Gondoljuk újra a világot

Két Új Világrend háborúja

Ez a cikk a globalizáció és a spóralizáció közti elkeseredett háborúról szól. E két Új Világrend hívei és katonái komoly lépéseket tesznek eszméik valóra váltásáért. Bármelyik győz is, a másik elbukik és a világ arca megváltozik.

A nyugat-európai hivatalosnak tekinthető, elterjedt történelemfelfogás szerint a nagy francia forradalommal kezdetét vette a modern kor, amely mind a mai napig tart. Ezt az időszakot sokan sokféleképpen osztották fel különféle egyéb korszakokra. Vannak történészek, akik szerint 1990-ben új kor kezdődött: a globalizáció kora.

Nem nehéz észrevenni, hogy a globalizáció annak a skálának a másik vége, melynek kezdete az őskor. Az őskor a teljes szétszóródással kezdődött, a történelem pedig az egyének és kisebb csoportok összekapcsolódásáról szólt, egyre nagyobb közösségeket, birodalmakat létrehozva. A globalizáció célja valamennyi még megmaradt egység (országok, uniók) összekapcsolása egyetlen egésszé.

A spóralizáció célja egészen más. A szó a spóra szóból ered, a spóra egy bioaeroszol, mely szétszóródik a térben, konkrét célpont nélkül. A spóralizáció célja egy olyan civilizáció, amely a Földön (tervezés nélkül) szétszórt emberekből és közösségekből áll, melyek önellátóak. Ezen emberek és közösségek között kialakítható kapcsolat, de ez a kapcsolat nem csökkenti önrendelkezésük mértékét.

A globalizáció és a spóralizáció, mint két Új Világrend (bocsánat a nyelvtani sutaságért, remélem, azért érthető), egyazon skála két végpontja. A kettő között rengeteg fokozat, szint, átmenet létezik. E két végpont, mint ahogyan az a végpontok jellemzője: szélsőséges állapotot mutat. Ezt itt és most nem ítéletként hoztam fel, csak megjegyeztem.

A globalizáció továbbhaladása esetén várható az Európai Unió bővülése, egyre több ország csatlakozása, az Amerikai Egyesült Államok kiterjesztése Kanadára, majd Közép- és Dél-Amerikára, az afrikai országok egyesülése, az ázsiai országok unióban történő összefogása. Ausztrália, a kisebb szigetek, szigetcsoportok, és a hatalmas területen elszórtan megtalálható szigetországok maradnak utoljára. Nem véletlen, hogy évtizedek óta emlegetik egyes társadalomtudósok, hogy a jövő Ausztráliában dől el.

A kontinentális uniók végül egyesülnek, és létrejön a nagy álom, az egyesült, egységes, homogén Föld. Ennek is vannak fokozatai, melyek a politikában, gazdaságban, jogrendszerben, vallásosságban, kultúrában, tudományban, művészetben jelennek meg.

A globalizáció számára mindenfajta széthúzás, kiválás, elszakadás probléma. A globalizáció szempontjából a legrosszabb, ami történhet, egy elszabaduló, megfékezhetetlen járvány, ami összeomlasztja a gazdaságot, a politikai struktúrát, vagy egy bármilyen globális katasztrófa, vagy egy nagy kiterjedésű katasztrófa, ami magával rántja az érintetlen területeket is, és ami huzamosabb időn át lehetetlenné teszi a társadalmi létet.

A spóralizáció individualista, ellene van mindenféle központosodott irányításnak. Ideálja egy tanyavilág, ami kiterjed az egész kontinensre. Nincsenek városok, ellátó-hálózatok, nincs mai értelemben vett politika. Nincs hadsereg, nincs hatalmi érdekeket kikényszerítő rendőrség. Egy járvány, vagy katasztrófa, ami összeroppantja a civilizációt, illetve annak mai formáját, előmozdítaná ezt a törekvést.

Úgy tűnik, hogy a globalizáció gőzerővel halad előre, míg a spóralizáció halk, gyenge hangját alig hallani. Erőfeszítéseik konfliktusokhoz vezetnek, látható és komoly eredményt nem érnek el.

Mindkét Új Világrendnek megvannak a maga kétségtelen értékei, és kétségtelen árnyoldalai. Mindkettőben ott rejlik a veszély és az iszonyat. De ott rejlik a fejlődés is.

Én nem vagyok globalista, de egy egységes Föld képe jobban tetszik, mint egy tanyavilágé. Mondom ezt úgy, hogy nem egyszer éreztem, milyen az, amikor „egy bolond százat csinál”, és el tudom képzelni, milyen lenne az „egy bolond milliárdot csinál” verzió.

Ti milyen világban élnétek inkább? Mit gondoltok, melyik fog valóra válni? Ha egyik sem, hogyan látjátok a jövőt?

Share

Commentek

Előző

OFF Topik – Lelked rajta

Következő

A karma láncai

 1. Nietz-senki

  A globalizáció – hatékonyságát tekintve – “mindent visz”.
  Hiába nemzeti érdek, regionális hagyományok, falusi ízek, vallási hovatartozás – ami nem versenyképes, annak pusztulnia kell.
  A globalizáció már kényszermegoldás – inkább veszélyforrása és alapköve egy totális világuralmi rend kiépülésének. Ezt a pénzügyi és gazdasági válság hívja életre.
  Ez hagyományos értelemben forradalmi helyzet, melyben új erőknek is szerephez kellene jutni. De a hatalom birtokosai ismerik a történelmet – ezt nem szabad megengedni (ugye?)!
  Már tudatmódosító eszközök bevetése is felmerül. Így lehet “nagy-üzemileg” eredményeket elérni. HAARP és 3G nano-technológiák. Elképesztően naivak skandináv ember-társaink; akik önként alapot szolgáltatnak ilyen veszélyes technológia terjedésének. Na meg a Mohamed-karikatúrák – provokációk! Kell-e csodálkozni a svéd merénylőn? Nem mondom, hogy ő mindent lát és azt sem, hogy “jól” lát. Nyilván egy őrült elme… De nemcsak az érem egyik oldalát kellene nézni.
  Az egész helyzet emlékeztet egy próféciára – mely az utolsó időkről szól (ahol a választott nép magára marad az egész világgal szemben). Ez most nem a zsidóság. Lehet találgatni.

  Ez olyan technológia, ami tér-technológia behozatala nélkül nem akadályozható meg. Tehát szükségszerűvé válik az éteri világ átláthatósága és bizonyos új alkalmazások beindítása.
  Most tárgyalásra van bocsátva az ügy – az egész világ problémáinak megoldásának reményével. Több, mint fél éve hallgatunk, mint a sír – a NÁTÓ szövetségeseként. A FIDESZ-kormány erre egyáltalán nem volt felkészülve. Egyáltalán nem derül ki volt-e hazánkból képviselő kiküldve.
  Plazma-leválasztásos űrtechnológia. Teherán és New York legfeljebb 10 perc. Ez inkább tér-technológia!

 2. prolizoli

  hagakure írta:

  @ prolizoli:
  Az én receptem szerint még nem . Rendben

  Hát igen, ezek a fránya receptek. 🙂
  A longbow-t tiszafából csináld az a legjobb.

 3. hagakure

  @ prolizoli:
  Az én receptem szerint még nem :-). Rendben :knife:

 4. prolizoli

  hagakure írta:

  Nem tudom elfogadni a rohamosan épülő Globalizációt, nem tudom, mert úgy néz ki mint egy nagy üst, amelybe belefőztek mindent, függetlenül attól, hogy változatos ízeket használtak, a végtermék egy íztelen katyvasz. Nemzeteket gyúrnak néppé, egy zászló és egy nyáj azaz nép. Ha megszületik a Globalizáció, szólok azoknak kikkel most is együtt vívjuk a harcot a függetlenség fele vezető úton és elmegyünk, valahova a hegyek közé. Aztán néha előjövünk és ütünk pár likat a Globalizáció falán. Ez vagyok én…

  A globalizáció már rég megszületett, úgyhogy készülhetsz a hegyekbe. De nem ér ám olyan felszerelést vinni amit nem te készítettél a saját kezeddel a természet lágy ölén.

 5. hagakure

  Nem tudom elfogadni a rohamosan épülő Globalizációt, nem tudom, mert úgy néz ki mint egy nagy üst, amelybe belefőztek mindent, függetlenül attól, hogy változatos ízeket használtak, a végtermék egy íztelen katyvasz. Nemzeteket gyúrnak néppé, egy zászló és egy nyáj azaz nép. Ha megszületik a Globalizáció, szólok azoknak kikkel most is együtt vívjuk a harcot a függetlenség fele vezető úton és elmegyünk, valahova a hegyek közé. Aztán néha előjövünk és ütünk pár likat a Globalizáció falán. Ez vagyok én…

 6. prolizoli

  Csuhi81 írta:

  kérdés: Azt nem értem, hogy miért képzelitek, hogy ha egy tanyán élsz, akkor nincs számítógéped, mobilod, autód, stb technológia cuccok. Miért kéne ezeket feladni?
  válasz: Sajnos a hozzá szükséges pénzt előteremteni és a szükséges javakat megvenni sajnos a globalizált világból kell.

  feltevés: Ha értenék az orvosláshoz, gyógynövényismerethez, fizikához, mechanikához, állattenyésztéshez, növénytermesztéshez stb., amivel egészséges maradhatok, meg tudnám oldani a napi gondokat
  ellenvetés: De mivel rá vagyunk szorulva jelenleg a többi ember segítségére, ezért nem nagyon valósítható meg a dolog

  megállapítás: Az összes oktatási rendszer el van cseszve, olyan dolgokat tanítanak meg a gyerekekkel, amivel semmit nem fog kezdeni az életben. Ha hasznos tudást sajátítana el mindenki már gyerekkortól kezdve, már nem itt tartana a világ.
  saját megállapítás cáfolása: Ilyenekre gondolok, mint közös nyelv ismeret(ezt ki kell még találni, hogy minden ember megértse egymást) főzés, sütés, biológiai alapismeretek, kémiai alapismeretek, anatómia, orvoslás, gyógynövény ismeret, fizikai alapismeretek, kémiai alapismeretek, növénytermesztés, állatenyésztés, műszaki ismeretek, matematika, írás, olvasás, nyelvtan, földrajz alapismeretek stb.

  Csuhi, te az egyik mondatoddal agyoncsapod a másikat, állítasz valamit aztán meg saját állításaid ellen érvelsz a következő mondatoddal. ?:-)
  Ez a “nempróbáltamkideokosvagyok” hozzáállás, csak addig tartana ki a részedről amíg fel nem hordatnák veled 30-40 darab félmázsás gabonazsákot a tanya padlására, utána sírva szaladnál vissza a városi lakásodba tovább ábrándozni az utopista világaidról.

 7. XIII.

  Megragadom az alkalmat kedvenc utópiám leírásához. A mai technológiai szint mellett kb. 1 milliárd ember élne lazán, vidéki/tanyai körülmények között. Egyszerű, de modern és tartós eszközök, természetközeli életmód. Az ipari infrastruktúra környezetbarát módon “szinte elrejtve” létezik. Városok csak mint “ünnepi városok” léteznek. Itt a vidék lakosai időközönként találkoznak, ünnepségek, sportversenyek, cserebere stb. céljából. A kultúra két szintű. Egy globális – ez egy közös nyelv és értékbázis-, és a helyi saját.

  Az ideálom az ember, aki “repülhetne atomrepülőgépen” – birtokában van a tudásnak, a lehetőségnek, de inkább befog a homokfutóba. És bár birtokában van a tudásnak! ,de értékrendjében az egyszerű természetközeli élet az első.

 8. intergold

  @ Thirdeye:
  Soha nem is hianyzott.

 9. Thirdeye

  intergold írta:

  Mindenesetre borzasztoan hamar, napok alatt kitisztul az ember feje, es visszarandul a jelenbe, ha egy ilyen helyen el.

  És ebből fakadóan rájön , hogy nem hiányzik a globalizáció 😀

 10. intergold

  @ Csuhi81:
  …aztan meg felebrednenk, hogy a bilibe log a kezunk… 😀
  De amugy egyetertek.
  En most a nyaron, mikor otthon voltam, vettem egy hazat a Dunakanyarban. Se viz, se villany. Az esovizet gyujti egy ciszternaba, amit aztan fel kell pumpalni, napelemes lampak, ilyesmi. Sokkal elvezetesebb, mint elsore gondoltam volna. Nyaralonak vettem, de van egy olyan erzesem, hogy fog az nekem meg kelleni, amikor Pesten elzarjak a vizet meg lekapcsoljak a villanyt… 😐
  Mindenesetre borzasztoan hamar, napok alatt kitisztul az ember feje, es visszarandul a jelenbe, ha egy ilyen helyen el.

 11. 202

  Csuhi81 írta:

  Azt nem értem, hogy miért képzelitek, hogy ha egy tanyán élsz, akkor nincs számítógéped, mobilod, autód, stb technológia cuccok. Miért kéne ezeket feladni?

  A cikk a mérvadó. A globalizációt és spólarizációt világviszonylatban vizsgáljuk. Ha egy tanya rendelkezik ilyen eszközökkel, az közvetett bizonyíték a globalizációra. Ha pedig nincs globalizáció, kizárólag spóralizáció van, akkor nincsenek kütyük. Ezért képzeljük.

 12. Csuhi81

  Szerintem meg inkább legyen sporalizáció.(Mert a Spóra a kedvenc játékom.;) )
  Azt nem értem, hogy miért képzelitek, hogy ha egy tanyán élsz, akkor nincs számítógéped, mobilod, autód, stb technológia cuccok. Miért kéne ezeket feladni?

  Eljött az az idő, amikor energiát nem csak az áramszolgáltatótol vehetsz, hanem a nap termeli neked(megfelelő eszközzel). Egy tanyán nincs villany, csak elemlámpa meg petróleumlámpa?
  Én úgy gondolom, hogy 5 év munkával külföldön, (magyar minimálbérből nehézkes) lehetne egy olyan tanyát, farmot létrehozni, ami önellátó. Sajnos a hozzá szükséges pénzt előteremteni és a szükséges javakat megvenni sajnos a globalizált világból kell.

  Ha értenék az orvosláshoz, gyógynövényismerethez, fizikához, mechanikához, állattenyésztéshez, növénytermesztéshez stb., amivel egészséges maradhatok, meg tudnám oldani a napi gondokat, el tudnám a szerszámokat készíteni stb , akkor kiköltöznék én is egy eldugodt helyre, ahol saját magam és családom eltarthatom Más beleszólása nélkül.
  De mivel rá vagyunk szorulva jelenleg a többi ember segítségére, ezért nem nagyon valósítható meg a dolog, csak annak, akinek elég pénze és kitartása van, hogy mindent megvegyen és kiképezze magát minden szükséges képzettségből.
  Az összes oktatási rendszer el van cseszve, olyan dolgokat tanítanak meg a gyerekekkel, amivel semmit nem fog kezdeni az életben. Ha hasznos tudást sajátítana el mindenki már gyerekkortól kezdve, már nem itt tartana a világ.
  Ilyenekre gondolok, mint
  közös nyelv ismeret(ezt ki kell még találni, hogy minden ember megértse egymást)
  főzés,sütés
  biológiai alapismeretek
  kémiai alapismeretek
  anatómia
  orvoslás
  gyógynövény ismeret
  fizikai alapismeretek
  kémiai alapismeretek
  növénytermesztés
  állatenyésztés
  műszaki ismeretek
  matematika
  írás, olvasás, nyelvtan
  földrajz alapismeretek
  agykontroll(gyorstanulás, fotóolvasás, álomkontroll stb.)
  stb.

Vélemény, hozzászólás?

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén