Lenni vagy nem lenni?

A mai kérdés sokkal súlyosabb, mint elsőre tűnik. Két idézettel kezdem, amely bevezet titeket a témába, illetve annak megfontolásra érdemes aspektusaiba.

Az első idézet az Egy konspirátor feljegyzéseiből van:

„Ma Magyarországon nagyon sok minden kap ezermilliárd forintokat állami pénzekből: autópálya-építés, metróépítés, sporttámogatás, egyházi támogatás stb. Ezermilliárd forintból tízmilliárd úgy el tud tűnni a bürokrácia útvesztőjében, hogy azt soha nem találja meg többé senki. Észre sem veszi senki.

Ősrégi trükk: kilobbiznak egy nagyszabású beruházást, amely egy igazi pénznyelő automata (például űrkutatás, AIDS-kutatás stb.), és az ezekbe beleöntött elképesztően nagy pénzösszegekből lecsipegetnek, és így hoznak létre több milliárd dolláros titkos pénzalapokat, amiknek sehol nincs nyomuk.”

A második idézet forrása még nem publikus:

„1960. január 23-án, Jacques Piccard és Don Walsh alámerültek a Mariana-árokba, ünnepélyes megnyitójaként egy évtizednek, mely a határok feszegetéséről szólt. A Trieste tengeralattjáró húsz percet töltött a mélyben, majd elindult felfelé, élményekkel és kérdésekkel megrakodva. A válaszok iránti vágy, az élénk tudományos érdeklődés újbóli merüléseket sürgetett, ám azokból semmi nem lett. Az elszánt kutatás fellángolásnak bizonyult csupán, mely hirtelen a közöny vastag falába ütközött, az űrprogram és a Hold meghódítására tett törekvésekhez hasonlóan. A lelkesedés kieresztett gőzként szállt el a semmibe.”

Piccard és Walsh 1960-ban húsz percet töltött a Mariana-árokban. Ezután ötvenkét éven át nem járt ott senki. 2012. március 26-án a rendező James Cameron, egymaga alámerült a Föld legmélyebb pontjaként ismer hasadékba, ahol különféle tudományos méréseket végzett. A tengeralattjáró fejlesztését jóformán ő maga finanszírozta.

A kérdés a következő:

Mi történt ezekkel a nagy projektekkel?

Óriási energiákat mozgósítottak az óceán mélyének felkutatására, még nagyobbakat az űrkutatásra, az űrhajózásra, a Hold meghódítására. Azután hirtelen vége, mintha elvágták volna. Miért? Mi történt?

Nem volt gazdaságos? Kinek nem? Egy kormánynak, illetve a mögötte álló pénztermelő gépezetnek?

Nem volt haszna? Kinek nem volt? Milyen szempontból? Hol és mikor érdekelte egy kormányt, hogy minek van haszna?

Mit gondoltok, mi történt a mélytengeri merülésekkel, a Holdutazással és a többi, ehhez mérhető gigantikus projektekkel?

Share

Commentek