Az idő körforgásában élünk. Bárcsak lenne múlt.

Mottó: Nagy Sándor nem tudta kibogózni a gordiuszi csomót.

Filozófiai értelemben van múlt, jelen és jövő, de a mindennapokban azt tapasztaljuk, hogy a múlt a jelenben van, a jövő pedig túlságosan messze. A történelem minden pillanata itt van a jelenben, minden kor, minden korszak egyszerre létezik, és ez az, amiben élünk.

Ma, ugyanabban a társadalomban él a primitív őrember, aki csak az erőt ismeri, és a kifinomult tudással rendelkező kutató, aki csak az értelmet ismeri.

Megfigyelhetjük, hogy ha valaki beleütközik egy problémába, akkor egy konkrét, felismerhető módon kezd foglalkozni azzal a problémával. Legközelebb, egy merőben más jellegű problémával ugyanúgy próbál bánni. Mindenkinek van problémakezelő módszere, ami bizonyos típusú problémáknál működhet, más típusúaknál nem működik, esetleg súlyosbítja.

A legprimitívebb módszer az erő használata. Ehhez nem kell felfogni, megérteni, analizálni a problémát, igazán megoldani sem kell, az illető, aki ezt használja, az összes felmerülő problémát megpróbálja megölni, azaz megsemmisíteni.

Erős kar és gyenge elme

Képzeljetek el egy hihetetlenül ostoba, rémisztően sötét embert, akinek van a kezében egy puska. Szembesül egy problémával. És mit tesz? Meghúzza a ravaszt. BUM. Azután jön egy másik fajta probléma. BUM. Egy újabb probléma, ami nem is hasonlít az előzőekhez. BUM. Bármilyen nehézség merül fel az életében, a reakciója hajszálpontosan ugyanaz: BUM, BUM, BUM.

Ez élet valamennyi szituációjára azonos reakciója van: BUM.

Nagyon egyszerű látnunk, hogy az összes kor egyszerre létezik, és van, aki őskorban él, másvalaki már eljutott a középkorig, és néhányan még tovább. Az állati reakciók, ösztönök, érzelmek ma is érvényben vannak, ma is alakítják a történelmet, a társadalmat, és az életünket. Erre azt mondják, hogy az ember állati énje, meg állati ösztönei, de szó sincs erről.

Egyszerűen az a helyzet, hogy az egész történelmet egy nagyon sérülékeny testtel éltük végig.

A bum meg a bum

A BUM meg a BUM meg a BUM ma pontosan ugyanolyan primitív, mint volt akármikor. Nem kell hozzá ész. Nem kell hozzá semmi. Főleg megérteni nem kell a problémákat. Mivel sérülékeny testben élünk, az erőszakkal befolyást lehetett elérni a történelem valamennyi korszakában, a világ minden táján.

Az intelligencia a problémák felismerésének és megoldásának képessége. Az erőszakhoz nem kell felismerni semmit, és nem kell megoldani semmit. Tehát. azok, akik mindenre erőszakkal reagálnak, a definíció szerint nem rendelkeznek intelligenciával. Nem kicsi van nekik, hanem nincs.

Ma is látom ezeket a mozgó őskori leleteket, akik rettentő komolyak, fajsúlyos szereplőinek tartják magukat a világnak, folyton próbálnak fenyegetőek lenni, és minden helyzetet erőszakba fordítani.

Igaz, hogy néhányan tökélyre fejlesztették az ősemberek manipulálását, de látnunk kell, hogy a történelemben minden eszmének és hazugságnak ezek az alakok szereztek érvényt. A legkártékonyabb eszméket, a legelmebetegebb hazugságokat erőszakkal terjesztették el, vésték bele a kultúrába és a fejekbe. Tehát, végső soron, azok az emberek, akiknek a szellemi képessége kimerül abban, hogy BUM, elsődlegesen felelősek minden rosszért a történelemben.

Persze, valamennyi őrült politikai eszmének voltak kitalálói, ideológusai, de nem ezek az emberek szereztek azoknak érvényt. Igaz, az Enola Gay fedélzetén ülők parancsot teljesítettek, de mégis: ők valósították meg valaki gondolatát. Ha ők nincsenek, az a gondolat nem lesz valóság, és az a közel kétszázezer ember is legfeljebb képzeletben hal meg.

Bárcsak lenne múlt

Ma, ezen a napon, ugyanaz folyik, mint már annyi évezrede: az ősemberek hordái vonulnak fel-alá a Földön, és valósággá tesznek őrült ötleteket, érvényt szereznek vérlázító baromságoknak, terjesztenek akkora hazugságokat, amiktől megremeg az ég. A módszer nem változott semmit: BUM. Hol ököllel, hol bunkóval, hol puskával, hol rakétával.

Azok a manipulátorok, akik meghúzódnak a háttérben, a hordák mögött, nyilvánvalóan nem épelméjűek, ha ezek a céljaik, és azokat így akarják elérni. Azok sem épelméjűek, akik erőszakkal érvényt szereznek a manipulátorok ötleteinek. Magától értetődik, hogy ilyen szellemi képességek birtokában nem képzelhető el egy jobb jövő, hosszútávon pedig egyáltalán semmilyen jövő nem képzelhető el.

Mi a megoldás?

Felfedezni, kifejleszteni valamit, az értékes, a bum az meg nem értékes. Nagyformátumú embereket őskori maradványok irányítanak. Az emberiség legprimitívebb része irányítja a legjobb részét. Ennek kifutása nem kétesélyes.

Nekünk, akik sokkal többet látunk az életből, mint ezek, fel van adva a lecke.

Sérülékeny testben élünk, a történelmet pedig ennek köszönhetően, esztelen emberek irányítják, a mi kárunkra.

Mi a megoldás?

Share

Commentek