Van egy álom, ami bizonyos szinten már megvalósult. Ez a 3d-s, azaz 3 dimenziós nyomtató. Szükséged van egy 12 centiméter átmérőjű, 9 milliméter vastag acél fogaskerékre? Tedd bele a 3d-s nyomtató tartályába a kívánt alapanyagokat, állítsd be, amit kérsz, aztán start, és 17 perccel később kész a fogaskerék. Te meg az Amazonas esőerdőben vagy egy sátorban.

A 3d-s nyomtató még gyerekcipőben jár, ez még csak a kezdet, az álom egészen szédítő.

Felmész a Holdra, a helytakarékosság jegyében nincs minden legyártva, csak az alapanyagok vannak kiporciózva, meg van a raktérben egy 3d-s nyomtató, ami majd a helyszínen legyártja a holdjárót, a monitort, a széket, meg amire még szükséged van.

Az álomnak még ez is csak a kezdete. Mert úgy folytatódik, hogy alapanyagot sem viszel, vagy csak keveset, a ritkább elemekből, és a Holdon termeled ki a többit. „Tegyen be a tartályba 47 kg holdkőzetet”, a berendezés meg szépen kinyeri belőle, ami a gyártáshoz kell.

De még ez is csak a kezdet. Mert a 3d-s nyomtató nem molekuláris, hanem atomi bontást végez: beteszel rágógumit, abból lesz sok nehéz- és elemi részecske, amiből aztán olyan molekulát rak össze, amilyet kérsz. Akarsz fából vaskarikát? Nem probléma.

Ma, az internet korában az ember vesz egy számítógépet, és ha akarja, minden mást ingyen letölt az interneten. Letöltheti, azaz lelophatja ingyen a könyveket, a zenéket, filmeket, játékokat és más szoftvereket. Processzort nem tud letölteni. Még nem. De már jön a 3d-s nyomtató, amihez csak szoftver és alapanyag kell, a többit legyártja a gép.

Akarsz egy alaplapot? Semmi gond, lopd le a netről a gyártáshoz szükséges mintát, töltsd fel a 3d-s nyomtatóra, pakold bele a tartályba a szükséges anyagokat, és kész is.

Az atomi szintű bontás világában csak nyomtatóra van szükséged, amit akárhová leteszel, és ott bármit találsz, abból a gép bármit elő tud állítani.

Az internet elterjedésének voltak hatalmas vesztesei és hatalmas nyertesei. Ma az internetszolgáltatót és a hardvert még nem lehet megkerülni (a szolgáltatót bizonyos helyeken igen, de azt is csak azért, mert lehetővé teszik). Ha beindul a 3d-s nyomtató biznisz, a nyomtatógyárakon kívül minden mást ki lehet majd kerülni, mert csak nyomtatót kell venni, az összes többit a nyomtató megcsinálja.

A 3d-s nyomtatók elterjedésének, fejlődésének, a berendezés egyre olcsóbbá, és ezáltal egyre elérhetőbbé válásának óriási vesztesei és óriási győztesei lesznek.

A kék és vörös óceán üzleti modelljét biztosan ismeritek. Kék óceán az az új piac, ahol nincs konkurencia, és ezáltal béke van. Vörös óceán az a régi piac, ami tele van konkurens cégekkel, amik egymással harcolnak, ettől vörös (véres) a víz. Vörös óceánban nyerni nagyon nehéz, de kék óceánt létrehozni még nehezebb. A kék óceánok végül aztán vörösek lesznek.

Vörös óceán volt például a posta, ami leveleket, képeslapokat, táviratokat kézbesített, a cégek szállítási időkben, tarifákban, egyéb szolgáltatásokban versengtek egymással. Aztán valaki kitalálta az e-mailt, ami egy kék óceán volt: vitte a leveleket, képeslapokat, táviratokat, távolságtól és időjárástól függetlenül 1 mp körüli idő alatt. A posta volt a vörös óceán, az e-mail volt a kék óceán.

Az e-mail majdnem elpusztította a postát.

Nekünk, ha csak vásárlók, felhasználók vagyunk, jó az, ha újabb és újabb kék óceánok nyílnak meg, és jó az is, ha a kék óceánok vérvörössé lesznek. A kékek érdekesek, izgalmasak, de csak attól válik a terület igazán kiforrottá, ha vörösre vált a víz az egymással (értünk) versengő konkurensektől.

A kék óceánok gyakran elnéptelenítik a vörös óceánokat. Az internet kék óceánja lassan, de egyre nagyobb mértékben néptelenít el bizonyos vörös óceánokat, mert a netről nagyon sok mindent ingyen meg lehet szerezni.

Mi lesz akkor, ha a 3d-s nyomtató igazán berobban? Létrejön egy új kék óceán, ami szinte teljesen kiüríti az ipar vörös óceánjait. Egy elérhető árú nyomtató és a netről lelopott tervrajzok kiváltanak szinte mindent. Asztal kell? Szék? Ágy? Teniszütő? Súlyzó? Autó? Nyomtass!

A szórakoztatóipar a net miatt elhal, a könnyű- és nehézipar a 3d-s nyomtató miatt. Marad a mezőgazdaság. Egészen addig, amíg létre nem jön az atomi szintű bontás, mert onnantól a mészkőből is lehet csirkecombot nyomtatni, és mezőgazdaság sem kell többé.

Lehet, hogy egy kicsit előreszaladtam. Lehet, hogy nagyon. De azt gondolom, hogy nem teljesen irreális, amit elképzeltem.

Ti mit gondoltok?

Share

Commentek