Biztonságos?

Újabb Trükkös kérdés, mivel régen volt már ilyen.

A kérdés a következő:

Mi az erkölcs?

Egészen kisgyerekkorom óta hallom, hogy az erkölcs így, az erkölcs úgy, az erkölcstelenség így, az erkölcstelenség úgy. Rengeteg mindenről hallottam már, hogy erkölcstelen, kezdve a lopástól, a hosszú hajon át a miniszoknyáig.

Még gyerekkoromban ismertem egy Gabi nevű fiatal nőt, aki a közelünkben lakott, és akihez számomra teljességgel átláthatatlan rokoni szálak fűztek minket. Gyakran hallottam róla a háta mögött, hogy erkölcstelen. Ő volt a legboldogabb, legfelszabadultabb ember, akit gyerekként ismertem.

Amikor általános iskola alsó tagozatába jártam, anyámék imádták Elvis Presley-t, de az osztályfőnök azt mondta, hogy Elvis erkölcstelen. Aztán az iskolában mondták, hogy József Attila az erkölcsi mintakép, de valaki más meg azt mondta, hogy erkölcstelen.

Végül, főleg a történelemórák hatására arra a megállapításra jutottam, hogy az erkölcs az valamilyen magasztos dolog, ami kiemeli az embert az állatvilágból, az igazán erkölcsös emberek pedig társaik közül is kiemelkednek. Hogy miben és hogyan, azt nem tudtam.

Az erkölcsös emberekkel az volt a fő bajom, hogy mindig nagyon komolyak és szomorúak voltak, de legalább meg lehetett bennük bízni. Az erkölcstelenekben nem lehetett bízni, ellopták a játékaimat, hazudoztak, csúfolódtak, ellenben volt bennük kezdeményezőkészség, tettvágy, bátorság, kíváncsiság.

Mutattak nekem egyszer egy idősebb férfit, akiről azt tartották, hogy a legerkölcsösebb emberek közé tartozik a világon. Pap volt, rendkívül visszafogott és gátlásos, a tulajdona kimerült egy régi órában, és azt hallottam róla, nagyon sok mindenről kellett lemondania ahhoz, hogy ennyire erkölcsös tudjon lenni. Nem igazán értettem, hogy ez miért éri meg neki.

Amikor már kezdtem afelé hajlani, hogy erkölcstelennek lenni jobb, mint erkölcsösnek, láttam, hogy egy erkölcstelen embert elvisznek a rendőrök és nagyon félt. Később hallottam, hogy még a tolvajnak is van erkölcse, de a gyilkosnak nincs. Aztán azt olvastam, hogy valaki azért ölt, hogy erkölcsösebbé tegye a világot, és olyanokat választott áldozatul, akik bántottak másokat.

Hosszú éveken át próbáltam rájönni, hogy mi az erkölcs, mi az erkölcsösség, mi az erkölcstelenség, hogyan kapcsolódik az erkölcs a komolysághoz és szomorúsághoz, az erkölcstelenség a felszabadultsághoz és a börtönhöz.

Ami mindig zavart az erkölcsösségben, az az, hogy egyetlen erkölcsös embert sem láttam, aki jól érezte volna magát.

Ma már tudom, mi az erkölcs. Tudom, hogy egész életemben rengetegen próbáltak megtéveszteni azzal, hogy erkölcsnek neveztek valamit, ami nem volt az.

Ám ez a cikk nem rólam szó, hanem rólatok. Ti jöttök, foglaljatok állást! Mi az erkölcs?

Share

Commentek