Júniusban egy 23 éves, mérnöknek tanuló diák csónakkal érkezett az egyik tunéziai strandra, ahol automata fegyverrel tüzelni kezdett, majd bement a közeli szállodába, és folytatta a mészárlást. Szemtanúk szerint mosolygott. Végül agyonlőtték. Egy nappal korábban találkozott a családjával, a tanulmányairól beszélgettek, nem látszott rajta semmi.

Franciaországban egy vegyi üzemben valaki robbantott, gyújtogatott, többeket megsebesített, az egyik vezetőnek levágta a fejét, és kiakasztotta a kerítésre.

Ausztriában egy férfi 150 km/órás sebességgel a tömegbe hajtott, miután több tucat embert elgázolt megállt, kiugrott, és késsel a járókelőkre támadt.

Mindez júniusban történt.

Az elkövetőket összefüggésbe hozták az Iszlám Állammal. Az IS weboldalakon bíztat embereket merényletek végrehajtására, a merénylőket nem ismeri senki, nincs kapcsolatuk senkivel, nincs hátterük, nincs semmi előzménye a tettüknek, még egy nappal korábban sem láttak rajtuk az ismerőseik semmit.

„Törjétek be a fejüket kővel, vágjátok el nyakukat késsel, gázoljátok el kocsival, dobjátok le magasból, akasszátok fel vagy mérgezzétek meg őket” – így szól az IS felhívása.

Weboldalak segítségével hétköznapi embereket vesznek rá arra, hogy merényletet kövessenek el. Szakértők azt mondják, ez kivédhetetlen, ha valakinek nincs múltja, nem keltette fel a hírszerző szervezetek érdeklődését, azt nem lehet elkapni, mielőtt elkövetné a merényletet.

Tehát, bárkiből terrorista lehet. Weboldalakkal csinálják. Lehetsz az te is, akár ma, akár holnap. Vagy én. Akárki. Akármikor.

Hiszékeny tömegek

Tömegek képesek hinni reklámoknak, tömegek képesek hinni politikusoknak. Tömegek nyitják ki az újságot minden nap, tömegek kapcsolják be a rádiót minden nap, tömegek nézik a tévét minden nap – és azt mondják: „Nahát, mik vannak!”.

Miért, mik vannak?

Olvastak valamit az újságban, hallottak valamit a rádióban, láttak valamit a tévében, és mivel alapvetően abból indulnak ki, hogy a média az érzékszervűk, sőt a legfőbb érzékszervük, el is hiszik.

Az emberek rendkívül hiszékenyek és felületesek. Én ezt tényleg komolyan így gondolom.

És mégis, egyszerűen nem hiszem el, hogy weboldalakkal hétköznapi embereket olyan szinten elmebeteggé lehet tenni, hogy hirtelen szembemennek az életükkel, a személyiségükkel, a neveltetésükkel, mindennel, és ölnek, mert a weboldalon arra buzdították őket.

Lehet manipulálni embereket az interneten keresztül, a média nagy része ezt teszi, de nem így, nem ilyen gyorsan, és nem lehet kifordítani valakit saját magából előzmények nélkül.

Csak eszembe jutott

„Igaz, hogy az ideológiák, melyekkel körülveszik a lényegi hazugságot, a gondolat-bálványokat, rendkívül bonyolultak, áttekinthetetlenek, sokrétűek, és mindenekfelett professzionálisak. Az is igaz, hogy a legfelsőbb kaszt egész tekintély-hadseregeket vet be, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy rosszul látnak, rosszul gondolkodnak és rosszul tudnak.

Ám van itt valami, ami alighanem önt sem hagyja nyugodni.

Hogy ez az egész rendszer miért képes működni?

Merthogy egyáltalán nem logikus, hogy működjön.

Egyáltalán nem logikus, hogy egy ember feladja a saját elképzeléseit, elfelejtse a saját személyes bizonyosságát, a saját tapasztalatait, csak mert X. Y. azt mondta neki, hogy tegye meg.

És mégis ez történik. És ez történt végig az egész történelmünk alatt.

A hatalom kulcsa az emberiség rossz mentális állapota.”

(Julius Andan)

Most ti jöttök

Ti mit gondoltok, hogyan történik ez az egész? Hogyan lesz valakiből, aki ránézésre normális, hirtelen a valósággal minden kapcsolatát elvesztő őrült tömeggyilkos?

Szerintetek van ilyen egyáltalán?

Vagy valami más van a háttérben?

Share

Commentek