonalon képzelegj,kisherceg.Egészséges-egészségtelen,életképes-életképtlenen is.

  Rendben .
  De mit szólsz ahhoz az érdekességhez , hogy egészségtelenül is sokáig élhet valaki .
  Furcsa nem ? Hogy van ez ?

  Már évek óta figyelek egy alkeszt hogy meddig bírja még . Nem is hasonlít már szinte emberre . Az alkohol tartósít .

 3. Putyin998

  @ Thirdeye:
  A lényeg a párbeszéd,lükealadár. 😛 Látod Nietz értelmes véleményt mondott,amivel ha nem is értek egyet,de el tudom fogadni.
  Erre akartalak rábirni titeket mindössze.Ha már párbeszéd szintjén foglalkoztok vele,már akkor is bőven megérte.
  Nekem.
  Ne csak erő-gyengeség vonalon képzelegj,kisherceg.Egészséges-egészségtelen,életképes-életképtlenen is.

 4. Thirdeye

  @ Putyin998:

  Próbálok rámutatni , hogy nekem nem sokat mond az hogy gyenge , vagy erős .
  Az én rózsaszín világomban nem a testi erő számít . Csak a SZERETET !!! Durva mi ? :laugh:

  De nehogy rosszul legyetek ettől Ti erősek . 😀

 5. Nietz-senki

  Putyin998 írta:

  Már volt szó ilyesmiről,de ez a csávó példaértékű lehetne mindenki számára.
  Számotokra is.

  Mindenképp – tisztelni való.
  Senkit sem illetnék rossz szóval azért, mert fiatal (fiatalosan erős) szeretne maradni.

  Szerintem az élet kulcskérdése (bárki számára) Az, hogy – miben találja meg önmagát.
  A fejlődés szintén – ehhez kapcsolódó – fontos dolog.

  Számomra nem tűnik szükségszerűnek,hogy fiatal maradjak. Kondicionáló gyakorlatokat naponta végzek – de nem erősítek. Valamikor rendszeresen fociztam. Nem voltam ügyes, de gyorsaságban nem sokszor akadt ellenfelem. Persze én most sem vagyok 65kg. Bő 10 éven keresztül rendszeresen kerékpároztam (heti 200-300km). Most csak annyi, hogy szinte mindent biciklivel intézek, amit lehet: szolgálatba, vásárolni, anyámékhoz, anyóshoz (ezek 5-10km egyenként – oda).

  A halál tényét – mint ahogy a szaporodás tényét is – el kell fogadnom.
  Olyan sejtésem van – a legtöbb ember jobban el tudná fogadni az öregedés és halál tényét; akkor ha az “éber tudat” számára is volna kapcsolatunk az élet utáni valósággal.

  A társadalmi lét csak az élet és fiatalság ideáit ismeri.
  A kozmikus lét az életen túli bölcsesség ideáit is tartalmazza – és eredetileg mindannyian onnét “jöttünk”.
  Az élet nagy lehetőség – mégsem szabad túl-értékelnünk!

 6. Putyin998

  @ Thirdeye:
  Arra próbálok rámutatni,hogy az illető 60éves elmúlt.Ennek tükrében kérdeztelek.
  A múltkor belinkelt koreai judo-mesterrel szintén ez volt a célom:”Miért vagytok gyengék?”kérdezte Simon Phoenix a Demolition Man-ben.
  Miért kell gyengének lenni?Miért lehet érv arra,hogy lusta bárkinek az,hogy “öreg”?
  Miért csinálnak erényt a tunyaságból és a gyengeségből ebben a világban?
  Miért csak a köldöknézés számit?
  Képzelj el egy világot,ahol mindenki a köldökét hesszeli reggeltől estig.Dolgozni ki fog?

 7. Thirdeye

  @ Putyin998:

  Ügyes a fickó .
  De számomra nem példaértékű . Ez azért van mivel soha nem nyűgöztek le a fizikai teljesítmények . Soha semmilyen sport nem tudott megérinteni . Azt sem értem hogyan lehet sportközvetítéseket nézni . Ettől függetlenül tiszteletben tartom mások ilyen irányú érdeklődését .

 8. Putyin998

  @ Nietz-senki:
  @Thirdeye:

  A linkben szereplő úriember több mint 60 éves és még mindig évről évre fejlődik valamit.Pár napja hivta fel rá a figyelmemet egy testedző fórumon valaki.Azóta már több megosztást is megért ez a két klippecske.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Sz5qV3y71ME#!
  http://www.youtube.com/watch?v=58rmZEnq_H0&feature=relmfu

  Már volt szó ilyesmiről,de ez a csávó példaértékű lehetne mindenki számára.
  Számotokra is.
  Vélemény?

 9. Will

  Putyin998 írta:

  Az öregedést eddig nem sikerült megállitani.De lassitani azért lehet valamennyire.Az illető úr napi több kiló húst elfogyaszt:
  http://www.youtube.com/watch?v=tK6_DD8vAoE&feature=player_embedded
  Igy is lehet “öregedni”.

  Az komoly, hogy edzésen ugyanezt megcsinálja 290kg helyett 310-zel és háromszor? O.o
  http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=wUJarSK78nQ

 10. Nietz-senki

  Putyin998 írta:

  @ Nietz-senki:
  Semmit sem értettél,abból amit irtam.Sebaj,én leirtam-te lesz@rod.

  Ha úgy gondolod: puszta hozzászóásommal rontom a te “hitelességedet” (vagy akárkiét) – az baj… De én nem tehetek erről. Te is elmondtál egy véleményt, meg én is.

  Egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazért születtünk, vagy élünk. Én egy ilyen helyzetet képes vagyok elfogadni – nem jelenti azt, hogy ettől érzem jól magam…

 11. Putyin998

  Az öregedést eddig nem sikerült megállitani.De lassitani azért lehet valamennyire.Az illető úr napi több kiló húst elfogyaszt:
  http://www.youtube.com/watch?v=tK6_DD8vAoE&feature=player_embedded
  Igy is lehet “öregedni”.

 12. Putyin998

  @ Nietz-senki:
  Semmit sem értettél,abból amit irtam.Sebaj,én leirtam-te lesz@rod.
  Nem utánaolvasott ,tudományos f@szságok ezek,hanem mind -mind magánzsebből finanszirozott kutatások-ahol vagy tesztalany voltam vagy a segitségükkel meggyógyitották a feleségemet és a nagynénjét egy örököltnek elkönyvelt,gyógyithatatlan betegségből.
  Nem számit,hogy te mit hiszel.A lelkesedésed elismerésre méltó,viszont a fafejűséged unalmas.Az úgynevezett megtapasztalásokat már másik fejezetben tárgyaltuk.
  Nem megbántani akarlak,már mondtam.Egyél amit akarsz.
  Én is igy teszek.Nagy vagyok,kurv@ erős,és kib@szottul egészséges,annyira hogy te el sem tudod képzelni.Nem értem meg a te fajtádat,akikahelyett,hogy tennének valamit magukért,inkább hamis és gyagya álideológiákat gyártanak a teszetoszaságuk igazolására.
  Részemről befejezettnek tekintem ezt az eszmecserét.
  Jó legelést!

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén