Nincs bevezető, rögtön a tárgyra! A kérdés a következő:

Miért van halál?

Szándékosan nem az a kérdés, hogy mi a halál. Ha az lenne, a kommentek meddő filozofálgatássá fajulnának, és a kérdés ennél többet ér.

Volt néhány ember a környezetemben, aki meghalt. A halálhírhez mindig csatolták a magyarázatot: ezért és ezért halt meg. Gyakran találkoztam híres emberek haláláról tudósító híradásokkal. Szintén minden alkalommal megemlítették a halál okát.

Azért halt meg, mert a sok dohányzástól tüdőrákot kapott. Ha ez igaz, akkor igaz az ellenkezője is: ha nem dohányzik, nem kap tüdőrákot.

Azért halt meg, mert agyvérzést kapott. Rémesen stresszes életet élt, dührohamok, őrjöngés, mélydepresszió váltogatta egymást egész életében. Ha ez igaz, akkor igaz az ellenkezője is: ha nem él stresszes életet vagy mentálisan helyre teszi magát, nem kap agyvérzést.

Azért halt meg, mert tönkrement a mája, és ez a szervezet összeomlásához vezetett. Alkoholista volt, gyakorlatilag húsz éven át nem volt józan, már reggel hétkor be volt állva. Ha ez igaz, akkor igaz az ellenkezője is: ha nem iszik, nem megy tönkre a mája, és nem roppan bele a szervezete.

Lehetne ezt még ragozni, de látjátok, mire akarok kilyukadni. A halál okaként minden esetben valamilyen hétköznapi tényezőt jelölnek meg, mondván, hogy azért történt. Tehát, ha az nincs, akkor nem áll be a halál. Ugye?

Ha kizárjuk a szélsőséges táplálkozást, sőt kizárunk mindenféle táplálkozási hibát, vitaminhiányt, ásványi anyag, nyomelem hiányt, mérgezést, szennyezett vizet, szennyezett levegőt, stresszt, mozgáshiányt, figyelmetlenséget, sérüléseket, baleseteket, erőszakos halált, az összes leírt, kijelentett, hangoztatott betegség-kiváltó okot, hajlamosító okot, akkor mi lesz?

Mit jelent az, hogy valaki végelgyengülésben halt meg? Nyolcvanhét éves korában meghalt végelgyengülésben, álmában érte a halál, nem szenvedett. Ez mit jelent? Elmeszesedett ez, elkopott az, igen, de ezeknek is volt okuk. És ha kizárjuk azt az okot, akkor mi lesz?

Tehát a kérdés adott: miért van halál?

Share

Commentek