Az ihlet

Ez a cikk körülbelül tíz napon át íródott, mivel mostanában a szokásosnál is kevesebb időm van, különféle anyagok zárása miatt. Ez egy amolyan átfogó megacikk lett, ami a zárt topikokhoz fogható módon járja körbe a témát. Szeretném, ha felkészülnétek, mielőtt belevágtok, mivel minden bizonnyal többeteknél kiveri majd a biztosítékot. Tiszteletlenül írok szent témákról, és ez érzelmi viharokat idézhet elő.

Jelen írást egyik kollégával folytatott eszmecsere ihlette, amely részemről nagyon egyszerűnek indult, majd meglepetésemre pillanatok alatt szinte átláthatatlanul összetetté vált. Egy jópofa, sőt kifejezetten hasznos találmánytól két lépésben eljutottunk a mocskos emberiség kipusztulásáig, és miközben azon gondolkodtam, hogy ennyi munka mellett szánjak-e időt egy minden felvetésre érdemben reagáló válaszlevél megírására, rájöttem, hogy a téma ér annyit, hogy cikk legyen belőle.

E poszttal két legyet ütök egycsapásra: hosszú ideje ez az első állásfoglalós cikk a blogon, és a válaszom is egyben.

Látom magam előtt, ahogyan ráncba szalad az arcotok a címet olvasva. Ez egy olyan kérdés, amit nem szokás feltenni, mivel – „mindenki tudja”, hogy mi a válasz. De éppen ezért érdekes a téma, mert amit „mindenki tud”, azt talán senki sem tudja.

Szent konkurenciaharc

A környezetszennyezés és a környezetvédelem intenzív érzelmeket mozgat meg. A szélsőséges álláspontok képviselői legtöbbször érteni sem akarják egymás indítékait. „Egyél környezetvédőt!”, ez egy általánosan használt autómatrica felirata volt, melyet Észak-Amerika hatalmas vadonjaiból élő favágók kezdtek el használni, miután azzal szembesültek, hogy a kivágásra ítélt fához környezetvédelmi aktivisták láncolták magukat. Egy magyar ufókutató úgy húsz éve azt jósolta, hogy eljön majd az idő, amikor halálbüntetés jár egy fa kivágásáért.

Amikor szóba kerül a környezetszennyezés, gyakorta hallani, hogy szennyezzük a környezetünket, nem tiszteljük azt, nem fogjuk fel, hogy szimbiózisban élünk vele, hogy szükségünk van rá, nem vagyunk képesek távlatokban gondolkodni, mindent csak a jelenben elérhető legmagasabb profitért teszünk, a jövő nemzedékeire pedig nem gondolunk. Kiterjedt, társadalmi összefogást sürgetnek, radikális intézkedéseket, nemzetközi összefogást. Ezek megvalósulásában persze a többség nem hisz, irracionálisnak tartja, a mesék világába sorolja. Akik hisznek benne, azt remélik, felvilágosító munkával, lobbizással, eredményt fognak elérni. Néhányan abban bíznak, az emberiség még a szakadék előtt felébred, és rádöbben arra, hogy ez az út nem járható tovább.

A családban van valaki, aki környezetvédelmi szakiskolába járt. E cikk kapcsán megkérdeztem, mit tanult, és mit lát fő problémának. Azt válaszolta, egyfajta apatikus hozzáállást tapasztalt hivatali oldalról, ahol arra panaszkodtak, hogy a cégek nem ismerik el saját felelősségüket, és inkább kifizetik az esetenként horribilis bírságot, de nem hagynak fel káros tevékenységükkel. Fő problémának a parttalan szemétgyártást látja, a boltban az uborkát darabonként csomagolják be nem bomló műanyagba, mindenhez zacskót és dobozt adnak, a legkisebb apróságot is műanyaggal vonják be, így minden háztartás részt vesz az össznépi szemétgyártásban.

„Azok a rohadt, kapzsi cégek! Csak a pénz érdekli őket, eladják a lelküket a profitért, mit nekik környezetszennyezés! Kifizetik a bírságot, és szarnak bele!” Lehetne még cifrábban is megfogalmazni, de érthető így is. De gondolkodjunk egy kicsit. Kik hozzák a törvényeket? Kik azok, akik úgy döntenek, hogy ennyi és ennyi lesz a bírság? Az egyik legnagyobb olajvállalat 16 millió dollárt fizet ki naponta az alaszkai kitermelés bírságaként, és fizetik, évek óta. Napi 16 millió USD, az évente 5,8 milliárd. Azért fizetik ki, mert megéri. Vajon, ha a bírságot megtízszereznék, akkor is megérné? És ha nem bírságot rónának ki, hanem börtönt? Ki hozza a törvényeket, és milyen megfontolások alapján, milyen nem hangoztatott célok érdekében?

Nagyon könnyű gyártani egy tanulmányt, és könnyű azt tekintéllyel eladni egy csapatnyi laikusnak. Így megtámogatva hozni egy törvényt, a környezet megóvása érdekében, ami akkora költségeket ró a vállalatokra, amit nagy részük képtelen kitermelni, és emiatt csődbe megy, igazán nem nagy mutatvány. Szent küldetésként is be lehet állítani a konkurencia kicsinálását, vagy egy iparág újrafelosztását. Vajon azok közül, akik a „Védd a bolygót” feliratú zászlóval a kezükben hőbörögnek, hányan gondolnak bele abba, hogy miközben tudatlanul néhány pénzember anyagi érdekeiért lobbiznak, a tömeges elbocsátások és a csődsorozatok hány családot küldenek padlóra?

Olvastam egyszer egy cikket, melynek írója elment egy nagy tüntetésre, ahol ezrek vonultak fel egy atomerőmű ellen tiltakozva, és szúrópróbaszerűen megkérdezett pár tucat embert arról, hogy mi egy atomerőmű, mit csinál, hogyan jön létre az energia (stb.), és senki nem tudott helyesen válaszolni az összes kérdésre, a többség egyikre sem. Ezek védik a környezetüket? Pontosan mitől? Valakinek a konkurenciájától?

Bűntudat, bűn nélkül

Döbbenetesnek találom, hogy a média milyen bűntudatot tudott beleplántálni az emberekbe, akik csúsztatásoktól zúgó fejjel oly ösztönösen vesznek magukra el nem követett bűnöket. „Az ember elpusztítja az esőerdőket!” Ez a kijelentés, amit már annyiszor hallottam, főleg akkor elgondolkodtató, amikor olyan emberek mondják, akik sosem jártak esőerdőben, és akik képtelenek lennének különbséget tenni az esőerdő és a dzsungel között. Érdekes, hogy például egy autólopásnál vagy egy gyilkosságnál nem mondják, hogy „Az ember!”, hanem ott már egy konkrét személy a tettes. Ennek talán az az oka, hogy a helyi vagy nemzetközi engedélyekkel folytatott fakitermelés nem számít bűncselekménynek, míg az autólopásért vagy gyilkosságért börtön jár, amit már nem olyan menő dolog bevállalni, csak azért, hogy valaki szentnek érezhesse magát.

Azt mondják, mind kivesszük részünket a környezetszennyezésből, ezért a felelősségünk is közös. Hiszen vásárolunk olyan termékeket, amik károsítják a környezetünket, vagy amik olyan csomagolást kaptak, amikből nem bomló szemét lesz, ami szintén a környezetet terheli. Ha mind felelősséget vállalnánk a bolygónkért, akkor nem vásárolnánk meg azokat a termékeket, amik kárt okoznak a természetnek.

Kérdés azonban az, hogy milyen tanulmányokat és milyen okból fogadunk el? Konkrétan mit tekintünk környezetszennyezésnek és miért tekintjük annak? Tehát, ha valaki bizonyos hajtógázzal töltött dezodort használ, akkor ő egy mocskos természetgyalázó rohadék, mivel találtunk egy tanulmányt, amely szerint ez a dezodor elpusztítja az ózonréteget és a Nap elevenen megfőz minket?

Biztos, hogy ez igaz? Biztosan nagyon szépen, a folyamatot egészen átlátva és megértve el tudjuk képzelni, hogy a fürdőszobában használt dezodor sok-sok kilométerrel a fejünk felett elkezdi bontani a légkör egyik fontos összetevőjét?

Azt mondják, országnyi erdők tűnnek el naponta. Biztos, hogy ez igaz? Ha valóban igaz, hogy az év minden napján több ezer hektár erdőt vágnak ki, vajon miért teszik ezt? Mit kezdenek ezzel a rengeteg fával? Házakat építenek belőle a rohadék környezetszennyező embereknek? Fa használati tárgyakat készítenek belőle, például sporteszközöket? Esetleg fa bútorokat gyártanak, és a bűnös emberiség fa bútorok iránti olthatatlan vágya miatt kell ennek a sok szegény fának meghalnia? Vagy tán könyveket nyomtatnak ezekből a naponta kivágott erdőkből? Két napja megvettem Robin Cook legújabb könyvét, akkor most már én is bűnöző vagyok?

Egy ember meggyilkolása bűn, a megkísérlése is bűn. Ha köztudott, hogy valaki éppen megpróbál megölni valakit, akkor mi történik? Hívják a rendőrséget, megy a SWAT, és szükség esetén attól sem fognak visszariadni, hogy agyonlőjék a tettest, ha csak így menthetik meg az áldozat életét. Ez teljesen nyilvánvaló. Ezek ellenére el kellene hinnem, hogy köztudott, hogy az ipar némely gyakorlata hosszú távon lakhatatlanná teszi a Földet, és az emberiség kiirtására tett egyértelmű erőfeszítés büntetése pénzbírság?

Ha egyik nap bejelentené az ENSZ, vagy valamilyen nemzetközi bizottság, hogy mostantól fogva nem vágnak ki több fát, mert az atmoszféra oxigénkoncentrációja aggasztó mértékben lecsökkent, és mostantól fogva kőből, fémből, polimerből építik majd a házakat, ezekből készítik a használati tárgyakat és a bútorokat, az egész emberiség fellázadna? Zavargások törnének ki minden kontinensen, mert az emberek követelik a fát, és nem érdekli őket az oxigén? Tényleg elhiszi ezt valaki?

Globális felmelegedés

Az Éghajlatváltozás Kormányközi Testülete által kiadott grafikon szerint a levegő földközeli hőmérséklete 1905 és 2005 között kb. 0,7 Celsius fokkal nőtt. A szervezet szerint a hőmérséklet azért emelkedett száz év alatt bő fél fokot, mert a civilizáció üvegházhatást okozó gázokat juttatott a légkörbe. A kutatók jelenleg is buzgón vitáznak arról, hogy a felmelegedést az emberi tevékenység okozza-e, vagy más tényezők, például az, hogy épp kifelé jövünk egy jégkorszakból. Készült egy éghajlat-modell, melyet a fentebb említett testület elfogadott, és amely szerint 2100-ra az átlaghőmérséklet minimum 1,1, maximum 6,4 Celsius fokkal fog emelkedni. A média nagyhangú laikusai már költötték is a világvégejóslatokat…

A pillanatnyi állapotokat kinevezni tökéletesnek, és az attól való bármilyen mértékű eltérést a harmónia felborulásának tekinteni, nem egy átgondolt kiindulási alap. A Föld változásait szemlélni néhány éves-évtizedes intervallum alapján, figyelmen kívül hagyva a földtörténeti korok sajátosságait, biztosan téves következtetésekhez vezet. A geológiai rétegek vizsgálata általánosan elfogadott, emberek által alkotott modellekre vezethetők vissza, melyek viták tárgyát képezik. Az egyes földtörténeti egységek határait földtörténeti események alapján határozzák meg, mint például bizonyos élőlények tömeges megjelenése vagy kihalása. A legszélesebb körben elfogadott felosztást a Nemzetközi Rétegtani Bizottság adta ki. A hivatalos álláspont szerint a Földön voltak a jelenleginél sokkal hidegebb és sokkal melegebb időszakok, vagyis, úgy tűnik, a bolygó jól megvan jégtakaróval, sarki jégsapkákkal, és jég nélkül is.

Lady Gaia

Mi a környezetszennyezés? Ennyire mélyen benne járva a cikkben, ideje definiálnunk, mit is jelent a fogalom. „A környezetszennyezés az emberi társadalom környezetének kedvezőtlen irányú megváltozása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel-változásával és minőségromlásával járó tevékenység.”  Ebben nagyon helyesen nincs benne a Földnek magának a károsítása.

A földkéreg feltörése, és az annak következtében beköszöntő új földtörténeti kor sem károsítja a Földet, csupán az arculata változik meg a mi nézőpontunkból nézve. A Föld attól nem fog rosszabbul működni, vagy égitestként megszűnni, ha a földrengések és a vulkanikus tevékenység fokozódása miatt számunkra élhetetlenné válik a felszín.

Attól nagyon messze vagyunk még, hogy a földkéreggel játszadozhassunk. A Cár-bomba, a valaha felrobbantott legnagyobb hidrogénbomba kb. 50 megatonnás volt. Eredetileg kb. 100 megatonnásra tervezték, de a harmadik fokozatban az izotópot ólommal helyettesítették, hogy a környezet elviselje a szennyezést. Ettől a robbanóerőtől beláthatatlan messzeségben van a gigatonna, a földkéreghez pedig 1 teratonna feletti teljesítmény szükséges. Egyes számítások szerint 2 vagy 3 teratonna már felhasítaná a kérget teljes vastagságában.

Uralkodni a gondolatok felett

Ahhoz, hogy valaki uralkodhasson a világ felett, az emberek gondolkodását és érzelmeit kell irányítania. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, rendelkeznie kell azzal a monopóliummal, hogy világképeket terjesszen el széles néptömegek számára, mivel gondolkodásunk és érzelmeink keretét a világképünk adja.

Az a gondolat, hogy az ember csupán 1 faj az élővilág sokmillió faja közül, egy világképen alapszik. Az a gondolat, hogy az ember jelentősége a természetben, a Földön, az univerzumban, a létezés egészében a nullával egyenlő, egy világképen alapszik. Az a gondolat, hogy az ember rossz és káros életforma, mert az ipar jelenlegi trendjei szerint a gyárkémények ontják a füstöt, és száz év alatt bő fél fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, egy világképen alapszik. Az a gondolat, hogy a Föld és az élővilág értékesebb az embernél, és jobb lenne, ha az emberiség eltűnne, egy világképen alapszik.

Az én világképem szerint a Földön az egyedüli érték az ember. Sem az élővilágnak, sem a Földnek magának nincs semmi értéke az emberrel összevetve. Nem azért gondolom így, mert olyan sokra értékelném a szokványos emberi tevékenységet, mert egyáltalán nem. A potenciál az, amit fontosnak tartok, a fejlődés lehetőségét, azt, hogy az ember megvilágosodhat, buddhává válhat, emberfeletti szintekre emelkedhet. Csak emiatt tartom az embert az egyedüli értéknek. A Föld élettelen kőhalom, a élővilág önfenntartó éléskamra az ember számára, ami addig fontos, amíg a tudása nem teszi helyettesíthetővé, vagy amíg szellemi fejlettsége nem teszi a táplálékot szükségtelenné.

Amikor a környezetszennyezéssel kapcsolatos hisztériával találkozom, hallom ezeket a képtelen vádakat, látom a bűntudat megdöbbentő megnyilvánulásait, azon gondolkodom, hogy ez vajon kinek és miért lehet hasznos. Kinek jó az, ha széles körben az válik általános nézetté, hogy az ember lényegtelen, értéktelen, és nem baj, ha eltűnik?

Az érzelmek elképesztő logikai csúsztatásokat képesek elfedni. Hogyan gondolhatja azt valaki komolyan, hogy az ember feneketlen gonoszságában kipusztította az acutifrons caracarensis nevű tetvet, és ezért megérett a teljes kiirtásra? Miért nem az a reakciója erre a hírre, hogy kinemszarjale? Mi volt a jelentősége ennek a tetűnek? Konkrétan semmi. Nem rombolja le az élővilágot, nem taszítja éhhalálba az emberiséget. Mégis, hogyan lehet egy ilyen lényegtelen semmiséget arra felhasználni, hogy emberek saját maguk pusztulását kívánják?

Ha nem érezném nevetségesnek, hogy Goethe-től idézzek, meg nem is lennék lusta előkeresni a Faustból az egyik versszakot, akkor most itt rímbe szedve olvashatnátok egy nagyon értékes gondolatot. Így most be kell érnetek rímek nélkül, csak a tartalommal: Mephistopheles azt mondja Faustnak, hogy lent csak sötét van, fent csak fény, a teljes spektrum csak az embernek adatik meg.

Ebben az egyetlen versszakban egy egész filozófia van. Az, hogy az ember tud ölni és tud gyógyítani, tud szeretni és tud gyűlölni, tud építeni és rombolni, tud kárt tenni és ki tudja javítani, nem azt jelenti, hogy az emberrel valami baj van. Épp ellenkezőleg. Ez azt mutatja, hogy létezik egy spektrum, melyen az ember képes mozogni. Más szavakkal: képes szabad lenni. A szabadság a teljes spektrumot jelenti, nem azt, hogy csak ilyen vagy csak olyan lehet valaki, meg csak azt az egy dolgot gondolhatja, érezheti és teheti, amit valaki helyesnek tart.

Igaz, az ember képes értelmetlen, gonosz, átgondolatlan tettekre. Azért képes erre, mert ez a spektrum része. Ezekben a lehetőségekben nem indokot kellene látni az egész emberiség kipusztítására, nem ostoba, primitív, állati módon ölni kellene, hanem emberi módon megérteni, kideríteni az okokat, kidolgozni a módszereket arra, hogy az emberek megtanuljanak távlatokban és összefüggésekben gondolkodni, és felszabaduljanak a berögzült érzelmi állapotaikból. Ez segítene, ez hozna eredményt, és tenne valamit egy jobb jövőért. Az irtás nem. A vádak nem. A bűntudat nem.

Egy állat nem harmóniában él a környezetével, hanem csak azt teszi, amit tud, mindenféle jövőkép vagy átfogó rálátás nélkül. Az állat a programja szerint cselekszik, nincs benne a szabadság potenciálja. Az állatvilágot nem a Disney-filmek alapján kellene megítélni, vagy az anyacica alapján, ami nyalogatja a kicsinyét. Az állatvilág annyira erőszakos, amihez egy háború sem fogható. Az állatvilágban az erőszakos halál a természetes halál. A legtöbb ember soha életében nem találkozik a nyers erőszakkal, a legtöbben nem erőszakos halált halnak, a legtöbb gyereket nem eszik meg reggelire, és a legtöbben soha nem harcolnak az életükért. Az állatvilágban ismeretlen az a fajta összefogás, összedolgozás, szervezés, tervezés, tudatos előregondolkodás, ami az embervilágban mindennapos. Tehát nem, az állat nem különb az embernél, hanem csak részét képezi egy önfenntartó éléskamrának, amely csak az emberért van, nem más okból.

Amikor azon gondolkodunk, hogy milyen lenne az ideális ember, hová fejlődhetne, akkor ismét a világképeknél kötünk ki, mert az határozza meg, hogy mit tekintünk lehetségesnek és mit nem. Az én világképem szerint a fejlődés személyes, és az individuum egyre nagyobb befolyását jelenti. Az ideálom Amer, aki él, ameddig akar, ott, ahol akar, és csak az van rá hatással, amit a jelenbeli tudatos döntése elfogad. Egy még nem megjelent történet első fejezetében Amer az óceán fenekén sétál elegáns öltönyben, és pezsgőt iszik, miközben beszélget a hajókatasztrófa során éppen meghalt emberek lelkeivel. Ez az elképzelés eléggé távol áll a jámbor, a létezéséért pillanatonként bocsánatot kérő, bűntudattól magába roskadt, alkalmazkodó társadalmi végterméktől. Amer nem alkalmazkodik, hanem irányít, kontrollál mindent, tetszése szerint.

Akkor most van vagy nincs?

A fentiekből talán néhányan azt a következtetés vonják le, hogy nem látok problémát az élőközegünk elpusztításában. Ez nem így van. Amit jelenleg környezetvédelemnek neveznek, az véleményem szerint egy biznisz-típus, ideológia, manipuláció, politikai és gazdasági érdekek mentén tüzelt hisztéria. Jelen technikai lehetőségeink és szellemi állapotunk szintjén szükségünk van a fennmaradáshoz a Földre és annak élővilágára. A bioszféra a mi önfenntartó éléskamránk, emígyen kellene tekintenünk rá, és a hosszútávú működést figyelembe véve kellene alárendelnünk igényeinknek.

Igen, a természet egy raktár, ami önmagát tartja fenn. Ez azt jelenti, hogy amit kiveszünk belőle, az újratermelődik. Nem varázslat által, hanem folyamatok által, bizonyos idő alatt. Tehát kivehetünk belőle annyit, hogy hiány keletkezzen, ha pedig tudatlanul és/vagy felelőtlenül belenyúlunk a háttérfolyamatokba, működésképtelenné tehetjük. Ha ez sikerül, akkor vagy kijavítjuk záros határidőn belül, vagy elfogynak a készletek, és végül meghalunk, éhen, szomjan, vagy fulladás által. Ez ilyen egyszerű, és semmi hisztéria.

A raktárban van nyalóka, kakaó meg kókusztekercs, a polcai roskadoznak ezektől, de kivehetünk belőle annyit, hogy elfogynak, és akkor egy ideig nem lesz nyalóka, kakaó meg kókusztekercs. Ha belenyúlunk a háttérfolyamatokba, tönkretehetjük azt a részét, amely újratermeli az említett dolgokat, vagy szándékosan leállíthatjuk a gyártását, hogy valami fontosabbra csoportosítsuk át az erőforrásokat. Aki minden nap szeret megenni egy kókusztekercset, érzelmileg rosszul viselné, ha többé nem hódolhatna szokásának, de életben maradna. Sőt, ami azt illeti, még egészségesebb is lenne. Tehát nincs azzal semmi probléma, ha a raktárból végleg eltűnik ez meg az. Baj akkor van, ha alapvető fontosságú tételek tűnnek el.

Nem tudni, hogy pontosan hány faj alkotja a földi élővilágot. Két nagy modell próbál választ adni erre a kérdésre, melyek szerint legalább 8 millió, maximum 50 millió állat- és növényfaj található jelenleg a Földön. Ha a 8 milliót vesszük kiindulási pontnak, akkor az összes faj alig 30 százalékát sikerült katalogizálni, és ennek kevesebb, mint 1 százalékát kielégítően megismerni. Tehát a legóvatosabb becslés 30 százalékának kevesebb, mint 1 százalékáról van szakirodalom. A katalogizálás azt jelenti, hogy annyi ismeret áll rendelkezésre az adott állatról van növényről, hogy rendszertanilag besorolhassák a megfelelő kategóriába. Ehhez három mondat elég.

Számtalan úgynevezett zárt fajkör létezik a természetben. A fajkör néhány, egymással kiegyensúlyozott szimbiózisban élő fajt jelent, melyek e körön kívül eső fajok nélkül képesek az önálló fennmaradásra, megfelelő környezeti viszonyok közepette. Jó példák ezekre a kontinensektől távoli szigeteken kialakuló sajátos populációk. Ahhoz, hogy az ember fennmaradjon, nincs szüksége 50 millió fajra, de 8 millióra sem.

Én a raktár háttérműködésének teljes megértését, és egy erre alapozott, józan raktárgazdálkodást szeretnék, és nem hisztériát, nem pánikkeltést, nem bűntudatot, nem rejtett gazdasági érdekek melletti lobbizást, nem tébolyt. Én megvetem azt a szerencsétlen, dróton rángatott, gyakorlatilag a teljes öntudatlanságig manipulált embert, aki azt hallja, hogy kipusztult a deloneura immaculata, és habzó szájjal megy ölni, vagy egyetértésével támogatja a népirtást, holott gőze sincs arról, hogy mi a jó franc az, és arról meg még annyi sincs, hogy mi a jelentősége.

Most ti jöttök

Most rajtatok a sor. Néhány kérdés nektek, hátha válaszolni akartok rájuk.

Kihevertétek a cikket? Nagyon megviselt titeket?

Szerintetek van környezetszennyezés? Ha létezik, mi lenne a megfelelő hozzáállás? Mit kellene tenni? Ti mit tesztek?

Szerintetek az emberiségnek ki kell pusztulnia, hogy azok az aranyos kis déli gyomorköltő békák, meg réunioni ásóludak, meg falklandi pamparókák (stb.) élhessenek, amíg a Nap, a kozmosz, az éghajlatváltozás, vagy természetes ellenségeik ki nem irtják őket mind egy szálig?

Share

Commentek