Minden lépcső két irányba vezet...

Sokan tudnának rávágni erre a kérdésre valamilyen választ, amiben nagyon hisznek. Rávágni valami közhelyet. Hitet tenni. Álmokról és reményekről beszélni. Bárcsakokat sorolni. Oh, ha ez lenne, meg oh, ha az! Akkor aztán! De szép is lenne!

De mi lenne, ha most komolyan beszélnénk erről a témáról? Felejtsük el a hitünket, az álmainkat, a reményeinket, az érzelmeinket. Hogyan lehet jobbá tenni a világot? Nem egyszerű a válasz, nagyon sok tényező van benne.

Kezdjük az elején – miért kellene jobbá tenni a világot?

A válasz az lehetne, hogy nehéz benne az élet. Igazságtalanságok történnek, semmiségekkel küszködünk, a fontos dolgokra se idő, se energia nem marad igazán. Sőt leginkább lehetőség sincs azokra. Néhány láthatóan rosszindulatú alak uralkodik felettünk, akik mintha arra esküdtek volna fel, hogy ott vernek át és használnak ki minket, ahol csak lehet, és megnehezítik az életünket, amennyire csak képesek rá. Mi pedig nagy gátlásosan nem nagyon teszünk semmit, próbáljuk bölcs képpel tűrni a tűrhetetlent, okos enged, szamár szenved meg a többi pátosz és közhely.

Könnyen láthatjuk, hogy ez a világ lehetne jobb. Sokkal jobb. Érdemes lenne tenni érte valamit, mert az életünk sokkal kényelmesebb, biztonságosabb, tartalmasabb, boldogabb lehetne.

Ezzel el is jutottunk a következő kérdéshez, ami így szól – mit jelent az, hogy JOBBÁ tenni a világot?

Milyen értelemben jobbá? Hogyan jobbá? Mennyire jobbá? Alapvető kérdések.

Tételezzük fel, hogy létrejön egy politikai generáció, ami nem megélhetésnek tekinti a politikát, hanem sokkal többnek annál. Az üres jelszavak valósággá válnak, lesz igazságosság, lesz felemelkedés, létbiztonság. Mondjuk, hogy a gazdasági manipulációk a múlt ködébe vesznek, nem a spekulánsok irányítják a piacot, nem lesznek válságok, eladósodás, szolgaság. Ekkor jobb lenne a világ? Mennyivel jobb? Milyen értelemben jobb?

Ha mindenki keresztény lenne, vagy hindu, vagy buddhista, jobb lenne a világ? Ha mindenki ateista lenne, vagy mindenki okkultista, akkor? Ha teljes egyetértés lenne a világképben és az elvekben, akkor jobb lenne a világ?

Mit jelent az, hogy jobb? Mi a jó benne? És ha jobb, mi változik?

Elérkeztünk a címben feltett kérdéshez – hogyan lehet jobbá tenni a világot?

Ha elhagyjuk a közhelyeket, a bárcsakokat, a hitet, a reményt, az álmokat, az ábrándképeket, helyettük a valóság érdekel minket, és komolyak a szándékaink, akkor a kérdés nem válaszolható meg a szokott módon. Pontosabban: a szokott módon nem lehet valódi választ adni rá, de mi most valódi választ keresünk.

Rendkívül nehéz a kérdés, és stabil elvekre van szükségünk ahhoz, hogy elinduljunk a válaszkeresés útján.

Ha valami nem működik kicsiben, nagyban sem fog, ha kicsiben működik, meglehet, hogy nagyban is fog.

Ha egy elgondolás egy családot is felőröl, egy kisebb közösséget is elviselhetetlenné tesz és pusztulásra ítél, akkor ennek kiterjesztése sem fog jobb eredményt hozni. A diktatúra nem működik egy háromfős családban sem, mert nem eredményez jobb életet senki számára. Egy közösségben sem működik ez a modell, országos szinten sem, és így globálisan sem fog.

Egy olyan gazdasági modell, ami az éhhalál szélére sodorna egy apró vállalkozást, a szakadékba löki a nagyot is. (Ez egyébként igen messzire vezető teória, és az 1910-es évek elején született vagy került nyilvánosságra. Röviden úgy szól, hogy egész államok működnek olyan modell alapján, amik egy családi vállalkozást is rövid úton tönkretennének, ezért az államoknak agresszívnak kell lenniük, el kell venniük, hódítaniuk kell, lopniuk, csalniuk, hazudniuk kell, hogy ne pusztuljanak el. Mert náluk sem működik.)

Fontos kérdések várnak rátok, lesz min elmélkedni, lesz mit kutatni. Megszámozom a kérdéseket, mert a tapasztalat szerint így könnyebb.

1. Miért érdemes jobbá tenni a világot?

2. Mit jelent az, hogy jobbá tenni?

3. Hogyan lehet jobbá tenni a világot?

Share

Commentek