A jelen megfigyelése fontos, a jelen megkülönböztetése a múlttól és a jövőtől, szintén fontos, azonban rengeteg olyan háttérfolyamat létezik, melyek befolyásolják az életünket, de a jelen megfigyelésével nem vehetők észre. Ilyen folyamatokat elemzéssel fedezhetünk fel – a hosszútávú idősorok elemzésével.

Nincs kiszámíthatatlan ember, nincs kiszámíthatatlan folyamat. Léteznek olyan rendszerek, melyekben az ismétlődés rövid idő alatt is észrevehető, és léteznek olyan rendszerek, melyekben az ismétlődés csak hosszú idő megfigyelésével, és nagy mennyiségű esemény elemzésével fedezhető fel. Jó példa erre az időjárás, amely maga a káosz, látszólag, hosszútávú idősorok elemzésével azonban egy igen precíz rendszer jelenik meg szemünk előtt.

Nyikolaj Dmitrijevics Kondratyev, statisztikus, részt vett a Szovjetunió első ötéves tervének kidolgozásában. Munkájához hosszútávú idősorokat elemzett, és megalkotott egy elméletet, melyet K-ciklusnak neveznek. Civilizációnkban több ciklus is létezik, 40, 80 és 130 éves intervallumok, melyek elindulását és lezárulását konkrét események jelzik.

Kondratyev szerint ezen ciklusok kiváltói olyan találmányok, melyek megváltoztatják a világ arculatát. Megjelenik egy találmány, kikristályosodik, letisztulttá válik, majd mögé áll a tőke, és a találmány elterjedésével megváltozik a világ.

2008-ban indult az újabb K-ciklus. Egy korábbi előrejelzés szerint ez a ciklus lenne az űrkorszak, ám azt a 70-es években lefújták. Az elemzők többsége egyetért abban, hogy a jelenlegi intervallum elsődleges találmánya a biológia területén jelenik majd meg. Azt még nem látni, hogy a nanotechnológia, a géntechnológia, vagy valami más, ma még nem közismert fogalomhoz kötődő technológia hozza el az új korszakot.

A K-ciklus elméletének van két fontos eleme. Az egyik, hogy csak kapitalista rendszerben működik, mivel a kommunista berendezkedés társadalmi folyamatai egészen más jellegűek (nem kedveznek a technológiai fejlődésnek). A másik, hogy minden újabb hullám egy nagyságrenddel nagyobb befektetési összeget igényel. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi ciklusban elsődlegessé váló találmány mintegy tízmilliószor akkora erőforrást kíván majd, mint amekkorát a gőzgép.

Gazdasági elemzők szerint mintegy százezer-milliárd dollár nagyságrendű magántőke várja ugrásra készen, hogy megjelenjen az a találmány, amibe nagyon ígéretes befektetni, mert elhozza az új korszakot.

A jelenlegi ciklus 2008-ban indult el, és 2045-2050-ig tart. Az ma még nem látható, hogy ez az időszak végkimenetelében szép lesz-e vagy csúnya, de azt már most elmondhatjuk, hogy izgalmas lesz benne élni. A hosszútávú idősorok tanulsága szerint, valamikor a 2020-as évek második felében megváltozik a történelem.

Share

Commentek